Τετάρτη, 20 Μαΐου 2015 13:44

Συγκλονιστικές φωτογραφίες ντοκουμέντα για τις γερμανικές θηριωδίες στη Κρήτη το 1941 - 1945!

Το φωτογραφικό υλικό της έκθεσης, αποτελεί μέρος του αρχείου του σπουδαίου φωτογράφου Κωνσταντίνου Κουτουλάκη, ο οποίος επελέγη από το Νίκο Καζαντζάκη για να συνοδεύσει ως φωτογράφος την Επιτροπή Διαπιστώσεως Ωμοτήτων. Το φωτογραφικό υλικό της έκθεσης, αποτελεί μέρος του αρχείου του σπουδαίου φωτογράφου Κωνσταντίνου Κουτουλάκη, ο οποίος επελέγη από το Νίκο Καζαντζάκη για να συνοδεύσει ως φωτογράφος την Επιτροπή Διαπιστώσεως Ωμοτήτων.
Ρεπορτάζ - Φωτογραφίες: Γιώργος Λαμπράκης

Συγκλονιστικά φωτογραφικά ντοκουμέντα από τις γερμανικές θηριωδίες στη Κρήτη την περίοδο 1941 - 1945 περιλαμβάνει η έκθεση που εγκαινιάστηκε το μεσημέρι στη Στοά Μακάσι στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η έκθεση με το σπάνιο αρχειακό υλικό του Κωνσταντίνου Κουτουλάκη πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 74 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης.

2 makasi ekt

3 makasi ekt

4 makasi ekt

Το φωτογραφικό υλικό της έκθεσης, αποτελεί μέρος του αρχείου του σπουδαίου φωτογράφου Κωνσταντίνου Κουτουλάκη, ο οποίος επελέγη από το Νίκο Καζαντζάκη για να συνοδεύσει ως φωτογράφος την Επιτροπή Διαπιστώσεως Ωμοτήτων, η οποία συστάθηκε με κυβερνητική εντολή το 1945, για να καταγράψει τα εγκλήματα και τις καταστροφές που διαπράχτηκαν την Κατοχή στην Κρήτη, από τους Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές. Η Επιτροπή (η οποία αποτελούνταν επίσης από τους Καθηγητές Πανεπιστημίου Ιωάννη Κακριδή και Ιωάννη Καλιτσουνάκη) περιόδευσε στην Κρήτη από τις 29 Ιουνίου έως τις 6 Αυγούστου 1945 και κατέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τα εγκλήματα και τις καταστροφές σε βάρος του κρητικού λαού.

5 makasi ekt

6 makasi ekt

7 makasi ekt

Τα μοναδικά αυτά ιστορικά ντοκουμέντα ουδέποτε όμως αξιοποιήθηκαν, ενώ για χρόνια θεωρούνταν χαμένα! Οι φωτογραφίες του Κων/νου Κουτουλάκη βρέθηκαν στο αρχείο του αείμνηστου δημοσιογράφου Μανόλη Δουλγεράκη, το οποίο, μαζί με την πλούσια βιβλιοθήκη του, δωρήθηκε το 2014 από την οικογένειά του, στο Δήμο Μαλεβιζίου.

8 makasi ekt

9 makasi ekt

10 makasi ekt

Η έκθεση, η οποία συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης και τους δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου, θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι και τις 10 Ιουνίου 2015, φιλοδοξεί να αναδείξει αυτό το σπάνιο υλικό καθώς περιλαμβάνει 70 συνολικά φωτογραφίες οι οποίες αποτυπώνουν την Κρήτη του 1945. Μια Κρήτη ρημαγμένη, ντυμένη στα μαύρα αλλά περήφανη!

11 makasi ekt

12 makasi ekt

Σημαντική ημερίδα

Παράλληλα, στις 5 απόψε το απόγευμα στο Πολιτιστικό - Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (απέναντι από την Στοά Μακάσι στη λεωφόρο Νικολάου Πλαστήρα) θα πραγματοποιηθεί η ημερίδα με θέμα, "Η Μάχη της Κρήτης και η Κατοχή: Πολιτικές, ιστορικές και νομικές διαστάσεις", με διακεκριμένους ομιλητές. Η ημερίδα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς διεξάγεται σε μια περίοδο όπου το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων έχει επανέλθει στο προσκήνιο, ενώ είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από τους τριγμούς που προκάλεσε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης η αναγόρευση του γερμανού καθηγητή Χάινς Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ιδρύματος, παρά την καθολική κατακραυγή με φόντο τις προκλητικές απόψεις που εκφράζει στο βιβλίο του για τη Μάχη της Κρήτης, εξισώνοντας τους θύτες ναζί με τα θύματα! Την ημερίδα θα συντονίσουν οι δημοσιογράφοι Γιώργος Παπαδάκης και Γιώργος Σαχίνης.

13 makasi ekt

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Μαΐου 2015 15:18