Κυριακή, 12 Ιουλίου 2015 14:05

Στις 27 Ιουλίου αρχίζουν οι εργασίες για ανεύρεση των οστών των επιβαινόντων του Noratlas

Το αεροπλάνο Noratlas, που μετέφερε Έλληνες καταδρομείς καταρρίφθηκε από φίλια πυρά στις 22 Ιουλίου του 1974, αφού το αεροπλάνο είχε εκληφθεί ως τουρκικό. Το αεροπλάνο Noratlas, που μετέφερε Έλληνες καταδρομείς καταρρίφθηκε από φίλια πυρά στις 22 Ιουλίου του 1974, αφού το αεροπλάνο είχε εκληφθεί ως τουρκικό.

Την έναρξη των ανασκαφών στις 27 Ιουλίου για την ανεύρεση και των υπολοίπων επιβαινόντων στο ελληνικό μεταγωγικό αεροσκάφος Noratlas ανακοίνωσε από την Πάφο ο Επίτροπος για Ανθρωπιστικά θέματα και θέματα Αποδήμων, Φώτης Φωτίου, προσθέτοντας πως αυτό αποτελεί ηθική υποχρέωση της Πολιτείας.

Ο κ. Φωτίου σε δηλώσεις του μετά το πέρας του μνημόσυνου που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Θεοδώρου στην Πάφο για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου κ.κ. Γεώργιου, ανέφερε πως μετά τις εκδηλώσεις για τις μαύρες επετείους ξεκινάει η ανασκαφή στο Τύμβο της Μακεδονίτισσας για την ανεύρεση του Νοράτλας.

Ο κ. Φωτίου που αναφέρθηκε σε εκείνη τη μεγάλη τραγωδία της κατάρριψης από φίλιες δυνάμεις του ελληνικού αεροσκάφους Noratlas στο οποίο μετέβαιναν 28 καταδρομείς και 4 χειριστές ανέφερε πως κάποιοι εξ αυτών έχουν ανευρεθεί και ταυτοποιηθεί στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας όμως απομένει -όπως είπε- ένας μεγάλος αριθμός και η προσπάθεια που ξεκινά στις 27 Ιουλίου έχει σαν στόχο να εξευρεθούν τα υπόλοιπα οστά ώστε να δοθούν στους συγγενείς και να δοθούν οι πρέπουσες τιμές.

Επεσήμανε επίσης, πως πρόκειται για μια μεγάλη επιχείρηση που θα διαρκέσει γύρω στους έξι μήνες προσθέτοντας πως σ' αυτή θα εργαστεί μια ομάδα επιστημονικού προσωπικού και από το εξωτερικό σε συνεργασία με πολλές υπηρεσίες εδώ στην Κύπρο .

Επανέλαβε επίσης πως ευχή όλων μέσα απ΄αυτή την διαδικασία για αυτήν την δύσκολη επιχείρηση είναι όπως εξευρεθούν τα υπόλοιπα οστά των παλικαριών αυτών. Μετά από 41 χρόνια κατέληξε « αποτελεί ηθική υποχρέωση και για μας σαν Πολιτεία πέραν από την πολιτική και νομική υποχρέωση που έχουμε να εξευρεθούν τα οστά, να ταυτοποιηθούν και να δοθούν στους συγγενείς».

Το αεροπλάνο Noratlas, που μετέφερε Έλληνες καταδρομείς καταρρίφθηκε από φίλια πυρά στις 22 Ιουλίου του 1974, αφού το αεροπλάνο είχε εκληφθεί ως τουρκικό. Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 12 Ιουλίου 2015 14:17