Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2015 13:23

Γ. Τρουλλινός: Έτσι θα πετύχουμε την ανασυγκρότηση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας

Για το παρόν αλλά και για το μέλλον της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, μίλησε στο Defenceline.gr o Πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής & Άμυνας  (ΕΕΛΕΑΑ) και Διευθύνων Σύμβουλος της IDE (INTRACOM Defense Electronics). Για το παρόν αλλά και για το μέλλον της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, μίλησε στο Defenceline.gr o Πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής & Άμυνας (ΕΕΛΕΑΑ) και Διευθύνων Σύμβουλος της IDE (INTRACOM Defense Electronics).
 Συνέντευξη στον Γιώργο Λαμπράκη

Για το παρόν αλλά και για το μέλλον της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, μίλησε στο defenceline.gr o κ. Γεώργιος Τρουλλινός Πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής & Άμυνας (ΕΕΛΕΑΑ) και Διευθύνων Σύμβουλος της IDE (INTRACOM Defense Electronics).
Με αφορμή την πρόσφατη έκθεση AUSA 2015 και την ελληνική συμμετοχή στην Ουάσιγκτον που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο κ. Τρουλλινός αναφέρθηκε στις προοπτικές Ανασυγκρότησης της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, αλλά και τις δυνατότητες ανάπτυξης που υπάρχουν παρά τη παρατεταμένη κρίση που μαστίζει τη χώρα μας.

Η συνέντευξη του κ. Τρουλλινού στο defenceline.gr έχει ως εξής:

 Defenceline: κ. Τρουλλινέ, η χώρα μας και η ελληνική αμυντική βιομηχανία συμμετείχαν στην Διεθνή Έκθεση Αμυντικών Συστημάτων AUSA 2015, σε μια κρίσιμη περίοδο για την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Ποιοι ήταν οι στόχοι αυτής της συμμετοχής;

Γ. Τρουλλινός: "Η συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις αμυντικών συστημάτων, ειδικά όταν γίνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα. Η ουσιαστική αρωγή του ΥΠΕΘΑ/ ΓΔΑΕΕ, με την παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών συνέβαλε στην ενίσχυση του κύρους και της βαρύτητας της ελληνικής παρουσίας, τόνισε την υποστήριξη στην εξωστρεφή προσπάθεια που καταβάλλεται και είχε σαν αποτέλεσμα τη δυναμική παρουσία της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην AUSA 2015. Παράλληλα και πάντα με τη συνεργασία της ΓΔΑΕΕ, εξασφαλίζονται στο εθνικό περίπτερο όσο το δυνατόν περισσότερες ξένες στρατιωτικές αποστολές και αντιπροσωπείες από χώρες που παρουσιάζουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τις συμμετέχουσες ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες. Δεν πρέπει όμως να παραβλέψουμε τη σημαντική συνεισφορά του Ελληνο Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, το οποίο σχεδίασε και υλοποίησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ελληνικό περίπτερο και τις διάφορες δράσεις καθώς και την υποστήριξη του Οργανισμού Enterprise Greece. Η συμμετοχή στην AUSA αποτέλεσε μια δυναμική και επιτυχημένη προσπάθεια συστράτευσης φορέων και επιχειρήσεων στην κατεύθυνση της ανάδειξης των δυνατοτήτων της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας".

Defenceline: Σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα η εγχώρια αμυντική βιομηχανία;

Γ. Τρουλλινός"Η διεθνής αρνητική οικονομική συγκυρία και η ακόμη πιο επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση στη χώρα μας έχουν εκμηδενίσει τα εξοπλιστικά προγράμματα του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τα τελευταία χρόνια, και πλέον έχει γίνει στροφή στην υποστήριξη και συντήρηση των υφισταμένων συστημάτων. Είναι φυσικό επόμενο λοιπόν να έχουν επηρεασθεί και οι εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο. Το μέγεθος που έχει επηρεασθεί κάθε βιομηχανία εξαρτάται, σε μεγάλο ποσοστό, από τον βαθμό εξάρτησης της από τις προμήθειες του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας".

Defenceline: Πως μπορεί μια ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της Άμυνας, να επιβιώσει σε αυτό το δύσκολο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας;

Γ. Τρουλλινός "Με την απουσία των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων, οι ελληνικές εταιρίες πρέπει να στρέψουν τις προσπάθειες τους προς την :
1. Εξωστρέφεια για την αύξηση των εξαγωγών και γενικότερα της δραστηριότητας τους εκτός Ελλάδος και
2. Συμμετοχή σε πολυεθνικά προγράμματα ανάπτυξης και παραγωγής καθώς επίσης και σε κοινοτικά προγράμματα που αφορούν στην ανάπτυξη και παραγωγή νέων προϊόντων/ υλικών διττής τεχνολογίας (ΕΣΠΑ, HORIZON 2020).
Για παράδειγμα η IDE (INTRACOM Defense Electronics) παρά τη δυσχερή οικονομική κατάσταση και την ανυπαρξία εξοπλιστικών προγραμμάτων του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τα τελευταία χρόνια, επικέντρωσε τις προσπάθειες της στην εξωστρέφεια, με αποτέλεσμα την υπογραφή αρκετών και σημαντικών από στρατηγικής πλευράς συμβάσεων που αφορούν αγορές του εξωτερικού. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η IDE κατά τα έτη 2006-2014 υπέγραψε εξαγωγικές συμβάσεις συνολικού ύψους περισσότερο από € 400 εκ., ενώ το αντίστοιχο ποσό των συμβάσεων με το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ήταν μόλις € 8 εκ. Σημαντικό έργο της τάξεως του 40% του κύκλου εργασιών της IDE ανατίθεται σε Έλληνες υποκατασκευαστές και προμηθευτές, όπως χαρακτηριστικό είναι και το ποσοστό των εξαγωγών το οποίο την τελευταία πενταετία ξεπερνά το 98% των ετήσιων κύκλων εργασιών.
Αποτέλεσμα της ανταγωνιστικότητας, των δυνατοτήτων, της διασφάλισης ποιότητας καθώς και της υψηλής τεχνογνωσίας που διαθέτει η εταιρία, είναι η σύναψη συμβάσεων αφενός μεν με υπουργεία Άμυνας διαφόρων χωρών (ΗΠΑ, Γερμανία, Φινλανδία κ.α.) αλλά και με διακεκριμένες εταιρίες στον χώρο της άμυνας όπως Raytheon, Northrop Grumman, Boeing, Diehl BGT Defence, General Dynamics (UK), Saab AB κ.α".

Defenceline: Με ποιες πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να αναδειχθούν οι δυνατότητες της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στο πλαίσιο μίας δυναμικής πολιτικής εξωστρέφειας και προώθησης των προϊόντων τους στις ξένες αγορές;

Γ. Τρουλλινός: "Οι πρωτοβουλίες πρέπει να προέλθουν από δυο κατευθύνσεις:
-Πρώτον από το κράτος, μέσω της συμμετοχής σε πολυεθνικά προγράμματα, στα οποία θα δοθεί η δυνατότητα στις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες να συμμετάσχουν και να κατασκευάσουν υποσυστήματα για το σύνολο της παγκόσμιας αγοράς και
-Δεύτερον, από πρωτοβουλίες τις οποίες θα εκδηλώσουν οι ίδιες οι αμυντικές βιομηχανίες με την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων.
Στην τελευταία κατεύθυνση ανήκουν οι πρωτοβουλίες της IDE, η οποία βάζοντας νέους στόχους για διείσδυση σε νέους τομείς, όπως για παράδειγμα τα ενεργειακά συστήματα για αμυντικές εφαρμογές, έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια τη σειρά Υβριδικών Συστημάτων HEPS (Hybrid Electrical Power Systems). Τα συστήματα αυτά είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας αυτοχρηματοδοτούμενης ερευνητικής και αναπτυξιακής προσπάθειας σε νέες τεχνολογίες παροχής ενέργειας. Η σειρά των συστημάτων HEPS της IDΕ περιλαμβάνει εξελιγμένα Συστήματα Ενέργειας για εφαρμογές στρατιωτικών εγκαταστάσεων, μεταφερόμενων μονάδων και συστήματα ενσωματωμένα σε ερπυστριοφόρα και τροχοφόρα στρατιωτικά οχήματα, προσφέροντας μειωμένη κατανάλωση καυσίμων, υψηλή αυτονομία και σημαντική μείωση κόστους του κύκλου ζωής".

Defenceline: Η οικονομική κατάσταση της χώρας τα τελευταία χρόνια, έχει επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο μας αντιμετωπίζουν οι πελάτες του εξωτερικού;

Γ. Τρουλλινός: "Είναι γεγονός ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο της ελληνικής οικονομίας είναι περιοριστικό και αναποτελεσματικό και αποθαρρύνει τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας είναι χαμηλή και μειώνεται συνεχώς. Στο πλαίσιο αυτό οι νεοεμφανιζόμενοι πιθανοί πελάτες, μας αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό και προβληματισμό και χρειάζεται συνεχής και μεγάλη προσπάθεια για να πειστούν για το αντίθετο. Αυτό συμβαίνει σε μικρότερο βαθμό με τους παλιούς πελάτες, με τους οποίους η μακροχρόνια και γερή βάση συνεργασίας έχει δημιουργήσει σταθερές και υγιείς εταιρικές σχέσεις και προοπτικές συνέχισης των επιχειρηματικών συνεργασιών που έχουμε αναπτύξει".

Defenceline: Λένε πως η κρίση γεννά ευκαιρίες. Έχει επαληθευτεί αυτό στον τομέα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας;

Γ. Τρουλλινός: "Δεν υπάρχει καμια αμφιβολία ότι η κρίση, οπουδήποτε και οποτεδήποτε παρουσιάστηκε, γέννησε ευκαιρίες, ανέδειξε τους καλούς και ένωσε τους πάντες μπροστά στις δυσκολίες. Η κρίση γεννά ευκαιρίες όχι μόνο για επιτυχημένες επιχειρήσεις και ανθρώπους αλλά και για νέες επιχειρήσεις και δραστηριότητες. Στην προκειμένη περίπτωση της χώρας μας, η κρίση έχει βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη της εξωστρέφειας, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις του κλάδου της αμυντικής βιομηχανίας να είναι περισσότερο εξωστρεφείς απ' ότι στο παρελθόν".

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2015 13:56