Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016 09:38

Παρουσιάστηκε το αφιέρωμα για το τελευταίο ταξίδι του Θ/Κ Αβέρωφ στα Δωδεκάνησα - (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Η Πολιτιστική Ομάδα "Αρχιπέλαγος" σε συνεργασία με την Εστία Νέας Σμύρνης, παρουσίασε το αφιέρωμα "Το τελευταίο ταξίδι του Θ/Κ Αβέρωφ στα Δωδεκάνησα". Η Πολιτιστική Ομάδα "Αρχιπέλαγος" σε συνεργασία με την Εστία Νέας Σμύρνης, παρουσίασε το αφιέρωμα "Το τελευταίο ταξίδι του Θ/Κ Αβέρωφ στα Δωδεκάνησα".

Την Δευτέρα 16 Μαΐου η Πολιτιστική Ομάδα "Αρχιπέλαγος" σε συνεργασία με την Εστία Νέας Σμύρνης, παρουσίασε το αφιέρωμα "Το τελευταίο ταξίδι του Θ/Κ Αβέρωφ στα Δωδεκάνησα" στην αίθουσα "Πάνος Χαλδέζος" της Εστίας Νέας Σμύρνης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα από την Έφορο Βιβλιοθήκης & Μουσείων και μέλος του Δ.Σ. της Εστίας Νέας Σμύρνης, κ. Θέμιδα Παπαδοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στην συγκίνηση και την υπερηφάνεια που εμπνέει το θρυλικό πλοίο, καθώς και στις εντυπώσεις από την πρόσφατη επίσκεψη μελών της Εστίας στο Θ/Κ Αβέρωφ , τον "μεγαλόπρεπο γκρίζο θαλασσαετό" όπως τον αποκάλεσε!

6 averof arxipelagos

Στην συνέχεια το ιδρυτικό μέλος της Πολιτιστικής Ομάδας "Αρχιπέλαγος" κ. Ευδοκία Βουβάλη, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της Πολιτιστικής μας Ομάδας και την μακρόχρονη συνεργασία μας με την Εστία Ν. Σμύρνης και το Πολεμικό μας Ναυτικό.

Ακολούθησε η ομιλία του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού (Υ.Ι.Ν) Πλοιάρχου κ. Λεωνίδα Τσιαντούλα (ΠΝ) που διετέλεσε και Κυβερνήτης του Θ/Κ Αβέρωφ, ο οποίος "ξεδίπλωσε" με την ταυτόχρονη προβολή φωτογραφιών , όλη την ιστορία του Θωρακισμένου Καταδρομικού "Γεώργιος Αβέρωφ" - από την ναυπήγησή του , μέχρι τον τελικό ελλιμενισμό του στη Μαρίνα του Φλοίσβου.

Μετά την εξαιρετική ομιλία του κ. Πλοιάρχου που αποκάλυψε άγνωστες πτυχές της ιστορίας του πλοίου, μέσα από ανέκδοτες φωτογραφίες, τον λόγο πήρε το ιδρυτικό μέλος της Πολιτιστικής Ομάδας "Αρχιπέλαγος" κ. Νικόλαος Παπαδόπουλος, που αναφέρθηκε στην δημιουργία του ντοκυμαντέρ, την έρευνα, την τεκμηρίωση, την αναζήτηση αρχειακού οπτικοακουστικού υλικού κλπ.

5 averof arxipelagos

Ακολούθησε η προβολή του 30λεπτου ντοκυμαντέρ ... Οι καταδρομικές ενέργειες του Ιερού Λόχου και των SBS , η κατάληψη της Σύμης, η υπογραφή παράδοσης των Γερμανών στην Σύμη, η επιστροφή της εξόριστης κυβέρνησης στον Πειραιά με τον "Αβέρωφ", η έπαρση της σημαίας του στην Ακρόπολη, η προετοιμασία του ταξιδιού του Θ/Κ Αβέρωφ , το συμβολικό του ταξίδι και τελικά η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ των Δωδεκανήσων στην μητέρα πατρίδα ... τι άλλο από συναισθήματα περηφάνιας και συγκίνησης μπορούσαν να δημιουργήσουν!

7 averof arxipelagos

Το επετειακό αυτό αφιέρωμα ολοκληρώθηκε με την επίδοση αναμνηστικών πλακετών από την Πολιτιστική Ομάδα "Αρχιπέλαγος" στον Πλοίαρχο κ. Λ. Τσιαντούλα (ΠΝ) για την πρόθυμη αποδοχή της πρόσκλησής μας να συμμετέχει ως ομιλητής , και στον Πρόεδρο της Εστίας Ν. Σμύρνης κ. Γ. Παπαδάτο για την φιλοξενία της εκδήλωσης στο ιστορικό κτήριο της Εστίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους :
Ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος
ο πρ. Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Γιώργος Κασσάρας
οι εκπρόσωποι του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) Αντιπλοίαρχος κ. Δημητρίου & Υπολοίαρχος κ. Παπαδημητρόπουλος
η Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος κ. Παλούμπη
ο Αντιναύαρχος ε.α. κ. Γ. Γραμμένος ως εκπρόσωπος του ΙΔ.ΑΛ.Ε.ΝΑ.Π. (Ίδρυμα Άλσους Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης)
ο Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων (ΕΛ.Σ.Υ/Β) Υποναύαρχος ε.α. κ. Δημουλάς και ο έφορος Δημ. Σχέσεων Υποναύαρχος ε.α. κ. Φουντουλάκης
ο Υποναύαρχος ε.α. κ. Ε. Γαβαλάς, πρ. Κυβερνήτης του Θ/Κ Αβέρωφ
ο Πρόεδρος του ΣΑ/ΣΜΥΝ κ. Ελ. Σφακτός
ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς κ. Γ. Φραγκούλης και τα μέλη του Δ.Σ κ. Λουκάς Κύκκος (Καστελλόριζο), κα Σ. Ηρακλείδου (Χάλκη) & κα Δ. Υψηλάντη (Πάτμος)
ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων κ. Π. Συρίγος
Ο Πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. Της Εστίας Ν. Σμύρνης
Ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί του Π.Ν., εν ενεργεία και εν αποστρατεία
η Πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Μέλισσας κ. Λ. Μαυρή-Κορκόνδειλα και τα μέλη του συλλόγου κυρίες Θεοδωρίδου, Λουΐζου & Λαμπίρη
η Πρόεδρος της Ένωσης Ροδίων Αθηνών κ. Μ. Κορδίνα
η Πρόεδρος του Κοινωνικού Συλλόγου Συμαίων "Ο Πανορμίτης" κ. Δ. Μαρκαντέ
τα μέλη του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Λερίων "Η Παναγιά του κάστρου" κ.κ. Κ. Πάχος, Π. Χατζηδάκις, Γ. Χλωρός, και οι κυρίες Π. Κουμπιού και Μ. Αντύπα
τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Καλυμνίων Αττικής "Ο Άγ, Νικόλαος" κ.κ. Στ. Γερασίμου & Μ. Χατζημιχάλης

8 averof arxipelagos
Ευχαριστούμε όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους!
Εκφράζουμε και πάλι τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μας στο ΓΕΝ και τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού Πλοίαρχο κ. Λεωνίδα Τσιαντούλα (ΠΝ) και την Εστία Νέας Σμύρνης.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter