Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2016 10:22

«Θέλουμε χρόνο για να νικήσουμε τον ISIS» - Ο Διοικητής της Destroyer Squandron 28 στο defenceline.gr

H αποστολή της Destroyer Squadron 28​, και η εμπλοκή της στις επιχειρήσεις στο Ιράκ και την Συρία εναντίον του ISIS, ως μέρος της Ομάδας Μάχης του αεροπλανοφόρου USS Harry S. Truman​ H αποστολή της Destroyer Squadron 28​, και η εμπλοκή της στις επιχειρήσεις στο Ιράκ και την Συρία εναντίον του ISIS, ως μέρος της Ομάδας Μάχης του αεροπλανοφόρου USS Harry S. Truman​
Ρεπορτάζ - Φωτογραφίες: Βαγγέλης Αντωνάκης

Όπως ήδη θα γνωρίζετε το Defenceline.gr σε πανελλήνια αποκλειστικότητα είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το Αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman, λίγα 24ωρα  μετά τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν εναντίον των Τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ επιχειρώντας από τη Μεσόγειο. Κατά την διάρκεια της παρουσίας μας στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με ανώτατους αξιωματικούς σχετικά με τον ρόλο που επιτελεί το Αμερικανικό Ναυτικό στην περιοχή αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στον αγώνα εναντίον του ISIS. Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος μας σας είχαμε παρουσιάσει την συνέντευξη του Rear Admiral Bret C. Batchelder, Διοικητή της Ομάδας Μάχης Αεροπλανοφόρου 8 (Carrier Strike Group 8).

34 truman apostoli

Σήμερα σας παρουσιάζουμε την συνομιλία που είχαμε με τον διοικητή της Destroyer Squandron 28 (DESRON 28), COMMODORE Capt Derek M. Lavan. O COMMODORE Capt Derek M. Lavan έχει υπηρετήσει σε σημαντικές θέσεις έως τώρα και είχε συμμετοχή στην Επιχείρηση Enduring Freedom. Αυτή την στιγμή είναι διοικητής της ομάδας σκαφών που συνοδεύουν το αεροπλανοφόρο, η οποία αποτελείται από τα πλοία USS Ramage (DDG 61), USS Gonzalez (DDG 66), USS Bulkeley (DDG 84), USS Gravely (DDG 107) τα οποία μαζί με το USS Anzio (CG 68) που την συγκεκριμένη περίοδο βρισκόταν στην Ρόδο, καθώς και το USS Harry Truman (CVN-75) αποτελούν την Ομάδα Μάχης Αεροπλανοφόρου 8 (Carrier Strike Group 8).

Κατά την συνομιλία που είχαμε μαζί του μας παρουσίασε την αποστολή της DESRON 28, την εμπλοκή τους στις επιχειρήσεις στο Ιράκ και την Συρία καθώς και για το επίπεδο εξυπηρέτησης και φιλοξενίας που απολαμβάνουν στην Ναυτική Βάση της Σούδας στην Κρήτη.

32 truman apostoli

Defenceline.gr: Κυριε Lavan, ποια είναι η αποστολή της Destroyer Squandron 28;
Capt Derek M. Lavan: "Στην Destroyer Squandron 28 έχουμε τέσσερα πλοία κατευθυνόμενων βλημάτων, τα USS Ramage (DDG 61), USS Gonzalez (DDG 66), USS Bulkeley (DDG 84), USS Gravely(DDG 107). Το USS Gonzalez ήταν εδώ την τελευταία εβδομάδα στον κόλπο της Σούδας, για να κάνει κάποιες επισκευές. Το USS Gravely ήταν εδώ πριν από ένα μήνα επίσης για να κάνει κάποιες επισκευές. Ο κόλπος της Σούδας είναι ένα φανταστικό μέρος για τα πλοία μας για να ανεφοδιαστούν με καύσιμα, για να γίνουν επισκευές κατά τις οποίες εκτός από το πλήρωμα ορισμένοι τοπικοί τεχνίτες έρχονται επί του σκάφους για να βοηθήσουν στις εργασίες. Το πλήρωμα απολαμβάνει την τοπική ατμόσφαιρα και τον πολιτισμό.
Ένα από τα πλοία μας είναι ακόμα στο Περσικό Κόλπο, το USS Ramage. Τα πλοία παρέχουν παρέχουν κάλυψη στην ομάδα μάχης του USS Harry S. Truman, ενάντια απειλών από τον αέρα, την επιφάνεια καθώς και υποβρύχια. Επίσης, έχουν την ικανότητα να εκτοξεύσουν βλήματα μακράς εμβέλειας τύπου Tomahawk, να πλήξουν στόχους και να προβάλουν την ισχύ μας έναντι των αντιπάλων. Συνήθως έχουμε ένα ή δύο πλοία μαζί με τον αεροπλανοφόρο ενώ τα υπόλοιπα είναι κάπου αλλού στη Μεσόγειο για την πραγματοποίηση επιχειρήσεων ή ασκήσεων με τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ. Για παράδειγμα, ήρθαμε εδώ για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο, το USS Gravely να συμμετείχε σε κοινή εκπαίδευση με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και το USS Bulkeley με κάποιες άλλες ναυτικές δυνάμεις και επίσης το USS Gonzales έκανε άλλη μια επίσκεψη σε λιμάνι στην Ελλάδα".

20 truman apostoli

Defenceline.gr: Πόσο σημαντικό είναι για το Αμερικανικό Ναυτικό να βρισκεται στην περιοχη της Μεσογειου και να επιχειρει από εδώ εναντίον του ISIL;
Capt Derek M. Lavan: "Όσον αφορά την μάχη κατά του SIL, είναι πολύ σημαντικό να βρισκόμαστε εδώ και να υποστηρίζουμε το αεροπλανοφόρο επιτρέποντας τους να επιχειρούν εναντίον επιγείων στόχων ανεμπόδιστα. Στον Περσικό Κόλπο δραστηριοποιούμαστε σε θαλάσσιες επιχειρήσεις, σταματώντας το λαθρεμπόριο όπλων προς το ISIL, σταματώντας την δυνατότητα τους να διακινούν όπλα, να μετακινούν μαχητές και χρήματα μειώνοντας την ικανότητά τους να μάχονται.
Επίσης σημαντικό είναι να είμαστε εδώ και να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας στη Μεσόγειο. Όσο περισσότερο εργαζόμαστε από κοινού με το ΝΑΤΟ και τις φίλιες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία, δημιουργούνται δεσμοί φιλίας μεταξύ των πληρωμάτων και αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που χρειαστεί να επιχειρήσουμε από κοινού, αυτές οι κοινές εκπαιδεύσεις θα μας επιτρέψουν να πολεμήσουμε μαζί επιτυχώς. Όσο περισσότερο δουλέψουμε στην ειρήνη τόσο καλύτερα θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα Νατοϊκά μας καθήκοντα όταν το απαιτήσουν οι συνθήκες
".

21 truman apostoli

Defenceline.gr: Ποια είναι η εμπλοκή της Destroyers Squandron 28 στις επιχειρήσεις;
Capt Derek M. Lavan: "Εκτελούμε θαλάσσιες επιχειρήσεις ασφαλείας, επιχειρήσεις ενάντια των λαθρεμπόρων που υποστηρίζουν το ISIL και προσπαθούν με την διακίνηση ναρκωτικών να συγκεντρώσουν χρήματα και να χρηματοδοτήσουν τον αγώνα τους καθώς και επιχειρήσεις αποτροπής της ροής μαχητών από τον υπόλοιπο κόσμο στο πεδίο της μάχης. Αυτή είναι η αποστολή μας μας μακριά από το αεροπλανοφόρο και αυτό είναι μια πολύ σημαντική αποστολή".

25 truman apostoli

Defenceline.gr: Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η σύντομα θα χρειαστεί ανάληψη δράσης κατά του ISIL και στη Λιβύη. Είστε έτοιμοι για μια τέτοια εξέλιξη;
Capt Derek M. Lavan: "Μάλλον δεν είμαι το κατάλληλο πρόσωπο για να σας απαντήσω όσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησης σας. Μπορώ όμως να σας πω ότι το Αμερικανικό Ναυτικό και οι σύμμαχοι μας είναι πάντα έτοιμοι να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις οπουδήποτε απαιτηθεί, είτε όντος είτε εκτός της Μεσογείου".

24 truman apostoli

Defenceline.gr: Πόσο κοντά ή πόσο μακριά είναι η ήττα του ISIL;
Capt Derek M. Lavan: "Νομίζω ότι θα να πάρει κάποιο χρόνο. Στους τελευταίους επτά μήνες που έχουμε αναπτυχθεί νομίζω ότι είχε κάνει μεγάλη πρόοδο έναντι του ISIL. Χτυπάμε τα οικονομικά τους, την ικανότητά τους να τροφοδοτούνται με χρήματα και νομίζω ότι έχετε δει στον Τύπο ότι ο αριθμός των ανθρώπων που προσπαθούν να ενταχθούν ISIL δεν είναι ο ίδιος αριθμός που ήταν στο παρελθόν. Νομίζω ότι σε αυτό συνέβαλε πιθανότατα ότι έκανε η ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου USS Harry S. Truman, αλλά και ο συνασπισμός καταπολέμησης ISIS συνεισέφερε σε αυτή την προσπάθεια".

26 truman apostoli

Defenceline.gr: Πόσο δύσκολο είναι για τα πλοία και τα πληρώματά τους να επιχειρούν σε αυτή την περιοχή και το πώς είναι επεκτείνετε η περίοδος ανάπτυξης σας κατά ένα μήνα.
Capt Derek M. Lavan: "Νομίζω ότι το να επιχειρούμε από εδώ είναι πολύ εύκολο, διότι Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει παρουσία στην περιοχή εδώ και δεκαετίες και έχουν δημιουργηθεί στενές φιλίες με χώρες όπως η Ελλάδα. Έχουμε συνεργαστεί μαζί τους για χρόνια, οπότε είναι πολύ εύκολο για μας να διεξάγουμε επιχειρήσεις εδώ. Όσον αφορά το επιπλέον μήνα της ανάπτυξης, νομίζω ότι όταν η είδηση ήρθε ήταν συναισθηματικά δύσκολο αρχικά αλλά τα πληρώματα κατανόησαν ότι διεξάγουμε ένα πολύ σημαντικό αγώνα, γρήγορα το ξεπεράσαμε αυτό και με την πλήρη υποστήριξη των οικογενειών μας. Επισκέφθηκα USS Γκονζάλες μια - δυο μέρες πριν και το πλήρωμα εξακολουθεί να είναι πολύ ενθουσιασμένο και πολύ χαρούμενο που βρίσκεται εδώ γνωρίζοντας ότι εκτελείται μια πολύ σημαντική αποστολή".

27 truman apostoli

Defenceline.gr: Πόσο σημαντικό είναι για σας να βρισκόσαστε εδώ στο κόλπο της Σούδας;
Capt Derek M. Lavan: "Προσωπικά είναι πολύ σημαντικό. Είναι έβδομη φορά που βρίσκομαι εδώ, στο κόλπο της Σούδας όσο βρίσκομαι Πολεμικό Ναυτικό. Είναι ίσως το αγαπημένο μου μέρος στην Μεσογείου για να έρθω και να επισκεφτώ. Αγαπώ την Κρήτη και για μένα είναι όμορφο να επιστρέφω πίσω. Είναι επίσης πολύ καλό για τα πλοία, διότι υπάρχουν πολύ στενές σχέσεις συνεργασίας με τη βάση του ΝΑΤΟ και του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, είναι εύκολο να ανεφοδιαστούμε σε καύσιμα, κατά πάσα πιθανότητα το πιο εύκολο μέρος στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι εύκολο για τις επισκευές που πρέπει να γίνουν. Οι άνθρωποι είναι πολύ φιλικοί και πολύ φιλόξενοι. Αυτό είναι ίσως το καλύτερο μέρος για να επισκεφτούμε, μια περιοχή με φιλικούς ανθρώπους, καλό φαγητό και πολύ πολιτισμό".

31 truman apostoli

Οι Στόχοι
Στο περιθώριο της επίσκεψης μας συνομιλήσαμε και με τον Σμηναγό Justin Richardson της VFA-143 Pukin' Dogs η οποία επιχειρεί με αεροσκάφη F/A-18F και Ε από το USS Harry S. Truman o oποίος αναφέρθηκε στο επιχειρησιακό κομμάτι των αποστολών που εκτελούνται εναντίον του ISIL. «Μπορούμε να διεξάγουμε επιχειρήσεις αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους ταυτόχρονα. Αφήνουμε τις βόμβες στον στόχο και δίνουμε μάχη αν χρειαστεί για να επιστρέψουμε πίσω. Μέχρι στιγμής, στο Ιράκ και τη Συρία είχαμε υπεροχή στον αέρα, έτσι δεν χρειάστηκε να δουλέψουμε πολύ σε αυτό το κομμάτι. Προσβάλουμε οποιονδήποτε στόχο μας ανατεθεί. Κυρίως μας ανατίθενται χτυπήματα εναντίων κτηρίων και υποδομών, οχημάτων, οδοφραγμάτων και οτιδήποτε άλλο είναι σημαντικό για τον ISIL».

29 truman apostoli

Όπως σας έχει ήδη γράψει το Defenceline.gr, η σκυτάλη έχει περάσει στην ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου USS Dwight D. Eisenhower ξεκίνησε να επιχειρεί εναντίον θέσεων του ISIS στην Συρία και το Ιράκ λαμβάνοντας μέρος στην επιχείρηση Inherent Resolve.

30 truman apostoli

Acknowledgements
We would like to thank Rear Admiral Bret C. Batchelder Commander of the Carrier Strike Group Eight (CSG 8), Commodore Capt. Derek M. Lavan Destroyer Squadron 28 (DESRON 28) and also LCDR Tresch, Candice C. LCDR, CVN75 MEDIA and Jackie Fisher, Public affairs NSA Souda Bay for their amazing help during this visit to USS Harry S. Truman.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2016 11:52