Τρίτη, 19 Ιουλίου 2016 11:44

Κύπρος: Νεα δεδομένα στο θέμα των αγνοουμένων - Οστά σε στρατιωτική ζώνη (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο εντοπισμός των οστών έγινε στην κατεχόμενη Βώνη σε μία από τις τρεις στρατιωτικές ζώνες στις οποίες διεξάγονται εκσκαφές. Ο εντοπισμός των οστών έγινε στην κατεχόμενη Βώνη σε μία από τις τρεις στρατιωτικές ζώνες στις οποίες διεξάγονται εκσκαφές.

Για πρώτη φορά εντοπίστηκαν οστά Ε/Κυπρίων εθνοφρουρών σε στρατιωτική ζώνη στα κατεχόμενα.Αυτό που επίμονα τόνιζε η πλευρά μας τόσα χρόνια επιβεβαιώθηκε σήμερα και επισήμως.

Μέλη της Διερευνητικής επιτροπής Αγνοουμένων εντόπισαν σε στρατιωτική ζώνη στα κατεχόμενα οστά Ελληνοκυπρίων Αγνοουμένων. Ο εντοπισμός των οστών έγινε στην κατεχόμενη Βώνη σε μία από τις τρεις στρατιωτικές ζώνες στις οποίες διεξάγονται εκσκαφές.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκσκαφές θα επιτραπούν σε 9 στρατιωτικές περιοχές στη βώνη.Τα οστά προφανώς ανήκουν σε Ελληνοκυπρίους στρατιώτες που βρέθηκαν τις τραγικές μέρες του 1974 στη γύρω περιοχή.Υπενθυμίζουμε ότι όταν έσπασε η γραμμή άμυνας από τα κατοχικά στρατεύματα δεκάδες Ελληνοκύπριοι στρατιώτες, οι οποίοι παρέμειναν μέχρι την τελευταία στιγμή στις θέσεις τους, εγκλωβίστηκαν στην περιοχή της Βώνης.

Όταν οι στρατιώτες επιχείρησαν να διαφύγουν στις περιοχές που ήταν υπό τον έλεγχο της Εθνικής Φρουράς, ήταν ήδη αργά. Αρκετοί εθνοφρουροί κατέφυγαν αρχικά σε σπίτι στη Βώνη όπου πίστευαν θα κατόρθωναν να διασωθούν με την κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες στις 14 Αυγούστου 1974, ημέρα που άρχισε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, 37 Ελληνοκύπριοι εθνοφρουροί πήγαν και ζήτησαν καταφύγιο.Η σύλληψη τους ήταν θέμα χρόνου. Πηγή

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 19 Ιουλίου 2016 12:00