Σάββατο, 03 Σεπτεμβρίου 2016 01:24

Τελευταίο αντίο στον Καταδρομέα Θανάση Ζαφειρίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Ήταν ο μόνος επιζήσας από τη συντριβή του Ελληνικού Μεταγωγικού ΝORATLAS 52-133, που συμμετείχε στη στρατιωτική επιχείρηση «ΝΙΚΗ» την 21η προς 22α Ιουλίου 1974. Η αποστολή, αφορούσε στην αερομεταφορά Ελλήνων Καταδρομέων από τη βάση της Σούδας στην Κρήτη, προς το αεροδρόμιο Λευκωσίας, για απόκρουση των δυνάμεων του «Αττίλα». Ήταν ο μόνος επιζήσας από τη συντριβή του Ελληνικού Μεταγωγικού ΝORATLAS 52-133, που συμμετείχε στη στρατιωτική επιχείρηση «ΝΙΚΗ» την 21η προς 22α Ιουλίου 1974. Η αποστολή, αφορούσε στην αερομεταφορά Ελλήνων Καταδρομέων από τη βάση της Σούδας στην Κρήτη, προς το αεροδρόμιο Λευκωσίας, για απόκρουση των δυνάμεων του «Αττίλα».

Το τελευταίο αντίο στον Καταδρομέα Θανάση Ζαφειρίου θα πουν σήμερα οι συγγενείς, οι παλαιοί συμπολεμιστές του και οι φίλοι του. Η είδηση του θανάτου του, σκόρπισε θλίψη και συγκίνηση σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ η κηδεία του θα γίνει με τιμές ήρωα. Ήταν ο μοναδικός επιζών του μεταγωγικού αεροσκάφους Νοράτλας (ΝΙΚΗ 4), της επιχείρησης αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε 21/22 Ιουλίου 1974, μια ημέρα μετά την τουρκική εισβολή στη Κύπρο.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στις 12.30 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Φίλυρον του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, της Θεσσαλονίκης. Ο Θ. Ζαφειρίου, απεβίωσε την Πέμπτη στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου και νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα με σοβαρά προβλήματα υγείας. 

Δείτε εδώ, μια συνέντευξη του Θανάση Ζαφειρίου, όπου περιγράφει αναλυτικά τις κρίσιμες ώρες του Ιουλίου του 1974:

Τον τιμά και η Κύπρος
Στο άκουσμα της θλιβερής είδησης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Με θλίψη που πληροφορήθηκα το θάνατο του μοναδικού επιζήσαντα του καταρριφθέντος Noratlas της επιχείρησης «Νίκη 4» το 1974, Θανάση Ζαφειρίου, ο οποίος μετέβαινε μαζί με άλλους 32 ήρωες στην Κύπρο για να προασπίσουν την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδος μας. Εκ μέρους του κυπριακού λαού, της Κυβέρνησης και εμού προσωπικά εκφράζω τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του ήρωα".

Η Κυπριακή Δημοκρατία είχε τιμήσει τον Ιούλιο του 2013 τον Θανάση Ζαφειρίου, ο οποίος είχε επισκεφθεί για μια ακόμα χρονιά την Κύπρο, για να προσκυνήσει τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας:

Ο τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, ώστε να εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο του Σώματος Δημήτρη Συλλούρη στην κηδεία του Έλληνα πρώην καταδρομέα Θανάση Ζαφειρίου.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 03 Σεπτεμβρίου 2016 01:59