Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2013 12:29

H δημιουργία της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας

Μάιος 1912. Ο Καμπέρος πετά πάνω από συγκέντρωση στρατιωτών στα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια που έγιναν στο δεύτερο μισό εκείνου του μήνα στο πλαίσιο της προπαρασκευής για τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο που θα άρχιζε λίγους μήνες αργότερα. (Αρχείο Ρωμαΐδη-Zeitz) Μάιος 1912. Ο Καμπέρος πετά πάνω από συγκέντρωση στρατιωτών στα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια που έγιναν στο δεύτερο μισό εκείνου του μήνα στο πλαίσιο της προπαρασκευής για τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο που θα άρχιζε λίγους μήνες αργότερα. (Αρχείο Ρωμαΐδη-Zeitz)

Στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία που κυκλοφορεί σε πανελλαδικά, εγκαινιάζεται μια σειρά αφιερωμάτων στη δημιουργία της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας και στην επιχειρησιακή δράση των πρώτων Ελλήνων αεροπόρων στους Βαλκανικούς Πολέμους. Το αρχειακό υλικό που είναι πλέον διαθέσιμο από την Εθνική Βιβλιοθήκη, την Προεδρία της Κυβέρνησης και άλλες πηγές, ελληνικές και του εξωτερικού, επιτρέπουν την αποκάλυψη πραγματικά άγνωστων πτυχών εκείνης της κρίσιμης για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία της περιόδου.

Στο πρώτο αφιέρωμα περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο κίνημα του Στρατιωτικού Συνδέσμου το 1909 προκάλεσε την ανάθεση της αναδιοργάνωσης του Στρατού σε γαλλική στρατιωτική αποστολή, εισήγηση της οποίας ήταν η δημιουργία «αεροπορικής υπηρεσίας». Φυσική συνέπεια ήταν η εκπαίδευση των πρώτων Ελλήνων αεροπόρων στη Γαλλία και η προμήθεια γαλλικών αεροσκαφών.

Η κυοφορία, η γέννηση και τα πρώτα βήματα της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, στο τεύχος Οκτωβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για την Άμυνα και την Ασφάλεια!

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2013 10:56