Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017 17:05

Κρήτη: Βγαίνουν από τη λησμονιά τα ολοκαυτώματα και οι θυσίες

Το ντοκουμέντο των θηριωδιών και της θυσίας των 164 κατοίκων στα οκτώ χωριά στους πρόποδες του «Κέντρους» των δήμων Αμαρίου (Άνω Μέρος, Δρυγιές, Βρύσες, Καρδάκι, Σμιλές, Γουργούθοι, Γερακάρι) και Αγίου Βασιλείου (Κρύα Βρύση) με τίτλο «Το Αμάρι στις φλόγες», προγραμματίζεται να έχει κεντρική προβολή, λαμβάνοντας πανηγυρικό χαρακτήρα, στον διήμερο εορτασμό της 73ης επετείου των ολοκαυτωμάτων, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Αυγούστου στις Βρύσες Αμαρίου. Το ντοκουμέντο των θηριωδιών και της θυσίας των 164 κατοίκων στα οκτώ χωριά στους πρόποδες του «Κέντρους» των δήμων Αμαρίου (Άνω Μέρος, Δρυγιές, Βρύσες, Καρδάκι, Σμιλές, Γουργούθοι, Γερακάρι) και Αγίου Βασιλείου (Κρύα Βρύση) με τίτλο «Το Αμάρι στις φλόγες», προγραμματίζεται να έχει κεντρική προβολή, λαμβάνοντας πανηγυρικό χαρακτήρα, στον διήμερο εορτασμό της 73ης επετείου των ολοκαυτωμάτων, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Αυγούστου στις Βρύσες Αμαρίου.

Βγαίνει σε... αίθουσες για προβολή, μετά την ολοκλήρωσή του, το ντοκιμαντέρ «Το Αμάρι στις φλόγες» των δημοσιογράφων Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη, σε σκηνοθεσία Τάσου Μπιρσίμ, μετά το υψηλό ενδιαφέρον φορέων και κατοίκων να το φιλοξενήσουν. Ήδη, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, εξέφρασε το ενδιαφέρον του για προβολή, χωρίς έως σήμερα να έχει καθοριστεί η ημερομηνία της, ενώ το βάρος της παρουσίασής του θα δοθεί, όπως ήταν αναμενόμενο, στην περίοδο των εορταστικών εκδηλώσεων για την 76η επέτειο της Μάχης της Κρήτης στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο, όπου οι περιφερειακές ενότητες των δυο νομών θα το εντάξουν στα προγράμματά τους.

krya vrysi
Κάτοικος της Κρύας Βρύσης εξιστορεί τα γεγονότα της μαύρης μέρας στον Γιάννη Κανελλάκη

Για την ίδια περίοδο, επίσης, εκδηλώνεται ενδιαφέρον για την παρουσίασή του, και σε περιοχές που δέχτηκαν την πρωτοφανή αγριότητα των γερμανικών δυνάμεων κατοχής στα ολοκαυτώματα και στις ομαδικές εκτελέσεις στις 22 Αυγούστου 1944, αλλά και σε πολιτιστικούς συλλόγους κοινότητες και σε άλλους φορείς στην Κρήτη και στην Αθήνα...

Ήδη, στο Ρέθυμνο, η περιφερειακή ενότητα προγραμματίζει την προβολή του το Σάββατο 20 Μαΐου, πιθανόν στο «Σπίτι του Πολιτισμού», ενώ στην ίδια πόλη και στο αμφιθέατρο του Τμήματος Οπτικοακουστικών Μέσων του ΤΕΙ Κρήτης, στα Περιβόλια, καθορίστηκε δεύτερη προβολή την Τετάρτη 24 Μαΐου από την Εφορία Ρεθύμνου της Παγκρήτιας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων(ΠΕΠΣΥ). Το ίδιο βράδυ και στον ίδιο χώρο, με την ευκαιρία, θα γίνει και η προβολή του πρώτου ιστορικού ντοκιμαντέρ των δυο δημοσιογράφων με θέμα το ολοκαύτωμα και την πυρπόληση των δώδεκα γυναικών και του ενός ηλικιωμένου στην Καλή Συκιά, στις 6 Οκτωβρίου 1943.

Επιδίωξη η τοπική ιστορία στα σχολεία

Στα τρία χρόνια λειτουργίας της, η Εφορία Ρεθύμνου πραγματοποιεί φέτος την δεύτερη εκδήλωσή της, αφιερωμένη και αυτή στην ιστορία του τόπου. Η πρώτη, είναι γνωστό, πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην Ιερά Μονή Αρκαδίου, στα πλαίσια του εορτασμού των εκατόν πενήντα χρόνων από την αρκαδική εθελοθυσία. Η τοπική εφορία της ΠΕΠΣΥ, όπως εξήγησε ο επικεφαλής της Κώστας Σαββάκης, «δίδει μεγάλο βάρος των δράσεών της και στην ιστορία της Κρήτης που αποτελεί καταστατική δέσμευση της Ένωσης, επιδιώκοντας την εισαγωγή και διδασκαλία της στα σχολεία του νησιού, ώστε να πάψει να παρατηρείται άγνοια από τους νέους γεγονότων που έλαβαν διεθνή διάσταση και σημάδεψαν το νησί...».

drygies
Παιδιά στις Δρυγιές δίπλα στα χαλάσματα του ολοκαυτώματος

Στο περιθώριο της βραδιάς ιστορικού ντοκιμαντέρ του παγκρήτιου οργάνου, εξάλλου, θα παραστούν και θα μιλήσουν επιζώντες των ολοκαυτωμάτων από χωριά του «Κέντρους» και την Καλή Συκιά, μεταφέροντας στο κοινό τη «ζώσα μαρτυρία» των βάρβαρων επεισοδίων που βίωσαν, ενώ θα κληθούν και εκπρόσωποι από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα και από άλλους, αρμόδιους με το αντικείμενο, φορείς.

Απόδοση τιμής

Επιβραβεύοντας, επίσης, τις πρωτοβουλίες για την αποκάλυψη άγνωστων γεγονότων της νεότερης Ιστορίας, σφραγίζοντάς τα σε οπτικοακουστική μορφή, η τοπική Εφορία το ίδιο βράδυ θα τιμήσει τους δημοσιογράφους που ανέλαβαν την ανάδειξη, προβολή, διάδοση και διαφύλαξη της τοπικής ιστορικής μνήμης, Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη, τον σκηνοθέτη Τάσο Μπιρσίμ και τον εικονολήπτη Νίκο Σαράντο, που ήταν οι συντελεστές των ντοκιμαντέρ.

Το ντοκουμέντο των θηριωδιών και της θυσίας των 164 κατοίκων στα οκτώ χωριά στους πρόποδες του «Κέντρους» των δήμων Αμαρίου (Άνω Μέρος, Δρυγιές, Βρύσες, Καρδάκι, Σμιλές, Γουργούθοι, Γερακάρι) και Αγίου Βασιλείου (Κρύα Βρύση) με τίτλο «Το Αμάρι στις φλόγες», προγραμματίζεται να έχει κεντρική προβολή, λαμβάνοντας πανηγυρικό χαρακτήρα, στον διήμερο εορτασμό της 73ης επετείου των ολοκαυτωμάτων, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Αυγούστου στις Βρύσες Αμαρίου.

Και ενώ στην Κρήτη γίνεται ο προγραμματισμός των προβολών, στην Αθήνα έχουν αρχίσει οι διαδικασίες υποτιτλισμού της παραγωγής για την αποστολή του σε ηγέτες ξένων χωρών και πρώτα της Γερμανίας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αλλού και η συμμετοχή του σε διεθνή και ελληνικά φεστιβάλ.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter