Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019 08:16

Argyll and Sutherland Highlanders: Προσκύνημα για τους πεσόντες στη Μάχη της Κρήτης

Σκωτσέζοι διαφόρων ηλικιών βρέθηκαν στο νησί προκειμένου να αποδώσουν τιμές στο 1ο Τάγμα Argyll and Sutherland Highlanders το οποίο πολέμησε κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης, στον τομέα Ηρακλείου. Σκωτσέζοι διαφόρων ηλικιών βρέθηκαν στο νησί προκειμένου να αποδώσουν τιμές στο 1ο Τάγμα Argyll and Sutherland Highlanders το οποίο πολέμησε κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης, στον τομέα Ηρακλείου.

Επιμέλεια: Γιώργος Λαμπράκης

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 επισκέφθηκαν την Κρήτη, 27 μέλη του Συνδέσμου Argyll and Sutherland Highlanders Regimental Association.

Σκωτσέζοι διαφόρων ηλικιών με τα διακριτικά του ηρωικού Συντάγματος, πάνω στις μπλούζες ή τα καπέλα τους, βρέθηκαν στο νησί προκειμένου να αποδώσουν τιμές στο 1ο Τάγμα Argyll and Sutherland Highlanders το οποίο πολέμησε κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης, στον τομέα Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, το 1ο Τάγμα είχε αποβιβαστεί στον κόλπο της Μεσαράς και από εκεί κατευθύνθηκε προς τον τομέα Ηρακλείου όπου έλαβε μέρος στην άμυνα εναντίον των αλεξιπτωτιστών, κυρίως στον νότιο ανατολικό τομέα. Την νύκτα της 28ης/29η Μαΐου 1941, μετά την διαταγή οπισθοχωρήσεως, επιβιβάσθηκαν από το λιμάνι του Ηρακλείου σε πλοία του πολεμικού ναυτικού και αναχώρησαν μαζί με άλλες μονάδες για την Αλεξάνδρεια.

high2 2

Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα της επισκέψεως τους περιλάμβανε το αεροδρόμιο του Μάλεμε, τον Ταυρωνίτη, το Γαλατά, τις φυλακές Αγιάς, τα Σφακιά, το Συμμαχικό Νεκροταφείο στη Σούδα, το Ρέθυμνο, τον κόλπο της Μεσσαράς κ.α.

Στις 1 Οκτωβρίου κατέθεσαν στέφανο στο Μνημείο Μάχης της Κρήτης στην πόλη του Ηρακλείου.

Στις 2 Οκτωβρίου επισκέφθηκαν την έκθεση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, όπου ξεναγήθηκαν από τον Επιστημονικό Συνεργάτη του Μουσείου, Κωστή Μαμαλάκη. Εκεί ο συλλέκτης και επιμελητής της εκθέσεως του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με την λήξη της ξενάγησης τους επιφύλασσε μία έκπληξη.

high4 2

Τους παρουσίασε δύο αντικείμενα που ανήκαν σε άνδρες του 1ου Τάγματος Argyll and Sutherland Highlanders τα οποία βρέθηκαν στο νησί εβδομήντα χρόνια μετά τη μάχη.

high5

Ένα ξιφίδιο το οποίο έφεραν στερεωμένο στην κάλτσα και ένα kilt (η σκωτσέζικη φούστα με τα διακριτικά χρώματα του Συντάγματος) το οποίο στην εσωτερική πλευρά φέρει την σφραγίδα της μονάδας και Γραφείου Πολέμου (War Department).

high4 1

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter