Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013 11:48

Βραβεία στον διαγωνισμό για το μνημείο στο Μαρί – Εκδήλωση με φόντο την τραγωδία

Σην εκδήλωση, η οποία φιλοξενήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Λευκωσίας (αίθουσα «ΚΕΡΥΝΕΙΑ»), απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου, ενώ ακολούθως απένειμε τα βραβεία στους πρωτεύσαντες. Σην εκδήλωση, η οποία φιλοξενήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Λευκωσίας (αίθουσα «ΚΕΡΥΝΕΙΑ»), απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου, ενώ ακολούθως απένειμε τα βραβεία στους πρωτεύσαντες.
Του Γιώργου Λαμπράκη

Πραγματοποιήθηκε χθες η τελετή απονομής των βραβείων του αρχιτεκτονικού - καλλιτεχνικού διαγωνισμού για τη διαμόρφωση του μνημειακού χώρου στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί.

Σην εκδήλωση, η οποία φιλοξενήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Λευκωσίας (αίθουσα «ΚΕΡΥΝΕΙΑ»), απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου, ενώ ακολούθως απένειμε τα βραβεία στους πρωτεύσαντες.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων:
Αυτή η πρωτοβουλία, επαναφέρει στη σκέψη μας εικόνες από τις τραγικές μέρες του ζοφερού καλοκαιριού του 2011. Με τη δύναμη της μνήμης, γυρνάμε πίσω τον χρόνο και γονυπετείς, υποκλινόμαστε μπροστά στις ηρωικές μορφές, οι οποίες εκείνο το ξημέρωμα έδιναν άνιση μάχη με τις πύρινες γλώσσες. Οι δεκατρείς λεβέντες δεν έστρεψαν το βλέμμα προς τη δύση αλλά θέλησαν να αντικρίσουν κατάματα το φως του χρέους. Το φως της ανατολής που έσμιξε με τη λάμψη της μεγάλης έκρηξης των ανεύθυνων συμπεριφορών μας. Τα καθαγιασμένα τους σώματα, ευθυτενή σαν τα κυπαρίσσια και τους σταυρούς στον ορίζοντα πάνω από τον κρατήρα, παρελαύνουν σήμερα και κάθε μέρα μπροστά μας. Οι μορφές τους, στέκουν περίβλεπτες και η εκθαμβωτική τους λάμψη περιαυγάζει σε όλη την οικουμένη.
Η ναυτική βάση, ο χώρος στον οποίο εκτυλίχθηκαν οι φρικιαστικές σκηνές της 11ης Ιουλίου, δεν μπορεί να αντέξει το μεγαλείο των πράξεών τους. Κανένα μνημείο και κανένας εγκωμιαστικός λόγος, δεν δύναται να περιγράψει επαρκώς το καθάριο φως που αναδύεται, απαύγασμα της άριστης ψυχής. Γιατί, οι άνθρωποι που φιλοξένησαν μέσα τους τα ιδανικά και τις αξίες αιώνων δεν μπορούν να περιοριστούν σε ασφυκτικά περιγράμματα. Δεν μπορούν να στριμωχτούν στα στενά όρια ενός κομματιού γης ή μιας γρανιτένιας στήλης. Η ανυπέρβλητη ανδρεία που επέδειξαν γίνεται διδαχή και ιερό παράδειγμα για τις παρούσες και τις επερχόμενες γενιές.

Ο κ. Φωτίου, τέλεσε τα εγκαίνια της έκθεσης, στην αίθουσα «ΧΑΛΚΟΣ» του Συνεδριακού, όπου θα εκτίθενται όλα τα έργα που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό.

Ο κ. Φωτίου, στη συνέχεια, τέλεσε τα εγκαίνια της έκθεσης, στην αίθουσα «ΧΑΛΚΟΣ» του Συνεδριακού, όπου θα εκτίθενται όλα τα έργα που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι και αύριο Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, από τις 9.00 π.μ. μέχρι τις 4.00 π.μ.