Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2014 10:36

Τα 12 βήματα για την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων

Η κυβέρνηση καλείται να αποδείξει ότι δεν έκλεισε μία συμφωνία ώστε να παραπέμψει το «λουκέτο» της επιχείρησης στις αρχές του 2015, αλλά για να καταστήσει πραγματικά βιώσιμη την εταιρεία, να διασώσει 500 θέσεις εργασίας και ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις και τη βούληση να μετατρέψει μία ζημιογόνο επιχείρηση σε κερδοφόρο. Η κυβέρνηση καλείται να αποδείξει ότι δεν έκλεισε μία συμφωνία ώστε να παραπέμψει το «λουκέτο» της επιχείρησης στις αρχές του 2015, αλλά για να καταστήσει πραγματικά βιώσιμη την εταιρεία, να διασώσει 500 θέσεις εργασίας και ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις και τη βούληση να μετατρέψει μία ζημιογόνο επιχείρηση σε κερδοφόρο.

Ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνει 12 δράσεις έχει συμφωνηθεί για το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) μεταξύ οικονομικού επιτελείου και τρόικας. Στη συμφωνία, όπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή, προβλέπεται ρητά ότι η εφαρμογή και υλοποίηση του σχεδίου θα ελέγχεται από την τρόικα και την επιτροπή ανταγωνισμού της Κομισιόν, αναδεικνύοντας τη σημασία που δίνουν οι πιστωτές της χώρας στην εκτέλεσή του.

Πλέον, η κυβέρνηση καλείται να αποδείξει ότι δεν έκλεισε μία συμφωνία ώστε να παραπέμψει το «λουκέτο» της επιχείρησης στις αρχές του 2015, αλλά για να καταστήσει πραγματικά βιώσιμη την εταιρεία, να διασώσει 500 θέσεις εργασίας και ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις και τη βούληση να μετατρέψει μία ζημιογόνο επιχείρηση σε κερδοφόρο. Όπως προβλέπεται στη συμφωνία με την τρόικα, για να θεωρηθεί βιώσιμη η εταιρεία και να μην προχωρήσει σε εκκαθάριση εντός του 2015, θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει επιτυχώς εφαρμόσει το πρόγραμμα και το νέο σχήμα να έχει τρία εργοστάσια με 500 υπαλλήλους, να έχει επιτύχει διαχειριστική κερδοφορία και στο τελευταίο τρίμηνο του 2014 να παρουσιάσει ότι η επιχείρηση θα παραμείνει κερδοφόρα και στο διάστημα 2015 - 2017.

Ο οδικός χάρτης που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα προβλέπει:

1. Την τροποποίηση του νόμου περί ΔΕΚΟ έως τις 20 Ιανουαρίου.

2. Την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) των υπουργείων Οικονομικών και Αμυνας για την εφαρμογή του νέου νόμου. Η ΚΥΑ θα πρέπει να εκδοθεί έως τις 22 Ιανουαρίου.

3. Μέσα στους πρώτους 3 με 4 μήνες από την έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί η διάσπαση της εταιρείας σε δύο κομμάτια. Ενα πολιτικό (ΕΑΣ 1) και ένα στρατιωτικό (ΕΑΣ 2).

4. Την κατάρτιση ενός αναλυτικού προγράμματος με μηνιαίες ροές κεφαλαίων, παραγγελίες που εκκρεμούν κ.λπ., ώστε να ξεκινήσει η υλοποίησή του αμέσως μετά τη διάσπαση της επιχείρησης. Μάλιστα, το σχέδιο αυτό θα υποβληθεί στην τρόικα και την επιτροπή ανταγωνισμού της Κομισιόν, 3 μήνες μετά τη συμφωνία ώστε να υπάρχει έλεγχος της εκτέλεσής του.

5. Την εκκαθάριση της ΕΑΣ 1 αμέσως μετά τη διάσπαση της αρχικής επιχείρησης. Στόχος είναι να έχει εκκαθαριστεί πλήρως η εταιρεία έως το τέλος Ιουλίου 2014. Σε περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί, θα απολυθούν 115 υπάλληλοι έως το τέλος Αυγούστου.

6. Στους 3 με 9 μήνες η ΕΑΣ 2 θα τεθεί υπό αυστηρούς τετραμηνιαίους ελέγχους, ώστε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση της τρόικας για το τι γίνεται.

7. Ειδικά μέχρι το τέλος Ιουνίου η ΕΑΣ 2 θα πρέπει να αποδείξει ότι η εξέλιξη των λειτουργικών και μισθολογικών δαπανών κινείται εντός των συμφωνημένων στόχων. Επίσης, θα πρέπει να δείξει τις πιθανές συνέργειες με άλλες εταιρείες (υπεργολάβους κ.λπ.) έως το τέλος του 2014 για να επιτευχθεί περαιτέρω μείωση διοικητικών δαπανών.

8. Με την έγκριση του σχεδίου θα πρέπει να διατεθούν στην ΕΑΣ 10 εκατ. ευρώ, με την κυβέρνηση να εγγυάται ότι το ποσό αυτό δεν θα χρησιμοποιηθεί από την ΕΑΣ 1. Αμέσως μετά τη διάσπαση της σημερινής εταιρείας η ΕΑΣ 2 θα λάβει άλλα 25 εκατ. ευρώ.

9. Αμέσως μετά τον σχηματισμό της ΕΑΣ 2 θα διατεθούν κεφάλαια κίνησης έως 5,8 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που δεν διασφαλίζονται κεφάλαια κίνησης από τους πελάτες ή τις τράπεζες και η επιχείρηση θα μπορεί να τα αντλήσει έως το τέλος Δεκεμβρίου 2014.

10. Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχουν απολυθεί 318 εργαζόμενοι και να απομείνουν στην ΕΑΣ 2 οι υπόλοιποι 500 υπάλληλοι.

11. Εως το τέλος Σεπτεμβρίου η ΕΑΣ 2 θα πρέπει να επιδείξει στην τρόικα ότι έχει υπογράψει μη αναστρέψιμες συμφωνίες 13,5 εκατ. ευρώ για το διάστημα Απριλίου - Δεκεμβρίου 2014 και επιπλέον 20 εκατ. ευρώ για το 2015.

12. Στα τέλη Δεκεμβρίου θα πρέπει η επιχείρηση να παρουσιάσει αξιόπιστες αποδείξεις ότι έχει διασφαλίσει και για το 2016 επιπλέον παραγγελίες αξίας 20 εκατ. ευρώ.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter