Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2017
Write on Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2017 Κατηγορία ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Πολυεθνική στρατιωτική άσκηση με την επωνυμία «ΤΑΛΩΣ-2017» που διεξήχθη από 01 έως 10 Νοεμβρίου 2017 στην έδρα της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας στη Νέα Σάντα Κιλκίς, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής αξιολόγησης του Συγκροτήματος Μάχης (ΣΜ) «HELBROC».

photo 11 jpg 17

Την άσκηση, την οποία παρακολούθησε ο Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς, διεξήχθη υπό το Ελληνικό Στρατηγείο Δυνάμεων Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΔΕΕ), αφορά στην επιχειρησιακή αξιολόγηση του Συγκροτήματος Μάχης και σε αυτήν συμμετείχαν Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς οι οποίοι επανδρώνουν το Επιτελείο FHQ (Force Headquarters) του Συγκροτήματος.

photo 9 jpg 18

Η υπόψη άσκηση αποτελεί αξιολόγηση του ανωτέρω ΣΜ ενόψει της περιόδου ετοιμότητάς του κατά το α' εξάμηνο του 2018 και διεξάγεται κάθε δύο χρόνια.
Το ΣΜ HELBROC αποτελεί μια στρατιωτική δύναμη ταχείας αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αντιμετώπιση καταστάσεων διαχείρισης κρίσεων και επεμβαίνει κατόπιν απόφασης αποκλειστικά του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ενεργοποιήθηκε το 2007 και αρχικά συμμετείχαν σε αυτό η Ελλάδα, ως Χώρα Πλαίσιο, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Κύπρος. Αργότερα εντάχθηκαν σε αυτό η Ουκρανία (2011) και η Σερβία (2016).

photo 10 jpg 27

Η Εθνική Φρουρά συμμετέχει στο ΣΜ με συνολική δύναμη 60 ατόμων. Συγκεκριμένα διατίθενται 9 Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί στο Στρατηγείο της Δύναμης, μία Διμοιρία Στρατονομίας με 20 άτομα και μία Διμοιρία Υγειονομικού με 31 άτομα.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2017 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στον ενίοτε θολό κόσμο του εμπορίου οπλικών συστημάτων η είδηση για τον πλειστηριασμό της εντυπωσιακής εξαώροφης κατοικίας του Κωνσταντίνου Δαφέρμου, του επιχειρηματία με τη μυθιστορηματική ζωή, εκτός από αίσθηση προκάλεσε και ποικίλα ερωτήματα.

Το μεγαλοπρεπές σπίτι με τη θερμαινόμενη πισίνα και την απεριόριστη θέα στο Προεδρικό Μέγαρο και την Ακρόπολη βγαίνει στο σφυρί από τράπεζα για χρέος 1 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα έγγραφα του πλειστηριασμού, η διαδικασία θα γίνει στις 22 Νοεμβρίου στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, με την εκτιμηθείσα αξία του να αγγίζει το ποσό των 35 εκατ. ευρώ. Αυτή θα είναι και η τιμή της πρώτης προσφοράς για ένα από τα ακριβότερα ακίνητα της Αθήνας, το οποίο εκτείνεται σε έξι ορόφους και όλοι το ξέρουν ως «ανάκτορο Δαφέρμου». Η πολυτέλεια και η βαριά επίπλωση που κυριαρχούν σε όλους τους χώρους του ακινήτου αντανακλούν, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, την ιδιοσυγκρασία του ιδιοκτήτη του. Ο Κωνσταντίνος Δαφέρμος περιγράφεται ως βαρύθυμος, ολιγόλογος, εντυπωσιακά ψύχραιμος και, πάνω απ’ όλα, πανέξυπνος. Η ζωή του θα μπορούσε να είναι ένα σκοτεινό μυθιστόρημα που ξεκινάει από ένα μικρό χωριό στον Μυλοπόταμο της Κρήτης και φτάνει μέχρι την αριστοκρατική Βιέννη και τον αμαρτωλό Παναμά, περιλαμβάνοντας πολλά συναρπαστικά κεφάλαια, δηλαδή ένα πρώτης τάξεως υλικό για blockbuster χολιγουντιανών προδιαγραφών.

4 dafermos

Τα παλάτια του εμπόρου όπλων
Όλοι όσοι είχαν την ευκαιρία να εισχωρήσουν στα άδυτα των γραφείων της εταιρείας στην Πανεπιστημίου ή στο ανάκτορο της Βασιλέως Γεωργίου Β’, το μόνο σίγουρο είναι ότι έζησαν μια μοναδική εμπειρία τόσο από την εξόφθαλμη χλιδή τους όσο και από τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με τα οποία ήρθαν αντιμέτωποι.

Τα χρήματα, άλλωστε, ποτέ δεν ήταν θέμα για τον δαιμόνιο Κρητικό που είχε καταφέρει χάρη στις δραστηριότητές του να αποκτήσει πρωτοφανή ρευστότητα. Η πολυτέλεια στα όρια της υπερβολής και οι υπερσύγχρονες ανέσεις ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά των στρατηγείων της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής του, εκεί όπου πίσω από τις κλειστές πόρτες λαμβάνονταν αποφάσεις που κάποια χρόνια αργότερα θα συντάραζαν το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Ως εκ τούτου, όσο εντυπωσιακά κι αν ήταν τα μέτρα ασφαλείας στα γραφεία της Πανεπιστημίου, όπου οι κάμερες με τις υπέρυθρες ακτίνες κατέγραφαν και την πιο ανεπαίσθητη κίνηση, άλλο τόσο ήταν και επιβεβλημένα. Και φυσικά κανείς δεν είχε τη δυνατότητα να διαβεί την είσοδό τους αν το όνομά του δεν είχε δηλωθεί πρώτα στη ρεσεψιόν.

Το αφεντικό της Scorpion (λένε ότι εμπνεύστηκε την επωνυμία από το ζώδιό του) δεν ήταν από τους ανθρώπους που αφήνουν τα πράγματα στην τύχη, αλλά από εκείνους που τη δημιουργούν φροντίζοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια. Ο ίδιος μάλιστα σκιαγραφείται ως ιδιαίτερα σχολαστικός, σχεδόν ψυχωτικός με την τάξη, με ίδιο και απαράλλακτο dress code, ανεξαρτήτως εποχής: λευκό πουκάμισο με γραβάτα, υφασμάτινο ατσαλάκωτο παντελόνι και λευκές κάλτσες χειμώνα - καλοκαίρι, ένα είδος στολής με άγνωστη σημειολογία. Η εμμονή του με την τάξη είναι εμφανής και στον τρόπο που έχει επιμεληθεί τη διακόσμηση της πολυτελέστατης κατοικίας του, εκεί όπου όλα έπρεπε να είναι σε συγκεκριμένη θέση και με συγκεκριμένο τρόπο. Ακόμα και οι παντόφλες του έπρεπε να είναι στοιχισμένες στην ίδια θέση δίπλα στην πισίνα, κάτι που είχε γίνει επιτακτικά σαφές σε κάθε μέλος του πολυάριθμου προσωπικού του κτιρίου-παλατιού των εκατοντάδων τετραγωνικών, στο οποίο, μετά την απώλεια της συζύγου του Σμαράγδας λόγω ανίατης ασθένειας, ζούσε μόνος μαζί με το προσωπικό του.

Το ισόγειο του κτιρίου με τα πανάκριβα μάρμαρα και τα αγάλματα χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης για τα δύο αγαπημένα του αυτοκίνητα, μία Bentley και μία Jaguar. Όπως θυμούνται πρόσωπα που είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα ενδότερα, ένας από τους έξι ορόφους χρησιμοποιείται για τις δεξιώσεις και είναι διακοσμημένος με βαριά έπιπλα και κουρτίνες που παραπέμπουν στη βικτοριανή εποχή και τεχνοτροπία, με λίγες πινελιές από art nouveau. Ένας άλλος όροφος προορίζεται αποκλειστικά για τις κουζίνες και το υπηρετικό προσωπικό, ενώ, όπως λέγεται, ο εξοπλισμός των κουζινών δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τις αντίστοιχες επαγγελματικές διακεκριμένων σεφ. Η κρεβατοκάμαρά του εκτείνεται σε έναν ολόκληρο όροφο, μαζί με το γραφείο του και το δωμάτιο των πιο προσωπικών του συναντήσεων. Μπορντό βελούδα, βαριές χρυσές κουρτίνες, σκαλιστά έπιπλα και ογκώδεις καθρέφτες με χρυσές μπορντούρες είναι τα κυρίαρχα στοιχεία στους συγκεκριμένους χώρους που δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό «παλάτι» που του έχουν αποδώσει. Εκεί όμως που ακόμα και ο πιο δύσκολος επισκέπτης υποκλίνεται είναι ο τελευταίος όροφος. Σε αυτόν δεσπόζει η περιφραγμένη με τζάμι θερμαινόμενη πισίνα, έτσι ώστε ο οικοδεσπότης και οι καλεσμένοι του να κολυμπούν αγναντεύοντας τη μοναδική θέα προς τους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου και τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Η υπέρμετρη χλιδή -στα όρια του κιτς για κάποιους- σε συνδυασμό με τα έργα τέχνης που δεσπόζουν σε όλους τους χώρους είναι ενδεικτική για τη χωρίς φειδώ δαπάνη τεράστιων ποσών τόσο για την ανοικοδόμηση όσο και για τη διακόσμησή του κτιρίου. Το οίκημα της Βασιλέως Γεωργίου δεν είναι το μόνο που ανήκε στα ακίνητα του Δαφέρμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, διατηρούσε ένα εξαιρετικό διαμέρισμα στη Βιέννη, αλλά και μια εκπληκτική φάρμα 30 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, η οποία καταλάμβανε σε έκταση δεκάδων στρεμμάτων, με περίτεχνους κήπους, οπωροφόρα δέντρα και αμπελώνα που παρήγε κρασί σε ετήσια βάση για τον ιδιοκτήτη του. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ως χαρακτήρας ο Δαφέρμος ήταν πάντα ευθύς, ντόμπρος και δίκαιος με όσους κάνει μπίζνες. «Δεν έχει αδικήσει άνθρωπο, αλλά αν τολμήσεις και τον βλάψεις μπορεί να γίνει φοβερά εκδικητικός», λένε για εκείνον πρόσωπα που γνώρισαν και τις δύο πλευρές του.

«Θα τον κυνηγήσω μέχρι να πεθάνω», ήταν μία από τις κλασικές ατάκες που άκουγαν όλοι στο γραφείο να λέει όταν κάποιος προσπαθούσε να πλήξει τα συμφέροντά του. Την ίδια στιγμή ο Δαφέρμος έσβηνε ένα ακόμα άφιλτρο τσιγάρο Gauloises - από τα τέσσερα πακέτα που κάπνιζε καθημερινά.

M70 1

Πρωταγωνιστής σε τριλογία βιβλίων
Εμπόριο όπλων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου της Γιουγκοσλαβίας, κατηγορίες για λαθρεμπόριο, σύλληψη και εγκλεισμός για τρεις μήνες σε φυλακή της Τουρκίας, αλλά και η αναγόρευσή του σε άρχοντα του Πατριαρχείου το 2001 είναι κάποια μόνο από όσα έχουν γίνει γνωστά για τον Κωνσταντίνο Δαφέρμο.

Το όνομά του φιγουράρει από το 2011 σε τρία βιβλία για τον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας που γράφτηκαν μετά από πολυετείς έρευνες δύο δημοσιογράφων και τον αποχαρακτηρισμό απόρρητων εγγράφων 6.000 σελίδων.

Στην τριλογία με τίτλο «Εις το όνομα του κράτους», οι δύο δημοσιογράφοι Ματέι Σουρκ και Μπλαζ Ζγκάγκα αφιερώνουν δεκάδες σελίδες στη δράση του Δαφέρμου.
Τον χαρακτηρίζουν τον κύριο έμπορο στα φορτία με χιλιάδες όπλα που έφευγαν, μεταξύ άλλων, από λιμάνια της Πολωνίας, έφταναν στη Σλοβενία και διοχετεύονταν στην Κροατία και τη Βοσνία. Ο πολυμήχανος έμπορος που ξεκίνησε από την Αξό του Μυλοπόταμου ελίχθηκε με ιδιαίτερη μαεστρία στον χώρο των οπλικών συστημάτων τη δεκαετία του ’90, όταν η Γιουγκοσλαβία τυλίχθηκε στη δίνη του εμφυλίου πολέμου. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, ήταν τότε που η συνεργασία της Scorpion με τους Ρώσους άρχισε να αποδίδει καρπούς εκατομμυρίων στον πανέξυπνο Κρητικό.

Ο Δαφέρμος φέρεται να πληροφορείται λίγες εβδομάδες πριν από την αρχή του εμφυλίου στη Γιουγκοσλαβία για ένα φορτίο όπλων που φτάνει στη Σλοβενία μέσω Μπουργκάς. Το φορτίο του είναι 5.000 όπλα, εκατομμύρια σφαίρες και -το σημαντικότερο- αντιαεροπορικοί και αντιαρματικοί πύραυλοι. Πιάνει αμέσως δουλειά και στους επόμενους μήνες, σύμφωνα με έγκριτα δημοσιεύματα όπως αυτό των 100Reporters και την τριλογία που ακολούθησε, η Scorpion γίνεται ένας από τους κύριους αγωγούς για το λαθρεμπόριο όπλων προς τα μέτωπα του εμφυλίου της Γιουγκοσλαβίας.

Το άνοιγμα -μετά από χρόνια- των τραπεζικών λογαριασμών της Scorpion στην Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα στη Βουδαπέστη αποκάλυψε ότι η εταιρεία έλαβε περισσότερα από 80 εκατ. δολάρια από πελάτες στη Σλοβενία, στην Κροατία και τη Βοσνία.

1 dafermos

Οι εχθροί και το μπλόκο των Ιταλών

Σύμφωνα με γνώστες της συγκεκριμένης αγοράς, οι σχέσεις του Κωνσταντίνου Δαφέρμου με τον μακαρίτη «άρχοντα του πολέμου» Βλάση Καμπούρογλου ήταν πάντα εχθρικές, ειδικά από τη στιγμή που ο δεύτερος πληροφορήθηκε ότι ο Κρητικός πουλάει στους Κροάτες και τους Βόσνιους. Ο Καμπούρογλου, ο οποίος προμήθευε αποκλειστικά τους Σέρβους με σύγχρονα οπλικά συστήματα -χάρη σε αυτά κατέρριψαν για πρώτη φορά το μέχρι τότε αόρατο μαχητικό Stealth των ΗΠΑ-, δεν επιθυμούσε να έχει καμία σχέση με τον Δαφέρμο, που τότε κινούνταν συνεχώς μεταξύ Αθήνας, Βιέννης και πιο σπάνια Παναμά, όπου λειτουργεί παρακλάδι της Scorpion. Τα φορτία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου της Γιουγκοσλαβίας φτάνουν στη Σλοβενία, εκτός από την Πολωνία, και από το λιμάνι του Μικολάεφ στην Ουκρανία, το οποίο ελεγχόταν από τη μαφία της Οδησσού. Σε έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν από τα σλοβενικά αρχεία αναφέρεται ότι τα δύο πρώτα πλοία από το Μικολάεφ μετέφεραν 96 κοντέινερ, αξίας τότε 80 εκατ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 20 εκατ. κατέληξαν στον Δαφέρμο. Μεταξύ πολλών άλλων φορτίων, η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο 100 Reporters.com αναφέρει τρία πλοία του Δαφέρμου που μετέφεραν εκατοντάδες ρωσικούς εκτοξευτές διαφόρων τύπων και πολλαπλάσιους σε αριθμό πυραύλους. Το εν λόγω deal ήταν αξίας 33 εκατ. δολαρίων!

Παρά τις πολύ καλές διασυνδέσεις του, κυρίως με Ρώσους αξιωματούχους και υψηλόβαθμα στελέχη της τότε KGB, ο επιχειρηματίας μπήκε στο στόχαστρο της Interpol. Παρ’ όλα αυτά, όμως, συνέχισε απτόητος τις παραδόσεις όπλων, σύμφωνα με την έρευνα των δημοσιογράφων. Έξι ακόμη πλοία παρέδωσαν το φορτίο τους μέχρι το 1994, όταν κλιμάκιο της Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ στην Αδριατική σταμάτησε το πλοίο «Jardin» για νηοψία, το οποίο οδηγήθηκε στην Ιταλία.

Τα φορτωτικά έγγραφα έγραφαν απλώς «στρατιωτικό υλικό» με προορισμό την Αφρική, όμως το τεράστιο φορτίο όπλων που εντοπίστηκε αλλά και η ρότα του καραβιού προς τη Σλοβενία ανάγκασε τον ανακριτή να στραφεί κατά του Δαφέρμου και άλλων έξι ατόμων.
Ανάμεσά τους είναι αξιωματούχοι της KGB, δύο Ρώσοι επιχειρηματίες και ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας Γεβγέν Μαρτσούκ. Ο εισαγγελέας του Τορίνο κρίνει τον Δαφέρμο ως ενορχηστρωτή της επιχείρησης, όμως στη δίκη που ακολουθεί αθωώνεται μαζί με τους υπόλοιπους. Η μεγάλη του δουλειά στην Ελλάδα ήταν το αντιπυραυλικό σύστημα Kornet ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα που κόστισε 100 εκατ. δολάρια.
Όπως προέκυψε αργότερα από τη δικογραφία, αλλά και τις απολογίες του Αντώνη Κάντα για την προμήθεια των 98 αντιαρματικών εκτοξευτών μεγάλου βεληνεκούς νέας γενιάς τύπου Kornet, διακινήθηκαν 3 εκατ. δολάρια από τον αντιπρόσωπο της κατασκευάστριας εταιρείας (KBP) Κωνσταντίνο Δαφέρμο. Κάτι που έγινε προκειμένου ο Αντώνης Κάντας να πειστεί και να κάνει τις απαραίτητες υπηρεσιακές ενέργειες ώστε να υπογραφεί η επίμαχη σύμβαση.

2 dafermos

Ορκισμένοι εχθροί
Ο έμπορος όπλων που συνελήφθη πριν από δύο χρόνια για τις μίζες των εξοπλιστικών είναι, μεταξύ πολλών άλλων, και λάτρης της όπερας. Τότε μάλιστα είχε κλείσει εισιτήρια για να παρακολουθήσει τη διάσημη όπερα του Πουτσίνι «Madama Butterfly» στη Βιέννη.

Δυστυχώς για τον επιχειρηματία, η προσαγωγή του μαζί με άλλους δύο συνεργάτες του εκείνη την ημέρα του 2015 μετά την έκδοση εντάλματος από τον ανακριτή Διαφθοράς ανέβαλε τα όποια σχέδιά του. Ήταν η δεύτερη ηχηρή σύλληψη για τα εξοπλιστικά μέσα σε λίγα 24ωρα μετά από αυτή του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, ο οποίος είχε ήδη προφυλακιστεί. Οι σχέσεις των δύο μεγαλεμπόρων όπλων ήταν εχθρικές, αφού ο Λιακουνάκος τόλμησε να μπει στα χωράφια του Δαφέρμου τον Σεπτέμβρη του 1997. Ήταν η εποχή που άρχιζε να αναδύεται η χρυσή μεν, αμαρτωλή δε εποχή για τις δουλειές στα εξοπλιστικά.

Υπουργός Άμυνας ο πανίσχυρος τότε Άκης Τσοχατζόπουλος. Εκείνη την περίοδο, μερικές χιλιάδες μίλια μακριά, στη Βιέννη ο 55άρης τότε Δαφέρμος, με το χαρακτηριστικό διαπεραστικό βλέμμα, τακτοποιούσε κάποια διαδικαστικά για την επιστροφή του στα πάτρια εδάφη. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Scorpion International Services με αντικείμενο τα οπλικά συστήματα αλλά και με γερές άκρες στη ρωσική κυβέρνηση έχει μάθει για τις ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα και ετοιμαζόταν να αναλάβει δράση. Απόφοιτος του Πολυτεχνείου της Στουτγκάρδης με ειδικότητα μηχανολόγου - ηλεκτρολόγου, έχει ήδη εντρυφήσει δεόντως στον γερμανικό τρόπο ζωής.
Το 1997 μετρούσε ήδη 14 χρόνια στο τιμόνι της Scorpion, την έδρα της οποίας είχε αποφασίσει να μεταφέρει από τη Βιέννη στο κέντρο της Αθήνας, αν και πολλοί επιμένουν ότι μέχρι το 2011 η σοβαρή δράση της γινόταν στα γραφεία της αυστριακής πρωτεύουσας. Ο βλοσυρός Κρητικός επιλέγει την οδό Πανεπιστημίου 10, όπου στεγάζονταν τα παλιά γραφεία της «Μεσημβρινής», τα οποία αγοράζει με μετρητά για να φτιάξει το νέο στρατηγείο του. Στην απόφασή του να επιστρέψει στην Ελλάδα δεν έπαιξε ρόλο μόνο το γεγονός ότι «μύρισε» φρέσκο χρήμα, αλλά και ένας άλλος λόγος.

Ήθελε να είναι κοντά στη μητέρα του Ελένη, η οποία έφυγε από τη ζωή τέσσερα χρόνια μετά, το καλοκαίρι του 2001. Όταν λοιπόν ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα προσπάθησε να μπει στην εγχώρια αγορά κάπως άτσαλα, «σαν ταύρος εν υαλοπωλείω», όπως θυμούνται μερικοί. Χωρίς διασυνδέσεις, χωρίς γνωριμίες, ουσιαστικά χωρίς τίποτα αποφάσισε να διεκδικήσει μερίδιο της πίτας των εξοπλιστικών. Πίστευε ότι με τα λεφτά του, την πείρα και τις γνώσεις του μπορούσε να κυριαρχήσει. Είχε επίσης τις διασυνδέσεις του στο εξωτερικό, κυρίως στη Ρωσία, που αρκούσαν για να του ανοίξουν διάπλατα όλες οι πόρτες, αφού φέρεται να είχε άριστες προσωπικές σχέσεις με τον Ρώσο Σεργκέι Σοϊγκού, τότε υπουργό Αμυνας.

Αν και η Scorpion ήταν αντιπρόσωπος στην Ελλάδα της ρωσικής εταιρείας KBP που κατασκευάζει τα αντιαρματικά Kornet, οι Τσοχατζόπουλος και Κάντας (ο Ιωάννης Σμπώκος είχε αποχωρήσει από τη Γ.Γ. Εξοπλισμών για να θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής) παρέδωσαν την πρόσκληση της ρώσικης KBP στην εταιρεία Axon του Θωμά Λιακουνάκου.
Κίνηση που, όπως υποστηρίζουν συνεργάτες της Scorpion, έγινε πίσω από την πλάτη του Δαφέρμου. Κάπως έτσι στη Μόσχα και στα γραφεία της KBP εμφανίζεται ο Κώστας Αποστόλου, δεξί χέρι και κουμπάρος του Θωμά Λιακουνάκου, για να τους ενημερώσει ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας εμπιστεύεται μόνο την Axon για να κλείσει η δουλειά. «Αλλιώς ας ξεχάσουν την Ελλάδα», διαμηνύθηκε στους Ρώσους από το δεξί χέρι του Λιακουνάκου.

Όπως φάνηκε όμως αμέσως μετά, οι Ρώσοι είχαν διαφορετική άποψη αλλά και διαφορετικές μεθόδους επίλυσης των ευαίσθητων ζητημάτων που τους απασχολούν, ειδικά όταν αυτά αφορούν κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Έτσι, λοιπόν, οι Ρώσοι με άνωθεν εντολή κλειδώνουν (!) τον συνεργάτη του Λιακουνάκου, σε ένα δωμάτιο μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση. Αρχικά επικοινώνησαν με τον Δαφέρμο, ο οποίος εξέφρασε την έκπληξή του για την παρουσία του εκπροσώπου της Axon στη Μόσχα. Το θρίλερ για τον Αποστόλου έλαβε τέλος το επόμενο πρωινό. Τέσσερις κρατικοί υπάλληλοι τον έβαλαν μέσα σε ένα μαύρο αυτοκίνητο και τον πήγαν στο αεροδρόμιο της Μόσχας προκειμένου να μπει στην πρώτη προγραμματισμένη πτήση για Αθήνα χωρίς καν να περάσει από τον έλεγχο διαβατηρίων και αποσκευών. Τον ενημέρωσαν, όμως, ότι για τα επόμενα πέντε χρόνια καλό θα ήταν να μην επιχειρήσει να επισκεφτεί ξανά τη ρωσική πρωτεύουσα.

Παράλληλα η πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα ενημέρωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι νόμιμος και μοναδικός αντιπρόσωπος της KBP στην Ελλάδα ήταν η Scorpion του Δαφέρμου. Οι Ρώσοι για κάποιον ιδιαίτερο λόγο εκτιμούσαν την ισχυρή προσωπικότητα του Κρητικού επιχειρηματία. Και αυτός ο λόγος είχε να κάνει με τις πρότερες δουλειές στον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας, όπου με μπροστάρη τον Δαφέρμο έσπασαν το εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών που είχαν υπογράψει.

photo 17464 20101202 11

Η σύλληψη στην Τουρκία
Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου 2001. Περίπου δεκαπέντε άτομα, μεταξύ των οποίων ο Κωνσταντίνος Δαφέρμος, άνθρωποι της Scorpion, αλλά και προσωπικοί του φίλοι, ετοιμάζονταν να αναχωρήσουν μαζί του με πτήση της Ολυμπιακής και προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Σκοπός της μετάβασής τους είναι τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται εντός της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ο ναός είχε υποστεί σημαντικές ζημιές από τον σεισμό του 1999 που είχε πλήξει την Ανατολική Τουρκία και την επισκευή και ανακαίνισή του είχε αναλάβει ο ίδιος ο Δαφέρμος. Λέγεται ότι το κόστος των εργασιών ανακατασκευής του άγγιξε τις 800.000 δολάρια, ποσό που έδωσε σε μετρητά ο επιχειρηματίας. Στην τελετή χωροστάτησε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που παρέθεσε γεύμα στον επιχειρηματία και στους καλεσμένους του μέσα στη Θεολογική Σχολή, κατόπιν ειδικής άδειας των τουρκικών αρχών.

Το απόγευμα της επόμενης ημέρας, η 15μελής ελληνική αποστολή μετέβη στο διεθνές αεροδρόμιο «Ατατούρκ» για να επιστρέψει στην Αθήνα.
Κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων όμως άνδρες της ασφάλειας του αεροδρομίου ζήτησαν από τον Δαφέρμο να τους ακολουθήσει σε ένα δωμάτιο. Εκεί ο ανώτερος αξιωματικός τού ανακοίνωσε τη σύλληψή του βάσει ενός εντάλματος που εκκρεμούσε και είχε εκδοθεί από τις ιταλικές αρχές για την παλιά ιστορία της συμμετοχής του σε λαθρεμπόριο όπλων. Οι συνεργάτες του που ταξίδεψαν κανονικά πίσω στην Αθήνα έμαθαν την επομένη για τη σύλληψή του από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης που την έχουν πρώτο θέμα. Ο επιχειρηματίας οδηγήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες σε φυλακές της Κωνσταντινούπολης, αφού οι τουρκικές αρχές δεν έλαβαν υπόψη τους ισχυρισμούς του, ότι δηλαδή η υπόθεσή του έχει εκδικαστεί και τελεσιδικήσει και τα ιταλικά δικαστήρια τον έχουν κρίνει αθώο. Ο ισχυρός άνδρας της Scorpion παρέμεινε στις τουρκικές φυλακές για 92 ημέρες.

Μέσα σε αυτό το διάστημα εγκρίθηκαν δύο αιτήσεις αποφυλάκισής του με περιοριστικούς όρους από το αρμόδιο συμβούλιο των φυλακών. Και τις δύο φορές όμως που επιχείρησε να βγει έξω συνελήφθη με σήμα από την Άγκυρα λίγες ώρες αργότερα. Τελικά αφέθηκε ελεύθερος αφού πρώτα μεσολάβησε διακεκριμένος Ιταλός δικηγόρος, ο οποίος μαζί με το επιτελείο του ανέλαβαν από τις μεταφράσεις των αποφάσεων της ιταλικής Δικαιοσύνης έως και την εκπροσώπησή του ενώπιον των τουρκικών δικαστικών αρχών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δαφέρμος μετά την περιπέτειά του στην Τουρκία προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά των ιταλικών αρχών, όπου και δικαιώθηκε λαμβάνοντας μάλιστα και χρηματική αποζημίωση από την ιταλική κυβέρνηση. Ακόμη και σήμερα το αφεντικό της Scorpion υποστηρίζει ότι πίσω από την τότε σύλληψή του κρύβονταν Αμερικανοί και Ισραηλινοί, που μετά τον αποκλεισμό των εταιρειών τους από τους διαγωνισμούς προσπάθησαν να τορπιλίσουν την προμήθεια για την αγορά των συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων.

Εχοντας βιώσει και την απώλεια του μεγάλου του γιου, στο πλευρό του βρίσκεται ο μικρότερος γιος του Σπύρος, που είναι μέτοχος στην εταιρεία και φέρει τον τίτλο του διευθυντή Διεθνών Πωλήσεων - αν και οι συνεργάτες του μαρτυρούν ότι ποτέ δεν ασχολήθηκε σοβαρά με τις δουλειές του πατέρα του. Παραμένει απορίας άξιον πώς ο δαιμόνιος επιχειρηματίας με την ιδιότητα του εμπόρου όπλου έφτασε να αναγορευτεί άρχων του Πατριαρχείου στις 2 Σεπτεμβρίου του 2001. Τότε που η απώλεια της μητέρας του, η συναισθηματική φόρτιση και η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην τελετή δεν προσφέρονταν για πολλές κουβέντες από τον ούτως ή άλλως λιγομίλητο Δαφέρμο. «Υπάρχουν στιγμές στη ζωή του ανθρώπου, όπως αυτή τώρα, που η σιωπή εκφράζει καλύτερα τα ανθρώπινα συναισθήματα», ήταν η λακωνική του δήλωση. Μόνο που η σιωπή τον ακολουθούσε και στις άλλες διαδρομές της ζωής του, αυτές που τον ανέδειξαν σε έμπορο όπλων με πολυποίκιλες δραστηριότητες, ο οποίος πούλαγε χιλιάδες AK-47 σε φλεγόμενα μέτωπα με την ίδια άνεση που απολάμβανε το θέαμα από το θεωρείο του στην Όπερα της Βιέννης... - ΠΗΓΗ

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter