Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017
Write on Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δυσοίωνα και απολύτως απογοητευτικά είναι τα στατιστικά στοιχεία και οι προοπτικές μελέτες για την εξέλιξη του πληθυσμού της Ελλάδας, σύμφωνα με την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρία, με αφορμή την 1η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων.

Ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται σε απόλυτους αριθμούς ετησίως συνεχώς από το 2011, οπότε και για πρώτη φορά ο αριθμός των γεννήσεων και των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα υπολείπεται του αριθμού των θανάτων και της μετανάστευσης Ελλήνων στο εξωτερικό.

Η υπογεννητικότητα είναι χρόνιο πρόβλημα για την πατρίδα μας. Ο μέσος όρος ολικής γονιμότητας, δηλαδή παιδιών ανά ζεύγος, είναι 1,30, σταθερός τα τελευταία χρόνια, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 1,49. Επισημαίνεται ότι για να διατηρηθεί σταθερός ο πληθυσμός πρέπει ο δείκτης γονιμότητας να είναι πάνω από 2,1.
Η Ελλάδα και η Ιταλία καταγράφουν τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων (9‰) στην ΕΕ, μετά τη Γερμανία (8,4‰) και την Πορτογαλία (8,5‰). Σαν αποτέλεσμα της υπογεννητικότητας και της γήρανσης του πληθυσμού, αλλά και του αρνητικού ισοζυγίου μετανάστευσης, υπολογίζεται ότι θα έχουμε μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας από τα 11 εκατομμύρια το 2013 στα 8,3 έως 10 εκατομμύρια το 2050. Η ελάττωση του πληθυσμού θα κυμανθεί από 800 χιλιάδες μέχρι 2,5 εκατομμύρια άτομα.

Στοιχεία - σοκ για τον παιδικό πληθυσμό

Ο πληθυσμός των παιδιών σχολικής ηλικίας (από 3 μέχρι 17 ετών) θα μειωθεί από 1,6 εκατομμύρια σήμερα σε 1,4 εκατομμύρια (αισιόδοξο σενάριο) έως 1 εκατομμύριο (απαισιόδοξο σενάριο) το 2050. Εξάλλου, υπολογίζεται ότι το 2020 ένα στα 7 παιδιά που γεννιούνται θα έχουν έναν τουλάχιστον αλλοδαπό γονιό.
Με βάση τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών για την προοπτική εξέλιξης του παγκόσμιου πληθυσμού από το 2010 μέχρι το 2050, προβλέπεται αύξηση 188% για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, 351% για τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών και 1004% για τα άτομα που ξεπερνούν τα 100 χρόνια. Αυτές οι εντυπωσιακές αυξήσεις των ατόμων της τρίτης ηλικίας βρίσκονται σε αντιδιαστολή με μία αύξηση μόλις 22% του γενικού πληθυσμού ηλικίας από 0-64 ετών για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Ο εν δυνάμει οικονομικά ενεργός πληθυσμός (δηλαδή όλοι οι πολίτες ηλικίας 20-69 ετών που δυνητικά θα μπορούσαν να δουλέψουν) θα μειωθεί από 7 εκατομμύρια το 2015 σε 4,8-5,5 εκατομμύρια το 2050. Ο πραγματικός οικονομικά ενεργός πληθυσμός θα μειωθεί από 4,7 εκατομμύρια το 2015 σε 3-3,7 εκατομμύρια.
Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών αντιπροσωπεύουν σήμερα στη χώρα μας ποσοστό πάνω από το 20,7% του πληθυσμού και σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 2030 θα είναι περίπου το 30% του πληθυσμού, ενώ το 2050 θα πλησιάσουν το 1/3 του πληθυσμού! Αντίθετα, το αντίστοιχο ποσοστό των ατόμων ηλικίας 0-14 ετών είναι σήμερα περίπου 14% και αναμένεται να υποχωρήσει το 2050 στο 10-12%. Αντίστοιχα, η μέση ηλικία, που ήταν 26 έτη το 1951 και που είναι 44 έτη σήμερα, αναμένεται να αυξηθεί και να αγγίξει τα 50 έτη. Αυτή η δημογραφική γήρανση -κοινή σε όλες τις δυτικού τύπου χώρες- προκαλεί πολλά προβλήματα ιατρικά, κοινωνικά, οικογενειακά, οικονομικά, ασφαλιστικά, κ.ά. που θα προσλάβουν εκρηκτικές διαστάσεις στις προσεχείς δεκαετίες.

Σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Έτος ενεργού γήρανσης 2012 (COM (210) 462/06.09.2010) και με βάση στοιχεία και προβλέψεις της Eurostat, υπολογίζεται ότι ενώ σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιστοιχούν 4 άτομα σε παραγωγική ηλικία (15-64 ετών) ανά 1 συνταξιούχο άνω των 65 ετών, το 2060 θα υπάρχουν μόνο 2 άτομα για κάθε 1 συνταξιούχο, αναλογία που αποτελεί τη δυσάρεστη πραγματικότητα για την πατρίδα μας σήμερα! Το πρόβλημα αυτό είναι γενικό για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα βιωσιμότητας στα ασφαλιστικά συστήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, η μέση ηλικία συνταξιοδότησης στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί από τα 61 έτη το 2013 στα 64,9 έτη το 2020, τα 65,9 έτη το 2030 και τα 67,5 έτη το 2060 για τους άνδρες και αντίστοιχα για τις γυναίκες τα 61,2, 64,8, 65,5 και 67,1 έτη.

Η Ελλάδα που γερνάει...

Η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε γηράσκοντα πληθυσμό (ποσοστό αύξησης 21,4%) έναντι μέσου όρου 17,2% της ΕΕ. Συγκεκριμένα, οι έξι πρώτες χώρες σε παγκόσμια κλίμακα που γηράσκουν ταχύτατα είναι κατά σειρά η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ιταλία. Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας το 2050 θα υπάρχουν 3 εκατομμύρια Έλληνες ηλικίας άνω των 60 ετών.
Εξάλλου, δεδομένα από την ετήσια έκθεση της διεθνούς οργάνωσης Help Age International του 2015 για την ποιότητα της ζωής των ηλικιωμένων, χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως μια από τις χειρότερες χώρες για να ζουν οι πολίτες άνω των 60 ετών και κατατάσσει τη χώρα μας στην 79η θέση μεταξύ 96 χωρών, όσον αφορά στην κοινωνικο-οικονομική ευημερία, κάτω από τη Βενεζουέλα και τη Νότια Αφρική!

Παρόλα αυτά όμως, σύμφωνα με την ίδια οργάνωση το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων ηλικίας 60 ετών είναι 24 έτη και το προσδόκιμο ζωής με καλή υγεία τα 17,4 έτη, πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το προσδόκιμο ζωής χωρίς χρόνια νοσηρότητα στην ηλικία των 65 ετών, το 2011 ήταν 8,0 έτη για τους άνδρες και 7,7 έτη για τις γυναίκες, παρουσιάζοντας μείωση από το έτος 2005 κατά -0,6 έτη και -1,1 έτη, για άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017 Κατηγορία ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Γράφει ο Λεωνίδας Πυργάρης Καθηγητής, Εθνοφύλακας ΤΕ Χίου/Έφεδρος Λοχίας Καταδρομών

«Πολιτεία γὰρ τροφὴ ἀνθρώπων ἐστίν, καλὴ μὲν ἀγαθῶν, ἡ δὲ ἐναντία κακῶν» (Γιατί στ᾽ αληθινά η πολιτεία είναι τροφός και παιδαγωγός τών ανθρώπων: η ωραία πολιτεία πλάθει τούς ωραίους και ηρωϊκούς ανθρώπους ενώ η κακή τούς κακούς) [Πλάτωνος Μενέξενος, 238 e].

Με αφορμή την πρόσφατη οδηγία (Υπουργείο Εσωτερικών/αριθμός πρωτ. 31849/21 Σεπτ. 2017) τού Υπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη, με θέμα «Εορτασμός τής εθνικής επετείου τής 28ης Οκτωβρίου 1940», η οποία απευθυνόμενη σε πολιτικούς και στρατιωτικούς αποδέκτες αναφέρει ότι κατά την ημέρα τής 28ης Οκτωβρίου «Τάγματα Εθνοφυλακής δεν θα παρελάσουν», καταθέτω τον προβληματισμό μου.

Ο θεσμός τής εθνοφυλακής, τα τελευταία χρόνια, έχει αναβαθμισθεί αφενός λόγω τών ολοένα αυξανόμενων αναγκών τού Στρατού Ξηράς (μείωση τής στρατιωτικής θητείας, υπογεννητικότητα, αθρόα μεταναστευτική ροή νέων κυρίως ανθρώπων προς χώρες τού εξωτερικού, φυγοστρατία) και αφετέρου λόγω τών μόνιμων πλέον προκλήσεων και επιβουλών τής γείτονος Τουρκίας σε βάρος τής εθνικής μας κυριαρχίας. Δηλαδή η πολιτική ηγεσία τού Στρατεύματος (υπουργός Πάνος Καμμένος) φαίνεται πως έχει συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα τού εξ Ανατολών κινδύνου και γι’ αυτό το λόγο έχει κατά καιρούς εκδηλώσει – και συνεχίζει να εκδηλώνει – εμπράκτως τη στήριξή της προς την Εθνοφυλακή. Μάλιστα το τρέχον έτος 2017 καθιερώθηκε από το Υπουργείο Αμύνης ως Έτος Εθνοφυλάκων και, στα πλαίσια αυτής τής καθιερώσεως, τιμήθηκαν ανά την Ελλάδα οι εθνοφύλακες.

Ωστόσο η πρόσφατη οδηγία τού Υπουργού Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη βρίσκεται σε αναντιστοιχία με την ένθερμη στήριξη τού Υπουργού Αμύνης κ. Καμμένου στον εν λόγω θεσμό: ο Καμμένος στηρίζει την Εθνοφυλακή και στέκεται έμπρακτος αρωγός τών εθνοφυλάκων, ο δε Σκουρλέτης, κυβερνητικός εταίρος τού Καμμένου, «τον αδειάζει», δηλαδή τον αναιρεί. Διότι περί αναιρέσεως τού Καμμένου πρόκειται, όταν δεν επιτρέπεται στους εθνοφύλακες να παρελάσουν.

Πριν από λίγο καιρό ειδοποιήθηκα να καταταγώ στην Εθνοφυλακή τής Χίου, ύστερα από 30 ακριβώς χρόνια που απολύθηκα από τον Στρατό. Ομολογώ ότι ένιωσα ιδιαίτερη συγκίνηση και περηφάνεια που η Πατρίδα με θυμήθηκε ξανά μετά από τόσα χρόνια και με θεωρεί ακόμα νέο και χρήσιμο, όχι μόνο να την υπηρετήσω αλλά και να πεθάνω γι’ αυτήν άμα χρειαστεί! Παρουσιάστηκα λοιπόν, μαζί με άλλους συναδέλφους, συνομήλικους αλλά και νεότερους, σε κεντρικό στρατόπεδο τής Χίου όπου μάς υποδέχθηκε η Στρατιωτική Ηγεσία τής νήσου, και παρέλαβα τον σχετικό στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως ακριβώς τον παραλαμβάνει και ο νεοσύλλεκτος στρατιώτης. Και κάθε Κυριακή πηγαίνω και παρακολουθώ την προβλεπόμενη εκπαίδευση, όπως αυτή καταρτίζεται από την 96 ΑΔΤΕ. Όμως πριν από δυό μέρες, όταν ενημερώθηκα για το περιεχόμενο τής υπουργικής οδηγίας τού κ. Σκουρλέτη, ένιωσα βαθύτατα προσβεβλημένος και θιγμένος ως Έλληνας πολίτης και στρατιώτης!

Και γίνομαι σαφέστερος: κύριε Υπουργέ, αφού αρκετές, προηγούμενες υμών, κυβερνήσεις, συναγωνιζόμενες σε λαϊκισμό, μείωσαν τη στρατιωτική θητεία από 24 μήνες που ήταν κάποτε στους 9 μήνες σήμερα, και αφού με τις άθλιες πολιτικές που ακολούθησαν έφεραν τη Χώρα στα μαύρα χάλια που βρίσκεται τώρα (παντοτινή φυγή πολλών νέων στρατεύσιμης ηλικίας στο εξωτερικό εξαιτίας τής οικονομικής χρεοκοπίας, κατάργηση και κλείσιμο αρκετών στρατοπέδων ανά την ελληνική επικράτεια για λόγους περιστολής δαπανών), αναμενόμενο ήταν πως θα έφτανε η στιγμή να σηκώσει η Εθνοφυλακή το μεγαλύτερο βάρος τής άμυνας τής Χώρας.

Αξιότιμε κ. υπουργέ, ζητείτε ως Κυβέρνηση – όχι μόνο εσείς, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά και άλλες κυβερνήσεις – από τους εθνοφύλακες – ανθρώπους 45, 50 και 60 ετών – να ξαναφορέσουν το χακί, να εκπαιδεύονται, να είναι μάχιμοι και αποτελεσματικοί, – λες και είναι παλληκαράκια 20 ετών – τους τοποθετείτε στην πρώτη γραμμή τού πυρός ως δύναμη ανασχέσεως τού Τούρκου εισβολέα, δηλαδή τους καθιστάτε «αιχμή τού δόρατος». Τουτέστιν απαιτείτε απ’ αυτούς να σηκώσουν το πρώτο «κύμα επιθέσεως». Και πολύ ορθά πράττετε! Είναι ιερό καθήκον τού πολίτη να είναι δια βίου στρατιώτης, να μάχεται υπέρ τής πατρίδος του ή και να πεθαίνει γι’ αυτήν εάν κάτι τέτοιο απαιτείται. Ο θάνατος υπέρ πατρίδος δεν είναι ποινή αλλά τιμή. Και μάλιστα η μέγιστη τιμή. Αλλά την ίδια ώρα δεν καταδέχεστε τούς εθνοφύλακες στην παρέλαση! Σας πέφτουν λίγοι! Γιατί; Μήπως στη συνείδησή σας οι εθνοφύλακες είναι μιάσματα; Τους θεωρείτε μήπως επικίνδυνους για το δημοκρατικό πολίτευμα και την πολιτική ομαλότητα; Μήπως πάσχετε από ιδεοληπτικά σύνδρομα τού παρελθόντος ως αριστερός που είσθε και βλέπετε στις σημερινές Δυνάμεις Εθνοφυλακής, των οποίων αποκλειστική αποστολή είναι η προάσπιση τών εθνικών μας δικαίων έναντι τής τουρκικής βουλιμίας, τα παλιά ΤΕΑ, των οποίων πράγματι η κύρια αποστολή ήταν, στην αρρωστημένη και πολιτικά διχασμένη από το 1950 μέχρι και τη Μεταπολίτευση ελληνική κοινωνία, η περιφρούρηση «των εθνικοφρόνων από τον κομμουνιστικόν κίνδυνον»; Γνωρίζετε πολύ καλά πόσο υπόφερε η μετεμφυλιοπολεμική Ελλάδα απ’ αυτού του είδους τα διχαστικά σύνδρομα.

Αν λοιπόν έχετε συναίσθηση ποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτή σας η οδηγία επί του ηθικού τών εθνοφυλάκων και επί της ομοψυχίας λαού και στρατού, ξανασκεφτείτε την εντολή που αποστείλατε και διορθώστε! «οὐχ οἱ ἑπόμενοι αἴτιοι εἴ τι μὴ καλῶς ἐδρᾶτο, ἀλλ᾿ οἱ ἄγοντες ἐπὶ τὰ μὴ ὀρθῶς ἔχοντα» (δεν φταίνε εκείνοι που εκτελούν τις οδηγίες, αν κάτι δεν προχωρήσει καλά, αλλά εκείνοι που τις δίνουν) [Θουκ. Γ, 55.4].

Πηγή: Alithia.gr

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την απώλεια του βετεράνου Καταδρομέα της Α΄Μοίρας Καταδρομών Γεωργίου Κόλλια θρηνεί η μεγάλη οικογένεια των Ειδικών Δυνάμεων. Λίγες ώρες μετά την απώλεια του  Καταδρομέα Γαλανάκη Κωνσταντίνου που έλαβε μέρος στην επιχείρηση ΝΙΚΗ Κύπρος 1974, η είδηση του θανάτου του Γ. Κόλλια από το Λεοντάρι Θηβών σκόρπισε τη θλίψη σε συγγενείς, φίλους και πρώην συναδέλφους.

Η εξόδιος ακολουθία έγινε σήμερα Παρασκευή, από τον Ιερό Ναό «Προφήτη Ηλία» Λεονταρίου. 

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017 Κατηγορία ΛΙΜΕΝΙΚΟ

Δεν έχουν τέλος οι επιτυχίες των οχημάτων ZBV της ONEX SA κατά της διακίνησης ναρκωτικών και παράνομων ουσιών: Το ειδικό όχημα ανίχνευσης με ακτίνες Χ (ZBV) του Λιμένα Πατρών εντόπισε στις 21/09/2017 σε φορτηγό 280.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων.

Συγκεκριμένα, σε διενεργηθέντα έλεγχο στο νότιο λιμένα Πάτρας, από στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών και με τη συνδρομή μηχανήματος του X-RAY VAN της ONEX SA, σε φορτηγό όχημα με προορισμό την Ιταλία, ανιχνεύθηκαν κρυμμένες σε παλέτες με γιαούρτια, 28.324 κούτες λαθραίων τσιγάρων (ήτοι 280.000 πακέτα τα οποία περιείχαν 5.664.800 τσιγάρα), διάφορων επωνυμιών. Για το φορτίο αυτό ο οδηγός του οχήματος δεν διέθετε νόμιμα παραστατικά κατοχής και διακίνησης.

IMG 9a5289e.s 0

Το περιστατικό αυτό αποδεικνύει περίτρανα και για άλλη μία φορά, ότι η συγκεκριμένη αγορά ZBV X-RAY VAN, του Λιμενικού Σώματος, ύψους 3,2 εκατομμυρίων ευρώ, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχημένης επένδυσης του Δημοσίου σε συστήματα προηγμένης τεχνολογίας που αποδίδει καρπούς και πολλαπλά οφέλη κατά τα τελευταία δύο χρόνια.

Το σύστημα

Η συγκεκριμένη προμήθεια πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. και της εταιρείας “ΟΝΕΧ SA”, συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 25% από εθνικούς πόρους.

Τα ανωτέρω οχήματα, βάσει των παγκοσμίως υψηλών τεχνικών προδιαγραφών που έθεσε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, είναι τύπου VAN, που αναφέρονται ως ZBV κινητά προβολικά συστήματα και επιτρέπουν την ταχεία και απρόσκοπτη επιτήρηση διαφόρων επιλεγμένων στόχων.

Ταυτόχρονα, δημιουργούν φωτογραφικές εικόνες, σαρώνοντας το περιεχόμενο του ελεγχόμενου αντικειμένου, είτε είναι σταθερό είτε σε κίνηση και εντοπίζει οργανικές ουσίες και σχετικές απειλές, ενώ όλα τα συνεργαζόμενα υποσυστήματα είναι τοποθετημένα εντός οχήματος VAN, με αποτέλεσμα το σύνολο να αποτελεί ένα αυτόνομο, ευέλικτο και πολύ διακριτικό εργαλείο ανίχνευσης. Το σύστημα ZBV είναι ασφαλές σε όρους ακτινοβολίας για τους χρήστες, τους επιτηρούμενους στόχους και το περιβάλλον καθώς πληροί όλες τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας για την ακτινοβολία.

Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, με την απόκτηση των προαναφερομένων συστημάτων, έχει στα επιχειρησιακά του μέσα αποτελεσματικές λύσεις για την καταπολέμηση των σχετικών παράνομων απειλών και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή με την επιχειρησιακή ενεργοποίηση τεχνολογιών αιχμής, ώστε να προστατεύει τους πολίτες της Ελλάδας και να εγγυάται την ασφάλειά τους από απειλές και παράνομες δραστηριότητες.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017 Κατηγορία ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Την τρέχουσα εβδομάδα, η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ «ΚΙΛΚΙΣ- ΛΑΧΑΝΑ»), παρουσιάζει στο ΓΕΣ το έργο που επιτελεί το προσωπικό της, σε συνδυασμό με την αποστολή και την ιστορία της.

Παρακολουθούμε τις πάσης φύσης δραστηριότητές τους, τις πρωτοβουλίες και τις συνέργειες για τις οποίες αισθάνονται υπερήφανοι, αλλά και ενημερωνόμαστε για την περιοχή που εδρεύουν και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

15 1taxas ekp

Το Έμβλημα της Ταξιαρχίας, αποτελείται από σύνθεση αετού, έλικα και ξίφους, με τον αετό να συμβολίζει την από αέρος δυναμική και αποφασιστική επέμβαση της Ταξιαρχίας στη μάχη, τον έλικα να καταδεικνύει την ιστορική διαδρομή της Αεροπορίας Στρατού και το ξίφος, το αποφασιστικό πλήγμα που δύναται να προκαλέσει με τα μέσα που διαθέτει.

9 1taxas ekp

Το Ρητό «ΟΥ ΘΝΑΣΚΕΙ ΖΑΛΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» (Αντιφίλος - σε ένδειξη τιμής προς τον νεκρό Λεωνίδα), αποδίδεται στην νέα ελληνική: «Δεν αποθνήσκει ο ζήλος της ελευθερίας».

10 7

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter