Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018
Write on Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Πλευρικό ρήγμα, μήκους δύο μέτρων, υπέστη το αρματαγωγό «Λέσβος» του Πολεμικού Ναυτικού το βράδυ της Τρίτης, σε ατύχημα στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής», το αρματαγωγό, προσέκρουσε στον προβλήτα του Ναυστάθμου κατά τη φάση της πρόσδεσης, καθώς φαίνεται ότι παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή. Επίσης, πριν χτυπήσει, προσέκρουσε και σε άλλα σκάφη που ήταν αγκυροβολημένα. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί. Για τις επισκευές εκτιμάται πως θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται πως τον Νοέμβριο είχε σημειωθεί επίσης ατύχημα με πλοίο του ΠΝ, όταν η φρεγάτα «Κανάρης» προσάραξε σε ξέρα κοντά στην Ψυτάλλεια, ενώ λίγες εβδομάδες μετά, το βοηθητικό πλοίο αλιείας τορπιλών «Άραχθος» επίσης προσάραξε στη νησίδα Τσεβελίνια του Πόρου.

Ποιο είναι το «Λέσβος»
Το αρματαγωγό «Λέσβος», διαστάσεων 116/15,3/3,4 μέτρων και εκτοπίσματος 4.400 τόνων, έχει μεταφορική ικανότητα 22 αρμάτων μάχης, οχημάτων, τζιπ και πυροβόλων ανάλογα με την επιχείρηση μεταφοράς, 287 ανδρών και δυνατότητα μεταφοράς ενός ελικοπτέρου. Έχει πλήρωμα 120 ατόμων.

Είναι ένα από τα πέντε αρματαγωγά τα οποία κατασκευάστηκαν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας μετά από παραγγελία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Καθελκύστηκε στις 5 Ιουλίου 1990 και παραδόθηκε στο Ελληνικό Ναυτικό στις 26 Φεβρουαρίου 1999.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 Κατηγορία ΛΕΦΕΔ

Στη Θράκη δίνουν για το 2018 το μεγάλο τους ετήσιο ραντεβού οι Έφεδροι, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εθελοντών Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε τις ημερομηνίες διεξαγωγής της Πανελλήνιας Στρατιωτικής Άσκησης Εφέδρων ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2018.

Η άσκηση θα διεξαχθεί για 11η συνεχή χρονιά από τις 27 έως 29 Απριλίου 2018 στη Θράκη.

"Ο αγώνας για την Πατρίδα και το Έθνος πρέπει να είναι διαρκής και όχι αποσπασματικός, για να είμαι έτοιμος αν ποτέ χρειαστεί και να αποτρέπω μ αυτόν τον τρόπο οποιαδήποτε σκέψη και επιβουλή των εχθρών του Γένους, παλαιών και νέων. Ανταποκριθείτε στο κάλεσμα η εντολή για σύνταξη έχει δοθεί προ πολλού", αναφέρει η ΛΕΦΕΔ, σε ανακοίνωσή της, η οποία συνοδεύεται από το παρακάτω βίντεο:

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 Κατηγορία ΙΣΤΟΡΙΑ

Σαν σήμερα, στις 24 Ιανουαρίου 1913, πραγματοποιήθηκε από τον Μούδρο της Λήμνου η πρώτη πολεμική αποστολή επ' ωφελεία του ΒΝ με υδροπλάνο Maurice Farman Hydroplane. Ο χειριστής Υπολοχαγός Μιχαήλ Μουτούσης και ο παρατηρητής Σημαιοφόρος Αριστείδης Μωραϊτίνης κατήρτισαν σχεδιάγραμμα - σκαρίφημα των θέσεων του Τουρκικού Στόλου, εναντίον του οποίου ρίχτηκαν τέσσερις βόμβες που προξένησαν ελαφρές ζημιές.

Κατά την επιστροφή το υδροπλάνο λόγω βλάβης, προσθαλασσώθηκε αναγκαστικά και ρυμουλκήθηκε μέχρι τη βάση του από το αντιτορπιλικό "Βέλος" που παρακολουθούσε την πτήση. Η αποστολή αυτή χαρακτηρίστηκε από τους στρατιωτικούς παρατηρητές ως η πρώτη στον κόσμο ναυτικής συνεργασίας, ενώ ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με το γεγονός ο ελληνικός και διεθνής τύπος, αλλά και ο τουρκικός.
Επίσης, η αποστολή είχε σημαντικό ψυχολογικό αντίκτυπο και απέδωσε σημαντικές πληροφορίες, ανοίγοντας το δρόμο για την αξιοποίηση του αεροπορικού όπλου σε αεροναυτικές επιχειρήσεις.

Τo Maurice Farman Hydroplane ήταν πιο ένδοξο αεροπλάνο των Βαλκανικών πολέμων. Το αεροσκάφος καταστράφηκε την 3η Μαρτίου 1913 στο Παλαιό Φάληρο, όταν η ζώνη ασφαλείας του πιλότου Μ. Μουτούση πιάστηκε στο χειριστήριο, με αποτέλεσμα ο πιλότος να χάσει τον έλεγχο του αεροπλάνου και να πέσει στη θάλασσα. Κατά την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκαν 6 Maurice Farman τύπου F-7. - ΠΗΓΗ

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter