Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018
Write on Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιατροδικαστικές εκθέσεις για αίτια και συνθήκες θανάτου αγνοουμένων. Θα εξηγούν στους συγγενείς κάτω από ποιες συνθήκες σκοτώθηκαν οι άνθρωποί τους.

Mνημόνιο συνεργασίας με το Τμήμα Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου προΐσταται η ιατροδικαστής Χαρά Σπηλιοπούλου, πρόκειται να υπογράψει σύντομα η κυβέρνηση, με στόχο να δίνονται ιατροδικαστικές εκθέσεις για τους αγνοούμενους που ταυτοποιούνται.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πολίτη» ο επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου έχει κάνει τις απαραίτητες επαφές και το μνημόνιο έχει συμφωνηθεί, και τις επόμενες μέρες αναμένεται να εγκριθεί η υπογραφή του από το Υπουργικό Συμβούλιο. Μέχρι σήμερα στα πιστοποιητικά θανάτου των αγνοουμένων, αναφερόταν ως αιτία θανάτου «άγνωστη», παρά το ότι υπήρχαν μαρτυρίες και εμφανή ευρήματα για το πώς πέθανε κάποιος από τους μέχρι πρότινος αγνοούμενους.

Εγκλήματα
Η ομάδα της κυρίας Σπηλιοπούλου πρόκειται να συνεργαστεί με το Ανθρωπολογικό Εργαστήριο όπου συγκεντρώνονται τα οστά που εντοπίζονται από τις εκσκαφές. Θα γίνονται οι απαραίτητες επιστημονικές εξετάσεις και θα εκδίδεται ιατροδικαστική έκθεση στην οποία θα αναφέρεται η αιτία θανάτου, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις αποκαλύπτει έγκλημα.

Βρέθηκαν αγνοούμενοι των οποίων τα χέρια ήταν δεμένα με σύρμα και είχαν εμφανή τραύματα από κακοποίηση (σημάδια στα οστά). Βρέθηκαν άνθρωποι με σπασμένα κρανία αλλά και άλλοι με μια τρύπα από σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Όπως αναφέρθηκε από αρμόδια πηγή, ο φρικτός τρόπος θανάτου πολλών αγνοουμένων δυνατόν να οδηγήσει τους συγγενείς που θα λάβουν την ιατροδικαστική έκθεση σε λήψη νομικών μέτρων κατά της Τουρκίας για εγκλήματα πολέμου.

Αυτό αφορά βεβαίως και Τουρκοκύπριους αγνοούμενους που εντοπίστηκαν σε ομαδικούς τάφους και δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από Ελληνοκύπριους. Το θέμα πιθανών διώξεων για εγκλήματα κατά Ελληνοκυπρίων ή Τουρκοκυπρίων παραμένει στην ατζέντα των αρμόδιων αρχών, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προκύπτει επαρκής μαρτυρία, ή καθόλου μαρτυρία, αφού αυτόπτες μάρτυρες έχουν αποβιώσει.

Θαμμένοι «σαν ζώα»
Ο κ. Φωτίου, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή στο Plus που θα μεταδοθεί απόψε, ανέφερε πως οι νεκροί που εντοπίστηκαν στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας είχαν πεταχτεί στην κυριολεξία «σαν ζώα» σε κρατήρες από τις βόμβες. Πρόκειται για τους τρόφιμους που σκοτώθηκαν, καθώς ένας στρατιώτης και μέλη του προσωπικού θάφτηκαν κανονικά σε κοιμητήριο. Από τους νεκρούς τις Αθαλάσσας λείπουν δύο άτομα τα οστά των οποίων δεν εντοπίστηκαν.

Θέλουν να κάνουν κηδεία μόνο με ένα δόντι
Μία από τις τραγικές περιπτώσεις του ζητήματος των αγνοουμένων είναι αυτή κατά την οποία εντοπίζονται μόνο θραύσματα οστών από κάποιον άνθρωπο. Μια τέτοια περίπτωση αφορά αγνοούμενο του οποίου βρέθηκε μόνο ένα δόντι.

Ο ιατροδικαστής με αυτό το εύρημα δεν μπορεί να εκδώσει πιστοποιητικό θανάτου και η οικογένεια δεν μπορεί να αναμένει το πότε και το αν θα βρεθούν άλλα θραύσματα από τον άνθρωπό τους. Η οικογένεια χωρίς πιστοποιητικό θανάτου δεν μπορεί να κάνει κηδεία και ζητά από τις αρμόδιες αρχές να δοθεί το απαραίτητο πιστοποιητικό ώστε να μπορέσουν να κάνουν κηδεία, ακόμα και αν πρόκειται να θάψουν ένα μόνο δόντι. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις κατά τις οποίες βρέθηκαν μόνο μικρά κομμάτια από οστά.

Η μάνα με τα δυο παιδιά
Μια άλλη τραγική περίπτωση είναι αυτή που αφορά μια μητέρα με τα δυο μικρά παιδιά της που αγνοούνται από το 1974. Γίνονται έρευνες σε διάφορες περιοχές για εντοπισμό τους, ώστε ο σύζυγος και πατέρας που ζει σήμερα να μπορέσει να κηδέψει την οικογένειά του. Η γυναίκα είχε πάρει από το χέρι τα δυο μικρά παιδιά και έτρεξε να φύγει από το χωριό το οποίο βομβαρδιζόταν από την τουρκική αεροπορία. Ωστόσο στη διαδρομή έπεσε μια βόμβα και σκότωσε τη μητέρα με τα παιδιά. Έκτοτε αγνοείται η τύχη τους και υπάρχουν πληροφορίες ότι θάφτηκαν με συνοπτικές διαδικασίες σε κάποιο κοιμητήριο, χωρίς μέχρι σήμερα να εντοπιστούν.

Αγκαλιασμένοι
Τραγικές είναι και οι λεπτομέρειες των πεσόντων που επέβαιναν στο Noratlas. Κατά την ανασκαφή οι πιλότοι βρέθηκαν στις θέσεις τους στο πιλοτήριο του αεροσκάφους, ενώ καταδρομείς που βρίσκονταν στην άτρακτο εντοπίστηκαν αγκαλιασμένοι. Πιθανότατα όταν αντιλήφθηκαν ότι το αεροσκάφος πέφτει και γίνονταν εκρήξεις στην άτρακτο προσπαθούσαν να πάρουν κουράγιο ο ένας από τον άλλο. - ΠΗΓΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ένα Νοράτλας φρουρός στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας (Φωτογραφίες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναζητώντας τους αγνοούμενους της Κύπρου - Το πολύτιμο έργο της ΔΕΑ

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter