Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2022
Write on Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2022 Κατηγορία ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κεφάλας - Υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα Πατριωτική Δύναμη Αλλαγής (ΠΑΤΡΙΔΑ)

Εδώ και λίγες μέρες έχει γίνει μεγάλος ντόρος σχετικά με την «μυστική» δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου ονόματι «Τυφώνας» στην Τουρκία καθώς και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την Ελλάδα.

Φυσικά ήταν και μία καλή «ευκαιρία» για όλους όσοι πέφτουν θύματα της τουρκικής προπαγάνδας να ..ξεσπαθώσουν, ενώ δεν έλλειψε και η εκμετάλλευση του γεγονότος για φθηνή αντιπολίτευση...

Ποια είναι η αλήθεια πάνω στο συγκεκριμένο θέμα;

Η Τουρκία σε συνεργασία με την Κίνα και το Πακιστάν είχε ένα κοινό πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων το οποίο ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 70 αρχές δεκαετίας 80. Η ανάπτυξή τους μάλιστα αυξήθηκε σημαντικά μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να μην δώσουν στην Άγκυρα άδεια και μεταφοράς τεχνολογίας για κατασκευή των MLRS στην Τουρκία. Τότε οι Τούρκοι έψαξαν για άλλες λύσεις και έτσι ξεκίνησε η ιστορία που κατέληξε στο επονομαζόμενο Ρroject J και το μετέπειτα Ρroject KASIRGA. Αρχικά υπόγραψαν άδεια μεταφοράς τεχνολογίας και παραγωγής για τους κινέζικους WS-1A και μετέπειτα τους WS-B που κατέληξαν στην δημιουργία των KASIRGA.

Στη συνέχεια υπεγράφη ένα συμβόλαιο για την άδεια, μεταφορά τεχνολογίας και κατασκευής με την κινεζική CPMIEC για τους B-611 που αφορούσε την κατασκευή περίπου 200 πυραύλων, ενώ μετά από σειρά βελτιώσεων για αύξηση της εμβέλειας και των χαρακτηριστικών τους από την τουρκική ROKETSAN, κατέληξαν στους επονομαζόμενους J-600T YILDRIM.

Αποτέλεσμα ήταν η κατασκευή εκδόσεων πού (από την αρχική εμβέλεια των 250 χιλιομέτρων) φτάνουν πλέον στα 900 χιλιόμετρα, ενώ υπάρχουν εικασίες ότι ετοιμάζει μια έκδοση με εμβέλεια 2,500 χιλιομέτρων... Παράλληλα, η Τουρκία έχει ξεκινήσει προγράμματα που προβλέπουν την εξ ολοκλήρου εγχώρια σχεδίαση και κατασκευή πυραύλων. Αναζητώντας μια ...απάντηση στις αλλεπάλληλες κινήσεις ενίσχυσης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (απόκτηση Rafale, πρόγραμμα Φρεγατών, ενδιαφέρον για F-35 κλπ) η τουρκική προπαγάνδα «επιστράτευσε» και την εκτόξευση ενός «βαλλιστικού πυραύλου» την οποία διέρρευσε στο πρακτορείο Bloomberg (καθόλου τυχαίο), ενώ όσο πλησιάζουν οι τουρκικές εκλογές αυτού του είδους οι «επιδείξεις» θα ενταθούν.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο πάντως, αυτές οι κινήσεις είναι γνωστές και η ελληνική αντιαεροπορική άμυνα είναι προετοιμασμένη. Έχουν εξεταστεί διάφορα σενάρια ενώ πραγματοποιούνται ασκήσεις και μάλιστα αυξημένης δυσκολίας πάνω στην αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων. Και έχουν βγει τα ανάλογα συμπεράσματα...

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter