Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 04 Μαΐου 2023
Write on Πέμπτη, 04 Μαΐου 2023 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ουσιαστική και επιτυχημένη υπήρξε η συμμετοχή της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής, Άμυνας & Ασφάλειας (Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α.), μέσω του Προέδρου της κου Νίκου Παπάτσα, στο panel με θέμα «Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία: μια περιφερειακή δύναμη σύντομα» στο πλαίσιο του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς 26 - 29 Απριλίου, υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος (ε.α) Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΒ Δημήτριος Παπακώστας, ο Corporate Vice President της Lockheed Martin Corporation Κώστας Παπαδόπουλος και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής, Ασφάλειας και Άμυνας (ΕΕΛΕΑΑ) και Αντιπρόεδρος ΕFA GROUP κ. Νίκος Παπάτσας.

Όπως σημείωσε ο κύριος Παπάτσας, στο πάνελ που συντόνισε ο δημοσιογράφος Μάκης Πολλάτος, ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα της Ευρώπης στον τομέα της Άμυνας, αφού για πολλά χρόνια δεν είχαν γίνει επενδύσεις σε αμυντικά συστήματα, με εξαίρεση τη Γαλλία και τη Γερμανία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά κενά. «Τα δύο μεγάλα μαθήματα που προέκυψαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι ότι μια χώρα δεν μπορεί να στηρίζει την άμυνά της σε κάποιον τρίτο και πως στην περίοδο κρίσης αυτή η χώρα θα είναι μόνη της και θα πρέπει να πολεμήσει με τις δικές της δυνάμεις».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α. κατά τη διάρκεια της 10ετούς κρίσης δεν είχαμε εξοπλιστικά προγράμματα και αντιστοίχως δεν είχαμε και επενδύσεις στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, με κάποιες εξαιρέσεις ιδιωτικής πρωτοβουλίας που ανέπτυξαν εξωστρέφεια, επενδύσεις και δεξιότητες. Κάποιες ελληνικές εταιρείες στράφηκαν προς την ΕΕ η οποία έκανε επενδύσεις σε προγράμματα Έρευνας και Ανάπτυξης. Ως αποτέλεσμα, η χώρα μας το 2022 (EDF 2021 Selected Projects) βρέθηκε στην 5η θέση (μετά από την Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία) όσον αφορά στις συμμετοχές - προτάσεις που επιλέχθηκαν προς χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (EDF). «Η σημαντική επιτυχία των ελληνικών εταιρειών αποδεικνύει ότι στη χώρα μας υπάρχει ένα πολύ καλό τεχνολογικό δυναμικό που αν χρησιμοποιηθεί σωστά, και το Κράτος επενδύσει σε αυτό το δυναμικό, η εγχώρια αμυντική βιομηχανία θα μπορεί να προσφέρει έργο προς τις ΕΕΔ, δημιουργώντας ταυτόχρονα θέσεις εργασίας και έσοδα για τη χώρα».

Αυτό που λείπει σήμερα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α., είναι οι επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνσή. Οι Ευρωπαίοι σημείωσε ο κύριος Παπάτσας, θα επενδύσουν τα επόμενα 5 χρόνια σημαντικά ποσά όχι μόνο στην Ερεύνα και Ανάπτυξη, αλλά και στη δημιουργία υποδομών. «Εάν δεν γίνουν επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία, δεν θα έχουμε αμυντική βιομηχανία ή διαφορετικά οι χρόνοι παραγωγής θα είναι μεγάλοι. Η Ασφάλεια του Εφοδιασμού θα πρέπει να είναι ένα από τα βασικά κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνονται οι αγορές των οπλικών συστημάτων», τόνισε ο κ. Παπάτσας.
Η εγχώρια αμυντική βιομηχανία θα πρέπει να έχει συμμετοχή στα εξοπλιστικά προγράμματα για να μπορεί να υποστηρίξει σε βάθος χρόνου τα οπλικά συστήματα που αποκτώνται από τις Ένοπλες Δυνάμεις, τόσο προς όφελος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΕΔ), όσο και προς όφελος της Εθνικής Οικονομίας.

«Χωρίς επενδύσεις αυτό δεν γίνεται» συμπλήρωσε ο κύριος Παπάτσας, ενώ όπως σημείωσε «οι συμπαραγωγές είναι πάρα πολύ καλές. Αντί όμως να ζητάμε ποσοτικό έργο για την εγχώρια βιομηχανία από τους ξένους προμηθευτές, θα είναι καλύτερα σύμφωνα με τον κύριο Παπάτσα, το Ελληνικό Κράτος να ζητά ποιοτικό, τεχνολογικό έργο, όπως ανάπτυξη και παραγωγή, ηλεκτρονικών, λογισμικού, τεχνολογία κυβερνο-ασφάλειας, προϊόντα που η εγχώρια πολεμική βιομηχανία μπορεί να αναπτύξει τις δεξιότητές της σε βάθος χρόνου, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει τις ΕΕΔ».

Ο Νίκος Παπάτσας στο Delphi Forum VIII
Ο Νίκος Παπάτσας στο Delphi Forum.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α., θα πρέπει να ακολουθήσουμε δύο άξονες για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει τις επενδύσεις που το Ελληνικό Κράτος πρέπει να κάνει στην αμυντική βιομηχανία, μέσα από ένα νέο Θεσμικό Πλαίσιο που θα υποστηρίζει την Ασφάλεια του Εφοδιασμού των ΕΕΔ. Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει τη χορήγηση αναπτυξιακών κονδυλίων προς τον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης νέων συστημάτων, όπως για παράδειγμα για την ανάπτυξη αεροχημάτων όπου η Ελλάδα κάποτε ήταν πρωτοπόρα. «Στη χώρα μας υπάρχουν δυνατότητες, αφού τόσο κρατικές, όσο και ιδιωτικές εταιρείες ασχολούνται με την ανάπτυξη αεροχημάτων. Χρειάζεται όμως να γίνει μια σοβαρή επένδυση σε αυτό το τομέα και το ελληνικό κράτος να εμπιστευτεί τις ελληνικές εταιρείες».

Σε ερώτηση αναφορικά με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στην συμπαραγωγή του F-35, ο κύριος Παπάτσας ανέφερε ότι πολλές χώρες που δεν συμμετείχαν στην αρχική φάση της ανάπτυξης και παραγωγής του αεροσκάφους, εισήλθαν αργότερα στο πρόγραμμα διεκδικώντας είτε τμήμα της παραγωγής, είτε της υποστήριξης του μαχητικού.

«Η χώρα μας θα πρέπει να εισέλθει στο συνεργατικό αυτό βιομηχανικό πρόγραμμα και ο μόνος τρόπος για να εισέλθει στο πρόγραμμα η Ελλάδα είναι να πραγματοποιήσει επενδύσεις, όπως έπραξαν και οι υπόλοιπες χώρες που εντάχτηκαν στο πρόγραμμα αργότερα».

Ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Γερμανίας, η οποία μετά την πρόσφατη παραγγελία του F-35 θα κατασκευάζει τμήμα της ατράκτου του μαχητικού. Η συγκεκριμένη επένδυση υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ και θα πραγματοποιηθεί με εργαλεία που ονομάζονται ESI (Essential Security Interests), όπως το προτεινόμενο για την ελληνική περίπτωση πρόγραμμα SSI (Security of Supply & Information). Όπως ανέλυσε ο κύριος Παπάτσας, το εν λόγω βιομηχανικό πρόγραμμα στη Γερμανία γίνεται για να διατηρηθεί το τεχνολογικό επίπεδο στο κομμάτι της αεροναυπηγικής.

Αναφέρθηκε επίσης και στη Φιλανδία, ένα ακόμη παράδειγμα χώρας που πρόσφατα συμφώνησε να προμηθευτεί F-35 και να ενταχτεί στο βιομηχανικό πρόγραμμα του μαχητικού. Η σκανδιναβική χώρα μέσω των ΑΩ προγράμματος βιομηχανικής συμπαραγωγής, θα επενδύσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει μεταξύ άλλων την τεχνογνωσία να συναρμολογεί τους κινητήρες του F-35 εγχώρια. Χάρις σε αυτή την επένδυση, οι Φιλανδοί θα μπορούν να συντηρούν τους κινητήρες των δικών τους F-35 με ιδία μέσα, χωρίς να χρειάζεται να τους στέλνουν στο εξωτερικό για συντήρηση σε βάθος χρόνου.

Υπενθύμισε επίσης ότι η Lockheed Martin μέσω αυτών των προγραμμάτων έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις στην ΕΑΒ, οι οποίες μεταξύ άλλων περιελάμβαναν μεταφορά τεχνολογίας, εκπαιδεύσεις τεχνικών και ανάθεση έργου που επέτρεψαν στην ΕΑΒ να φτάσει στο επίπεδο που είναι σήμερα.
Ολοκληρώνοντας την ανάπτυξη των θέσεων του για αυτό το ζήτημα, ο κύριος Παπάτσας σημείωσε ότι όλα αυτά πρέπει να τα δει η Ελληνική κυβέρνηση και να γίνουν οι σχετικές επενδύσεις. «Εάν η Ελλάδα δεν εισέλθει στο βιομηχανικό πρόγραμμα του μαχητικού και δεν κάνει τις αναγκαίες επενδύσεις, δεν θα μπορεί να υποστηρίξει τα F-35 μακροχρόνια για τις δεκαετίες που θα είναι σε υπηρεσία και θα είναι εξαρτώμενη από τρίτους. Είναι ζήτημα Ασφάλειας Εφοδιασμού της Πολεμικής Αεροπορίας.

Για αυτό το λόγο, η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α., να καταρτήσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει τη συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στο πρόγραμμα μέσω επενδύσεων, είτε μέσω ESI/SSI, είτε με επενδύσεις που θα γίνουν, ενώ αρμόδιο για τη λήψη των αποφάσεων και την υλοποίηση αυτών των επενδύσεων θα πρέπει να είναι το Υπουργείο Άμυνας.

Εν κατακλείδι, ο Πρόεδρος της Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α. προτείνει για το μέλλον της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας τη δημιουργία ενός Θεσμικού Πλαισίου για τις προμήθειες των ΕΕΔ με έμφαση την ουσιαστική συμμετοχή της βιομηχανίας για την Ασφάλεια Εφοδιασμού. «Για να προοδεύσει η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία χρειαζόμαστε την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία των ΕΕΔ, οι οποίες θα ήταν ωφέλιμο για όλους, να μοιράζονται με την εγχώρια βιομηχανία τις εξοπλιστικές τους ανάγκες, ώστε αυτές οι απαιτήσεις να γίνουν αναπτυξιακά επενδυτικά προγράμματα, προκειμένου η Αμυντική Βιομηχανία να μπορεί να προσφέρει τις λύσεις που χρειάζονται για να υποστηρίζουν τη χώρα.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Πέμπτη, 04 Μαΐου 2023 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε σήμερα, Πέμπτη 4 Μαΐου 2023, με τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ κ. Ιώβ Γκάλαντ (Yoav Gallant), ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Παρόντες στην υποδοχή και τις συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών ήταν επίσης ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντριπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ο Υπαρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Ανδρέας Κορωνάκης και ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Νόαμ Κατζ (Noam Katz).

Κατά τις συνομιλίες, οι δύο Υπουργοί επαναβεβαίωσαν τους ισχυρούς και διαχρονικούς δεσμούς φιλίας και την στρατηγική αμυντικής σχέση των δύο χωρών για την ασφάλεια και την άμυνα τους, αλλά και για την σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής.

005

Υπογραμμίστηκε, επίσης, το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο και η δυναμική της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και Ισραήλ, τα οποία καταδεικνύονται με την υλοποίηση σημαντικών, αμοιβαίως επωφελών, προγραμμάτων, στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας και κοινών ασκήσεων καθώς και η κοινή επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ εξήρε το ρόλο που έχει διαδραματίσει ο Έλληνας ομολόγός του στη διάρκεια της θητείας του ώστε να ενισχυθούν εμπράκτως και αδιαμφισβητήτως οι αμυντικοί δεσμοί ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ, ενώ σημείωσε ότι οι πρόσφατες συζητήσεις ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες αντικατοπτρίζουν το βάθος και τις προοπτικές που έχουν οι δεσμοί των δύο χωρών. Ο κ. Γκάλαντ αναφέρθηκε στη συνεργασία Αθηνών – Τελ Αβίβ στην άμυνα, τις πληροφορίες, τα βιομηχανικά έργα και σε άλλους τομείς, γεγονός το οποίο συνεισφέρει στην ασφάλεια και την οικονομία των δύο πλευρών, ενώ χαρακτήρισε εξαιρετικό παράδειγμα της διμερούς συνεργασίας τη λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης στην Αεροπορική Βάση Καλαμάτας. Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη συνεργασία στο επίπεδο των πληροφοριών που οδήγησε στη σύλληψη δύο τρομοκρατών που σχεδίαζαν να προσβάλουν ισραηλινούς στόχους στη χώρα μας.

009

Ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας τόνισε ότι ο δεσμός Ελλάδος – Ισραήλ αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και δεσμεύθηκε προσωπικά για την περαιτέρω επέκταση αυτής της συνεργασίας ώστε να αντιμετωπισθούν από κοινού προκλήσεις και να οικοδομηθεί ένα πιο λαμπρό μέλλον για τους λαούς των δύο χωρών.

Μετά το πέρας της συναντήσεως, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης έκανε την εξής δήλωση:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Είναι μεγάλη τιμή και χαρά να σας υποδέχομαι σήμερα στην Αθήνα, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν σφυρηλατήσει, μια διαρκή στρατηγική σχέση, η οποία εδράζεται στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και στο κοινό μας όραμα για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τον κοινό μας στόχο και επιθυμία να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, η οποία έχει ανέλθει σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο τα τελευταία χρόνια.

Οι αμυντικοί δεσμοί μεταξύ των χωρών μας έχουν ενδυναμωθεί μέσω των πολλών κοινών ασκήσεων και εκπαιδεύσεων των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών μας και της ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών. Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε αυτή τη, συνεχώς αυξανόμενη, δυναμική, αλλά και να εμπλουτίσουμε την, αμοιβαίως επωφελή, συνεργασία μας στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας με νέες δραστηριότητες και σημαντικά έργα, όπως το εμβληματικό έργο του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πτήσεων στην Καλαμάτα.

Με τον Υπουργό κ. Γκάλαντ συζητήσαμε, σήμερα, για τον αδικαιολόγητο και βάναυσο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο οποίος αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, μια απόπειρα αλλαγής των συνόρων με τη χρήση βίας.

Ο επιθετικός αναθεωρητισμός είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην περιοχή μας και αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη διεθνή έννομη τάξη.

Συζητήσαμε επίσης την κατάσταση της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας, για την ευημερία των χωρών μας, αλλά και με πολλές προκλήσεις και απειλές.

Εκφράσαμε την ισχυρή βούληση, δέσμευση και αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτές τις προκλήσεις.

Η Ελλάδα πάντα υποστηρίζει πρωτοβουλίες για τη σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε οικοδομήσει ισχυρές συμμαχίες με το Ισραήλ και άλλες χώρες, οι οποίες συμμερίζονται το ίδιο όραμα, ώστε να εισέλθουμε σε μια νέα εποχή ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή μας.

Οι πρωτοβουλίες μας βασίζονται, πάντοτε, στο σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και στην αρχή της καλής γειτονίας.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Είμαι βέβαιος ότι η αμυντική εταιρική σχέση μας θα γίνει ακόμη πιο ισχυρή, δεδομένου ότι βασίζεται σε μια πολύπλευρη στρατηγική εταιρική σχέση.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πολύτιμη συμβολή και τον ηγετικό ρόλο σας στην οικοδόμηση μιας ισχυρής αμυντικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των χωρών μας.

Σας ευχαριστώ και καλώς ήρθατε!».

013

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Πέμπτη, 04 Μαΐου 2023 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την Παρασκευή 21 Απριλίου 2023 πραγματοποιήθηκαν στο Μαρούσι, στα γραφεία του Corallia, οι Γενικές Συνελεύσεις των μελών της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και του Ελληνικού Συνεργατικού Σχηματισμού Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster), με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνίων και Ταχυδρομείων κ. Αθανάσιου Στάβερη-Πολυκαλά, από μέρους του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Οι γενικές συνελεύσεις εγκαινιάζουν μια νέα περίοδο, όπου η τεχνολογική ωρίμανση των μελών που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των προηγουμένων ετών, οδηγεί πλέον σε ουσιαστικούς καρπούς και διεθνή αναγνώριση.

Η αναγνώριση αυτή επισφραγίστηκε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της ΕΒΙΔΙΤΕ με την εισαγωγή στην Ένωση, σημαντικών ελληνικών φορέων, που αναπτύσσουν δραστηριότητα στον κλάδο της διαστημικής τεχνολογίας. Η ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία), ο Όμιλος ΟΤΕ, η ΟΗΒ HELLAS, η OQ TECHNOLOGY HELLAS και οι startups ALONGROUTE, CAIUS, INSIGHIO, NANOQ και SPACEIS αποτελούν πλέον μέρος της οικογένειας του εγχώριου διαστημικού οικοσυστήματος και έναν βασικό πυλώνα καινοτομίας της χώρας, ενδυναμώνοντας την ικανότητα της χώρας στον τομέα αυτό.
Επιπρόσθετα των παραπάνω, στο si-Cluster εντάχθηκαν ο Τομέας Ηλεκτρονικής και Η/Υ του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ και το Εργαστήριο Ενσωματωμένων Υπολογιστικών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά ενδυναμώνοντας περαιτέρω την τετραπλή έλικα στον τομέα του Διαστήματος και ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 80 μέλη στο Συνεργατικό Σχηματισμό.

Ειδικότερα η ενσωμάτωση όλων των Primes που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (EAB, ΟΗΒ, Thales, Sitael) συντείνει σημαντικά στην περαιτέρω βιομηχανική διάρθρωση του Ελληνικού Διαστημικού Οικοσυστήματος, σε όλες τις πτυχές των τεχνολογιών και εφαρμογών και όλους τους υποτομείς upstream, downstream, midstream και αποτελεί σημαντικό επίτευγμα-ορόσημο στην εξελικτική πορεία της ΕΒΙΔΙΤΕ και του si-Cluster.

Κατά την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης της ΕΒΙΔΙΤΕ, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνίων και Ταχυδρομείων κ. Αθανάσιος Στάβερης-Πολυκαλάς απηύθυνε ομιλία στα μέλη αναφερόμενος στη στρατηγική του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στον τομέα του Διαστήματος και πιο συγκεκριμένα έκανε αναφορά στο εμβληματικό πρόγραμμα των Ελληνικών Μικροδορυφόρων και στη συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών στα Προγράμματα του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού, θέματα τα οποία αποτελούν μείζονος σημασίας για τα μέλη της Ένωσης και του Cluster.

Εξίσου σημαντικής ευκαιρίας για την ανάπτυξη νέων συνεργασιών των μελών της Ένωσης αποτελεί και η επισφράγιση της συνεργασίας της ΕΒΙΔΙΤΕ με την ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΑΕΡΟΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΑΜΥΝΑΣ (Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α.). Η εφαρμογή διαστημικής τεχνολογίας στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας για την οποία έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α. κ. Νικόλαος Παπάτσας στη συνέχεια της συνεδρίασης, αποτελεί κύριο στόχο της συνεργασίας των δύο φορέων.

Ακολούθησε η Γενική Συνέλευση των μελών του si-Cluster, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν οι δράσεις που υλοποιούνται στα πλαίσια του έργου SPACE 4.0 το οποίο εστιάζει στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων και τεχνολογικά προηγμένων και καινοτόμων διαστημικών εφαρμογών και υπηρεσιών. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ/ΣΣΚ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).

Αξίζει να αναφερθεί πως κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Συνεργατικού Σχηματισμού, τέθηκαν οι βάσεις για τη δημιουργία του νέου Επιχειρησιακού Σχεδίου για το 2024-2028, τα αποτελέσματα του οποίου θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της επόμενης Γενικής Συνέλευσης που θα λάβει χώρα στο τέλος του έτους. Το Επιχειρησιακό Σχέδιο που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται από το 2023 περιλαμβάνει το σχεδιασμό δράσεων Προσέλκυσης Επενδυτών, Συμμετοχής σε Εκθέσεις, Εκδηλώσεων Διεθνούς και Εθνικής Δικτύωσης, Δράσεις Εκπαίδευσης Νέων, Προώθησης Καινοτομίας και Δράσεις Δημοσιότητας και Διεύρυνσης του Cluster.

Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνίων και Ταχυδρομείων, κ. Στάβερης δήλωσε: Το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων, στο πλαίσιο του ταμείου ανάκαμψης, θα ενισχύσει τις ασφαλείς κρατικές δορυφορικές τηλεπικοινωνίες, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια εξαιρετική ευκαιρία ανάπτυξης της εγχώριας διαστημικής βιομηχανίας.

Ο Πρόεδρος της Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α., κ. Νικόλαος Παπάτσας δήλωσε: Είναι γνωστό πως η διαστημική τεχνολογία και η Άμυνα μιας χώρας είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Στη χώρα μας, η Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α. και η ΕΒΙΔΙΤΕ θα συνεργαστούν με σκοπό να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη τόσο στην οικονομία της χώρας μας μέσω της ανάπτυξης καινοτομικών βιομηχανικών προϊόντων, υπηρεσιών και ολοκληρωμένων λύσεων, όσο και στην ασφάλεια, ενισχύοντας την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας.

Ο Πρόεδρος της ΕΒΙΔΙΤΕ, Δρ. Αθανάσιος Πότσης δήλωσε: Η ελληνική διαστημική βιομηχανία περνάει πλέον στην περίοδο ωρίμανσης και τεχνολογικής καταξίωσης. Ελληνικά προϊόντα βρίσκονται ήδη σε τροχιά γύρω από τη Γη και δημιουργούν με σταθερά βήματα το επιθυμητό trademark «space technology and products made in Greece». Σήμερα η οικογένεια της ΕΒΙΔΙΤΕ μεγαλώνει. Με την συμμετοχή της ΕΑΒ, του ΟΤΕ και της OHB HELLAS καθώς και σημαντικού αριθμού startups, ολοκληρώνουμε τη δημιουργία μιας μεγάλης οικογένειας με τρομακτικές δυνατότητες ανάπτυξης καινοτομίας και τεχνολογίας για την ενίσχυση της Εθνικής Οικονομίας και Ασφάλειας της χώρας μας.

Ο Πρόεδρος του si-Cluster και Διευθυντής του ESA BIC Greece, Δρ. Jorge Sanchez δήλωσε: Το 2023 είναι έτος ορόσημο για το Ελληνικό Διαστημικό Οικοσύστημα. Η πλειοψηφία των στόχων που είχαν μπει πριν 5 χρόνια έχουν επιτευχθεί. Μεταξύ των οποίων: Ανάπτυξη συντονισμένης Εθνικής Στρατηγικής για το διάστημα, Δημιουργία Εθνικού Διαστημικού Προγράμματος, Επίτευξη 100% γεω-επιστροφής με απορρόφηση όλων των υποχρεωτικών και προαιρετικών προγραμμάτων της ESA, Εκκίνηση λειτουργίας του ESA BIC Greece, Διασύνδεση με «Primes» στην Ελλάδα και Διεθνώς, Συμμετοχή ελληνικών προϊόντων σε Διαστημικές Αποστολές, Ενσωμάτωση στο si-Cluster όλου του Ελληνικού Οικοσυστήματος Διαστημικής, Ενεργοποίηση τετραπλής έλικας, Αύξηση Εξαγωνικής Δραστηριότητας των μελών του si-Cluster, Ανάπτυξη Νέων Αγορών και Αλυσίδων Αξίας για το si-Cluster, Υποστήριξη δημιουργίας Νέων Επιχειρήσεων διαστήματος. Σήμερα ξεκινήσαμε τη διαδικασία για να σχεδιάσουμε την επόμενη 5ετία με τη συμμετοχή όλων των μελών. Το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο θα είναι έτοιμο στο τέλος του χρόνου με ακόμη μεγαλύτερους στόχους, συμβολή στην ευρωπαϊκή και εθνική αυτονομία, πάνω από 500 εκ. κύκλο εργασιών και πολλές νέες θέσεις εργασίας που θα συμβάλουν στο brain regain.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Πέμπτη, 04 Μαΐου 2023 Κατηγορία ΕΠΙ ΣΚΟΠΟΝ

Του Νικόλαου Ι. Παναγιωτόπουλου, Υπουργού Εθνικής Αμύνης

«Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της επόμενης μέρας, όποιος και να είναι αυτός πρέπει να αφιερωθεί με όλες του τις δυνάμεις στο έργο της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι έργο εθνικής σημασίας και ακόμα κατεπείγον γιατί οι γεωπολιτικές συνθήκες περιπλέκονται.

Πρώτα είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με οπλικά συστήματα, αλλά και η συνέχεια της προσπάθειας για συντήρηση και αναβάθμιση των υπαρχόντων. Και στους δύο τομείς έχουν γίνει σπουδαία πράγματα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Η προσπάθεια όμως σίγουρα δεν διακόπτεται, εντατικοποιείται, διότι οι ανάγκες υπάρχουν και παραμένουν. Σε αυτό το πλαίσιο καλούμαστε να κινηθούμε με ταχύτητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα για να ολοκληρώσουμε τις μεγάλες αποφάσεις για την πρόσκτηση των νέων οπλικών συστημάτων, αλλά και να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις που ήδη έχουν ληφθεί.

Δεύτερον η εντατική αμυντική διπλωματία. Ανοίξαμε δρόμους που ούτε μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι υπάρχουν όλα αυτά τα χρόνια, αναπτύσσοντας στρατηγικές σχέσεις και συμμαχίες όχι μόνο με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία που είναι προφανείς ισχυροί συμμαχικοί εταίροι, αλλά και με άλλες χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και άλλες.

Σε επίπεδο Ε.Ε. προσωπικές σχέσεις με τους εταίρους Υπουργούς είναι απολύτως επιβεβλημένες. Εκτός από αυτούς τους δύο άξονες εκτιμώ ότι η κατάσταση στην Ουκρανία και οι απαιτήσεις που έχουν δημιουργηθεί, αποτελούν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Ασφαλώς πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες της μέριμνας προς το προσωπικό. Λύσαμε κάποια προβλήματα, δεν δεχθήκαμε ποτέ ότι τα λύσαμε όλα, εκτιμώ στο κέντρο αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η ολοκλήρωση και υλοποίηση του νέου Μισθολογίου για τις Ένοπλες Δυνάμεις, το οποίο εδώ και αρκετούς μήνες είναι υπό επεξεργασία από τα Επιτελεία. Γιατί είναι σωστό και δίκαιο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων να αμείβεται ανάλογα με τις υπηρεσίες που πρόσφερε αποδεδειγμένα και συνεχίζει να προσφέρει στην Πατρίδα και αυτό είναι το κεντρικό σημείο της παρέμβασης της επόμενης ημέρας».

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Πέμπτη, 04 Μαΐου 2023 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ απέστειλε στις 24/4 επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ως απάντηση σε επιστολή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Λιβύης, στην οποία παρατίθενται συντεταγμένες και χάρτης με τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Λιβύης, σύμφωνα με τη θεώρηση των πραγμάτων από την πλευρά της κυβέρνησης της Τρίπολης, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Με την επιστολή του ΜΑ της Ελλάδας, η χώρα απορρίπτει τους λιβυκούς ισχυρισμούς όσον αφορά τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Λιβύης, στον βαθμό που αυτά θίγουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Ειδικότερα, το τμήμα του ανατολικού θαλασσίου συνόρου που παρουσιάζει η κυβέρνηση της Τρίπολης στην εν λόγω επιστολή παραβιάζει την ΑΟΖ της Ελλάδας σύμφωνα με τη διμερή Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο χωρών η οποία συνήφθη με βάση το διεθνές δίκαιο (υπεγράφη στις 06.08.2020).

Σημειωτέον ότι τμήμα των διεκδικούμενων από την κυβέρνηση της Τρίπολης ανατολικών θαλάσσιων σύνορων, βασίζεται σε οριοθέτηση του τουρκο-λιβυκού μνημονίου του 2019 (μη επικυρωμένου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης), το οποίο είναι άκυρο και δεν μπορεί να παράξει οποιαδήποτε έννομα αποτελέσματα δεδομένου ότι παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας, όπως το δικαίωμα των νησιών να έχουν θαλάσσιες ζώνες, και δεν λαμβάνει υπόψη τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Οι εν λόγω λιβυκοί ισχυρισμοί που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο συνιστούν επίσης απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Σημειώνεται ότι στην επιστολή του ΜΑ της Ελλάδας στον ΟΗΕ, επαναλαμβάνεται η δέσμευση της χώρας μας για επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με γειτονικές χώρες με ειρηνικά μέσα, καλή τη πίστει και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, όπως το έχει πράξει ήδη με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin