Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 10 Απριλίου 2018
Write on Τρίτη, 10 Απριλίου 2018 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το πλέον σοβαρό περιστατικό των τουρκικών προκλήσεων του τελευταίου διαστήματος εκτιμάται πως είναι το χθεσινοβραδινό περιστατικό της ύποπτης προσεγγίσεως του τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου στη νησίδα Ρω, συμφώνως με το ΓΕΕΘΑ.

Αυτό γιατί αν και τυπικώς δεν επιβεβαιώνεται η παράνομη είσοδος του τουρκικού ελικοπτέρου στο FIR Αθηνών, τουλάχιστον κατά την πρώτη φάση του επεισοδίου, εντούτοις η ασφυκτικά κοντινή απόσταση των 3 ναυτικών μιλίων μεταξύ της Ρω και των έναντι αυτών τουρκικών ακτών, γεγονός που «περιορίζει» τα θαλάσσια σύνορα στη «μέση γραμμή» του 1,5 ναυτ.μιλίου από κάθε πλευρά, και κυρίως το γεγονός της εξαιρετικά ύποπτης κινήσεως του ελικοπτέρου, που πετούσε τέτοια ώρα, τέτοια μέρα, στη συγκεκριμένη περιοχή, με σβηστά όλα του τα νόμιμα φώτα ναυτιλίας, είχε ως αποτέλεσμα να σημάνει άμεσα συναγερμός από ελληνικής πλευράς.

Το περιστατικό συνέβη στις 22:28 χθες βράδυ και ο Αρχιφύλακας της φρουράς της Ρω ενημέρωσε αμέσως τον συνταγματάρχη (Καταδρομέα και Βατραχάνθρωπο) Διοικητή της Διοικήσεως Αμύνης Νήσου (ΔΑΝ) Μεγίστης, ο οποίος πρωτίστως τσεκάρισε αν στην περιοχή υπήρχε σε εξέλιξη επιχείρηση ερεύνης και διασώσεως παρανόμων μεταναστών είτε στην ελληνική είτε στην τουρκική πλευρά. Όταν τον ενημέρωσαν ότι τέτοια επιχείρηση δεν υπήρχε σε εξέλιξη και επομένως το ελικόπτερο πετούσε για «άλλο λόγο», αμέσως έδωσε εντολή στον Αρχιφύλακα για άμεση εφαρμογή των προβλεπόμενων σε τέτοια περίπτωση. Δηλαδή ρίψη προειδοποιητικών βολών με τροχιοδεικτικές βολίδες σε ασφαλή τομέα κατ’ αρχάς. Όπερ και εγένετο.

Ο Τούρκος πιλότος, που συμφώνως με τις μετέπειτα πληροφορίες, ανήκε στην Ακτοφυλακή, αμέσως μόλις αντιλήφθηκε τις τροχιοδεικτικές βολίδες στον αέρα, έστρεψε αμέσως προς τις τουρκικές ακτές και απομακρύνθηκε, χωρίς να επανέλθει ποτέ στην περιοχή.

Συμφώνως με πληροφορίες η Αθήνα, δια του Έλληνος πρεσβευτή στην Άγκυρα προτίθεται να καταθέσει υπόμνημα στο τουρκικό ΥΠΕΞ στην Άγκυρα, ενώ συμφώνως με τα ως τώρα δεδομένα το ΓΕΕΘΑ δεν πρόκειται να εκδώσει κάποια ανακοίνωση για το συμβάν.

Η εκτίμηση πάντως είναι ότι το περιστατικό αφενός αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στη σειρά των τουρκικών προκλήσεων των τελευταίων ημερών, βεβαίως το πιο σοβαρό, αφετέρου – σε καθαρά επιχειρησιακό επίπεδο – εκτιμάται ότι αποτελεί και ένα είδος «τεσταρίσματος» της ελληνικής ετοιμότητος και της αντίστοιχης ελληνικής αντιδράσεως τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Να σημειωθεί ωστόσο ότι πηγές της τουρκικής κυβέρνησης διαψεύδουν τις πληροφορίες για το περιστατικό στη Ρω.

Μαξίμου: «Δεν είχαμε παράβαση»

Την ίδια ώρα άτυπη ενημέρωση από το πρωθυπουργικό γραφείο σημειώνει ότι δεν αξιολογεί ως μείζον το συμβάν «διότι δεν είχαμε παράβαση». Τουρκικό ελικόπτερο πετούσε στα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου με τα φώτα σβηστά, αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, σχετικά με το συμβάν στη Ρω, υπογραμμίζοντας οτι δεν παραβίασε εθνικό εναέριο χώρο. Όπως τονίζουν από την κυβέρνηση: «Λειτουργησαμε προειδοποιητικά-αποτρεπτικα και το περιστατικο εληξε».

Προσθέτουν δε πως «δεν αξιολογούμε ως μείζον το συμβάν, διότι δεν είχαμε παράβαση». Ωστόσο, όπως αναφερουν, νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα πλησίον νήσων εντασεται στο πλαίσιο μιας τακτικής εκ του ασφαλούς προκλητικότητας από τη πλευρά της Τουρκίας που εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος.

Πηγή: Λεωνίδας Μπλαβέρης - www.parapolitika.gr

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter