Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018
Write on Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 Κατηγορία ΔΙΕΘΝΗ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης - doureios.com

Οι μονάδες καταδρομών του Τουρκικού Στρατού άρχισαν να παραλαμβάνουν νέα οπτικά και ηλεκτροπτικά σκοπευτικά, που προορίζονται να συνοδεύσουν την σταδιακή ανανέωση του οπλοστασίου τους, η οποία ξεκίνησε με την χορήγηση του νέου τυφεκίου ΜΡΤ-76 των 7,62 mm. Σχετική σύμβαση είχε ανατεθεί τον Ιούνιο του 2017 και προέβλεπε την προμήθεια σκοπευτικών διοπτρών A940 και A960 μεταβλητής μεγεθύνσεως x1-4 και x1,5-6 αντιστοίχως, όσο και θερμικών διοπτρών/ προσαρτημάτων σκοπεύσεως, για την κάλυψη αναγκών στις νυκτερινές επιχειρήσεις.

Ως προς τις τελευταίες, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις εμφανίζονται στις επιχειρήσεις αποκλειστικώς με θερμικές διόπτρες επί του φορητού οπλισμού, έχοντας εγκαταλείψει τις κοινές διόπτρες νυκτερινής σκοπεύσεως τεχνολογίας Ενισχύσεως Φωτός. Η Θερμική Τεχνολογία στις διόπτρες και κάμερες, αλλάζει εντελώς τα δεδομένα στον νυκτερινό αγώνα, συντελώντας στην λεγομένη “κυριαρχία στο σκοτάδι”, χάρη στην ικανότητα αποκαλύψεως στόχων σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις. Σημειώνεται ότι ο Τουρκικός Στρατός χρησιμοποιεί με τον φορητό οπλισμό, τουλάχιστον από δεκαετίας, θερμικές διόπτρες σκοπεύσεως πρώτης γενιάς και πλέον εισέρχεται στην προμήθεια υλικού δευτέρας γενιάς.

Στον αντίποδα με τα βήματα αυτά, ο Ελληνικός Στρατός παραμένει ο μόνος στο ΝΑΤΟ χωρίς θερμικές διόπτρες σκοπεύσεως για τον φορητό οπλισμό και με ελάχιστο αριθμό θερμικών διοπτρών παρατηρήσεως, υστερώντας σοβαρά του δυνητικού αντιπάλου του. Παρόλο που στην Ελλάδα παράγονται θερμικές διόπτρες κάθε τύπου, ο Έλληνας στρατιώτης μειονεκτεί χαρακτηριστικώς, φέροντας παλαιότερης τεχνολογίας (Ενισχύσεως Φωτός) και σε μικρότερους αριθμούς υλικό νυκτερινού αγώνος.

Ενδεικτικό της καταστάσεως ήταν ο “πανικός”, μετά το περιστατικό της συλλήψεως των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις 1 Μαρτίου στον Έβρο, όταν το ΓΕΣ ζητούσε επειγόντως να ανεύρει θερμικές κάμερες παρατηρήσεως για την ενίσχυση της ικανότητος επιτηρήσεως των τμημάτων προκαλύψεως. Για τον σκοπό, “επιτάχθηκε” αριθμός από τις λίγες θερμικές κάμερες των Ειδικών Δυνάμεων, οι οποίες έκτοτε τον στερούνται.

Χαρακτηριστική εν προκειμένω είναι και η αδυναμία, γενικότερα των Γενικών Επιτελείων, να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για την προμήθεια αναλόγου υλικού, διά της πλαγίας, μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδοτήσεως η οποία άνοιξε μετά την επιδείνωση του λαθρομεταναστευτικού προβλήματος από το 2015. Σε συνάντηση με τους διαπιστευμένους συντάκτες του ΥΠΕΘΑ εκείνη την εποχή, ανώτατος αξιωματούχος που ρωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν επρόκειτο να διερευνηθεί για τον σκοπό αυτό η εξασφάλιση κονδυλίου από την χρηματοδότηση της ΕΕ που είχε αρχίσει να ρέει στην χώρα, απάντησε ότι «δεν είναι δουλειά του Γενικού Επιτελείου να κάνει κάτι τέτοιο»...

Στην Τουρκία πάντως φαίνεται ότι σκέφτονται διαφορετικά αφού την περίοδο 2016-2017 ο Τουρκικός Στρατός προμηθεύτηκε 82 τροχοφόρα θωρακισμένα οχήματα Cobra II (4x4) επιτηρήσεως, κόστους 47,5 εκατ. € με χρηματοδότηση της ΕΕ! Τα συγκεκριμένα οχήματα που προορίζοντο για την βελτίωση της επιτηρήσεως των ανατολικών συνόρων της χώρας, φέρουν σύνολο ηλεκτροπτικών αισθητήρων, ραντάρ επιτηρήσεως, ακόμη δε και σύστημα εντοπισμού πυρών ελευθέρων σκοπευτών! Το 2017 δε, ακολούθησε νέα σύμβαση ύψους 29,6 εκατ. € για ανάλογο πρόγραμμα, αυτή την φορά 57 οχημάτων Hizir (4x4), που προρίζοντο για την επιτήρηση των συνόρων με την Ελλάδα και την Βουλγαρία. Η Τουρκία δηλαδή εξασφάλισε περί τα 80 εκατ. € από την ΕΕ για απόκτηση 139 ειδικών οχημάτων επιτηρήσεως, όταν η Ελλάδα δεν ενδιαφέρθηκε να αποκτήσει με κοινοτική χρηματοδότηση για τον Ελληνικό Στρατό ούτε μία φορητή θερμική κάμερα!

CO S
Όχημα επιτηρήσεως Cobra (4×4) με σύνολο ηλεκτροπτικών αισθητήρων, ραντάρ επιτηρήσεως και σύστημα εντοπισμού βολών ελευθέρου σκοπευτού.

Η εικόνα που παρουσιάζει ο Ελληνικός Στρατός και οι Ειδικές Δυνάμεις, δεν μπορεί να αποκρυφθεί, αφού στις όποιες ασκήσεις ή επιδείξεις, το ηλεκτροπτικό υλικό νυκτερινού αγώνος υπολείπεται σοβαρά σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα. Η επιδειχθείσα αδράνεια στον συγκεκριμένο τομέα, παρά την γνωστή οικονομική στενότητα, δεν δικαιολογείται με κανέναν τρόπο. Το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ θα έπρεπε να έχουν επιδιώξει την προμήθεια έστω και περιορισμένου αριθμού διοπτρών θερμικής τεχνολογίας, τουλάχιστον για τις Ειδικές Δυνάμεις, ούτως ώστε να μπορεί να θεωρηθεί ότι οι μονάδες παρακολουθούν τις εξελίξεις και δεν υφίσταται τεχνολογικό χάσμα σε σχέση με τον αντίπαλο.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter