Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2019
Write on Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2019 Κατηγορία ΙΣΤΟΡΙΑ

Operation Overlord ήταν η κωδική ονομασία της εισβολής των Συμμάχων στη Δυτική Ευρώπη. Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 6 Ιουνίου του 1944 με την Απόβαση στη Νορμανδία (D-Day) με ρίψη αλεξιπτωτιστών και απόβαση περίπου 160.000 στρατιωτών από τη θάλασσα, μόνο αυτή τη μέρα. Η επιχείρηση αρχικά είχε οριστεί για τις 5 Ιουνίου, αλλά οι καιρικές συνθήκες εμπόδιζαν τη καταλληλότητα της απόβασης, οπότε η επιχείρηση αναβλήθηκε για 24 ώρες.

4dday

Οι δυνάμεις που ενεπλάκησαν στη πρώτη μέρα της απόβασης ήταν Αμερικανοί, Βρετανοί και Καναδοί, ενώ Γαλλικές και Πολωνικές δυνάμεις συμμετείχαν μετά τη φάση της εισβολής. Οι επιχειρήσεις στη Νορμανδία συνεχίστηκαν για δύο περίπου μήνες μέχρι την οριστική υποχώρηση των Γερμανών από τη Γαλλική πόλη Seine στις 30 Αυγούστου του ίδιου έτους.

1dday

Οι Γερμανοί είχαν προβλέψει τη πιθανή εισβολή των Συμμάχων από τα δυτικά και γι' αυτό είχαν κατασκευάσει εντυπωσιακά οχυρώματα στα μεγαλύτερα λιμάνια και στις ακτές, το γνωστό Τείχος του Ατλαντικού. Λίγες μέρες πριν την απόβαση, οι Σύμμαχοι πραγματοποίησαν εντατικούς βομβαρδισμούς και ρίψεις αλεξιπτωτιστών για να καταληφθούν καίρια σημεία στο εσωτερικό της περιοχής, ώστε να μειωθεί η αντίσταση των Γερμανών και να βοηθηθεί η απόβαση.

3dday

Η απόβαση περιλάμβανε 6 σημεία στις ακτές της Νορμανδίας, τις Gold Beach, Sword Beach, Omaha Beach, Juno Beach, Pointe du Hoc και Utah Beach. Οι Καναδικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν στην ακτή Juno και ήταν οι μόνες που πραγματοποίησαν το στόχο της επιχείρησης, καθώς μέσα σε λίγες ώρες βρίσκονταν ήδη μερικά χιλιόμετρα στο εσωτερικό της Νορμανδίας. Οι στρατιώτες που αποβιβάστηκαν στην ακτή Omaha, συνάντησαν τη μεγαλύτερη αντίσταση, καθώς η ακτή ήταν ισχυρότατα οχυρωμένη από οχυρωματικά κτίσματα και την 352η Γερμανική Μεραρχία. Η ακτή Utah είχε τη μικρότερη αντίσταση και τις λιγότερες απώλειες για του Συμμάχους με 197 νεκρούς.

Το σχέδιο των Συμμάχων ήταν να καταλάβουν τις πόλεις Carentan, St. Lô, Καέν και Bayeux τη πρώτη κιόλας μέρα της απόβασης, ωστόσο κανένα από τα παραπάνω δεν πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το σχέδιο, καθώς οι πόλεις αυτές καταλήφθηκαν αρκετές μέρες αργότερες και με μεγάλο κόστος ζωής. Οι απώλειες της απόβασης παρόλα αυτά, που ήταν περίπου 9.000 στρατιώτες, ήταν μικρότερες από αυτές που αρχικά υπολογίστηκαν. Αν και η απόβαση ολοκληρώθηκε την πρώτη μέρα, οι επιχειρήσεις για την κατάληψη της Νορμανδίας συνεχίστηκαν μέχρι το τέλος του Αυγούστου, οπότε και οι Γερμανοί υποχώρησαν από τη πόλη Seine. Την επόμενη μέρα η 3η Καναδική Μεραρχία ελευθέρωσε τη Seine και μπήκε στη Ρουέν.

2dday

Από τη πρώτη μέρα της απόβασης (D-Day) μέχρι τις 21 Αυγούστου έφτασαν στη Νορμανδία συνολικά πάνω από 2 εκατομμύρια στρατιώτες των Συμμάχων, οι 160.000 μόνο τη πρώτη μέρα. Οι απώλειες ήταν βαριές και για τις δύο πλευρές. Πάνω από 200.000 Γερμανοί στρατιώτες και άλλοι τόσοι στρατιώτες των Συμμάχων σκοτώθηκαν ενώ άλλοι 20.000 περίπου Γάλλοι πολίτες σκοτώθηκαν σε αυτό το διάστημα. Οι αριθμοί αυτοί αφορούν απώλειες καθ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης και όχι της απόβασης, της οποίας οι απώλειες ήταν αρκετά μικρότερες (περίπου 10.000 από τους Συμμάχους και 4.000-9.000 για τους Γερμανούς). - ΠΗΓΗ

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter