Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021 07:54

Ο Πρόεδρος της ΛΕΦΕΔ στο Defenceline: Είμαστε η αιχμή του δόρατος - Οξεία και άθραυστη!

Ο Έφεδρος Ταγματάρχης (ΠΖ) Ιωάννης Σιδηρόπουλος, μίλησε στο Defenceline για την πρόσφατη επιτυχία των Εφέδρων στο Cambrian Patrol – Η δημιουργία της ΛΕΦΕΔ, οι θυσίες και η διαρκής προσπάθεια των Εθελοντών Εφέδρων – Το μήνυμα προς την Στρατιωτική Ηγεσία αλλά και προς την …απέναντι πλευρά του Αιγαίου. Ο Έφεδρος Ταγματάρχης (ΠΖ) Ιωάννης Σιδηρόπουλος, μίλησε στο Defenceline για την πρόσφατη επιτυχία των Εφέδρων στο Cambrian Patrol – Η δημιουργία της ΛΕΦΕΔ, οι θυσίες και η διαρκής προσπάθεια των Εθελοντών Εφέδρων – Το μήνυμα προς την Στρατιωτική Ηγεσία αλλά και προς την …απέναντι πλευρά του Αιγαίου.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαμπράκη

Είχαν περάσει λίγες μόνο ώρες από το νέο άθλο της Ομάδας Αναγνωρίσεως της ΛΕΦΕΔ στην Ουαλία και το Cambrian Patrol 2021, όταν επικοινωνήσαμε με τον Πρόεδρο της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Εφ. Ταγματάρχη (ΠΖ) Ιωάννη Σιδηρόπουλο.

Θέλαμε να καταγράψουμε τα συναισθήματα του επικεφαλής μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια (2006) από την Θεσσαλονίκη, έχει επεκταθεί μέσω των παραρτημάτων στη μισή (και πλέον) Ελλάδα και που σκοπό έχει να ενσαρκώσει τον θεσμό του Πολίτη – Οπλίτη. Από την πρώτη φορά που μιλήσαμε ως Defenceline.gr το 2014 έως σήμερα, μπορέσαμε - μέσω και της συμμετοχής μας στη μεγάλη αυτή οικογένεια - να αντιληφθούμε πως όταν ο Έλληνας ενώνεται κάτω από έναν κοινό σκοπό, τότε μπορεί να ...κινήσει βουνά. Κι αν όχι να τα κινήσει, τότε σίγουρα μπορεί να τα κατακτήσει. Αν αμφιβάλλετε, μπορείτε να ρωτήσετε αυτά της Ουαλίας...

Defenceline: Ποιος ήταν ο κύριος στόχος, όταν μαζί τα πρώτα μέλη, τους πρώτους Εφέδρους δημιουργήσατε τη Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ); Είχατε από τότε ως στόχο τη συμμετοχή σε διεθνής ασκήσεις;

Ι. Σιδηρόπουλος: «Όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια της αναβάθμισης του επιπέδου ετοιμότητας του ίδιο μας του εαυτού όσον αφορά την σωστή προετοιμασία μας για το αν και εφόσον χρειαστεί να πράξουμε όλα όσα κατά το Σύνταγμα οφείλουμε σαν Έλληνες Πολίτες, περπατούσαμε σε ένα δρόμο κακοφτιαγμένο, ελλιπώς συντηρούμενο και πλαισιωμένο από αδιαφορία, ωχαδερφισμό και άρρωστες ιδεοληψίες.

Ξεκινήσαμε λοιπόν φτιάχνοντας σκαλοπάτια, μικρά στην αρχή, στα οποία πατώντας ανεβαίναμε όλο και ψηλότερα. Όταν βγάλαμε τα πόδια μας από το τέλμα τα βήματα γίνονταν πιο εύκολα, τα σκαλοπάτια πιο ψηλά, το δικό μας επίπεδο λίγο καλύτερο από πριν. Αυτή μας η επιμονή προς το καλύτερο οδήγησε στην συμμετοχή μας σε ασκήσεις – εκπαιδεύσεις στο εξωτερικό και ειδικά στην συγκεκριμένη άσκηση».

p1bfhgeq3blkc1l1f1qgn16j81v37a

Φωτογραφία: Ο Ιωάννης Σιδηρόπουλος, μαζί με τον Αντιπρόεδρο της ΛΕΦΕΔ κα Περιπολάρχη της Ομάδας Αναγνωρίσεως Νικόλαο Γεωργουλέτη.

Defenceline: Υπάρχει κάποιο «μυστικό» γι΄ αυτή την επιτυχία; Πολλοί δεν έχουν καταλάβει πως μιλάμε για Εθελοντές Εφέδρους, προσωπικότητες διαφορετικές που – στον χρόνο που μπορούν να διαθέσουν - ενώνονται κάτω από έναν σκοπό, δεν είναι επαγγελματίες με την έννοια π.χ. το μόνιμου στελέχους που και απολαβές έχει και η υπηρεσία χορηγεί τα μέσα και τα υλικά.

Ι. Σιδηρόπουλος: «Έχω πει πολλές φορές πως η συμμετοχή μας σ αυτές τις ασκήσεις δεν είναι αυτοσκοπός είναι το μέσον απλά για να επιτύχουμε τον σκοπό μας. Θέλω να γνωρίζετε όλοι πως πίσω από αυτή την επαναλαμβανόμενη επιτυχία κρύβονται θυσίες που λίγοι μπορούν να κάνουν, άνθρωποι που λίγοι μπορούν να τους φθάσουν, πολύς προσωπικός χρόνος, μελέτη, χρήματα για αγορά υλικών και μέσων, σκληρή και επίπονη προσπάθεια στο πεδίο. Δεν είναι αυτή η «μαγική» Ελληνική παλικαριά που φέρνει τις επιτυχίες, είναι βέβαια ένα σπουδαίο συστατικό αλλά από μόνο του δεν αρκεί. Είναι οι ορισμένοι Έλληνες που προσπαθούν σκληρά και μεθοδικά να επιτύχουν».

Defenceline: Άρα η επιτυχία σε αυτή την περίπτωση έχει μία ξεχωριστή σημασία.

Ι. Σιδηρόπουλος: «Αν με ρωτάτε λοιπόν τι σημαίνει αυτή η επιτυχία σας απαντώ ακόμη ένα σκαλοπάτι, αυτό έκαναν τα παλικάρια μας, έφτιαξαν ακόμη ένα σκαλοπάτι για να ανεβούμε όλοι μαζί λίγο ψηλότερα και αναφερόμενος σ αυτό το όλοι δεν εννοώ μόνο τα μέλη της λέσχης, όχι αυτή η επιτυχία αφορά και ανήκει σε όλους τους Εθελοντές Εφέδρους, αυτούς που δεν αρκούνται σε μεγάλα λόγια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρά έχουν κάνει την φιλοπατρία και την προσφορά τρόπο ζωής».

p1dgfftn7ltthv3s13jb9p3n1k5

Φωτογραφία: Ο Πρόεδρος της ΛΕΦΕΔ μαζί με Εφέδρους, κατά την διάρκεια άσκησης.

Defenceline: Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει ο πρόεδρος της ΛΕΦΕΔ, με αφορμή την επίδοση των μελών της Ομάδας Αναγνωρίσεως στην συγκεκριμένη άσκηση, αλλά και σε όλους τους Έλληνες Εφέδρους;

Ι. Σιδηρόπουλος: «Πάμε στα μηνύματα που έχουν κι αυτά την σημασία τους. Ξεκινήσαμε την ανακοίνωση μας για το αποτέλεσμα της αποστολής ως μήνυμα προς την Πολιτική αλλά κυρίως την Στρατιωτική ηγεσία από την οποία ζητούμε εδώ και χρόνια να πράξει επιτέλους τα αυτονόητα με τα λόγια του Αθηναίου Στρατηγού Νικία στη Σικελία, «Άνδρες γὰρ πόλις, καὶ οὐ τείχη οὐδὲ νῆες ἀνδρῶν κεναί». Ο Θουκυδίδης δεν εννοεί φυσικά ότι τα «τείχη» και οι «νήες» είναι άχρηστα ή άνευ σημασίας. Εκείνο που θέλει να τονίσει είναι ότι αυτά είναι άνευ αξίας αν δεν υπάρχουν κατάλληλοι και ικανοί άνδρες που θα τα επανδρώσουν και θα τα χειριστούν. Οι άνδρες είναι εκείνοι που θα εξασφαλίσουν την πόλη και όχι απλά οι οχυρώσεις και οι εξοπλισμοί.

Προς τους συναδέλφους μας Εφέδρους ανά τον κόσμο να μπουν στην διαδικασία, να κάνουν το πρώτο βήμα, να ανέβουν το πρώτο σκαλί και τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους ή τουλάχιστον θα βγάλουν τα πόδια τους από τις λάσπες...».

p1damffrgr12khkjk1qto2rh1o4c4

Φωτογραφία: Με τον Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό ε.α. Μιχαήλ Κωσταράκο, κατά την διάρκεια τελετής λήξης της Άσκησης Μακεδονομάχος.

Defenceline: Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου ο Ελληνισμός δέχεται τις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας που αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ενώ πριν από λίγα 24ωρα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ευθέως από το βήμα της Βουλής πως η χώρα αντιμετωπίζει μια «εθνική απειλή». Τι μήνυμα στέλνει η ΛΕΦΕΔ και η Εφεδρεία;

Ι. Σιδηρόπουλος: «Προς τους πονηρούς, άπληστους και ‘’άτακτους’’ γείτονες μας να θυμίσουμε ρήση του Λαοκόοντα προς τους Τρώες όταν αντίκρισε τον Δούρειο Ίππο: ‘’Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες’’ πόσο μάλλον και όπλα φέροντες... Ναι, αν απειλήσουν την Εθνική κυριαρχία της Ελλάδος ή της Κύπρου θα μας βρούνε εκεί, όλους τους Εθελοντές Έφεδρους, Ελλήνων Προμαχούντες να τους απαλλάξουμε από τα δεσμά της τυραννίας ή να είμαστε το τελευταίο πράγμα που θα δουν στην ζωή τους. Είμαστε η αιχμή του δόρατος. Οξεία και άθραυστη!».

197614527 5671410676233928 3201820117183526766 n

Φωτογραφία: Από άσκηση του Ελληνικού Στρατού στη Σαμοθράκη, στην οποία συμμετείχε η ΛΕΦΕΔ. Ο Πρόεδρος της Λέσχης, με τον τότε Αρχηγό ΓΕΣ Στρατηγό Αθανάσιο Τσέλιο και ανώτατους Αξιωματικούς του ΕΣ, κατά την διάρκεια της αναφοράς.

Ποια είναι η ΛΕΦΕΔ

Η ΛΕΦΕΔ - Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων είναι μια προσπάθεια συνειδητοποιημένων εφέδρων αξιωματικών και οπλιτών, Ελλήνων πολιτών που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη και ενίσχυση των μεταξύ αυτών αναπτυχθέντων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας σχέσεων, δεσμών και ιδεών και ιδίως η καλλιέργεια του εθελοντισμού, της φιλοπατρίας, της πειθαρχίας και του αλτρουισμού επ’ ωφελεία των ενόπλων δυνάμεων και της εθνικής αμύνης της Πατρίδας.

Αν και η ΛΕΦΕΔ ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το έτος 2006, τα ιδρυτικά της μέλη συμμετείχαν σε επιχειρήσεις από το 1993 και έχουν πολυετή εμπειρία σε αντίστοιχα προϋπάρχοντα σωματεία. Μέλη της ΛΕΦΕΔ μπορούν να γίνουν όσοι είναι εν ενεργεία στελέχη ή έχουν υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις ή τα Σώματα Ασφαλείας (ΕΣ, ΠΝ, ΠΑ, ΕΛΑΣ, ΛΣ, ΠΣ κλπ).

c987a1b31fd3f1f08322280ca0954f48 L

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2022 02:50