Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 06 Οκτωβρίου 2018
Write on Σάββατο, 06 Οκτωβρίου 2018 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με αφορμή όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, αναφορικά με δήθεν αποβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, ο Πρόεδρος Ε.Ε.Σ. κ. Νικόλαος Οικονομόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δεν είναι αληθή τα όσα αναγράφονται σε μερίδα του Τύπου ότι ανακοινώθηκε η αποβολή του Ε.Ε.Σ. από τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης κλιμακίου της στην Αθήνα. Η αλήθεια είναι ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές διαβουλεύσεις για την αποφυγή «παγωμένης» απειλής από το 2013, συνεπεία κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης παλαιότερων - διορισμένων από την Πολιτεία διοικήσεων, για γεγονότα γνωστά στην κοινή γνώμη.

Η παρούσα τακτική διοίκηση του Ε.Ε.Σ. ανέλαβε έναν εκ φύσεως δύσκολο ρόλο, αυτόν του να έλθει αντιμέτωπη με δυσεπίλυτα προβλήματα, που ανέκυψαν από παλαιότερες «αμαρτίες» με την ανοχή της Πολιτείας και δίχως να έχει ούτε ίχνος παράτασης χρόνου είχε να αντιμετωπίσει ακόμα και την χρεωκοπία του Ε.Ε.Σ.

Υπενθυμίζουμε ότι η σημερινή Διοίκηση είναι η πρώτη, μετά τόσα χρόνια, που εξελέγη από την βάση και δεν διορίστηκε. Από τις αρχές Ιουνίου 2018, λοιπόν, αναλάβαμε την ευθύνη να δρομολογήσουμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε ο Ε.Ε.Σ. να επανέλθει σε κανονική πορεία, αποδεχόμενοι τις δεσμεύσεις των προηγούμενων διοικήσεων απέναντι στη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου στη βάση τριών προαπαιτούμενων σημείων:

1. Τροποποίηση υπάρχοντος καταστατικού και σύγκληση Γενικής Συνέλευσης προς έγκρισή του
2. Διεύρυνση της βάσης μελών
3. Σύγκληση Γενικής Συνέλευσης για προκήρυξη εκλογών

Ως προς το 1ο, έχει ήδη ολοκληρωθεί και κατατεθεί από την αρμόδια επιτροπή επικαιροποιημένο, σύγχρονο καταστατικό. Η δε σύγκληση Γενικής Συνέλευσης προγραμματίζεται συντόμως.

Ως προς το 2ο, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πλήθος επισκέψεων του Προέδρου Ε.Ε.Σ. κ. Νικολάου Οικονομόπουλου, συνοδευόμενου από κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων του Ε.Ε.Σ., σε Περιφερειακά Παραρτήματα σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας και διαμόρφωσης συνθηκών για τη δραστηριοποίηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων νέων μελών. Η εκστρατεία αυτή συνεχίζεται και εντείνεται, ενώ αρωγοί στάθηκαν τα περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης, ηλεκτρονικά και έντυπα.

Συνεπώς, τα δύο από τα τρία προαπαιτούμενα έχουν ήδη υλοποιηθεί με βάση τις προϋπάρχουσες συμφωνίες. Κατόπιν αυτού εγείρονται ερωτηματικά διότι ενώ σε παλαιότερες διοικήσεις που ήταν διορισμένες από την πολιτεία δίνονταν παρατάσεις ετών, εν τούτοις στην παρούσα εκλεγμένη διοίκηση δεν δίνεται παράταση ενός μηνός, όπως είχε ζητηθεί, παρά τα βήματα που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

Εξάλλου, τα αρμόδια όργανα της Διεθνούς Ομοσπονδίας, με τα οποία οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, έχουν πλήρη ενημέρωση για όλα τα ανωτέρω, ενώ η ύπαρξη κλίματος συνεργασίας και συνεννόησης αποδεικνύεται από τις εν εξελίξει δράσεις του Ε.Ε.Σ. με τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC), μέσω του Πλάνου Δράσης Έκτακτης Ανάγκης («Emergency Plan of Action - Greece: Wildfires»), στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής μας αποστολής στις καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής, όπου από κοινού δώσαμε προτεραιότητα στις ανθρώπινες ζωές.

Είναι γεγονός ότι η χρονική στιγμή που διανύουμε είναι κρίσιμη για τον Ε.Ε.Σ. Εξάλλου είναι πολυάριθμα τα ανοιχτά μέτωπα, τα συμφέροντα και οι εχθροί του κινήματος, μέσα και έξω. Ωστόσο έχουμε δίπλα μας την Ελληνική κοινωνία και τους 11.500 χιλιάδες δωρητές οι οποίοι αναγνωρίζοντας την άμεση ανταπόκριση - κινητοποίηση των δυνάμεων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και την προσφορά του στις φονικές πυρκαγιές, εμπιστεύτηκαν τη νέα διοίκηση ώστε μέσω αυτής να συμπαρασταθούν στους πληγέντες συνανθρώπους μας.

Η ίδια η Ελληνική κοινωνία, λοιπόν, στηρίζει τη συνέχιση του έργου μας, έργο εθελοντικής προσφοράς, αλληλεγγύης και ανακούφισης των συνανθρώπων μας, όπου υπάρχει πόνος, φτώχεια και ανάγκη. Ο Ε.Ε.Σ. είναι και θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους συνανθρώπους μας, σε κάθε πόλεμο, σε κάθε καταστροφή και έκτακτη ανάγκη. Η πορεία της νέας Διοίκησης στην κατεύθυνση να ξαναγίνει «ένα» ο Ε.Ε.Σ. με την Ελληνική κοινωνία, δεν πρέπει και δεν μπορεί να ανακοπεί.