Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2018
Write on Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2018 Κατηγορία ΙΣΤΟΡΙΑ

Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

22 Μαΐου 1941... Η Μάχη της Κρήτης βρίσκεται στην δεύτερη της ημέρα και οι Γερμανοί όχι μόνο δεν έχουν επιτύχει τους βασικούς αντικειμενικούς σκοπούς της επιχείρησης «Merkur», αλλά έχουν υποστεί και βαρύτατες απώλειες.

Οι Μονάδες των Αλεξιπτωτιστών έχουν απροσδόκητα (γι αυτούς) μεγάλο αριθμό νεκρών και τραυματιών στα κύρια πεδία των επιχειρήσεων σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο, σε τέτοιο βαθμό που το επίλεκτο αυτό Σώμα κλονίζεται... Την ώρα που καταγράφεται η πρώτη μαζική λαϊκή αντίσταση απέναντι στους Γερμανούς από την έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι Αλεξιπτωτιστές έχουν ήδη προχωρήσει σε μεμονωμένες περιπτώσεις αντιποίνων, με εκτελέσεις πολιτών σε διάφορα σημεία του νησιού και συγκεκριμένα όπου συναντούν ισχυρή αντίσταση στην οποία εμπλέκονται δυνάμεις πέρα από τους Συμμάχους, τα ελληνικά στρατιωτικά τμήματα και τους γενναίους άνδρες του Σώματος της Χωροφυλακής.

Μέσα στις επόμενες ώρες όμως οι μεμονωμένες αυτές εκτελέσεις, θα μετατραπούν σε ένα οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης της αντίστασης του ντόπιου πληθυσμού, προκειμένου να καμφθεί η θέληση των Κρητών για την υπεράσπιση της τιμής, της αξιοπρέπειας και των ιερής τους γης... Οι αποφάσεις που ελήφθησαν σε ανώτατο επιτελικό επίπεδο, οι διαταγές που εκδόθηκαν προς τα μαχόμενα τμήματα των Γερμανών (Αλεξιπτωτιστές, Ορεινούς Κυνηγούς κλπ) οδήγησαν στην απόλυτη φρίκη, την οποία δεν είχε ζήσει η υπόλοιπη Ευρώπη από την 1η Σεπτεμβρίου 1939 μέχρι και τον Μάιο - Ιούνιο του 1941!

Την 22α Μαΐου 1941 φτάνει στην Κρήτη ο Αυστριακός Υποστράτηγος Julius Ringel, Διοικητής της 5ης Ορεινής Μεραρχίας αναλαμβάνοντας Ανώτερος Διοικητής των Γερμανικών Δυνάμεων όλης της Κρήτης. Η πίεση και στον ίδιο από τα ανώτερα κλιμάκια είναι μεγάλη. Η επιχείρηση πρέπει να προχωρήσει με όλα τα μέσα και με κάθε τρόπο... Η πρώτη ενέργεια του Ringel έμελλε να σφραγίσει τη μοίρα πολλών Κρητών, ενώ κατέστησε και πολλούς Γερμανούς στρατιωτικούς εγκληματίες πολέμου με επίσημη ...βούλα, καθώς την επομένη της άφιξής του στο νησί, στις 10 το πρωί της 23ης Μαΐου 1941, εξέδωσε την παρακάτω διαταγή:

ringelbefehl

Η διαταγή του Julius Ringel ανέφερε (μεταφρασμένη) τα εξής:

«Η δολοφονία ενός Γερμανού αεροπόρου στις 22 Μαΐου απέδειξε ότι ο ελληνικός πληθυσμός, με πολιτική περιβολή- ή με γερμανικές στρατιωτικές στολές, παίρνει μέρος στη μάχη.
Πυροβολούν ή μαχαιρώνουν τραυματίες θανατώνοντας τους και τους παίρνουν τα δαχτυλίδια και επίσης ακρωτηριάζουν και απογυμνώνουν πτώματα νεκρών.

Κάθε Έλληνας πολίτης συλλαμβανόμενος με πυροβόλο όπλο στα χέρια του θα εκτελείται αμέσως όπως θα εκτελείται επίσης και οποιοσδήποτε συλλαμβάνεται να επιτίθεται εναντίον τραυματιών.
Όμηροι (άντρες μεταξύ 18 και 55 ετών) πρέπει να συλληφθούν αμέσως από τα χωριά, και οι άμαχοι πρέπει να πληροφορηθούν αμέσως ότι εάν λάβουν χώρα εχθρικές πράξεις εναντίον του Γερμανικού Στρατού οι όμηροι θα εκτελεστούν αμέσως.
Οι χωρικοί της περιοχής πρέπει να πληροφορηθούν ότι 10 «Έλληνες θα θανατώνονται για κάθε Γερμανό».

Η διαταγή αυτή, έλυσε τα χέρια των Αλεξιπτωτιστών οι οποίοι της επόμενες ημέρες προχώρησαν σε ένα όργιο φρίκης και αίματος, με οργανωμένες και μαζικές εκτελέσεις πολιτών αλλά και πυρπόληση χωριών, ως αντίποινα για τους θανάτους Γερμανών στρατιωτών. Εκτέλεσαν κατά γράμμα ότι τους διέταξαν να κάνουν...

Αξίζει να σημειωθεί πως η διαταγή αυτή, υπάρχει δημοσιευμένη στο επίμαχο βιβλίο (σελ. 456) του Γερμανού ιστορικού Heinz A. Richter με τίτλο «Η Μάχη της Κρήτης», το οποίο όπως είναι γνωστό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στο νησί και όχι μόνο, ενώ αφαιρέθηκε και ο τίτλος του «επίτιμου καθηγητή του τμήματος Πολιτικών Επιστημών» του Πανεπιστημίου Κρήτης που του είχε απονεμηθεί σε μια επεισοδιακή τελετή στο Ρέθυμνο... Σημειολογικά να αναφέρουμε, ότι στο Ρέθυμνο και συγκεκριμένα στην παραλία των Μισσιρίων πραγματοποιήθηκε η πρώτη μαζική εκτέλεση αμάχων, ανδρών, γυναικών και παιδιών από τους Αλεξιπτωτιστές της ομάδας του Ταγματάρχη Erich Schulz, του δήμιου των Περιβολίων όπως έμεινε στην ιστορία. Ουδέποτε λογοδότησε για τα εγκλήματά του, αντίθετα μετά τη μάχη παρασημοφορήθηκε για τις υπηρεσίες και τη δράση του, από τον ίδιο τον Kurt Student!

33963214 1502966736479839 7258960051291815936 n

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να πούμε ένα ευχαριστώ στους Γερμανούς. Γιατί; Μα για το ότι η επιμονή τους να καταγράφουν τα πάντα, αυτή η (σχεδόν στα όρια της ψυχοπάθειας) μεθοδικότητά τους στο να κρατούν αρχεία για οποιαδήποτε απόφαση, πράξη, διαταγή κλπ, επέτρεψε σε υπηρεσίες, ιστορικούς, μελετητές, ακόμα και απλούς λάτρεις της ιστορίας να αποκρυπτογραφήσουν πολλές πτυχές των ναζιστικών εγκλημάτων μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι άρτια οργανωμένες υπηρεσίες Προπαγάνδας του Γερμανικού Στρατού, που έστελναν σε όλα τα μέτωπα, φωτογράφους, εικονολήπτες, ακόμα και σκιτσογράφους, αλλά και οι αμέτρητες φωτογραφικές μηχανές που κουβαλούσαν οι Αλεξιπτωτιστές και οι στρατιώτες της Wehrmacht κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων, μας έχουν δώσει την φρίκη αποτυπωμένη σε φωτογραφικό χαρτί και σε αμέτρητα ρολά από φιλμς.

Μένουν ακόμα πολλά, αλλά τα επίσημα στοιχεία και τα ντοκουμέντα που ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας δίνουν μια λεπτομερή αποτύπωση, για το τι έγινε στην Κρήτη (αλλά και σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη) εκείνες της μαύρες ημέρες του Μάη του 1941.

Σκεφθείτε πως, παρ΄ όλα τα ακλόνητα στοιχεία, τα επίσημα έγγραφα και ντοκουμέντα που βρίσκονται στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, βρίσκεται σε εξέλιξη μια γιγαντιαία προσπάθεια αναθεώρησης της ιστορίας. Γερμανοί ιστορικοί και καθηγητές, πολιτικοί και άλλοι παράγοντες είναι στρατευμένοι (κυριολεκτικά και μεταφορικά) σε μια αποστολή που σαν στόχο έχει, όχι μόνο να σβήσει την ιστορική μνήμη, αλλά να ξαναγράψει την ίδια την ιστορία με τέτοιο πρόστυχο τρόπο όπου τα εγκλήματα θα δικαιολογούνται, αφού πρώτα το θύμα, εξισωθεί με τον θύτη!
Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε...

Πηγές – βιβλιογραφία
- «Η Μάχη της Κρήτης», Heinz Α. Richter, Εκδόσεις Γκοβόστη.
- Φωτογραφία και προπαγάνδα: Μονάδες προπαγάνδας του Γερμανικού Στρατού: 1939-1945, Άλκης Ξ. Ξανθάκης, Εκδόσεις Μίλητος, 2012.
- Φωτογραφία και προπαγάνδα: Μονάδες Προπαγάνδας του Γερμανικού Στρατού στην Ελλάδα, 1941-1944 Άλκης Ξ. Ξανθάκης, Εκδόσεις Μίλητος, 2012.
- Η Μάχη της Κρήτης: Ένας αντίλογος στις αναθεωρητικές θέσεις του Χάιντς Ρίχτερ Μέρος Β’, - www.belisarius21wordpress.com
- "Οι πρώτες εκτελέσεις αμάχων από τους Γερμανούς Αλεξιπτωτιστές", Άρθρο του ερευνητή της Μάχης της Κρήτης Δημήτρη Σκαρτσιλάκη.
-Στοιχεία δημοσιογράφου Γιώργου Δ. Παπαδάκη.