Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 19 Μαΐου 2023
Write on Παρασκευή, 19 Μαΐου 2023 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

 Την Τρίτη 16 Μαΐου 2023, πραγματοποιήθηκε, στο Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων Καλαμάτας (International Flight Training Centre), στην 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος (120ΠΕΑ), η τελετή υποδοχής των πρώτων 2 αεροσκαφών Μ-346 Block 5+, με την άφιξη των οποίων σηματοδοτείται μια νέα εποχή για την εκπαίδευση στην Πολεμική Αεροπορία.

Η ίδρυση και λειτουργία του Εκπαιδευτικού Κέντρου, προωθεί τη διεθνή συνεργασία, προσφέροντας στη διεθνή κοινότητα τη δυνατότητα παροχής σύγχρονης, αποτελεσματικής και δελεαστικής αεροπορικής εκπαίδευσης.

10143356 010 4 1020x1020

10143360 014 4 1020x1020

Εξασφαλίζει στο ιπτάμενο προσωπικό υψηλής ποιότητας αεροπορική εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση σε σύγχρονα συστήματα αεροσκαφών και εξομοιωτών, διαμορφώνοντας αεροπόρους για την επόμενη γενιά Μαχητικών.

10143351 005 6 1020x1020

10143354 008 3 1020x1020

Παρόντες ήταν o Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, o Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων Αντιναύαρχος ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος ΠΝ, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας (SIBAT) του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ Ταξίαρχος ε.α. Γιάϊρ Κουλάς (Yair Kulas), ο Αρχηγός της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας Αρχιστράτηγος Τόμερ Μπαρ (Tomer Bar), ο Εκτελεστικός Αντιπροέδρος, International Marketing & Business Development της “Elbit Systems” κ. Ραν Κρίλ (Ran Kril), καθώς και Γενικός Διευθυντής για τον τομέα Αεροδιαστημικής της “Elbit Systems” κ. Γιόραμ Σμουέλι (Yoram Shmuely).

tn 6 1

Παρέστησαν επίσης ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Νόαμ Κάτς (Noam Katz), η Πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα κ. Πατρίτσια Φαλτσινέλι (Patrizia Falcinelli), εκπρόσωποι της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, εκπρόσωποι της ιταλικής κατασκευάστριας εταιρείας των Μ-346 “Leonardo”, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας, ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Αθανάσιος Βασιλόπουλος , ο Δήμαρχος Μεσσήνης κ. Γεώργιος Αθανασόπουλος και άλλοι εκπρόσωποι της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

347589838 953507109225237 2328651183293904846 n

Κατά την ομιλία του, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης υπογράμμισε ότι η δημιουργία του Κέντρου, αποτελεί ορόσημο, διότι με τα νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη, τις υποδομές, και τους νέους προσομοιωτές πτήσεων, η Πολεμική Αεροπορία εισέρχεται σε μια νέα εποχή για την εκπαίδευση, των νέων Πιλότων.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε επίσης ότι το νέο Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων είναι το επιστέγασμα προσπαθειών με γνώμονα την επίτευξη της βέλτιστης λύσης που θα αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα της πτητικής εκπαίδευσης που παρέχεται στους νέους Έλληνες πιλότους, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα το Κέντρο θα αποτελέσει πόλο έλξης και για την εκπαίδευση των πιλότων από άλλες χώρες.

10143371 025 1 1020x1020

tn 1 1

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Παρασκευή, 19 Μαΐου 2023 Κατηγορία ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει πει: “Διάλογο με τον πειρατή (βλ. Τουρκία) δεν κάνεις”. Κι έχει δίκιο, ως ένα βαθμό...

Διότι από την στιγμή που εμφανίζεσαι πρόθυμος να συνομιλήσεις με κάποιον ο οποίος:

α. σε απειλεί ευθέως (στην περίπτωση της Τουρκίας με casus belli αν τολμήσεις να ασκήσεις το νόμιμο δικαίωμα σου να επεκτείνεις τα χωρικά σου ύδατα στα 12ν.μ., με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας),

β. αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία σου στα ελληνικά νησιά (όπως ορίζεται ευθαρσώς από το Διεθνές Δίκαιο),

γ. αμφισβητεί τα κυριαρχικά σου δικαιώματα στον αέρα και τη θάλασσα,

διατρέχεις σοβαρό κίνδυνο με τον διάλογο:

α. να “νομιμοποιήσεις” τις διεκδικήσεις του, και ακόμα χειρότερα
β. να δώσεις την αίσθηση ότι τον φοβάσαι και για αυτό σπεύδεις με το διάλογο να τον εξευμενίσεις και να τον καλοπιάσεις ελπίζοντας να σε συμπαθήσεις ή να σε λυπηθεί...

Είναι προφανές πως μια τέτοια εξέλιξη εκτός από ηθικά μειωτική, είναι και εθνικά μη ρεαλιστική. Δεν θα έλυνε το πρόβλημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, θα το διαιώνιζε. Οποιαδήποτε αίσθηση υπαναχώρησης (πόσο μάλλον υποχώρηση) της Ελλάδας από τις πάγιες και νόμιμες θέσεις της δεν θα οδηγούσε σε υπαναχώρηση της Τουρκίας από τις διαχρονικές διεκδικήσεις της. Θα προκαλούσε νέες.

Υπό αυτήν την έννοια, το “πάγωμα του διαλόγου” με την Τουρκία θα ήταν μια αντίδραση δικαιολογημένη. Είναι όμως και η μόνη επιβεβλημένη;

Προφανώς υπάρχουν επιφυλάξεις, αλλιώς ο προβληματισμός θα σταματούσε εδώ.

Κάπως έτσι, παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έλαβε σοβαρά υπόψη τα επιχειρήματα του πρώην Πρωθυπουργού, επέλεξε μια “μαστίγιο και καρότο” πολιτική.

Το “μαστίγιο” προϋποθέτει αξιόπιστους συντελεστές ισχύος. Το “καρότο” διάθεση διαλόγου. Καρότο χωρίς μαστίγιο δεν υφίσταται. Πιο απλά, διάθεση διαλόγου χωρίς ισχύ υποδηλώνει κατευναστική πολιτική η οποία προκαλείται από το φόβο του αντιπάλου.

Αντιθέτως, διάλογος με αξιόπιστους συντελεστές ισχύος, ουδόλως δηλώνει φόβο. Υποδηλώνει αυτοπεποίθηση. Άλλωστε, αυτή η συνθήκη είναι η επιτομή ενός διαλόγου επί ίσοις όροις μεταξύ ισότιμων συνομιλητών.

Για την Ελλάδα σήμερα αξιόπιστους συντελεστές ισχύος συνιστούν:

α. η διεθνοποίηση των αδικαιολόγητων και απαράδεκτων τουρκικών διεκδικήσεων

Μια ενεργητική διπλωματία που δεν περιορίζεται μόνο στο να καταδεικνύει το παράνομο των τουρκικών απαιτήσεων, αλλά αναζητά την ευθυγράμμιση με τα συμφέροντα και τις αξίες των κυρίαρχων διεθνών παικτών.

Όταν, για παράδειγμα, η Αθήνα αναδεικνύει τον τουρκικό αναθεωρητισμό ταυτίζοντας τον με τον ρωσικό, τότε ευθυγραμμίζεται με τις δυτικές αξίες και αξιώνει ίση μεταχείριση. Όπως η Δύση αντιδρά στο ρωσικό αναθεωρητισμό, έτσι οφείλει να αντιμετωπίσει και τον τουρκικό.

Όταν, η Αθήνα αναβιβάζει σε εξωτερική απειλή ασφάλειας την εργαλειοποίηση του λαθρομεταναστευτικού από την Τουρκία, ταυτίζοντας την με το ευρύτερο πρόβλημα της ισλαμοποίησης της Ευρώπης που απειλεί το δυτικό τρόπο ζωής και προκαλεί την ριζοσπατικοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών, τότε ευθυγραμμίζεται με χώρες που αντιλαμβάνονται τη λαθρομετανάστευση ως εσωτερική απειλή ασφαλείας.

Αυτή η νέα προσέγγιση της ενεργητικής διπλωματίας είναι που παράγει απτή στήριξη διπλωματική και όχι απλά διεκπεραιωτική ρητορική. Η Τουρκία παίρνει συνεχώς απαντήσεις. Αναρίθμητα τα παραδείγματα.

β. η διαρκής οικοδόμηση διμερών συμμαχιών

Επ’ αυτού ιδιαίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύεται στον επιμελέστερο ...μαθητή του Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρώην Πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος που διέγνωσε το “κενό ισχύος” που δημιουργούσε στην ευρύτερη περιοχή μια Ευρώπης σε αναζήτηση ενιαίας έκφρασης και ένα ΝΑΤΟ σε παρακμή (ο ίδιος ο Εμμάνουελ Μακρόν είχε πει πως το ΝΑΤΟ είναι σχεδόν νεκρό). Αυτό το κενό ισχύος κινδύνευε να καλύψει ο νεο-οθωμανικός μεγαλοϊδεατισμός του Ταγίπ Ερντογάν.

Για να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη ανέπτυξε μια πολιτική ισορροπίας ισχύος μέσω της οποίας αναζητούσε την ευθυγράμμιση εθνικών συμφερόντων με τους άλλους παίκτες της περιοχής. Από την πολιτική αυτή γεννήθηκε η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου.

Την ίδια πολιτική ακολουθεί επισταμένα τα τρία τελευταία χρόνια, το δίδυμο Μητσοτάκη - Δένδια. Όχι μόνο συντήρησε (όπως ορθώς και ευτυχώς έπραξε η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμένου) τις συμμαχίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αλλά τις ενίσχυσε καθοριστικά. Και δεν έμεινε μόνο εκεί...

Το ίδιο έπραξε με τις αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ. Το ίδιο πράττει με τις αραβικές χώρες. Ενώ σε πρώτη φάση πέτυχε την ουδετερότητα της Γερμανίας στη ελληνοτουρκική διένεξη αξιώνοντας πλέον εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας. Ενώ με την Ιταλία, μετά τη συμφωνία για την ΑΟΖ, διεκδικεί μια σύμπραξη για από κοινού αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης αξιώνοντας επίσης εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας.

γ. η διαρκής ενίσχυση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων

Η παραλαβή των γαλλικών μαχητικών Rafale, η παραγγελία των φρεγατών Bellhara, αλλά και μια σειρά καταλυτικών παρεμβάσεων στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, δημιουργούν νέα δεδομένα στο Αιγαίο που επιτρέπουν στην Αθήνα να είναι αξιόπιστη όταν δηλώνει απερίφραστα πως θα υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, σε όποιον τολμήσει να τα αμφισβητήσει.

Και το κυριότερο. Όλα τα παραπάνω επιτρέπουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη να πολιτεύεται και με το μαστίγιο και με το καρότο.

Εν προκειμένω το καρότο είναι η προθυμία του για διάλογο. Πρόκειται για άνοιγμα που δεν περιορίζεται απλά στο να καταδείξει στη διεθνή κοινή γνώμη και τα ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων την ελληνική νομιμοφροσύνη και τις ειρηνικές προθέσεις της, αλλά διευρύνεται σε κάτι εντελώς καινούργιο.

Είναι άνοιγμα που απευθύνεται κυρίως προς τον τουρκικό λαό που σε λίγο διάστημα ψηφίζει... Πρόκειται δηλαδή για έμμεση πλην σαφής υπόδειξη στο μέσο Τούρκο ψηφοφόρο με την οποία “απαντά στα ίσα” στις ανάλογες, αλλά απερίφραστες υποδείξεις του Ταγίπ Ερντογάν προς τους Έλληνες ψηφοφόρους να καταψηφίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη...

Όλα τα παραπάνω συγκλίνουν στο γεγονός ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιδιώκει τον διάλογο για να τον πραγματοποιήσει από θέση ισχύος, παρά ότι σύρεται σε αυτόν από φόβο...

* Ο Μάξιμος Σενετάκης είναι υποψήφιος βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου

676Χ233

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Παρασκευή, 19 Μαΐου 2023 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 Η INTRACOM DEFENSE (IDE) συμμετείχε στη διεθνή έκθεση για την Άμυνα & Ασφάλεια "DEFEA 2023", η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, μεταξύ 9-11 Μαΐου 2023, υπό την αιγίδα και με την αρωγή του ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ.

Τον εκθεσιακό χώρο της IDE επισκέφθηκαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, Αρχηγοί και αντιπροσωπείες των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της IDE, κ. Γεώργιος Τρουλλινός, με υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας, είχαν τη χαρά να φιλοξενήσουν την επίσκεψη της επίσημης αντιπροσωπείας των Η.Π.Α. και συγκεκριμένα του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ για θέματα Εξαγορών, Εφοδιαστικής και Τεχνολογίας του Στρατού, κου Doug Bush. Επίσης, πραγματοποίησαν συναντήσεις με κυβερνητικούς εκπροσώπους και στρατιωτικές αντιπροσωπείες της Γερμανίας, της Κύπρου, της Ρουμανίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και άλλων χωρών, καθώς και με εταιρίες της αμυντικής βιομηχανίας, στο πλαίσιο υλοποίησης νατοϊκών και άλλων διεθνών προγραμμάτων ενδιαφέροντος.

PHOTO 2

Στο πλαίσιο της έκθεσης, η IDE παρουσίασε τα συστήματα υψηλής τεχνολογίας που αναπτύσσει στους τομείς των Ασφαλών Τακτικών Επικοινωνιών και Διοίκησης & Ελέγχου, των Υβριδικών Συστημάτων Ηλεκτρικής Ισχύος, των Μη Επανδρωμένων Συστημάτων, των Ηλεκτρονικών Πυραυλικών Συστημάτων, καθώς και τις δραστηριότητές της σε διεθνή αμυντικά προγράμματα συμπαραγωγής και την συμμετοχή της σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα Έρευνας & Ανάπτυξης για την άμυνα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε ως έκθεμα το πρώτο Ελληνικό Περιπλανώμενο Πυρομαχικό, το καινοτόμο ATTALUS, το οποίο αναπτύσσεται από την IDE σε συνεργασία με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ Α.Ε.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το defenceline.gr στην 3η Διεθνή Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2023

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Naval Group: Νέες συμβάσεις με 5 ελληνικές εταιρείες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΑΣ - Paramount Group: Κατασκευή προηγμένης τεχνολογίας Περιφερόμενων Πυρομαχικών

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Παρασκευή, 19 Μαΐου 2023 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των εταιρειών-μελών της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας & Άμυνας (Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α. / HASDIG) στη 2η Διεθνή Έκθεση DEFEA – Defence Exhibition Athens 2023, που πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 11 Μαΐου στο Metropolitan Expo.

Οι εταιρείες-μέλη της Ένωσης παρουσίασαν τα νέα καινοτόμα προϊόντα τους αντικατοπτρίζοντας τις προσπάθειες των ελληνικών εταιρειών για την ανάπτυξη νέων συστημάτων και υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας που μπορούν να ανταγωνιστούν επάξια τα ξένα προϊόντα. Εντυπωσίασαν τα νέα συστήματα Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων συλλογής πληροφοριών αλλά και κρούσης, τα ηλεκτρο-οπτικά συστήματα έρευνας και επιτήρησης, τα οπλικά συστήματα, τα συστήματα βαλλιστικής και ατομικής προστασίας, ηλεκτρονικών, θωρακισμένων οχημάτων, επικοινωνιών και συστημάτων Διοίκησης και Ελέγχου που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια.

HASDIG DEFEA PICS2

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, το Προεδρείο της Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α. επισκέφτηκε όλα τα περίπτερα των εταιρειών-μελών της Ένωσης συνομιλώντας με στελέχη τους, ενώ συναντήθηκε με αξιωματούχους Επιμελητηρίων και του Enterprise Greece, καθώς και εκπροσώπους prime-contractors εταιριών του εξωτερικού.
Σημαντική συνάντηση πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α. κ. Νίκος Παπάτσας με τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κύριο Μιχάλη Γιωργάλλα και τον Πρόεδρο του Κυπριακού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Έρευνας και Καινοτομίας (Κ.Σ.ΕΕΚ - CARIE) κ. Τάσο Κουνούδη, όπου συζητήθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες για την επέκταση της συνεργασίας των δύο Συνδέσμων.

HASDIG DEFEA PICS3

Υπενθυμίζεται ότι η Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α. και ο Κ.Σ.ΕΕΚ (CARIE) υπέγραψαν τον περασμένο Ιανουάριο στη Λεμεσό της Κύπρου Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU). Στόχος του Μνημονίου είναι η εδραίωση και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών της Ελλάδας και της Κύπρου, τόσο σε διμερές, όσο και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

HASDIG DEFEA PICS4

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α. κ. Νίκος Παπάτσας «με τη συμμετοχή τους στην έκθεση DEFEA 2023 οι εταιρείες-μέλη της Ένωσης, παρουσίασαν το υψηλό τεχνολογικό τους επίπεδο, τα καινοτόμα και πρωτοποριακά τους προϊόντα, τα οποία, όπως έχει αποδειχτεί πολλές φορές, μπορούν να ανταγωνιστούν ισάξια αντίστοιχα ξένα στις διεθνείς αγορές. Οι εταιρείες-μέλη της Ένωσης επενδύουν διαρκώς σε νέες τεχνολογίες και αξιοποιούν όλα τα διαθέσιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα για την Έρευνα και Ανάπτυξη νέων προϊόντων, συνεργαζόμενες με εγχώριες και ξένες εταιρείες, στοχεύοντας πάντα στην πραγματοποίηση εξαγωγών και στην άμεση και μακροχρόνια κάλυψη των αναγκών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τα μέλη της Ένωσης έχουν αποδείξει την αξιοπιστία τους, την αφοσίωσή τους στην πρόοδο της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και τη βούλησή τους να επενδύσουν στην εξωστρέφειά της προς όφελος της άμυνας και της οικονομίας της χώρας».

HASDIG DEFEA PICS5

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το defenceline.gr στην 3η Διεθνή Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2023

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Naval Group: Νέες συμβάσεις με 5 ελληνικές εταιρείες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΑΣ - Paramount Group: Κατασκευή προηγμένης τεχνολογίας Περιφερόμενων Πυρομαχικών

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin