Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017 09:36

Λιμενικό Σώμα: Με ακτίνες Χ εντοπίζουν ναρκωτικά και παράνομες ουσίες

Το ειδικό όχημα ανίχνευσης με ακτίνες Χ (ZBV) έχει σημαντικές επιτυχίες κατά της διακίνησης ναρκωτικών και παράνομων ουσιών. Το ειδικό όχημα ανίχνευσης με ακτίνες Χ (ZBV) έχει σημαντικές επιτυχίες κατά της διακίνησης ναρκωτικών και παράνομων ουσιών.

Δεν έχουν τέλος οι επιτυχίες των οχημάτων ZBV της ONEX SA κατά της διακίνησης ναρκωτικών και παράνομων ουσιών: Το ειδικό όχημα ανίχνευσης με ακτίνες Χ (ZBV) του Λιμένα Πατρών εντόπισε στις 21/09/2017 σε φορτηγό 280.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων.

Συγκεκριμένα, σε διενεργηθέντα έλεγχο στο νότιο λιμένα Πάτρας, από στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών και με τη συνδρομή μηχανήματος του X-RAY VAN της ONEX SA, σε φορτηγό όχημα με προορισμό την Ιταλία, ανιχνεύθηκαν κρυμμένες σε παλέτες με γιαούρτια, 28.324 κούτες λαθραίων τσιγάρων (ήτοι 280.000 πακέτα τα οποία περιείχαν 5.664.800 τσιγάρα), διάφορων επωνυμιών. Για το φορτίο αυτό ο οδηγός του οχήματος δεν διέθετε νόμιμα παραστατικά κατοχής και διακίνησης.

IMG 9a5289e.s 0

Το περιστατικό αυτό αποδεικνύει περίτρανα και για άλλη μία φορά, ότι η συγκεκριμένη αγορά ZBV X-RAY VAN, του Λιμενικού Σώματος, ύψους 3,2 εκατομμυρίων ευρώ, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχημένης επένδυσης του Δημοσίου σε συστήματα προηγμένης τεχνολογίας που αποδίδει καρπούς και πολλαπλά οφέλη κατά τα τελευταία δύο χρόνια.

Το σύστημα

Η συγκεκριμένη προμήθεια πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. και της εταιρείας “ΟΝΕΧ SA”, συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 25% από εθνικούς πόρους.

Τα ανωτέρω οχήματα, βάσει των παγκοσμίως υψηλών τεχνικών προδιαγραφών που έθεσε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, είναι τύπου VAN, που αναφέρονται ως ZBV κινητά προβολικά συστήματα και επιτρέπουν την ταχεία και απρόσκοπτη επιτήρηση διαφόρων επιλεγμένων στόχων.

Ταυτόχρονα, δημιουργούν φωτογραφικές εικόνες, σαρώνοντας το περιεχόμενο του ελεγχόμενου αντικειμένου, είτε είναι σταθερό είτε σε κίνηση και εντοπίζει οργανικές ουσίες και σχετικές απειλές, ενώ όλα τα συνεργαζόμενα υποσυστήματα είναι τοποθετημένα εντός οχήματος VAN, με αποτέλεσμα το σύνολο να αποτελεί ένα αυτόνομο, ευέλικτο και πολύ διακριτικό εργαλείο ανίχνευσης. Το σύστημα ZBV είναι ασφαλές σε όρους ακτινοβολίας για τους χρήστες, τους επιτηρούμενους στόχους και το περιβάλλον καθώς πληροί όλες τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας για την ακτινοβολία.

Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, με την απόκτηση των προαναφερομένων συστημάτων, έχει στα επιχειρησιακά του μέσα αποτελεσματικές λύσεις για την καταπολέμηση των σχετικών παράνομων απειλών και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή με την επιχειρησιακή ενεργοποίηση τεχνολογιών αιχμής, ώστε να προστατεύει τους πολίτες της Ελλάδας και να εγγυάται την ασφάλειά τους από απειλές και παράνομες δραστηριότητες.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017 09:47