Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019
Write on Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019 Κατηγορία ΔΙΕΘΝΗ

Άγκυρα και Μόσχα είναι κοντά στην σύναψη συμφωνίας για την πώληση 36 ρωσικών μαχητικών Su-35 στην Τουρκία, μεταδίδει το πρακτορείο TASS επικαλούμενο την τουρκική εφημερίδα Daily Sabah.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας η Άγκυρα και η Μόσχα ενδέχεται επίσης να καταλήξουν σε συμφωνία βάσει της οποίας μερικά ανταλλακτικά των αεροσκαφών να κατασκευάζονται στην Τουρκία.

Οι δυο χώρες είχαν ξεκινήσει συνομιλίες για τα μαχητικά Su-35 εδώ και μερικούς μήνες κι ενώ η Άγκυρα βρισκόταν σε διένεξη με τις ΗΠΑ μετά την απόφαση της να αγοράσει τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400, καθώς η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι δεν είναι συμβατά με τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ και απειλεί ότι δεν θα πωλήσει στην Άγκυρα τα αμερικανικά μαχητικά F-35.

Write on Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έγγραφο ασύλληπτης προκλητικότητας, στο οποίο αναφέρεται ότι οι Ελληνοκύπριοι «εκδίωξαν τους Τουρκοκύπριους από τα σπίτια τους» και πως πραγματοποίησαν «ένοπλη εκστρατεία εθνοκάθαρσης», βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ με ημερομηνία την 9η Οκτωβρίου 2019 προς τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης, δημοσιοποίησε ο Οργανισμός την Δευτέρα.

Ο Φεριντούν Σινιρλίογλου γράφει με αφορμή δήλωση του Έλληνα μόνιμου αντιπροσώπου κατά τη γενική συζήτηση της 74ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τις παρατηρήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το Κυπριακό. Το έγγραφο δεν είναι μόνο προκλητικό, αλλά παρουσιάζει τα γεγονότα από μια μεριά που απέχει από την πραγματικότητα. Καταγγέλλεται, συγκεκριμένα, η ελληνοκυπριακή πλευρά, δήθεν ως υπαίτια της διαίρεσης του 1963. Σ

Σύμφωνα με τον ισχυρισμό του Σινιρλίογλου, «οι Ελληνοκύπριοι εκδίωξαν τους Τουρκοκύπριους από τα σπίτια τους και τα θεσμικά όργανα». Μάλιστα, υποστηρίζει πως οι Ελληνοκύπριοι, από το 1963-1974, «πραγματοποίησαν μια ένοπλη εκστρατεία εθνοκάθαρσης των Τουρκοκυπρίων», αναφέροντας ότι μετά το πραξικόπημα, η Τουρκία δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ασκήσει τα δικαιώματά της «που απορρέουν από τις συνθήκες του 1960».

«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας»
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, αναφέρεται ακόμη και στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά για μονομερείς ενέργειες και τονίζοντας ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας.

«Λυπούμαστε για τις μονομερείς δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς σχετικά με τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, που θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας», τονίζει.

Σχετικά με το Βαρώσι, σημειώνει πως η Τουρκία γνωρίζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς η επιστημονική εγγραφή πραγματοποιείται από τις «τουρκοκυπριακές αρχές». Παράλληλα, ισχυρίζεται πως οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της περίκλειστης πόλης, υποστηρίζουν την πρωτοβουλία «που θα τους επιτρέψει να επιστρέψουν στις περιουσίες τους». Κάνει δε έκκληση όπως η επιστολή κυκλοφορήσει ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης, όπερ και εγένετο.

Write on Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019 Κατηγορία ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Το Έπος των Ελλήνων που γράφτηκε το 1940-41, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην στρατιωτική προετοιμασία που προηγήθηκε. Για πρώτη φορά αναλυτικά, μέσα από ένα έργο 500 σελίδων, τα επίσημα στοιχεία 75 συνεδριάσεων, με εξαντλητική λεπτομέρεια, για τους εξοπλισμούς της κυβέρνησης Ιωάννη Μεταξά, η οποία παρέταξε τον μεγαλύτερο στην ιστορία του Έθνους στρατό (άνω των 500.000 ανδρών) δίχως να καταφύγει σε δανεισμό.

Από παραγγελίες στολών και κλινοσκεπασμάτων, μέχρι τυφέκια, πυροβόλα και αεροπλάνα, αποκαλύπτεται το επιτελικό έργο, οι διεθνείς ισορροπίες, οι δυσκολίες, οι περιορισμοί και καθίσταται πλήρως αντιληπτό, ποια προγράμματα, ενώ υπεγράφησαν συμβάσεις, δεν πρόλαβαν να υλοποιηθούν.

Το νέο βιβλίο από τις εκδόσεις Δούρειος Ίππος.

 Το βιβλίο αποτελεί πολίτιμο εργαλείο για τον μεθοδικό μελετητή και τον ιστορικό, τον ερευνητή των εξοπλισμών από πλευράς τεχνολογίας και οικονομίας, ανοίγοντας ένα νέο πλαίσιο εξετάσεως των πραγμάτων, που καταρρίπτει την δυσφημιστική προπαγάνδα η οποία καλλιεργήθηκε επί δεκαετίες.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ. Διαστάσεις Α4, σελίδες 500, συγγραφέας Κωνσταντίνος Βλάσσης.

Write on Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019 Κατηγορία ΕΠΙ ΣΚΟΠΟΝ

Γράφει ο Γιώργος Δ.Παπαδάκης

Η χιονισμένη κορυφή, αυτή που κρύβεται μέσα στα σύννεφα, είναι η ανθρωποφάγος Τρεμπεσίνα.

Υψόμετρο 1924. Γενάρης του 41 .Χιονοθύελλα. Οι Χανιώτες του 14ου Συντάγματος της 5ης Μεραρχίας είναι στα πόδια του βουνού. Στην κορυφή οι Ιταλοί Αλπίνοι. Κάθετη η βουνοπλαγιά Απάρτη.

«Αδύνατον» αναφωνεί ο Νικόλαος Σπένδος, ο Συνταγματάρχης, στην εντολή «προχωρείτε!».

Πώς να στείλεις τους στρατιώτες στη σίγουρη σφαγή;

Πώς να ανεβάσεις 1500 παγωμένους στρατιώτες ακάλυπτους ,στην κάθετη, κρυσταλλωμένη βουνοπλαγιά, εκεί που δεν γαντζώνει μήτε σίδερο και που τη γαζώνουν τα πολυβόλα;

Ναι είναι «Αδύνατον».

«Εγώ παιδιά θα πάω. Κι όποιος θέλει έρχεται. Άμα παγώνουμε εμείς εδώ κάτω, αυτοί εκεί πάνω θα χουν γίνει κούτσουρα».

Τον λένε Ησίοδο.

Ησίοδο Τσίγκο. Μικρασιάτης από τα Βουρλά. Το μόνο αγόρι της οικογένειας που γλίτωσε από τους Τσέτες, χάρη σε ένα Τούρκο γείτονα που έκρυψε αυτόν και τη μάνα του σ ένα κάρο. Και βγήκαν στα Χανιά. Εκεί μεγάλωσε. Τώρα, έφεδρος ανθυπολοχαγός, ελλείψει μονίμων, διοικεί τον 11ο Λόχο.

«Λοιπόν, εγώ πάω.»

-«Μα κ. Ανθυπολοχαγέ ο Συνταγματάρχης δεν το ξέρει!»

«Θα του το πούμε άμα φτάσουμε»

Τον ακολουθούν σαράντα.

Ανεβαίνουν. Καρφώνουν τις ξιφολόγχες στον πάγο κι ανεβαίνουν.

Δεν τους χτυπούν τα πολυβόλα. Μα τους χτυπά πιο άγρια η θύελλα.

Τους ξυλιάζει τα πόδια και τους αχρηστεύει τα δάχτυλα. Μέχρι και το δάκρυ τους παγώνει.

Ανεβαίνουν. Από τη μέση κι απάνω κάθε 50 μέτρα χάνουν κι έναν.

Μα ανεβαίνουν.

Φτάνουν στο 1924!

Εφτά κι ένας ο ανθυπολοχαγός, οχτώ...

Τα ξυλιασμένα χέρια είναι αδύνατο να περάσουν ξιφολόγχη στα τουφέκια.

Τις κραδαίνουν σα μαχαίρια και πέφτουν στα Ιταλικά αμπριά.

Άδεια!

Ψυχή ζώσα!

Οι Ιταλοί φοβήθηκαν τον παγωμένο θάνατο και φύγαν!

Κατέβηκαν χαμηλά να σωθούν μέχρι να κοπάσει ο δαίμονας.

Κονσέρβες, τσιγάρα, σοκολάτες όλα στη θέση τους. Τακτοποιημένα.

Το ίδιο τα βαριά πολυβόλα και δυό - τρείς μικροί όλμοι.

«Γυρίστε τα από την άλλη!» φωνάζει ο Ησίοδος.

«Θα’ ρθούνε το πρωί!»

Και έρχονται το πρωί που χει πάψει η θύελλα. Τραγουδώντας να ξαναπιάσουν τα αμπριά τους...

Και τους θερίζουνε τα δικά τους πολυβόλα!

Όσοι ζούνε το βάζουνε τα πόδια, να ειδοποιήσουν πως την κορφή την πιάσανε οι Έλληνες!

Μα το ίδιο κάνει κι ο Τσίγκος. Φωνάζει στον γκρεμό, όσοι από τους δικούς του δεν είναι παγωμένοι, να μην ανέβουν.

Να γυρίσουν στο Σύνταγμα. Να πουν πως θέλουμε ενισχύσεις στην κορυφή!

Στο μεταξύ φαίνονται οι Ιταλοί στη βορεινή ρίζα. Δυο ολόκληρα Συντάγματα Αλπινιστών ανεβαίνουν να ξαναπάρουν το βουνό 

Μα είναι αργά! Ο Παπαστεργίου, ο Μέραρχος, έχει προλάβει να τους ανεβάσει όλους στο βουνό! Ολόκληρη τη Μεραρχία Κρήτης!

Αριστερά οι Ρεθυμνιώτες του 44ου. Στο Κέντρο οι Χανιώτες του 14ου και δεξιά οι Καστρινοί κι οι Λασιθιώτες του 43ου.

Οι Ιταλοί δεν είναι δειλοί. Ορμούν .Πιάνονται χέρι με χέρι οι Κρητικοί με τους Τυρολέζους και τα παιδιά από τα Απένινα.

Γλιστρούν και πέφτουν αγκαλιασμένοι στις παγωμένες χαράδρες και στις τρύπες του βουνού.

Κοντά δυο μέρες σκοτώνονται, ώσπου το πράμα γίνεται ξεκάθαρο.

Οι Κρητικοί πήραν την Τρεμπεσίνα!*

——————————————————————————

73446337 2387854414760706 3626244530145067008 n 1 1024x733

*Την καταπληκτική αυτή φωτογραφία δεν την τράβηξε κάποιος πολεμικός ανταποκριτής. Δεν είναι φωτογραφία προπαγάνδας. Την τράβηξε μια από τις κορυφαίες Ελληνίδες φωτογράφους, η Μαρία Χρουσάκη, που υπηρετούσε ως εθελόντρια νοσοκόμα του Ελληνικού Στρατού. Βρίσκεται στην συλλογή της στο Μουσείο Μπενάκη και δημοσιοποιήθηκε μέσω του Βασίλη Χολέβα.

Είναι Ιταλοί αιχμάλωτοι, πολλοί τραυματισμένοι, με τους Έλληνες φρουρούς τους στην κοιλάδα του Αώου. Στο βάθος η φονική Τρεμπεσίνα.

*Το μικρό κείμενο το αφιερώνω και στη μνήμη ενός θείου που δεν γνώρισα και που σίγουρα έχει μείνει μια μικρή αόρατη κουκίδα στο βάθος της φωτογραφίας. Τον έλεγαν Παπαδάκη Νικόλαο του Γεωργίου, υπηρετούσε ως δεκανέας στο 43ο Σύνταγμα Ηρακλείου. Έπεσε μαχόμενος στις 6 Μαρτίου του 1941 κοντά στο χωριό Άρτζα ντι Σόμπρα της Τρεμπεσίνας.

ΠΗΓΗ: https://www.politica.gr