Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015 10:59

Η Ήπειρος ως πεδίο αγώνα

Στην Ήπειρο η έννοια της συνέχειας του Ελληνισμού δεν είναι ούτε δύσκολη ούτε πλαστή, αλλά μία πραγματικότητα βαθιά ριζωμένη μέσα στο πνεύμα των Ελλήνων. Στην Ήπειρο η έννοια της συνέχειας του Ελληνισμού δεν είναι ούτε δύσκολη ούτε πλαστή, αλλά μία πραγματικότητα βαθιά ριζωμένη μέσα στο πνεύμα των Ελλήνων.
Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Η Ήπειρος έδωσε τόσα πολλά στην Ελλάδα που θεωρεί ότι τώρα είναι από τα ξεχασμένα μέρη. Νιώθει ότι είναι απλώς πέρασμα για τους περισσότερους, ενώ είναι πηγή ιστορίας για τον Ελληνισμό κι όχι μόνο σε μια χρονική φάση, αλλά σε πολλές. Και στην Εθνική Επανάσταση με την προσφορά της Φιλικής Εταιρείας, η αλλαγή φάσης που προκάλεσε ήταν από τις πιο σημαντικές.

Αλλά βέβαια, τώρα, θα πουν μερικοί ότι είναι από τις πιο φτωχές περιοχές της Ελλάδας και χρειάζεται ανάπτυξη, αλλά ο γύρος αδειοδότησης για τους υδρογονάνθρακες έχει ακριβώς αυτό το σκοπό. Διότι αφού υπάρχει ορυκτός πλούτος, είναι απαράδεκτο να μην βοηθήσει στην ανάκαμψη της όλης περιοχής. Γιατί η Θράκη δεν είναι διαφορετική από την Ήπειρο και βλέπουμε όλες τις προσπάθειες που γίνονται. Επίσης δεν πρόκειται να ξεχάσουμε και την Βόρεια Ήπειρο.

Γιατί έτσι όπως το πάνε μερικοί μεταμοντέρνοι θα έπρεπε όχι μόνο να την λησμονήσουμε, αλλά να βάλουμε σε παρένθεση όλη την ελληνικότητα της περιοχής, για να μην ενοχλούμε. Ενώ η αλήθεια είναι απλή και ιστορική, αφού η ρωμιοσύνη της είναι δεδομένη. Απλώς μερικοί εκμεταλλεύονται τις οικονομικές δυσκολίες και καλύπτοντας τεχνητά μερικές από αυτές τις ανάγκες προσπαθούν να περάσουν και άλλα μηνύματα στην Ήπειρο.

Όμως οι Ηπειρώτες έχουν μνήμη και δεν πέφτουν τόσο εύκολα σε τέτοιου είδους παγίδες. Διότι στην Ήπειρο η έννοια της συνέχειας του Ελληνισμού δεν είναι ούτε δύσκολη ούτε πλαστή, αλλά μία πραγματικότητα βαθιά ριζωμένη μέσα στο πνεύμα των Ελλήνων. Κατά συνέπεια η Ήπειρος ήταν πάντα μέσα στους αγώνες της πατρίδας κι έτσι θα συνεχίσει.

*Ο Νίκος Λυγερός είναι Έλληνας μαθηματικός, συγγραφέας, ποιητής, ζωγράφος, σκηνοθέτης, ασχολείται με τη μουσική, την κοινωνιολογία, την οικονομία, την αρχαιολογία, το μάνατζμεντ και τη στρατηγική. Είναι ειδικός σύμβουλος στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, τη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας, την Αστυνομική Ακαδημία, τη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, τη Σχολή Στρατολογικού. Είναι επίσης διερμηνέας-μεταφραστής στα Γαλλικά δικαστήρια.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015 01:12