Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 07 Απριλίου 2017
Write on Παρασκευή, 07 Απριλίου 2017 Κατηγορία ΔΙΕΘΝΗ

Με 59 πυραύλους Τόμαχοκ οι οποίοι εκτοξεύθηκαν από δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία (USS Ross και USS Porter) στη Μεσόγειο με στόχο τη βάση αλ Σαριάτ στη Συρία έκανε πράξη ο Ντόναλντ Τραμπ την απειλή του ότι «κάτι πρέπει να γίνει με τον Άσαντ». Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα (ώρα Συρίας) και στόχο είχε τα συριακά μαχητικά, υποδομές, ραντάρ και αποθήκες πυρομαχικών, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο των ΗΠΑ.

Από τη βάση αλ Σαριάτ πιστεύεται ότι απογειώθηκαν τα συριακά μαχητικά που πραγματοποίησαν πριν από λίγες ημέρες την επιχείρηση από την οποία προκλήθηκε η επίθεση με χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ.

Η συριακή κρατική τηλεόραση σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η «αμερικανική επιθετικότητα» στοχοποίησε μια συριακή στρατιωτική βάση με «έναν αριθμό πυραύλων». Όπως μετέδωσε το Reuters, ο κυβερνήτης της Χομς, όπου υπάγεται η βάση, ανακοίνωσε πως πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν, κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών. Πληροφορίες που μετέδωσε το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο al Mayadeen, αναφέρουν ότι η διοίκηση του συριακού στρατού είχε απομακρύνει τα περισσότερα πολεμικά αεροσκάφη από την αεροπορική βάση η οποία επλήγη από τους αμερικανικούς πυραύλους.

Σύμφωνα με πηγές από το αμερικανικό Πεντάγωνο για την επίθεση είχε ενημερωθεί η Ρωσία μέσω της ειδικής «κόκκινης γραμμής» που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα. Κατά την ίδια πηγή η εκτίμηση είναι ότι προκλήθηκε σημαντικό πλήγμα στις υποδομές και τα αεροσκάφη της συριακής πολεμικής αεροπορίας.

syria vasi epithesi ena

Όπως ανακοίνωσε από τη Φλόριντα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του αμερικανού προέδρου, στον Ντόναλντ Τραμπ δόθηκαν τρεις επιλογές προκειμένου να απαντήσει στη Συρία για την επίθεση με χημικά όπλα με τον αμερικανό πρόεδρο να ζητά να επικεντρωθούν στις δύο από αυτές με την οριστική απόφαση να λαμβάνεται χθες Πέμπτη. Αμερικανός αξιωματούχος φέρεται, επίσης, να δηλώνει ότι η επίθεση έχει ολοκληρωθεί, μέχρι να ληφθεί κάποια περαιτέρω απόφαση αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Οι πύραυλοι Τomahawk με τους οποίους εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ επίθεση κατά της Συρίας είναι αυτό που θα λέγαμε όπλα παντός καιρού. Χρησιμοποιούνται εναντίον στόχων ξηράς και βάλλονται από υποβρύχια και πλοία. Οι πύραυλοι Tomahawk έχουν εξελιχθεί σε διάφορα μοντέλα όπως τα Block II, Block III και Block IV, τα οποία μπορούν να φέρουν μία κεφαλή (τύπου C) είτε βομβίδα (τύπου D). Είναι τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς στην επιχείρηση "Καταιγίδα της Ερήμου" (1991), καθώς και για άλλες επιθέσεις εναντίον του Ιράκ (Ιανουάριος, Ιούνιος 1993). Επίσης, στον πόλεμο της Βοσνίας το 1995 καθώς , στην επιχείρηση "Desert Strike " στο Iράκ το 1996.

«Όλα τα αεροσκάφη που βρίσκονταν στη βάση έχουν υποστεί ζημιές, μπορεί κανείς να πει ότι (η βάση) είναι εντελώς κατεστραμμένη», εξήγησε μέλος του προσωπικού της βάσης στο πρακτορείο Sputnik. Όπως μετέδωσε συριακό τηλεοπτικό δίκτυο, πυρκαγιά εξακολουθεί να κατακαίει την αεροπορική βάση.

ImageHandler

Στο μεταξύ ο Ρώσος βουλευτής Ντμίτρι Σαμπλίν δήλωσε ότι δεν τραυματίστηκαν Ρώσοι από τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον της βάσης Ας Σαϊράτ, επικαλούμενος δικές του πηγές.
Πάντως η ρωσική πρεσβεία στη Δαμασκό ερευνά αν υπάρχουν Ρώσοι μεταξύ των θυμάτων από την αμερικανική επιχείρηση, όμως ακόμη δεν διαθέτει σχετικές πληροφορίες.

Σε διάγγελμά του, ο Τραμπ είπε ότι διέταξε μια στοχοποιημένη στρατιωτική επίθεση σε αεροδιάδρομο στη Συρία από τον οποίο απογειώθηκαν τα αεροσκάφη για μια επίθεση με χημικά όπλα, και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Συρία είχε κάνει χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων.

missiles4

Το διάγγελμα Τραμπ για την επίθεση

«Είναι προς το ζωτικής σημασίας συμφέρον της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών να προλαμβάνει και να αποτρέπει την διάδοση και χρήση των θανατηφόρων χημικών όπλων», είπε ο Τραμπ. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Συρία χρησιμοποίησε απαγορευμένα χημικά όπλα, παραβίασε τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την σύμβαση για τα χημικά όπλα, και αγνόησε τις προτροπές του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter