Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2020
Write on Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2020 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Απάντηση στις πληροφορίες που θέλουν την Τουρκία να ετοιμάζει μεγάλη επιχείρηση απόβασης παράνομων μεταναστών σε μικρά νησιά του Αιγαίου, δίνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δίνοντας ξαφνική εντολή για την διεξαγωγή της άσκησης «Πυρπολητής», με τη συμμετοχή ενός μεγάλου αριθμού πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, που επιχειρούν στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

Η άσκηση πρόκειται να ξεκινήσει στις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής, θα έχει ως επίκεντρο τη νήσο Λέβιθα, μεταξύ Λέρου και Πάτμου και θα διεξαχθεί με την εμπλοκή κανονιοφόρων και πυραυλακάτων του Πολεμικού Ναυτικού.

Στην άσκηση πρόκειται να λάβουν μέρος και σκάφη του Λιμενικού, όπως και άνδρες των ειδικών δυνάμεων, που επίσης έχουν αναπτυχθεί στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα, επιχειρώντας με σκάφη τύπου Magna. Στην ελληνική πλευρά έχουν φτάσει πληροφορίες πως οι Τούρκοι, συντεταγμένα και με σχέδιο, συγκεντρώνουν μεγάλους αριθμούς παράνομων μεταναστών, προερχόμενων κυρίως από χώρες της Ασίας και της Αφρικής, στοχεύοντας αυτή τη φορά να κατακλύσουν με αυτούς τα μικρότερα νησιά του Αιγαίου, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στο σύμπλεγμα της Μεγίστης και στα Δωδεκάνησα.

Να σημειώσουμε ότι πριν από δύο ημέρες πέθανε ο μοναδικός κάτοικος στη Λέβιθα και ακοίμητος φρουρός της νησίδας, Δημήτρης Καμπόσος. Η συγκεκριμένη νησίδα αποτέλεσε για κάποιο χρονικό διάστημα αγαπημένο προορισμό των Τούρκων δουλεμπόρων, αφήνοντας στις ακτές της, σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιώντας πολυτελείς θαλαμηγούς, πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες, οι οποίοι εν συνεχεία ενημέρωναν τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να τους παραλάβουν και να τους μεταφέρουν, συνήθως στο ΚΥΤ της Λέρου.

Write on Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2020 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Νέα δεδομένα προκύπτουν σε σχέση με την εθελοντική μετακίνηση εφέδρων καταδρομέων από την Κρήτη προς την περιοχή του Έβρου, καθώς η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Κρήτης, με αποψινή της ανακοίνωση τονίζει πως δεν έχει καμία ανάμειξη στην υπόθεση και διαχωρίζει πλήρως τη θέση της, αν και το όνομά της έχει εμπλακεί από την πρώτη στιγμή ως η ...διοργανώτρια αρχή στο όλο εγχείρημα!

Όπως είναι γνωστό, το θέμα της εθελοντικής μετάβασης Κρητών στον Έβρο έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις, καθώς η πρώτη ανακοίνωση (αλλά και άλλες που ακολούθησαν μέσω διαδικτύου) έλεγαν στον κόσμο που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον, πως η όλη προσπάθεια θα είχε την «διοικητική μέριμνα» του στρατού, γεγονός που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί αναζητούσαν στα καταστήματα του Ηρακλείου παραλλαγές του Ελληνικού Στρατού, προκειμένου να μεταβούν στον Έβρο, ενώ έχουν δώσει και ραντεβού για να καθορίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες της «αποστολής».

Το θέμα παίρνει πλέον όμως άλλες διαστάσεις - πέρα από τις αντιδράσεις και τις αντίθετες απόψεις περί του εγχειρήματος - μετά από την δημόσια θέση που παίρνει η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Κρήτης.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Κρήτης, αναφέρει τα εξής:

«Η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Κρήτης, με έτος ίδρυσης το 1993, με μέλη εφέδρους όλων των Όπλων του Ελληνικού Στρατού και με επίτιμα μέλη τους αγωνιστές – κομάντος ΄74 που επιχείρησαν στην Κύπρο κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής, δηλώνει πως δεν έχει καμία συμμετοχή στην οργάνωση και μετάβαση στον Έβρο εφέδρων καταδρομέων από την Κρήτη και στέκεται αντίθετη απέναντι σε οποιαδήποτε αντίστοιχη ενέργεια.

Η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Κρήτης, επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά της απέναντι σε όσους χρησιμοποιούν το όνομά της για την εξυπηρέτηση τυχών πολιτικών και οικονομικών σκοπών, ή για λόγους αυτοπροβολής.

Ο σκοπός της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Κρήτης ήταν και παραμένει, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης των ηρώων μας, η βοήθεια προς το κοινωνικό σύνολο, η συνοχή και η ετοιμότητα των εφέδρων καταδρομέων, σε περίπτωση επιστράτευσής τους από τον Ελληνικό Στρατό.

Γι α την Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Κρήτης, ο Γραμματέας Εμμανουήλ Γιαμαλάκης».