Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Ιούλιος 2021
Write on Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021 Κατηγορία ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Η Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού, με αφορμή τα 250 χρόνια από το θάνατο του Ιωάννη Δασκαλογιάννη, πραγματοποίησε στις 23 Ιουλίου 2021 στο Στρατόπεδο «ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ» εκεί όπου εδρεύει η Σχολή, μία σεμνή, αλλά γεμάτη συμβολισμό τελετή μνήμης, προς τιμή του αγωνιστή, ως ελάχιστο φόρο τιμής στον ήρωα του οποίου το όνομα φέρει το Στρατόπεδο.

Στην τελετή χοροστάτησε ο Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος Ξενάκης, ενώ ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού – Δκτής Δόγματος και Εκπαίδευσης, Αντιστράτηγος Άγγελος Ιλαρίδης, εκπροσώπησε τον Αρχηγό ΓΕΣ.

IMG 20210723 102109 Medium

Επίσης, παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Μαρίνος Παττακός, ο Διοικητής της 5ης ΤΑΞΠΖ «V MEΡΑΡΧΙΑ ΚΡΗΤΩΝ», ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου, ο τέως Διοικητής της Σχολής Αντγος ε.α. Ιωάννης Ευσταθίου, καθώς και εκπρόσωποι όλων των φορέων της πόλης.

IMG 20210723 103222 2 Medium

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Διοικητής της Σχολής, Ταξίαρχος Βασίλειος Βασιλειάδης, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι "η θυσία του σεμνού αγωνιστή αποτελεί παρακαταθήκη, έμπνευση και φόρο τιμής για τους μαθητές της Σχολής".

IMG 20210723 102925 2 Medium

Η τελετή πραγματοποιήθηκε τηρώντας όλους τους κανόνες πρόληψης της εξάπλωσης του κορωνοϊού covid-19.

Ποιος ήταν ο Ιωάννης Δασκαλογιάννης

Ο Ιωάννης Βλάχος όπως ήταν το όνομά του, γεννήθηκε στην Ανώπολη. Την ημερομηνία δεν την γνωρίζουμε, αλλά πιθανολογείται το 1722 ή το 1730. Υπήρξε ένας από τους πλέον εγγράμματους, μορφωμένους και πολυταξιδεμένους Σφακιανούς, που πέρασε στην ιστορία ως Δασκαλογιάννης.

Στα Σφακιά ήταν γνωστός με το όνομα δάσκαλος και επίσης αναφέρεται σε τούρκικο έγγραφο του 1750 ως 'Ο δούλος Δασκαλογιάνης γραμματικός του Καστελίου'. Το προσωνύμιο δάσκαλος του δόθηκε γιατί προφανώς παρείχε διδασκαλία. Ο πατέρας του ήταν πλούσιος πλοιοκτήτης που τον μόρφωσε στο εξωτερικό, πιθανότατα στην Ιταλία όπου σπούδαζαν τότε κι άλλοι Κρητικοί, αφού μιλούσε την ιταλική καθώς και τη ρωσική γλώσσα. Στην εμφάνιση ήταν άντρας μετρίου αναστήματος, ανδροπρεπής και εύχαρη σαν χαρακτήρας. Είχε φυσική ευφράδεια και έπειθε εύκολα αφού είχε το σπάνιο χάρισμα της ρητορικής ηγεσίας. Είχε τέσσερα αδέρφια. Η γυναίκα του λεγόταν Σγουρομαλλίνη ή Ξανθομαλλίνη, με καταγωγή από το Ρέθυμνο και μαζί της είχε αποκτήσει τέσσερις κόρες και δύο γιους.

Στην κατοχή του ο Δασκαλογιάννης είχε τέσσερα τρικάταρτα καράβια κι ο ίδιος ταξίδευε με αυτά στα λιμάνια της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Οι δραστηριότητές του τον κάνουν πλούσιο και γνωστό στην Ευρώπη του διαφωτισμού. Από το 1760 είχε οριστεί αρχηγός των ένοπλων δυνάμεων στα Σφακιά. Συνδεόμενος προσωπικά με το Ορλώφ, παρακινείται μαζί με άλλους οπλαρχηγούς της Πελοποννήσου να ξεκινήσει επανάσταση, στηριζόμενος στις κούφιες υποσχέσεις του περί ρωσικής βοήθειας.

Ο έξυπνος και πολυμήχανος πολεμιστής, οργανώνει 1300 άνδρες, ιδρύει νομισματοκοπείο σε μια παραθαλάσσια σπηλιά δυτικά της Χώρας Σφακίων, που φέρει και το όνομά του και εμψυχώνει τους Σφακιανούς να πιστέψουν, ότι ήρθε η ώρα της ελευθερίας που τόσο ποθούσε για την πατρίδα του.

Τον Μάρτιο του 1770, υψώνει στην Ανώπολη τη σημαία της επανάστασης. Την τελευταία στιγμή και ενώ καταγράφονται νικηφόρες μάχες προδίδεται από τους Ρώσους και αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται μόνος του απέναντι σε πολυάριθμο στρατό. Πάραυτα, συνεχίζει ανυπότακτος και δίνει σφοδρή μάχη στην Ίμπρο, προκειμένου να δώσει χρόνο στα γυναικόπαιδα να διαφύγουν με τα καράβια.

Οι Τούρκοι στέλνουν 6000 στρατό στην Ανώπολη και πλοία στο Λουτρό, ο οποίος καταλαμβάνει το περήφανο χωριό, σφάζει τους κατοίκους, λεηλατεί και καταστρέφει ότι απομένει. Οι δύο του κόρες αιχμαλωτίζονται. Στην απόγνωσή του, σκέφτεται να ενδώσει στην επιστολή του πασά για παράδοση. Οι υπόλοιποι δεν συμφωνούν και έτσι δίνεται δεύτερη δραματική μάχη στο φαράγγι της Αράδαινας, όπου οι Τούρκοι αποδεκατίζουν τους αγωνιστές. Μετά από δεύτερη επιστολή των Τούρκων για δήλωση υποταγής με αντάλλαγμα γενική αμνηστία, ο Δασκαλογιάννης προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία αφού δεν υπήρχε ελπίδα, την υπογράφει και τον Οκτώβριο του 1770 παραδίνεται στο Φραγκοκάστελλο όπου έδρευαν οι Τούρκοι.

Εκείνοι, θέλοντας να συλλάβουν κι άλλους Σφακιανούς οπλαρχηγούς, αθετούν το λόγο τους, τον χρησιμοποιούν ως δόλωμα και τον αναγκάζουν να συνάψει και αποστείλει ψευδή συμφωνία υποταγής στους ανθρώπους του. Οι Σφακιανοί την αποδέχονται και πιστεύουν ότι αφού δήλωσαν υποταγή και για να εξασφαλίσουν τη ζωή του αρχηγού τους, μπορούσαν να παρουσιαστούν στον πασά και να του φέρουν την έγγραφη αποδοχή τους.

Έτσι την ίδια μέρα 75 οπλαρχηγοί με τον Πρωτόπαππα και 6 παπάδες, πηγαίνουν στο Φραγκοκάστελλο με 500 πρόβατα ως δώρο. Οι Τούρκοι πετυχαίνουν το σκοπό τους και τους μεταφέρουν όλους στο Ηράκλειο, όπου άλλους του κρέμασαν αμέσως και άλλους βασάνισαν μέχρι θανάτου.

Η αυλαία της επανάστασης πέφτει δραματικά στις 17 Ιουνίου του 1771, όπου οι τούρκοι έγδαραν με ξυράφια τον Δασκαλογιάννη σε δημόσια θέα. Ο περήφανος Σφακιανός, υπέστη το φρικτό μαρτύριο με μεγάλη καρτερία, δεν λιγοψύχησε ούτε λεπτό, ούτε ακόμα και όταν έφεραν μπροστά του τον αδερφό του Χατζησγουρομάλλη, ο οποίος μετά το γεγονός τρελάθηκε.

Η επανάσταση του Δασκαλογιάννη, ήταν η απαρχή της επανάστασης του 1821 και η θυσία του έγινε σύμβολο αυταπάρνησης, ανδρείας και ελευθερίας, για τη συνέχιση του αγώνα της σκλαβωμένης Ελλάδος και μέχρι σήμερα. Η πολιτεία έστω και καθυστερημένα, θέλοντας να τιμήσει τον ήρωα και την επανάσταση του 1770, καθιέρωσε με προεδρικό διάταγμα το 2006 Εθνική εορτή τοπικής σημασίας για την Κρήτη, την πρώτη μετά την 17η Ιουνίου Κυριακή. Αδριάντες του μεγάλου ήρωα, υπάρχουν στην γενέτειρά του Ανώπολη, σε περίοπτη θέση της κεντρικής πλατείας, καθώς και στο Ηράκλειο. Επίσης προς τιμή του, έχει δοθεί το όνομά του στο Στρατόπεδο όπου είναι η έδρα της ΣΕΑΠ, καθώς και στο αεροδρόμιο Χανίων.

IMG 20210723 103612 2 Medium

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021 Κατηγορία ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση 47 χρόνων από την επική μάχη της ΕΛΔΥΚ για την προάσπιση του στρατοπέδου της ελληνικής δυνάμεως, στα αιματοβαμμένα χώματα της Κύπρου, ένα νέο βιβλίο έρχεται να προστεθεί στη «φαρέτρα» της ιστορικής αλήθειας, για όσους ενδιαφέρονται και την αναζητούν...

Πρόκειται για το βιβλίο με τίτλο: ΕΛΔΥΚ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΧΗ, του Σάββα Δ. Βλάσση, δημοσιογράφου, εκδότη του περιοδικού «Δούρειος Ίππος». Μετά από μια σειρά εξαίρετων τίτλων γύρω από τα γεγονότα του 1974, ο έγκριτος συνάδελφος στο νέο του βιβλίο μελετά, αναλύει και παρουσιάζει τη μάχη που έδωσαν οι Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής και ειδικότερα το κρίσιμο τριήμερο της δεύτερης φάσης (14 – 16 Αυγούστου) όπου οι γενναίοι υπερασπιστές του στρατοπέδου αναβίωσαν τις Θερμοπύλες και το Μανιάκι...

220992367 4693517890661540 2414317327326520228 n

Με μαρτυρίες βετεράνων πολεμιστών, ιστορικά αρχεία, ντοκουμέντα και αναλυτικούς χάρτες, το βιβλίο ΕΛΔΥΚ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΧΗ «μεταφέρει» τον αναγνώστη στο πεδίο της Τιμής και της Θυσίας, στα αιματοβαμμένα χώματα της Κύπρου τα οποία υπερασπίστηκαν με σθένος και αυταπάρνηση τα ελληνόπουλα που το δραματικό καλοκαίρι του 1974 τα βρήκε στη κόλαση του πολέμου, απέναντι στον προαιώνιο εχθρό του Γένους.

Πρόκειται για ένα έργο που δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη!

Συγγραφέας: Σάββας Δ. Βλάσσης
Έκδοση: Εκδόσεις ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ @ 2021, τηλ.: 6937937539, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 
ISBN: 978-618-80031-6-3
Διαστάσεις: 17 x 24 εκ.
Σελίδες: 445.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ:

Κύριοι, Πάτε Για Ύπνο - Η τραγωδία της Κύπρου όπως την έζησε ένας λοχαγός της 31 Μοίρας Καταδρομών

Από τον Ιερό Λόχο στους θρυλικούς ΛΟΚ - Η πολεμική δράση των Ελλήνων Καταδρομέων 

Τα Τεθωρακισμένα στον Ελληνικό Στρατό (1920-1940) 

Όπλα και καταρρίψεις της Ελληνικής Αεροπορίας 1940 - 41

Κωνσταντίνος Δ. Βλάσσης: Οι Εξοπλισμοί Της Ελλάδος 1936 - 1940

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2021 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Ένα εκπληκτικό βίντεο, με σπάνιο υλικό όσο και ιστορικό αρχειακό υλικό έδωσε στη δημοσιότητα η Dassault Aviation, με αφορμή την επίσημη παράδοση του πρώτου Rafale F3R στην Πολεμική Αεροπορία!

Το βίντεο, ξεκινά από το 1975 οπότε και παραδόθηκαν τα πρώτα Mirage F-1CG στην Ελλάδα, περνάει στο 1985 και στην παράδοση των Mirage-2000 EGM/BGM, στο 2000 και στην αγορά των Mirage-2000-5, για να φτάσουμε στο 2021, οπότε και η χώρα μας εισέρχεται πλέον στον ...κόσμο του Rafale.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο συγκεκριμένο βίντεο παρουσιάζονται για πρώτη φορά πλάνα από την εκπαίδευση των Ελλήνων Ιπταμένων και Τεχνικών, στο έδαφος, σε εξομοιωτή και στον αέρα, ενώ υπάρχουν πλάνα και από την προετοιμασία του πρώτου διθέσιου Rafale με s/n "401", προκειμένου να αναβαθμιστεί στο επίπεδο F3R.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2021 Κατηγορία ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ

Σύντομη επισκόπησις θεμάτων που άπτονται της επικαιρότητας εν σχέσει με την Γεωστρατηγική και την Ιστορία από τον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky με τον Δημοσιογράφο και  Αμυντικό Αναλυτή Γιάννη Θεοδωράτο στις 20/7/2021.

Δείτε το βίντεο:

 
Write on Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2021 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Στην αεροπορική βάση στο ISTRES στη Νότια Γαλλία έγινε η τελετή παράδοσης του πρώτου ελληνικού υπερσύγχρονου μαχητικού αεροσκάφους Rafale.

H Dassault Aviation αποδέσμευσε μοναδικές φωτογραφίες από το διθέσιο αεροσκάφος με s/n 401, το οποίο είναι και το πρώτο αεροσκάφος του τύπου που παρέλαβε η Πολεμική Αεροπορία.

Απολαύστε τις:

DA00044913 S

© Dassault Aviation - C. Cosmao

DA00044920 S

© Dassault Aviation - C. Cosmao

DA00044915 S

© Dassault Aviation - C. Cosmao

DA00044916 S

© Dassault Aviation - C. Cosmao

DA00044911 S

© Dassault Aviation - C. Cosmao

DA00045001 S

© Dassault Aviation - C. Cosmao