Write on Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2023 Κατηγορία ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

Γράφει ο: Εμμανουήλ Δασκαλάκης 

Μετά από μια τρομοκρατική επίθεση, την κύρια ευθύνη για τη διαχείριση της κατάστασης φέρουν οι υπεύθυνες αρχές για την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια του κράτους και οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα εμπλακούν με διάφορους τρόπους για να υποστηρίξουν τη γενικότερη προσπάθεια αντιμετώπισης, ανάλογα με τη φύση της επίθεσης και την έκταση των ζημιών.

Μερικά από τα καθήκοντα στα οποία μπορεί να εμπλακούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις μετά από μια τρομοκρατική επίθεση:

Έρευνα και διάσωση: Οι πυροσβέστες καλούνται να διενεργήσουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό και τον απεγκλωβισμό ατόμων που έχουν παγιδευτεί ή τραυματιστεί εξαιτίας της επίθεσης.

Καταστολή πυρκαγιάς: Κατά πάσα πιθανότητα να έχουν προκληθεί πυρκαγιές. Οι πυροσβέστες θα εργαστούν για την κατάσβεση αυτών των πυρκαγιών ώστε να αποτρέψουν την επέκτασή τους και την πρόκληση περαιτέρω ζημιών.

Αντιμετώπιση επικίνδυνων υλικών: Οι τρομοκρατικές επιθέσεις μπορεί να περιλαμβάνουν την απελευθέρωση επικίνδυνων υλικών. Πυροσβέστες με εξειδικευμένη εκπαίδευση οφείλουν να εντοπίσουν και έπειτα να απομονώσουν για να αξιολογήσουν και να μετριάσουν αυτές τις χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές ή πυρηνικές απειλές.

Ιατρική υποστήριξη: Οι πυροσβέστες σε πρώιμο στάδιο, δύνανται να παρέχουν ιατρική βοήθεια, όπως βασικές πρώτες βοήθειες και ταξινόμηση, στα θύματα της επίθεσης μέχρι να φτάσει πιο εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.

Υποστήριξη εκκένωσης: Οι πυροσβέστες πρέπει να φροντίσουν για την ασφαλή εκκένωση των πληγεισών περιοχών, βοηθώντας τους ανθρώπους να βγουν από τα κτίρια ή τις περιοχές που μπορεί να κινδυνεύουν.

Συντονισμός και επικοινωνία: Σε περιστατικά τέτοιας έκτασης, υπό τη σκέπη της Πολιτικής Προστασίας πρέπει να υπάρχει σωστός συντονισμός μεταξύ όλων των φορέων και να διασφαλίζεται η αποτελεσματική επικοινωνία και η κατανομή των πόρων.

Απολύμανση: Σε περίπτωση χημικής ή βιολογικής απειλής, οι πυροσβέστες ενδέχεται να συμμετέχουν στη δημιουργία χώρων απολύμανσης για τον καθαρισμό και τη θεραπεία ατόμων που ενδέχεται να έχουν εκτεθεί σε επικίνδυνες ουσίες.

Υπηρεσίες υποστήριξης: Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες συχνά παρέχουν υλικοτεχνική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού και του προσωπικού, για να βοηθήσουν στη διασφάλιση μιας συντονισμένης απόκρισης από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Ανακριτικό έργο και συλλογή στοιχείων: Μετά την άμεση ανταπόκριση, οι πυροσβέστες οφείλουν να προχωρήσουν σε ανακριτικό έργο για την τεκμηρίωση της σκηνής, τη διατήρηση αποδεικτικών στοιχείων και την παροχή πληροφοριών στην ίδια την υπηρεσία αλλά και τις υπόλοιπες αρχές.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος ρόλος των πυροσβεστών μετά από μια τρομοκρατική επίθεση εξαρτάται από το τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, τη φύση της επίθεσης και τους διαθέσιμους πόρους. Η συνεργασία μεταξύ διαφόρων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των αρχών ασφαλείας, των υπηρεσιών έκτακτης ιατρικής βοήθειας και της δημόσιας υγείας, είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και διαχείριση των επακόλουθων τέτοιων περιστατικών.

Εμμανουήλ Δασκαλάκης είναι Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος, πτυχιούχος Γεωλόγος, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διοίκησης Επιχειρήσεων (MBA) και τελειόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος "Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος Καταστροφών και Κρίσεων". Είναι επίσης απόφοιτος του Τμήματος ΙΕΚ "Στέλεχος Ασφαλείας Προσώπων και Υποδομών" και έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων που αφορούν κυρίως τη διαχείριση κρίσεων, την ασφάλεια και την ενέργεια. Τέλος, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής Πολεμικών Τεχνών

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

 

Write on Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2023 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Ιστορική στιγμή για το Πολεμικό Ναυτικό!

Η νέα - πρώτη - FDI ΗΝ «ΚΙΜΩΝ» F-601 "έπεσε" στο νερό και πλέον ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την επίσημη τελετή, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 4 Οκτωβρίου 2023, στο λιμάνι της Λοριάν στη Γαλλία.

Οι φωτογραφίες, που δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο navalnews.com, δείχνουν το πλοίο να προετοιμάζεται για την τελετή.

FDI HN Kimon 6 scaled

FDI HN Kimon 7 scaled

Στιγμιότυπο οθόνης 149

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

 

Write on Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Από τη Δευτέρα 11 έως και την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023, στο πλαίσιο της Τακτικής Αξιολόγησης της 114 Πτέρυγας Μάχης (114ΠΜ), πραγματοποιήθηκε, από Ομάδα Αξιολόγησης του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, η Τελική Επιχειρησιακή Αξιολόγηση (Final Operational Capability – FOC) της 332 Μοίρας.

Η Μοίρα αξιολογήθηκε ως προς την επιχειρησιακή της ικανότητα, υποστήριξη και διαλειτουργικότητα, σε όλο το εύρος των επιχειρήσεων που θα κληθεί να εκτελέσει, και όπως και στην Αρχική Επιχειρησιακή Αξιολόγηση (Initial Operational Capability – IOC), ανταπεξήλθε με απόλυτη επιτυχία.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σηματοδοτεί το πολύ υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και ετοιμότητας της 332 Μοίρας με αεροσκάφη Rafale, και την πλήρη ένταξή της στην επιχειρησιακή δομή και σχεδιασμό της Πολεμικής Αεροπορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα Rafale στην Ελλάδα: Το χρονικό της απόκτησης των Γαλλικών μαχητικών (ΒΙΝΤΕΟ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Rafale στην Πολεμική Αεροπορία: Οι χρόνοι ρεκόρ και ο αγώνας της 332 Μοίρας

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

 

Write on Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023 Κατηγορία ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Συνεχίζουν να συνδράμουν στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Με διαταγή του ΓΕΕΘΑ είναι σε ετοιμότητα και για την αντιμετώπιση του επερχόμενου κύματος κακοκαιρίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, σε πλήρη συντονισμό με την Πολιτική Προστασία.

Αναλυτικότερα:

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

– 108 άτομα ως χειριστές των διατιθέμενων μέσων.

– 12 άτομα ΕΔΛΟ ΠΒΧ σε 2 ομάδες (εντός της ημέρας, πρόκειται να συμπληρωθούν με 3 επιπλέον ομάδες των 5 ατόμων και να ανέλθει το προσωπικό στα 29 άτομα.

– 19 πτυχιούχοι Πολιτικοί Μηχανικοί.

– 1 Αξιωματικοί Υγειονομικού – Κτηνιατρικού.

Επιπρόσθετα για την επερχόμενη κακοκαιρία έχουν διατεθεί :

– 70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ με 10 λέμβους και τον απαιτούμενο εξοπλισμό είναι σε κίνηση για το Στρατόπεδο Μπουγά (Λάρισα).

– 120 άτομα (2 Λόχοι) της 32 ΤΑΞΠΝ, με 24 λέμβους στο Στρατόπεδο Γεωργούλα

ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΔΙΑΤΙΘΕΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΩΣ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΓΓΠΠ.

ΔΙΑΤΕΘΕΝΤΑ ΜΕΣΑ

• ΧΕΡΣΑΙΑ ΜΕΣΑ

– Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ): 3

– Οχήματα γενικής χρήσης: 11

– Ειδικά Οχήματα με Εξοπλισμό Απολύμανσης: 3

– Προωθητές γαιών: 3

– Φορτωτές γαιών: 3 (βρίσκονται σε κίνηση και πρόκειται αφιχθούν εντός της ημέρας επιπλέον 14 φορτωτές, τελικό σύνολο 17)

– Ισοπεδωτής γαιών: 1

– Εκσκαφείς τάφρων: 2

– Φορτωτές/εκσκαφείς τάφρων: 3

– Ανατρεπόμενα Οχήματα: 7 (βρίσκονται σε κίνηση και πρόκειται αφιχθούν εντός της ημέρας επιπλέον 14 ανατρεπόμενα, τελικό σύνολο 21)

– Ρυμουλκά Οχήματα: 7

– Φορτωτές μικρού μεγέθους: 2

– Γέφυρες: 2 Μπέλεϋ (Καλά Νερά Μαγνησίας και Στουρναραίικα Τρικάλων)

– Γεννήτριες: 2

– Λέμβοι: 12 (επιπλέον 10 λέμβοι της Ζ’ ΜΑΚ και 24 λέμβοι της 32 ΤAΞΠΝ όπως έχει προαναφερθεί στην παράγραφο προσωπικό, τελικό σύνολο 46)

– Λεωφορεία: 2

– Μηχάνημα Εξυγίανσης Ύδατος: 1

– Φωτιστικοί Πύργοι:4 αναπτύσσονται εντός της ημέρας.

ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΜΕΣΑ

– Ε/Π UH-1H: 3

– Πρόκειται να αναπτυχθούν σήμερα απογευματινές ώρες 1 CH-47D, 1 S-70, 1 SUPER PUMA στην 111ΠΜ και 110ΠΜ (αναλόγως διαθεσιμότητας υποστέγων στα Α/Δ).

– Επιπλέον τίθενται σε διάθεση του Δκτη 1ης Στρατιάς το σύνολο των UH-1H της περιοχής.

• ΜΕΣΑ ΠΝ

– Βρίσκεται ήδη στον λ. Βόλου το Α/Γ ΙΚΑΡΙΑ

– Σε ετοιμότητα 1 Φ/Γ (Κάρυστο) και 1 Πλοίο Ταχείας Μεταφοράς-ΠΤΜ (ΝΣ)

ΔΟΜΕΣ

– Ετοιμότητα διάθεσης ΚΑΑΥ Πλαταμώνα, Μαλακίου, Λεπτοκαρυάς και ΚΕΔΑ Σκοτίνας για φιλοξενία πληγέντων.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

– Τίθεται το σύνολο του προσωπικού Σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» στην περιοχή Θεσσαλίας από 24 1700 Σεπ 23 σε άμεση ετοιμότητα εντός μονάδων

– Το σύνολο του προσωπικού Σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» στις περιοχές Αττικο-Βοιωτίας και Θεσσαλονίκης από 24 1700 Σεπ σε δίωρη και από 25 0700 Σεπ σε άμεση ετοιμότητα εντός μονάδων.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Σάββατο, 09 Σεπτεμβρίου 2023 Κατηγορία ΕΠΙ ΣΚΟΠΟΝ

Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης, Αντιστράτηγος ε.α.

Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, σε συνδυασμό με τη νέα πολιτική του Ερντογάν για το προσφυγικό – μεταναστευτικό και ενώ ο ίδιος επιδεικνύει ένα φιλοδυτικό προσωπείο ενόψει και της έναρξης των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων, κατέδειξαν μία νέα τουρκική τακτική εργαλειοποίησης των ροών εναντίον της Ελλάδας και της Ε.Ε. Η Άγκυρα πλέον αποφεύγει τις άμεσες απειλές και την βίαιη προώθηση των μεταναστών προς Ελλάδα- Ευρώπη αλλά εφαρμόζει μία πολιτική εκφοβισμού και εξώθησης αυτών, αποφεύγοντας έτσι την ευθύνη των μεταναστευτικών ροών προς τις ευρωπαϊκές χώρες, αφού έχει ανάγκη την Ε.Ε. αλλά και την διατήρηση του δήθεν θετικού κλίματος με την Αθήνα.

Στο παρελθόν η Άγκυρα χρησιμοποίησε το μεταναστευτικό ασκώντας πίεση σε Αθήνα και Ε.Ε., με αποκορύφωμα την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2020, με την βίαιη προώθηση χιλιάδων μεταναστών στις Καστανιές του Έβρου, με σκοπό την αποδόμηση της χερσαίας συνοριακής γραμμής και τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας εντός της ελληνικής επικράτειας. Η σωστή τότε αντίδραση των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας αλλά και η ευρωπαϊκή υποστήριξη, αποτέλεσε μάθημα για την τουρκική πλευρά, καθώς αποκαλύφθηκε εσκεμμένη εφαρμογή οργανωμένου σχεδίου χρησιμοποίησης του μεταναστευτικού, ως πολιορκητικός κριός εναντίον της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Η Άγκυρα την παρούσα περίοδο, που διαθέτει την δυνατότητα να διαχειριστεί ως εργαλείο της εξωτερικής της πολιτικής σχεδόν 5 εκατομ. προσφύγων – μεταναστών, αλλάζει προσωπείο χρησιμοποιώντας και πάλι το μεταναστευτικό, χωρίς όμως να εμφανίζεται η ίδια ότι ασκεί με πρόθεση βία ώθησης των ορδών των ξένων ατόμων προς την ελληνική μεθόριο που συνήθως έπραττε στο παρελθόν, αφού την παρούσα χρονική περίοδο έχει σκοπό την αποκόμιση οικονομικών και πολιτικών ωφελημάτων από την Ε.Ε.. Επίσης με τον τρόπο αυτό η Άγκυρα, αποφεύγει την διατάραξη του «καλού κλίματος» που έχει διαμορφωθεί για την διεξαγωγή του ελληνοτουρκικού διαλόγου από τον οποίο η τουρκική πλευρά προσδοκά μόνο κέρδη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, η νέα αυτή τουρκική τακτική της «έμμεσης πολιορκίας» της Ελλάδας και της Ευρώπης, χρονικά ταυτίζεται με την ανακοίνωση της νέας τουρκικής πολιτικής αντιμετώπισης του προσφυγικού καθώς και της ανακοίνωσης από τον Τούρκο Πρόεδρο της επιθυμίας της Άγκυρας για επανεκκίνηση των διαδικασιών ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., της απελευθέρωσης του καθεστώτος βίζας και της τελωνειακής ένωσης.

Η νέα πολιτική αντιμετώπισης του μεταναστευτικού της κυβέρνησης Ερντογάν περιλαμβάνει, την απομάκρυνση 1,2 εκατομ. Σύριων προσφύγων εκτός Κων/πολης, την ίδρυση εθνικού κέντρου επαναπροώθησης εκτός χώρας των παράνομων ατόμων (μη εγγεγραμμένων στα αρχεία), την διευκόλυνση των εθελοντικά επιθυμούντων Σύριων να επιστρέψουν στις εστίες τους και την ίδρυση σημείων ελέγχων ξένων ατόμων σε όλη την τουρκική επικράτεια. Με την εφαρμογή της πολιτικής άσκησης σφιχτού ελέγχου και εκδίωξης μεγάλου αριθμού εκτός Τουρκίας, στην ουσία υποκινούνται αλλά και εξαναγκάζονται οι πρόσφυγες – μετανάστες να διαφύγουν προς Ελλάδα - Ευρώπη, χωρίς να δίνεται λαβή στην Ε.Ε. να επικρίνει την Άγκυρα για εσκεμμένη προώθηση όπως έπραξε το 2020. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την αύξηση του αριθμού των μεταναστών που διέρχονται από τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας ή φτάνουν στα ελληνικά νησιά μέσω του Αιγαίου, από τότε που ανακοινώθηκε η νέα αυτή πολιτική.

Κάθε μείωση των αντανακλαστικών του Ελληνικού Λιμενικού – Ακτοφυλακής αλλά και η αποφυγή άσκησης κριτικής στην Άγκυρα προς αποφυγή διατάραξης του δήθεν θερμού κλίματος διαλόγου που έχει διαμορφωθεί «μετασεισμικά» με την Τουρκία, ευνοούν τους τουρκικούς σχεδιασμούς αύξησης των ροών με προορισμό την Ελλάδα ασκώντας έτσι μία μορφή υβριδικής πίεσης σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Η Άγκυρα στοχεύει στην αποδόμηση των ελληνικών αντιδράσεων στοχοποιώντας το Ελληνικό Λιμενικό - Ακτοφυλακή καθώς και κάθε άλλο οργανισμό ασφάλειας, όπως Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας. Οι τελευταίες πυρκαγιές αποτέλεσαν μία πολύ καλή ευκαιρία για την Άγκυρα να επιδείξει ότι χωρίς ένοπλη σύγκρουση δύναται να αποκαλύψει κενά στο ελληνικό σύστημα ασφάλειας, να εκθέσει τις ελληνικές κρατικές αντιδράσεις και να προβληματίσει την ελληνική κοινωνία για τις δυνατότητες των στοιχείων Εθνικής Άμυνας ‘ώστε να πετύχει τους στόχους της μέσω μιας υβριδικής πίεσης. Οι ταυτόχρονες μαζικές προωθήσεις παράνομων μεταναστών σε Ελλάδα και Κύπρο το τελευταίο διάστημα είναι αποκαλυπτικές των τουρκικών μεθοδεύσεων.

Ο τελευταία εμφανιζόμενος ως φιλοδυτικός Ερντογάν, χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό, προκειμένου να δείξει στην Αθήνα ότι διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων στο θέμα των χρονικών επιδιώξεων αλλά και στη διαμόρφωση του σχετικού συνυποσχετικού προσφυγής στη Χάγη. Ο ίδιος θεωρεί ότι, μία αυξητική ροπή των ξένων προς την Ευρώπη, θα εξαναγκάσει την Ε.Ε. να επαναδιαπραγματευτεί με βελτιωμένους – θετικούς για την Άγκυρα όρους τα θέματα της τελωνειακής ένωσης και της απελευθέρωσης του καθεστώτος βίζας. Όλα αυτά και ιδιαίτερα το θέμα της βίζας, συμβάλλουν μακροπρόθεσμα στην ισλαμοποίησης της Ευρώπης η οποία έχει τεθεί στο στόχαστρο της φιλόδοξης πολιτικής του Ερντογάν, όπως αποκαλύπτεται ακόμη και από την αφρικανική πολιτική της Άγκυρας.

Λαμβάνοντας υπόψη την συγκυρία της τουρκικής πρόθεσης να διεκδικήσει με νέους εκβιαστικούς όρους των ευρωπαϊκή της προοπτική, το αδιέξοδο των συνομιλιών Ερντογάν-Άσαντ για το μέλλον της βόρειας Συρίας συμπαρασύροντας και την αδυναμία της τουρκικής πλευράς να επιστρέψει σε μαζικό αριθμό Σύριους πρόσφυγες στη συριακή επικράτεια και συνυπολογίζοντας παράλληλα το νέο σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, θα πρέπει να αναμένεται αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και είναι επιβεβλημένη η λήψη επιπλέον μέτρων σε συνεργασία με την Ε.Ε.

Η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να αποκαλύψουν τις τουρκικές μεθοδεύσεις και να τις προβάλλουν στην Ε.Ε., καθώς η ασφάλεια της Ευρώπης διέρχεται μέσα από τον Ελληνισμό που αποτελεί προπύργιο της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013-2017. Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο / 2022.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin