Σάββατο, 09 Σεπτεμβρίου 2023 21:25

Το νέο παιχνίδι του Ερντογάν με τις μεταναστευτικές ροές

Η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να αποκαλύψουν τις τουρκικές μεθοδεύσεις και να τις προβάλλουν στην Ε.Ε., καθώς η ασφάλεια της Ευρώπης διέρχεται μέσα από τον Ελληνισμό που αποτελεί προπύργιο της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να αποκαλύψουν τις τουρκικές μεθοδεύσεις και να τις προβάλλουν στην Ε.Ε., καθώς η ασφάλεια της Ευρώπης διέρχεται μέσα από τον Ελληνισμό που αποτελεί προπύργιο της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης, Αντιστράτηγος ε.α.

Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, σε συνδυασμό με τη νέα πολιτική του Ερντογάν για το προσφυγικό – μεταναστευτικό και ενώ ο ίδιος επιδεικνύει ένα φιλοδυτικό προσωπείο ενόψει και της έναρξης των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων, κατέδειξαν μία νέα τουρκική τακτική εργαλειοποίησης των ροών εναντίον της Ελλάδας και της Ε.Ε. Η Άγκυρα πλέον αποφεύγει τις άμεσες απειλές και την βίαιη προώθηση των μεταναστών προς Ελλάδα- Ευρώπη αλλά εφαρμόζει μία πολιτική εκφοβισμού και εξώθησης αυτών, αποφεύγοντας έτσι την ευθύνη των μεταναστευτικών ροών προς τις ευρωπαϊκές χώρες, αφού έχει ανάγκη την Ε.Ε. αλλά και την διατήρηση του δήθεν θετικού κλίματος με την Αθήνα.

Στο παρελθόν η Άγκυρα χρησιμοποίησε το μεταναστευτικό ασκώντας πίεση σε Αθήνα και Ε.Ε., με αποκορύφωμα την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2020, με την βίαιη προώθηση χιλιάδων μεταναστών στις Καστανιές του Έβρου, με σκοπό την αποδόμηση της χερσαίας συνοριακής γραμμής και τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας εντός της ελληνικής επικράτειας. Η σωστή τότε αντίδραση των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας αλλά και η ευρωπαϊκή υποστήριξη, αποτέλεσε μάθημα για την τουρκική πλευρά, καθώς αποκαλύφθηκε εσκεμμένη εφαρμογή οργανωμένου σχεδίου χρησιμοποίησης του μεταναστευτικού, ως πολιορκητικός κριός εναντίον της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Η Άγκυρα την παρούσα περίοδο, που διαθέτει την δυνατότητα να διαχειριστεί ως εργαλείο της εξωτερικής της πολιτικής σχεδόν 5 εκατομ. προσφύγων – μεταναστών, αλλάζει προσωπείο χρησιμοποιώντας και πάλι το μεταναστευτικό, χωρίς όμως να εμφανίζεται η ίδια ότι ασκεί με πρόθεση βία ώθησης των ορδών των ξένων ατόμων προς την ελληνική μεθόριο που συνήθως έπραττε στο παρελθόν, αφού την παρούσα χρονική περίοδο έχει σκοπό την αποκόμιση οικονομικών και πολιτικών ωφελημάτων από την Ε.Ε.. Επίσης με τον τρόπο αυτό η Άγκυρα, αποφεύγει την διατάραξη του «καλού κλίματος» που έχει διαμορφωθεί για την διεξαγωγή του ελληνοτουρκικού διαλόγου από τον οποίο η τουρκική πλευρά προσδοκά μόνο κέρδη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, η νέα αυτή τουρκική τακτική της «έμμεσης πολιορκίας» της Ελλάδας και της Ευρώπης, χρονικά ταυτίζεται με την ανακοίνωση της νέας τουρκικής πολιτικής αντιμετώπισης του προσφυγικού καθώς και της ανακοίνωσης από τον Τούρκο Πρόεδρο της επιθυμίας της Άγκυρας για επανεκκίνηση των διαδικασιών ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., της απελευθέρωσης του καθεστώτος βίζας και της τελωνειακής ένωσης.

Η νέα πολιτική αντιμετώπισης του μεταναστευτικού της κυβέρνησης Ερντογάν περιλαμβάνει, την απομάκρυνση 1,2 εκατομ. Σύριων προσφύγων εκτός Κων/πολης, την ίδρυση εθνικού κέντρου επαναπροώθησης εκτός χώρας των παράνομων ατόμων (μη εγγεγραμμένων στα αρχεία), την διευκόλυνση των εθελοντικά επιθυμούντων Σύριων να επιστρέψουν στις εστίες τους και την ίδρυση σημείων ελέγχων ξένων ατόμων σε όλη την τουρκική επικράτεια. Με την εφαρμογή της πολιτικής άσκησης σφιχτού ελέγχου και εκδίωξης μεγάλου αριθμού εκτός Τουρκίας, στην ουσία υποκινούνται αλλά και εξαναγκάζονται οι πρόσφυγες – μετανάστες να διαφύγουν προς Ελλάδα - Ευρώπη, χωρίς να δίνεται λαβή στην Ε.Ε. να επικρίνει την Άγκυρα για εσκεμμένη προώθηση όπως έπραξε το 2020. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την αύξηση του αριθμού των μεταναστών που διέρχονται από τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας ή φτάνουν στα ελληνικά νησιά μέσω του Αιγαίου, από τότε που ανακοινώθηκε η νέα αυτή πολιτική.

Κάθε μείωση των αντανακλαστικών του Ελληνικού Λιμενικού – Ακτοφυλακής αλλά και η αποφυγή άσκησης κριτικής στην Άγκυρα προς αποφυγή διατάραξης του δήθεν θερμού κλίματος διαλόγου που έχει διαμορφωθεί «μετασεισμικά» με την Τουρκία, ευνοούν τους τουρκικούς σχεδιασμούς αύξησης των ροών με προορισμό την Ελλάδα ασκώντας έτσι μία μορφή υβριδικής πίεσης σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Η Άγκυρα στοχεύει στην αποδόμηση των ελληνικών αντιδράσεων στοχοποιώντας το Ελληνικό Λιμενικό - Ακτοφυλακή καθώς και κάθε άλλο οργανισμό ασφάλειας, όπως Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας. Οι τελευταίες πυρκαγιές αποτέλεσαν μία πολύ καλή ευκαιρία για την Άγκυρα να επιδείξει ότι χωρίς ένοπλη σύγκρουση δύναται να αποκαλύψει κενά στο ελληνικό σύστημα ασφάλειας, να εκθέσει τις ελληνικές κρατικές αντιδράσεις και να προβληματίσει την ελληνική κοινωνία για τις δυνατότητες των στοιχείων Εθνικής Άμυνας ‘ώστε να πετύχει τους στόχους της μέσω μιας υβριδικής πίεσης. Οι ταυτόχρονες μαζικές προωθήσεις παράνομων μεταναστών σε Ελλάδα και Κύπρο το τελευταίο διάστημα είναι αποκαλυπτικές των τουρκικών μεθοδεύσεων.

Ο τελευταία εμφανιζόμενος ως φιλοδυτικός Ερντογάν, χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό, προκειμένου να δείξει στην Αθήνα ότι διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων στο θέμα των χρονικών επιδιώξεων αλλά και στη διαμόρφωση του σχετικού συνυποσχετικού προσφυγής στη Χάγη. Ο ίδιος θεωρεί ότι, μία αυξητική ροπή των ξένων προς την Ευρώπη, θα εξαναγκάσει την Ε.Ε. να επαναδιαπραγματευτεί με βελτιωμένους – θετικούς για την Άγκυρα όρους τα θέματα της τελωνειακής ένωσης και της απελευθέρωσης του καθεστώτος βίζας. Όλα αυτά και ιδιαίτερα το θέμα της βίζας, συμβάλλουν μακροπρόθεσμα στην ισλαμοποίησης της Ευρώπης η οποία έχει τεθεί στο στόχαστρο της φιλόδοξης πολιτικής του Ερντογάν, όπως αποκαλύπτεται ακόμη και από την αφρικανική πολιτική της Άγκυρας.

Λαμβάνοντας υπόψη την συγκυρία της τουρκικής πρόθεσης να διεκδικήσει με νέους εκβιαστικούς όρους των ευρωπαϊκή της προοπτική, το αδιέξοδο των συνομιλιών Ερντογάν-Άσαντ για το μέλλον της βόρειας Συρίας συμπαρασύροντας και την αδυναμία της τουρκικής πλευράς να επιστρέψει σε μαζικό αριθμό Σύριους πρόσφυγες στη συριακή επικράτεια και συνυπολογίζοντας παράλληλα το νέο σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, θα πρέπει να αναμένεται αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και είναι επιβεβλημένη η λήψη επιπλέον μέτρων σε συνεργασία με την Ε.Ε.

Η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να αποκαλύψουν τις τουρκικές μεθοδεύσεις και να τις προβάλλουν στην Ε.Ε., καθώς η ασφάλεια της Ευρώπης διέρχεται μέσα από τον Ελληνισμό που αποτελεί προπύργιο της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013-2017. Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο / 2022.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 09 Σεπτεμβρίου 2023 19:31