Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014 11:31

Παλαιά και Νέα Φρουρά - Ιστορική αναβίωση στην Ελλάδα

Η "Παλαιά Φρουρά" συστάθηκε το 2009 και ήταν η πρώτη ομάδα σύγχρονης ιστορικής αναβίωσης (Reenactment) πανελλαδικά! Η "Παλαιά Φρουρά" συστάθηκε το 2009 και ήταν η πρώτη ομάδα σύγχρονης ιστορικής αναβίωσης (Reenactment) πανελλαδικά!
Γράφει ο Λυκούργος Μαυριδόπουλος*

Τελευταία παρατηρείται ζωηρή δραστηριότητα ομάδων ιστορικής αναπαράστασης και αναβίωσης στην χώρα μας. H δραστηριότητα αυτή πηγάζει από την ανάγκη πολλών εκ των συμπατριωτών μας - όντας μανιώδεις μελετητές τής στρατιωτικής ιστορίας και οι ίδιοι - να αναπαραστήσουν ή και να αναβιώσουν, παλιές εποχές, και τούς διάφορους στρατούς που είδαν δράση σε αυτές. Άλλος ένας λόγος είναι και η ανάγκη να ακολουθηθούν τα βήματα άλλων χωρών επάνω στον ίδιο τομέα, μιας και εκεί, η ιστορική αναπαράσταση και αναβίωση, χαίρει μεγάλης απήχησης από το ευρύ κοινό.

Ας ξεκινήσουμε όμως πρώτα, με το τι ακριβώς είναι μια αναπαράσταση και το τι είναι, μία αναβίωση. Αναπαράσταση (reconstruction) λοιπόν είναι η προσπάθεια ενός μεμονωμένου ατόμου ή και μιας ομάδας ανθρώπων, να απεικονίσουν με "στατικό" τρόπο μία πτυχή της ιστορίας. Για παράδειγμα, να ντύσουν κάποιον με στολές και υλικά εποχής, έτσι ώστε να απεικονίσουν "ζωντανά" το στρατό εκείνης της περιόδου προς τέρψη του κοινού. Αναβίωση (reenactment), αντίστοιχα, είναι η προσπάθεια μεμονωμένων ατόμων ή και ομάδων, να ντυθούν και να εξοπλιστούν με τοιαύτα υλικά και κατόπιν, μέσω δραστηριοτήτων (καθημερινή ζωή και εργασίες σε υπαίθριο στρατόπεδο, παρελάσεις, στρατιωτική διαβίωση, ασκήσεις κτλ) να ξαναφέρουν στην "ζωή" τους διάφορους στρατούς της παλιάς εποχής, ξανά προς τέρψη του κοινού.

Η "Νέα Φρουρά" είναι επιφορτισμένη με σύγχρονα παίγνια αεροσφαίρισης / ιστορικής αναβίωσης, και ιδιαίτερα αυτά της "ψυχροπολεμικής" περιόδου.

Η "Παλαιά Φρουρά" συστάθηκε το 2009 και ήταν η πρώτη ομάδα σύγχρονης ιστορικής αναβίωσης (Reenactment) πανελλαδικά! Τελευταία ακούγεται από ομάδες παρόμοιου τύπου, ο ισχυρισμός πως αυτοί ήταν οι πρώτοι που ξεκίνησαν γενικά την ιστορική αναπαράσταση στη χώρα μας αλλά αυτό είναι απόλυτα ανακριβές! Η αλήθεια είναι πως ιστορική αναβίωση υπήρχε στην Ελλάδα ήδη από την δεκαετία του '90 (βλέπε Σύλλογο αναβίωσης Νεμέων Αγώνων, κτλ). Στον τομέα, της στρατιωτικής αναβίωσης, οι πρώτες πραγματικές ομάδες του εν λόγο τύπου, ήταν τα αρχαιοπρεπή αγήματα που αναβίωναν Ελληνικούς στρατούς της κλασσικής περιόδου, και υπήρχαν στο στερέωμα πριν από το 2007!

Αναπαράσταση μάχης από τα μέλη της Παλαιάς Φρουράς.

Αυτές οι ομάδες, μπορούνε επάξια να φέρουν τον τίτλο των "πρωτοπόρων" της ιστορικής (και δη της στρατιωτικής) αναβίωσης στη χώρα μας. ΄Η"Παλαιά Φρουρά" ωστόσο, είναι η πρώτη πανελλαδικά που καταπιάστηκε με σύγχρονη πολεμική θεματολογία (του 20ου αιώνα δηλαδή) και προηγείται των άλλων ομάδων τουλάχιστον κατά ένα χρόνο. Από τα τέλη του 2009. Οι υπόλοιπες ομάδες εμφανίστηκαν κατά το τέλος του 2010, και μια αναδρομή στα φόρουμ και τις ημερομηνίες της καθεμιάς, μπορεί να πείσει και τον πλέον δύσπιστο!
Η εν λόγω ομάδα ιδρύθηκε από τους Λυκούργο Μ. (Nemesis) και Στεφανο Κ. (Solid snake - στον αεροσφαιρισμό, είθισται τα διάφορα μέλη να φέρουν ονομασίες εμπνευσμένες απο γνωστούς ήρωες, αρχαίους Θεούς, κτλ) στην Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο του 2009, και σκοπός της ήταν να προωθήσει τα παίγνια Αεροσφαίρισης / Ιστορικής Αναβίωσης. Το γκρουπ στελεχώθηκε από μια μικρή, αφοσιωμένη ομάδα ατόμων τα οποία ενδιαφέρονται για ιστορικά θέματα, στολές και όπλα εποχής.

Φωτογράφιση των μελών της Παλαιάς Φρουράς, μετά από ιστορική αναπαράσταση.

Την έμπνευση της ονομασίας της ομάδας, όπως και το σύμβολό της (δύο χιαστί τυφέκια Mannlicher μαζί με ανάποδο Γαλλικό κράνος τύπου Adrian σε παράσταση ηρώου) είχε ο Nemesis ο οποίος είναι και ο πλέον αρμόδιος σε θέματα ιστορικής ακρίβειας στολών, όπλων, κτλ, ένεκα της μακράς εμπειρίας του, ως συλλέκτης και ερασιτέχνης ιστορικός. Είναι δε γεγονός, πως ο υποφαινόμενος κατέχει τα "πρωτεία" και στην ιστορική αναπαράσταση σύγχρονων εμπόλεμων συγκρούσεων, μιας και ήταν ο πρώτος πανελλαδικά, ο οποίος αρθρογράφησε σε τοπικά και ξένα περιοδικά, συνοδεύοντας τα κείμενά του, με φωτογραφίσεις μοντέλων, που έφεραν στολές και όπλα εποχής, από τη δική του προσωπική συλλογή! Μια προσπάθεια που δεν είχε γίνει έως τότε στη χώρα μας, σε ιδιωτικό επίπεδο!

Αναπαράσταση του πολέμου του Βιετνάμ!

Ως απόρροια της "Παλαιάς Φρουράς" προέκυψε και η "Νέα Φρουρά" η οποία είναι επιφορτισμένη με σύγχρονα παίγνια αεροσφαίρισης / ιστορικής αναβίωσης, και ιδιαίτερα αυτά της "ψυχροπολεμικής" περιόδου. Το έμβλημα της, φέρει δύο χιαστί Γιουγκοσλαβικά τυφέκια τύπου Μ70 ZASTAVA, με κονκάρδα φέρουσα τα εθνικά χρώματα, αναρτημένη άνωθεν των τυφεκίων. Τα διάφορα παίγνια γίνονται πάντα υπό αυστηρή καθοδήγηση, ως επί το πλείστον σε υπαίθριους και απομονωμένους χώρους, και με την χρήση όσο το δυνατόν πιο αυθεντικών στολών, υλικών,κτλ. Ο οπλισμός αποτελείται από όπλα αεροσφαίρισης (αεροβόλα τα οποία βάλουν πλαστικά σφαιρίδια) τα οποία είναι πιστά αντίγραφα των πραγματικών.

Ως απόρροια της "Παλαιάς Φρουράς" προέκυψε και η "Νέα Φρουρά" η οποία είναι επιφορτισμένη με σύγχρονα παίγνια αεροσφαίρισης / ιστορικής αναβίωσης, και ιδιαίτερα αυτά της "ψυχροπολεμικής" περιόδου.

Λόγο των δραστηριοτήτων και της δικής μας ομάδας, εκτός όλων των υπολοίπων, μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα πλέον, πως στην Ελλάδα καλύπτονται σχεδόν όλα τα φάσματα της ιστορικής αναβίωσης, όπως η αρχαιοελληνική ... ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και οι μεταπολεμικές περίοδοι! Για περισσότερες πληροφορίες ή και παρακολούθηση των εκάστοτε δραστηριοτήτων μας, μπορείτε να μας επισκεφθείτε στο facebook, στην παρακάτω διεύθυνση:

https://www.facebook.com/groups/175278925930136/permalink/175283862596309/ 

*Ιδρυτής των ομάδων σύγχρονης Ιστορικής Αναβίωσης / Αεροσφαίρισης "Παλαιά & Νέα Φρουρά"

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014 11:40