Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021
Write on Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021 Κατηγορία ΛΕΦΕΔ

Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Την ουσιαστική όσο και ρεαλιστική εκπαίδευση των μελών της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων επιβεβαιώνουν για μία ακόμα φορά οι εικόνες από την προετοιμασία της Ομάδας Αναγνωρίσεως της ΛΕΦΕΔ για το φημισμένο Cambrian Patrol, εκεί όπου οι Έλληνες Έφεδροι θα σηκώσουν για μία ακόμα φορά ψηλά την γαλανόλευκη, αποδεικνύοντας το υψηλό αίσθημα της ευθυνης και του καθήκοντος που διέπει τη μεγάλη αυτή οικογένεια.

Η Ομάδα Αναγνωρίσεως, με την κωδική ονομασία "Αρματολοί" θα λάβει για 5η φορά μέρος στην Άσκηση που οργανώνει ο Βρετανικός Στρατός το διάστημα 8-17 Οκτωβρίου 2021 στην Ουαλία, αλλά και νωρίτερα στην Άσκηση ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2021 που θα πραγματοποιηθεί στις 17-19 Σεπτεμβρίου 2021 στην Καβάλα.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε στιγμιότυπα από νυχτερινή εκπαίδευση της Ομάδας Αναγνωρίσεως της ΛΕΦΕΔ στο πλαίσιο της προετοιμασίας τόσο για τον Μακεδονομάχο 2021, όσο και για την άσκηση Cambrian Patrol του Βρετανικού Στρατού. Συγκεκριμένα, οι έφεδροι ασκήθηκαν στην έκδοση Γρήγορων Διαταγών Μάχης. Συμφώνα με το σενάριο πρόκειται για Προφυλακή Μάχης του εχθρού (σε γνωστή εντοπισμένη θέση).

Σημειώνεται πως πρόκειται για εκπαίδευση και όχι για επίδειξη ή κάτι άλλο. Σκοπός είναι η αποκόμιση εμπειριών και εικόνων αλλά - το σημαντικότερο - η διόρθωση των λαθών. Επιδίωξη της Ομάδας είναι η συνεχής βελτίωση μέσω της συνεχούς εκπαίδευση, των αδιάκοπων εβδομαδιαίων πορειών και των τακτικών σεναρίων.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο, την προετοιμασία που απαιτείται για να μπορέσουν τα μέλη της ΟΑ να εκτελέσουν την συγκεκριμένη αποστολή: 

Το defenceline.gr, είχε την τιμή να φιλοξενήσει ειδικό άρθρο για τις ελληνικές αποστολές της ΛΕΦΕΔ στα CP των περασμένων ετών, το οποίο υπογράφει ο Λοχαγός ε.α. Γεώργιος Γκουντσίδης, ο οποίος ήταν Εκπαιδευτής ΝΑΤΟ επι σειρά ετών σε σχολεια του πρώην ILRRPS (ISTC πλέον) υπηρετών σε ΕΤΑ, Ζ'ΜΑΚ, επίτιμο μέλος ΛΕΦΕΔ, Mission manager και στις τέσσερις αποστολές της Ο.Α. ΛΕΦΕΔ στην άσκηση Cambrian Patrol.

Στο άρθρο (ολόκληρο μπορείται να το διαβάσετε ΕΔΩ), ο Γεώργιος Γκουντσίδης είχε επισημάνει χαρακτηριστικά:

"Από την πράξη, από τα γεγονότα και τα αποτελέσματα, αποδείχτηκε ότι η θέληση για επιτυχία των μελών της Ελληνικής περιπόλου, όλων απλών εφέδρων πολιτών που ασχολούνται υπό στιβαρή ηγεσία, να ξεπεράσουν όχι μόνο μόνιμα εκπαιδευμένους εφέδρους του Ην. Βασιλείου, ομάδες από μόνιμο προσωπικό των Όπλων - Σωμάτων, Ειδικών Δυνάμεων, άλλων Ομάδων από κράτη που βάσει συμφωνιών εκπαιδεύτηκαν από το Ην.Βασίλειο και τέλος από Ομάδες μόνιμου προσωπικού που μετά από πολύμηνες ασκήσεις στις χώρες τους νίκησαν, επιλέχτηκαν και εκπαιδεύτηκαν εντατικά ώστε να αντιπροσωπεύσουν τις χώρες τους.
Συμπερασματικά είναι ξεκάθαρο ότι η σταθερή ανοδική πορεία της ΟΑ της ΛΕΦΕΔ μοιραία την έχει εκτινάξει ως την πλέον εμφορούμενη με τα απαραίτητα προσόντα ώστε να φέρει την ανώτατη διάκριση του Cambrian Patrol που είναι το Χρυσό Μετάλλιο και μάλιστα τι πιο ωραίο το έτος 2021 κάνοντας περήφανους όλους τους Έλληνες δίνοντάς τους μία ακόμα χαρά για τα 200 χρόνια της ελευθερίας από το 1821, γιατί αν κρίνω βάσει της πείρας μου στις ειδικές επιχειρήσεις, σε ποια ομάδα θα έδινα να φέρει σε πέρας μία αποστολή, σε μία που επιτυγχάνει σταθερά ή σε μία που θα χρειαζόταν να κάνω τόσο εκτίμηση κινδύνου όσο και τον παράγοντα τύχη;".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΛΕΦΕΔ: Ρεαλιστικές προτάσεις και μέτρα για την αναβάθμιση της Εφεδρείας