Τρίτη, 17 Ιουνίου 2014 11:36

Η Μάχη της Κρήτης - Hμερολογιακό ιστορικό του Χρήστου Ρουσσόπουλου

Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στις 28 Ιουνίου, ημέρα Σάββατο, στον χώρο του Μουσείου στο Ηράκλειο με την παρουσία της κόρης του Χρήστου Ρουσσόπουλου, κυρίας Ελένης Θεοδωρακοπούλου, η οποία και παραχώρησε το χειρόγραφο προς έκδοση, και της παροικίας των Θρακιωτών Ηρακλείου. Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στις 28 Ιουνίου, ημέρα Σάββατο, στον χώρο του Μουσείου στο Ηράκλειο με την παρουσία της κόρης του Χρήστου Ρουσσόπουλου, κυρίας Ελένης Θεοδωρακοπούλου, η οποία και παραχώρησε το χειρόγραφο προς έκδοση, και της παροικίας των Θρακιωτών Ηρακλείου.

Από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, για την 73η επέτειο για την από αέρος επίθεση των Γερμανών και τη μοναδική στα χρονικά του πολέμου αντίσταση του νησιού, κυκλοφόρησε το μεγάλου ενδιαφέροντος ημερολογιακό ιστορικό του Χρήστου Ρουσσόπουλου με τίτλο Η Μάχη της Κρήτης.

Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στις 28 Ιουνίου, ημέρα Σάββατο, στον χώρο του Μουσείου στο Ηράκλειο με την παρουσία της κόρης του Χρήστου Ρουσσόπουλου, κυρίας Ελένης Θεοδωρακοπούλου, η οποία και παραχώρησε το χειρόγραφο προς έκδοση, και της παροικίας των Θρακιωτών Ηρακλείου.

Τα τελευταία χρόνια έγινε γνωστή η ενεργή συμμετοχή στη Μάχη 300 Θρακιωτών νεοσυλλέκτων, οι οποίοι μόλις εκλήθηκαν και παρουσιάστηκαν στον ελληνικό στρατό τις πρώτες μέρες του Απριλίου 1941, μεταφέρθηκαν μαζί με άλλα τμήματα στρατού στην Κρήτη και πολέμησαν κατά την επίθεση Ερμής στο Ηράκλειο και αλλού, έμειναν αιχμάλωτοι μετά την παράδοση του ελληνικού στρατού στους Γερμανούς και μετά από ένα έτος, όσοι επέζησαν, επέστρεψαν στη γενέτειρά τους.

Οι ιστορικές αφηγήσεις γύρω από τη Μάχη της Μάχης σπανίζουν, αν και μπορούμε να υποθέσουμε ότι πρέπει να υπάρχουν και να μην έχουν έρθει ακόμα στο φως. Για τον λόγο αυτό στο βιβλίο του Χρήστου Ρουσσόπουλου ακολουθούν σε επίμετρο εννέα ακόμα μαρτυρίες Εβριτών στρατιωτών που παρουσιάζουν πρόσθετο ενδιαφέρον και οι οποίες καταγράφηκαν πρόσφατα, πολλές από αυτές με την πρωτοβουλία της κυρίας Μαίρης Τζιβελέκη.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter