Δευτέρα, 02 Φεβρουαρίου 2015 20:18

Αλεξάντρ Ορλώφ: Εγχειρίδιο Κατασκοπείας και Ανταρτοπολέμου

Η εκπαίδευση των Σοβιετικών πρακτόρων σε επιχειρήσεις παρακολούθησης, παραπλάνησης και ανορθόδοξου πολέμου. Η εκπαίδευση των Σοβιετικών πρακτόρων σε επιχειρήσεις παρακολούθησης, παραπλάνησης και ανορθόδοξου πολέμου.

«Τα σημαντικότερα κρατικά μυστικά και ιδιαίτερα οι ενδείξεις ως προς τις προθέσεις και τα σχέδια δυνητικών εχθρών δεν μπορούν να βρεθούν σε εφημερίδες, βιβλία ή διάσπαρτες πληροφορίες αλλά κρατούνται πίσω από καλά κλειδωμένες πόρτες. Η αποστολή των υπηρεσιών πληροφοριών είναι να αποκτήσουν τα κλειδιά για αυτές τις πόρτες».

Στο βιβλίο αυτό, ο Αλεξάντρ Ορλώφ εξηγεί πώς στρατολογούνται και εκπαιδεύονται οι άνθρωποι εκείνοι οι οποίοι καταφέρνουν να γυρίσουν τά κλειδιά που ξεκλειδώνουν τά μυστικά στα οποία οικοδομείται η ασφάλεια ενός κράτους.

Το Εγχειρίδιο Κατασκοπείας και Ανταρτοπολέμου αναλύει τις βασικές διαφορές στρατηγικής και τακτικής που διέκριναν της Σοβιετικές υπηρεσίες πληροφοριών από εκείνες των δυτικών κρατών και αναλύει εκτενώς τα 8 διαφορετικά είδη της Σοβιετικής κατασκοπείας. Περιγράφει πώς οι Σοβιετικοί πράκτορες εκπαιδεύονταν να χρησιμοποιούν πολλαπλές ταυτότητες, πώς στρατολογούσαν πληροφοριοδότες σε ξένα κράτη και τις ικανότητες που είχαν αναπτύξει ώστε να ξεγελούν τους αντικατασκόπους. Όλοι οι Σοβιετικοί αρχικατάσκοποι, περιλαμβανομένου του Συνταγματάρχη Ρούντολφ Άμπελ και του Μόλοντυ-Λονσντέηλ, ο οποίος υπέκλεψε τά μυστικά σχέδια του ατομικού υποβρυχίου, είχαν εφαρμόσει τις αρχές που περιγράφονται σε αυτό το βιβλίο.

Ο συγγραφέας έγραψε την πρωτότυπη βερσιόν του βιβλίου αυτού το 1936 προς χρήση από τους αξιωματικούς πληροφοριών της NKVD. Χρησιμοποιήθηκε επίσης σαν κείμενο από τον ίδιο ώστε να διδάξει τακτικές κατασκοπείας στους μαθητές της Κεντρικής Στρατιωτικής Σχολής της Μόσχας.

Εκδόσεις: Eurobooks

Μετάφραση: Ιωάννης Παράσχος

Σελίδες: 180

ISBN: 978-960-9431-37-8

Τιμή: € 15 - Διατίθεται από το βιβλιοπωλείο Ελεύθερη Σκέψις

1 eurobooks

Ο Αλεξάντρ Ορλώφ (1895-1973) γνώριζε περισσότερα για τις Σοβιετικές επιχειρήσεις πληροφοριών από οποιονδήποτε άλλον πέρα από την Ρωσική επικράτεια κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Υπήρξε στρατηγός της διαβόητης NKVD και υπαρχηγός της Σοβιετικής Αντικατασκοπείας.

Διοίκησε ανταρτικές δυνάμεις κατά το Ρωσικό Εμφύλιο Πόλεμο, ήταν αρχηγός αντικατασκοπείας της 12ης Κόκκινης Στρατιάς, βοηθός εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου καθώς και Διευθυντής του Οικονομικού Τμήματος που επέβλεπε το εξωτερικό εμπόριο της Σοβιετικής Ένωσης. Επίσης διοίκησε τα μεθοριακά στρατεύματα που φύλασσαν τα Σοβιετικά σύνορα με την Τουρκία και το Ιράν. Κατά την διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου υπηρέτησε σαν Σοβιετικός κυβερνητικός σύμβουλος της τότε Ισπανικής κυβέρνησης και ήταν αυτός ο οποίος οργάνωσε μυστικά την μεταφορά του Ισπανικού χρυσού στην Ρωσία. Το 1938 ανακλήθηκε στην ΕΣΣΔ όμως αρνήθηκε να επιστρέψει καθώς συνειδητοποίησε πως επρόκειτο να εκτελεστεί. Τότε αποφάσισε να αυτομολήσει στις ΗΠΑ μαζί με την οικογένεια του. Ήταν ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός πληροφοριών που ήρθε ποτέ σε σύγκρουση με το Κρεμλίνο.

Ο Αλεξάντρ Ορλώφ ήταν επίσης ο συγγραφέας του αποκαλυπτικού βιβλίου «Η Μυστική Ιστορία των Εγκλημάτων του Στάλιν» (1954) που πρώτα εκδόθηκε σαν σειρά άρθρων στο περιοδικό Life (κυκλοφόρησε στα Ελληνικά το 1970). Απεβίωσε στις ΗΠΑ το 1973.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter.