Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2015 16:00

286 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού – Πολεμικό Ημερολόγιο 1974

Η ιστορία αλλά ηρωική δράση των ανδρών του 286 ΤΜΠ κατά τη διάρκεια των γεγονότων της Κύπρου! Η ιστορία αλλά ηρωική δράση των ανδρών του 286 ΤΜΠ κατά τη διάρκεια των γεγονότων της Κύπρου!

''...Το έργο της καταγραφής της ιστορίας του Τάγματος δεν ήταν εύκολο. Οι γραπτές πηγές, τα Πολεμικά Ημερολόγια και οι Ημερήσιες Διαταγές δεν ήταν πάντοτε σαφείς, γιατί σε μερικές περιπτώσεις καταγράφηκαν αρκετούς μήνες αργότερα. Πολλές από τις διαταγές ήταν προφορικές και δεν υπήρχαν γραπτά τεκμήρια. Σημαντικό εργαλείο στην καταγραφή της ιστορίας ήταν οι μαρτυρίες αξιωματικών και οπλιτών του Τάγματος καθώς επίσης και οι μαρτυρίες αξιωματικών και οπλιτών άλλων Μονάδων που έδρασαν από κοινού με το 286 Μ.Τ.Π. στον ίδιο γεωγραφικό χώρο.
Είναι γνωστές και αναμενόμενες οι δυσκολίες που προκύπτουν από την προφορική ιστορία, ιδιαίτερα όταν οι αναμνήσεις αυτές καταγράφονται μετά από τριάντα πέντε χρόνια από τα γεγονότα που περιγράφουν. Δύσκολη ήταν ακόμη η συνομιλία με ανθρώπους που για χρόνια προσπαθούσαν να σβήσουν από τη μνήμη τους τις τραγικές εμπειρίες που έζησαν το πικρό και προδομένο καλοκαίρι του '74. Τότε, που είδαν φίλους και συμπολεμιστές να πεθαίνουν ή να ακρωτηριάζονται ή να αγνοούνται.

Συνολικά λήφθηκαν διακόσιες τριάντα τέσσερις συνεντεύξεις αξιωματικών και οπλιτών του 286 Μ.Τ.Π., αξιωματικών και οπλιτών άλλων Μονάδων, πολιτών που έζησαν από κοντά τα πολεμικά γεγονότα στα οποία έλαβε μέρος το 286 Μ.Τ.Π. και τέλος συγγενών των ηρωικώς πεσόντων ή αγνοούμενων του Τάγματος. Παράλληλα συγκεντρώθηκαν ή διασταυρώθηκαν πληροφορίες από δεκάδες άλλους αξιωματικούς και οπλίτες που έλαβαν μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις του 1974...'' (Απόσπασμα από ομιλία του συγγραφέως)

9 286

Συγγραφέας: Δημήτρης Ηρ. Ταλιαδώρος

Έκδοση: Σύνδεσμος Πολεμιστών 286 ΜΤΠ - 1974, β' έκδοση επαυξημένη - βελτιωμένη (Λευκωσία 2010).

ISBN: 978-9963-8610-3-3

Περιγραφή: Σελ. 608, σκληρό εξώφυλλο, 243 X 170 mm, δεκάδες α/μ φωτό (πολλές από τις οποίες δημοσιεύονται για πρώτη φορά), χάρτες, σχεδιαγράμματα, πἰνακες, παραρτήματα.

Άμεσα διαθέσιμο από το: www.discounthobbyzone.com 

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015 23:17