Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013 16:21

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Ακριβού Τσολάκη – Συγκίνηση για τον Αεροπόρο που τόλμησε!

Στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Τόλμα! Ένας τρόπος ζωής, των εκδόσεων 11Aviation, ο αντισμήναρχος εα κ. Ακριβός Τσολάκης κάνει μια αναδρομή στις στιγμές και τα γεγονότα που τον σημάδεψαν ως αεροπόρο και ως άνθρωπο. Στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Τόλμα! Ένας τρόπος ζωής, των εκδόσεων 11Aviation, ο αντισμήναρχος εα κ. Ακριβός Τσολάκης κάνει μια αναδρομή στις στιγμές και τα γεγονότα που τον σημάδεψαν ως αεροπόρο και ως άνθρωπο.
Του Νίκου Γαβριλάκη

Φωτογραφίες: 11aviation.com

Η αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας ήταν γεμάτη, όχι απλά από κόσμο της αεροπορίας, φίλους, συμπολεμιστές και συνοδοιπόρους του μεγάλου αεροπόρου και λάτρη της αεροπορίας κ. Ακριβού Τσολάκη.
Κυρίως, ήταν γεμάτη από συγκίνηση, όμορφες και δύσκολες αναμνήσεις, δυνατές και συγκλονιστικές στιγμές. Όλα αυτά, πλαισιωμένα με ένα αίσθημα ευθύνης, προσφοράς και αμέτρητες ώρες πτήσης. Σε αυτό το κλίμα έγινε στο Πολεμικό Μουσείο η παρουσίαση του βιβλίου του αντισμηνάρχου ε.α. Ακριβού Τσολάκη Τόλμα! Ένας τρόπος ζωής.

Όλοι μίλησαν με κολακευτικά λόγια για το έργο που έφερε εις πέρας όλα αυτά τα χρόνια ο συγγραφέας, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Για το βιβλίο μίλησαν ο υποπτέραρχος εα Λαζάρου, ο αντιστράτηγος εα Γιώργος Τσουβαλάς, ο δρ. Διονύσης Καλόφωνος, ο πτέραρχος εα ξενογιάννης και ο υποναύαρχος μάστρακας. Ο υποπτέραρχος εα κ. Λαζάρου αναφέρθηκε στον λιτό και όμορφο τρόπο γραφής του συγγραφέα και στα χρόνια που υπηρέτησε στην ΠΑ. Ο αντιστράτηγος εα κ. Τσουβαλάς αναφέρθηκε κυρίως στο κομμάτι του βιβλίου περί του Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας, στο μακρινό κομμάτι γης στο οποίο βρέθηκαν να συνυπηρετούν. Ο δρ. Καλόφωνος αναφέρθηκε στην προσφορά του συγγραφέα περί της ασφάλειας πτήσεων στην ΟΑ και την ΥΠΑ. Ο υποτέραρχος κ. Ξενογιάννης μίλησε για τον ρόλο που διαδραμάτισε ο κ. Τσολάκης στη δημιουργία κώδικα ασφάλειας πτήσεων στην ίδια την ΠΑ. Το κλίμα βάρυνε κι έγινε απείρως συγκινητικό όταν στο βήμα κλήθηκε ο υποναύαρχος κ. Μάστρακας, φίλος αδερφικός όπως ο ίδιος είπε, του κ. Τσολάκη και αδερφός του πεσόντα στις 4 Ιουνίου 1956 υποσμηναγού Μάστρακα με F-84G, αδελφικού φίλου και συμμαθητή στη Σχολή, του κ. Τσολάκη.
Όλοι μίλησαν με κολακευτικά λόγια για το έργο που έφερε εις πέρας όλα αυτά τα χρόνια ο συγγραφέας, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Για τον ρόλο που είχε, στην καθιέρωση της Ελλάδας ως ασφαλή αεροπορικό προορισμό, στην εξύψωση της ελληνικής αεροπορίας σε έναν οργανισμό ειδήμονα περί της ασφάλειας πτήσεων.

Στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Τόλμα! Ένας τρόπος ζωής, των εκδόσεων 11Aviation, ο αντισμήναρχος εα κ. Ακριβός Τσολάκης κάνει μια αναδρομή στις στιγμές και τα γεγονότα που τον σημάδεψαν ως αεροπόρο και ως άνθρωπο.

Στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Τόλμα! Ένας τρόπος ζωής, των εκδόσεων 11Aviation, ο αντισμήναρχος εα κ. Ακριβός Τσολάκης κάνει μια αναδρομή στις στιγμές και τα γεγονότα που τον σημάδεψαν ως αεροπόρο και ως άνθρωπο. Τις απώλειες που τον στιγμάτισαν και τον ώθησαν να αποφασίσει να λάβει την επαγγελματική πορεία που έλαβε. Εμβαθύνει σε όσα τον έκαναν να ξεκινήσει να πετά (με DeHavilland Tiger Moth), και μέσω μιας εντυπωσιακής γκάμας τύπων στρατιωτικών αεροσκαφών (από Spitfire και Mustang μέχρι C-47 και F-84), να κλείνει την πτητική του καριέρα στην πολιτική αεροπορία με τα γιγάντια 747.

Η σύντομη ομιλία του συγγραφέα κ. Ακριβού Τσολάκη στην παρουσίαση του βιβλίου του, έκλεισε με τον ίδιο να υπόσχεται ότι θα συνεχίσει να προσφέρει στην αεροπορική ιδέα.

Αναλύει τις προσωπικές του ανάγκες και τις εθνικές επιταγές που ο ίδιος αισθανόταν, οι οποίες και τον κράτησαν κοντά στο αεροπορικό αντικείμενο ακόμη κι αφότου προσγείωσε για τελευταία φορά το 747 του. Όλα αυτά, γραμμένα με την απλή, μεστή και ταυτόχρονα κατανοητή πένα ενός λάτρη της αεροπορίας και της αεροπορικής ιδέας, ενός ανθρώπου που πάνω απ' όλα έβαζε πάντα το καθήκον προς την πατρίδα και τους συμπατριώτες του με την καλώς εννοούμενη έννοια του εθνικισμού και του πατριωτισμού όπως εκείνος την αισθανόταν και την εξέφραζε.

 Η παρουσίαση του βιβλίου του αντισμηνάρχου ε.α. Ακριβού Τσολάκη Τόλμα! Ένας τρόπος ζωής έγινε στο Πολεμικό Μουσείο.

Η σύντομη ομιλία του συγγραφέα κ. Ακριβού Τσολάκη στην παρουσίαση του βιβλίου του, έκλεισε με τον ίδιο να υπόσχεται ότι θα συνεχίσει να προσφέρει στην αεροπορική ιδέα, λέγοντας χαρακτηριστικά: Ένας μεγάλος Αμερικανός μου είπε κάποτε ότι "Old soldiers never die... They just fade away. Εγώ θα το διορθώσω και θα πω Old soldiers never die. They fight all the way.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013 16:21