Τρίτη, 24 Μαΐου 2016 09:03

Απόδραση από την Κρήτη - Ημέρες Πολέμου 1941 (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Η επίσημη παρουσίαση έγινε μέσα σε κλίμα συγκίνησης καθώς παρέστησαν ο γιος και μέλη της οικογένειας του James De Mole Carstairs, κάνοντας το μακρύ ταξίδι από την Αυστραλία στην Κρήτη γι αυτήν τη μοναδική στιγμή! Η επίσημη παρουσίαση έγινε μέσα σε κλίμα συγκίνησης καθώς παρέστησαν ο γιος και μέλη της οικογένειας του James De Mole Carstairs, κάνοντας το μακρύ ταξίδι από την Αυστραλία στην Κρήτη γι αυτήν τη μοναδική στιγμή!
Ρεπορτάζ - Φωτογραφίες: Γιώργος Λαμπράκης

H Eταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών τιμά την 75η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης με τη νέα δίγλωσση έκδοση της Σειράς Μαρτυρίες υπό τον τίτλο "Απόδραση από την Κρήτη. Ημέρες Πολέμου 1941" / Escape from Crete, War Diary 1941 του James De Mole Carstairs [επιμέλεια Mike Sweet, Ian Frazer, Κωστής Μαμαλάκης, μετάφραση Ρ. Τζανάκη].

Η επίσημη παρουσίαση έγινε το απόγευμα της Δευτέρας (23/5/2016) στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης μέσα σε κλίμα συγκίνησης καθώς παρέστησαν ο γιος και μέλη της οικογένειας του James De Mole Carstairs, κάνοντας το μακρύ ταξίδι από την Αυστραλία στην Κρήτη γι αυτήν τη μοναδική στιγμή!

7 biblio ekim

Η νέα έκδοση της ΕΚΙΜ του 7ου τόμου της σειράς των Μαρτυριών, James De Mole Carstairs, "Απόδραση από την Κρήτη. Ημέρες Πολέμου 1941" βασίζεται στο Ημερολόγιο του Αυστραλού ανθυπολοχαγού James De Mole Carstairs στο οποίο αφηγείται ώρα με την ώρα τη συμμετοχή του στην Μάχη της Κρήτης στην περιοχή των Χανίων, τον εγκλωβισμό του στο νησί, την περιπλάνησή του και το κρύψιμό του επί εξάμηνο περίπου κάτω από συχνά ακραίες συνθήκες στα βουνά και, τέλος, την απόδρασή μαζί με άλλους στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων στα τέλη του Νοέμβρη του 1941.

2 biblio ekim

Η εκδήλωση
Την εκδήλωση άνοιξε η Κλαίρη Μιτσοτάκη, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΙΜ, συγγραφέας, η οποία μετέφερε και τον χαιρετισμό του Προέδρου του ΔΣ της Eταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών Αλέξη Καλοκαιρινού.

3 biblio ekim

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Michael Sweet, Αυστραλός δημοσιογράφος, συγγραφέας και παραγωγός ντοκιμαντέρ με ιδιαίτερο πεδίο ενδιαφέροντός του την Μάχη της Κρήτης και τα επακόλουθά της. Γνωστός από δημοσιεύσεις του σχετικά με τους Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς στρατιώτες στη Μάχη και την Αντίσταση.

4 biblio ekim

Στη συνέχεια μίλησε ο Dr. Ian Leonard Frazer, κοινωνικός ανθρωπολόγος και Επίτιμο Μέλος του Τμήματος Ανθρωπολογίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Otago, του οποίου το έργο εστιάζεται κυρίως στον Ειρηνικό. Πιο πρόσφατο πεδίο ενδιαφέροντός του είναι η ιστορία της απόδρασης στρατιωτών των συμμαχικών δυνάμεων στην Κρήτη κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

5 biblio ekim

Συγκινητική ήταν η παρουσία του γιου του James De Mole Carstais, του Robert Carstairs, ο οποίος αναφέρθηκε σε γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής του πατέρα του και κυρίως για το πως όλα τα μέλη της οικογένειας έμαθαν και αγάπησαν τόσο την Κρήτη όσο και τους ανθρώπους της.

6 biblio ekim

Τα αποσπάσματα από το βιβλίο που διάβασε με εξαίρετο τρόπο ο ηθοποιός Μιχάλης Βιρβιδάκης, μετέφεραν τους παρευρισκόμενους στα βουνά της Κρήτης και στην προσπάθεια φυγάδευσης των ανδρών των συμμαχικών στρατευμάτων προς την Μέση Ανατολή, με πολλά -συχνά χιουμοριστικά- περιστατικά που περιγράφει ο πρωταγωνιστής του βιβλίου.

8 biblio ekim

Ο Κωστής Μαμαλάκης, Ειδικός Σύμβουλος Νεότερης Ιστορίας του ΙΜΚ με μια αεξαιρετική παρουσίαση και με τη συνοδεία ανεκτίμητης αξίας φωτογραφικού υλικού, παρουσίασε τα στάδια των ερευνών και της πολύχρονης προσπάθειας μέχρι να φτάσουμε στην έκδοση του βιβλίου.

9 biblio ekim

Παράλληλα, οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την νέα μικρή περιοδική έκθεση του ΙΜΚ, στο φουαγιέ του β΄ ορόφου, αφιερωμένη στα Αυστραλιανά στρατεύματα που συμμετείχαν στη Μάχη της Κρήτης, την επιμέλεια της οποίας έχει επίσης ο Κωστής Μαμαλάκης.

10 biblio ekim

11 biblio ekim

Βιογραφικό
O James De Mole Carstairs (1914-2007), σκωτσέζικης απώτερης καταγωγής, γεννήθηκε στη Μελβούρνη στις 12 Οκτωβρίου του 1914. Το 1939 κατατάχθηκε εθελοντικά στο στρατό και έπειτα από 1.655 μέρες θητείας, αποστρατεύθηκε με το βαθμό του Αντισυνταγματάρχη το 1945. Πίσω στην Αυστραλία ασχολήθηκε με την κτηνοτροφία κοντά στο Geelong. Το 1991 παρευρέθηκε στις επετειακές εκδηλώσεις των 50 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης. Στις 15 Οκτωβρίου του 2007 άφησε την τελευταία του πνοή στο Geelong.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter