Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2016 12:35

Ένας Κρητικός Αετός στην Κύπρο του '74 - Το βιβλίο για τον Καταδρομέα Μανώλη Μπικάκη

Το βιβλίο του Κύπριου Συγγραφέα Κυριάκου Ολύμπιου είναι αφιερωμένο σε έναν από τους νεότερους Ήρωες της σύγχρονης ιστορίας μας, τον Καταδρομέα Μανώλη Μπικάκη. Το βιβλίο του Κύπριου Συγγραφέα Κυριάκου Ολύμπιου είναι αφιερωμένο σε έναν από τους νεότερους Ήρωες της σύγχρονης ιστορίας μας, τον Καταδρομέα Μανώλη Μπικάκη.
Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Από το 2013 που κυκλοφόρησε, το βιβλίο του Κύπριου Συγγραφέα Κυριάκου Ολύμπιου των Εκδόσεων Αιγαίον με τίτλο: Ένας Κρητικός Αετός στην Κύπρο του '74 αποτελεί τη μοναδική έκδοση που είναι αποκλειστικά αφιερωμένη σε έναν από τους νεότερους Ήρωες της σύγχρονης ιστορίας μας, τον Καταδρομέα Μανώλη Μπικάκη.

Τέτοιες μέρες πριν από 42 χρόνια, στην ολοκλήρωση της τραγωδίας/προδοσίας της Κύπρου και με τους Τούρκους να εξαπολύουν τον Αττίλα 2, τα παλικάρια της Α' Μοίρας Καταδρομών/Γ' Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών παίρνουν εντολή να στείλουν ομάδες με τα αντιαρματικά ΠΑΟ που διέθετε η Μονάδα προκειμένου να μην επιτρέψουν στα τουρκικά άρματα μάχης και στο πεζικό που ακολουθούσε να περάσουν από τα υψώματα 180, 190 και στην ευρύτερη περιοχή Κολοκασίδη με κατεύθυνση προς την Λευκωσία γιατί σε διαφορετική περίπτωση η πρωτεύουσα θα διέτρεχε τεράστιο κίνδυνο.

Με επικεφαλής τον Ανθυπολοχαγό Νίκο Κοϊμτζόγλου, οι 14 συνολικά Καταδρομείς στάθηκαν απέναντι στα τουρκικά άρματα με ηρωισμό και αυταπάρνηση, προκαλώντας απώλειες στον εχθρό ο οποίος και τελικά υποχώρησε, αφήνοντας πίσω του άρματα κατεστραμμένα και πολλούς νεκρούς.

Ο συγγραφέας του βιβλίου εστιάζει στον Κρητικό Καταδρομέα και στον αγώνα που έδωσε με το δικό του στοιχείο ΠΑΟ εναντίον των τουρκικών αρμάτων μάχης. Καλύπτει την περίοδο από την αναχώρηση της Α' Μοίρας Καταδρομών από το Μάλεμε για την Κύπρο, μέχρι και την επιστροφή του Μ. Μπικάκη στην Κρήτη το Φθινόπωρο του 1974. Όπως αναφέρει μάλιστα: "Το βιβλίο αυτό αν και έχει στοιχεία φανταστικού περιεχομένου, εντούτοις το μεγαλύτερο μέρος του βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, που έλαβα χώρα στην Κύπρο και στην Κρήτη κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του '74".

1 2

Διαβάζουμε από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
"Εμμανουήλ Μπικάκης, ένας μεγάλος, σύγχρονος Εθνικός Ήρωας Πολέμου που έκανε απλά το καθήκον του υπηρετώντας την τιμή και το όνομα του Ελληνισμού, όπως θα έκανε ένας Ήρωας, τιμώντας έτσι τα Ιερά Λάβαρα των Καταδρομών. Και η μεγάλη ειρωνεία; Ο Μανώλης Μπικάκης, αυτός που στάθηκε ακλόνητος μπροστά στην ασιατικά πλημμυρίδα, αυτός που έμεινε μόνος ανάμεσα στα τουρκικά άρματα μάχης και που δεν σκιάστηκε καμιάς φοβέρας, θα άφηνε την τελευταία του πνοή σε ένα τροχαίο ατύχημα τον Οκτώβριο του 1994, στην εθνική οδό Αθηνών-Πατρών. Εκείνον τον Αύγουστο του 1974 είχε κάνει μεγάλη ζημιά στους Τούρκους και ίσως αυτοί να μην τον είχαν ξεχάσει ποτέ!"

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο από το πρακτορείο βιβλίων που βρίσκεται στην οδό Θεμιστοκλέους στα Εξάρχεια, τηλέφωνο 210.3802644, στην Κύπρο από το βιβλιοπωλείο Γιαλούσα, τηλέφωνο 22347522, 99541221 και με παραγγελία από όλα τα βιβλιοπωλεία της νήσου.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2016 13:39