Δευτέρα, 08 Μαΐου 2017 13:42

«Εθνική Φρουρά: Από τα Πέτρινα Χρόνια στο Σήμερα»

Τα γεγονότα εκείνα που καθόρισαν τη δημιουργία, την οργάνωση και τη συγκρότηση της Εθνικής Φρουράς, μέχρι τη σημερινή δομή της. Τα γεγονότα εκείνα που καθόρισαν τη δημιουργία, την οργάνωση και τη συγκρότηση της Εθνικής Φρουράς, μέχρι τη σημερινή δομή της.

Ο Υποστράτηγος ε.α. Παύλος Ιεροδιακόνου παρουσιάζει το βιβλίο του στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων στις 16 Μαΐου 2017 και ώρα 19:00. Στο βιβλίο «ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ (ΕΦ): Από τα Πέτρινα Χρόνια στο Σήμερα» καταγράφονται τα γεγονότα εκείνα που καθόρισαν τη δημιουργία, την οργάνωση και τη συγκρότηση της Εθνικής Φρουράς, μέχρι τη σημερινή δομή της. Το βιβλιό με δεκάδες φωτογραφίες που αρκετές δημοσιεύονται για πρώτη φορά, αποτελείται από 445 σελίδες και είναι διαθρωμένο σε 21 κεφάλαια.

18274872 276069166197092 8370252682300130765 n

Στο πρώτο ήμισυ του βιβλίου ο συγγραφέας καταπιάνεται με την περίοδος από το 1964 μέχρι το 1974, η οποία είναι μια από τις πιο τραγικές της ιστορίας της Εθνικής Φρουράς. Στα «Πέτρινα» αυτά χρόνια, όπως τα χαρακτηρίζει ο συγγραφέας, υπήρχαν πολλά οργανωτικά προβλήματα, αλλά και διαφωνίες μεταξύ των τότε στρατιωτικών ηγεσιών της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Κύπρου (ΑΣΔΑΚ), της ΕΦ, της ΕΛΔΥΚ και της Ελληνικής Μεραρχίας, μετά την άφιξή της στην Κύπρο. Παράλληλα είχε δημιουργηθεί το λεγόμενο Στρατιωτικό Ζήτημα εξαιτίας της διεκδίκησης του ελέγχου της Εθνικής Φρουράς από την Κυπριακή και την Ελληνική Κυβέρνηση, αντίστοιχα, καθώς και το θέμα του καθορισμού της νομικής υπόστασης των εξ Ελλάδος αξιωματικών που υπηρετούσαν στη Κύπρο. Πέραν των πιό πάνω προβλημάτων η νεοσύστατη Εθνική Φρουρά αναγκάστηκε να διεξάγει τις ηρωικές μάχες του Πενταδακτύλου και της Τηλλυρίας το 1964, καθώς και της Κοφίνου τον Νοέμβριο του 1967. Το πιο τραγικό όμως ήταν η αποχώρηση της Ελληνικής Μεραρχίας αμέσως μετά τα γεγονότα της Κοφίνου και στη συνέχεια η ανάμειξη του ΓΕΕΦ με το Εθνικό Μέτωπο και αργότερα η συνεργασία της Ε.Φ με την παράνομη οργάνωση της ΕΟΚΑ Β΄.
Τα γεγονότα που ακολούθησαν ήταν δραματικά και είχαν σαν τελική κατάληξη την εκτέλεση του άφρονος και προδοτικού Πραξικοπήματος εναντίον του νόμιμου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στις 15 Ιουλίου του 1974 και που οδήγησε στην Τουρκική Εισβολή της 20ης Ιουλίου του 1974.

Στο δεύτερο ήμισυ του βιβλίου, που αφορά την μεταπολεμική περίοδο μέχρι και Σήμερα, ο συγγραφέας αναφέρεται - μεταξύ άλλων σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη νέα τάξη πραγμάτων στη ΕΦ, για τις κατά καιρούς αναδιοργανώσεις, για τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, τη στράτευση των γυναικών και για το ανθρώπινο δυναμικό της ΕΦ. Σημαντικά επίσης κεφάλαια αποτελούν οι Εξοπλισμοί, η διακήρυξη του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, και η Αμυντική Διπλωματία - Συνεργασία που αναπτύσσει η ΕΦ μετά την ένταξη της Κύπρου στη ΕΕ.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΥΛΟΥ ΙΕΡΟΔΙΑΚΟΝΟΥ (Υποστράτηγου ε.α)
Ο υποστράτηγος ε.α. Παύλος Ιεροδιακόνου γεννήθηκε στη Τριμίκλινη Λεμεσού και μεγάλωσε στη Λακατάμεια Λευκωσίας. Αποφοίτησε από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1979, ως Ανθυπολοχαγός Τεθωρακισμένων.
Φοίτησε επιτυχώς σε όλα τα Σχολεία του Όπλου των Τεθωρακισμένων και συνέχισε τις σπουδές του στην Ανώτατη Σχολή Πολέμου Ελλάδας, όπως και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας Ελλάδας. Επίσης, συμμετείχε στο Πρόγραμμα Στρατηγικής και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Ως αξιωματικός υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά σε διάφορες θέσεις όπως Διοικητής Ίλης-Επιλαρχίας, Επιτελής Ταξιαρχίας, Διευθυντής του Γραφείου Εθνικής Φρουράς στο ΓΕΕΘΑ της Ελλάδας, Διοικητής Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, Διοικητής Μεραρχίας Πεζικού, όπως και Γενικός Επιθεωρητής - Αξιολογητής της ΕΦ μέχρι την αφυπηρέτησή του τον Οκτώβριο του 2013.
Είναι παντρεμένος με τη Χριστούλα Π. Προκοπίου και έχει δύο θυγατέρες.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Μαΐου 2017 13:55