Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017 18:09

Η Κυπριακή Τραγωδία και ο Σκοτεινός Ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων

Τελικά στην Κύπρο δεν νίκησαν οι Tούρκοι, αλλά εμείς χάσαμε από μόνοι μας. Ωστόσο οι Tούρκοι πολύ επιδέξια εδώ και χρόνια πλασάρουν τον στρατό τους ως παντοδύναμο και τα στελέχη του ως άριστα. Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από έναν καλοσερβιρισμένο ΜΥΘΟ. Τελικά στην Κύπρο δεν νίκησαν οι Tούρκοι, αλλά εμείς χάσαμε από μόνοι μας. Ωστόσο οι Tούρκοι πολύ επιδέξια εδώ και χρόνια πλασάρουν τον στρατό τους ως παντοδύναμο και τα στελέχη του ως άριστα. Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από έναν καλοσερβιρισμένο ΜΥΘΟ.

Με την ευγενική χορηγία του www.discounthobbyzone.com

Μελετώντας και αναλύοντας το «Κυπριακό», εύκολα μπορεί κάποιος να διαπιστώσει ότι η κακή έκβαση που είχε αυτό για τον Ελληνισμό, οφείλεται διαχρονικά σε μία σειρά από λάθη, παραλείψεις, διαφορετικές απόψεις των κυβερνώντων σε Ελλάδα και Κύπρο, στην καιροσκοπική και ύπουλη στάση των Τούρκων, αλλά και στα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων.

Ωστόσο η διχόνοια που επικράτησε μεταξύ των Ελλήνων σε Ελλάδα και Κύπρο, ήταν εκείνη η οποία επέτρεψε στους Τούρκους με την ανοχή των Μεγάλων Δυνάμεων να πετύχουν την κατάληψη σημαντικού εδάφους της Μεγαλονήσου.

Οι Τούρκοι διέπραξαν τραγικά και αδιανότα στρατιωτικά λάθη στην Κύπρο όπως:
• H ακτή απόβασης να επιλέγεται από τον χάρτη την παραμονή της διενέργειάς της από χαμηλόβαθμους Τούρκους αξιωματικούς και όχι νωρίτερα από το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο.
• Τα τουρκικά αποβατικά σκάφη να προσεγγίζουν αρχικά άλλη ακτή από την επιλεγείσα.
• Τούρκοι αξιωματικοί να πραγματοποιούν με διαταγή του Στρατηγού τους «Διοικητική Συγκέντρωση» στην ακτή απόβασης σε παρακείμενη καλύβα και κάτω από τα φίλια πυρά πυροβολικού. Αλήθεια τι θα συνέβαινε αν ένα και μόνο βλήμα του ελληνικού πυροβολικού χτυπούσε τη συγκεκριμένη καλύβα και σκότωνε τον Τούρκο Στρατηγό και τους λοιπούς επικεφαλής αξιωματικούς;
• Tουρκικά μαχητικά αεροσκάφη να βυθίζουν το τουρκικό αντιτορπιλικό Kοτζάτεπε.

Τελικά στην Κύπρο δεν νίκησαν οι Tούρκοι, αλλά εμείς χάσαμε από μόνοι μας. Ωστόσο οι Tούρκοι πολύ επιδέξια εδώ και χρόνια πλασάρουν τον στρατό τους ως παντοδύναμο και τα στελέχη του ως άριστα. Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από έναν καλοσερβιρισμένο ΜΥΘΟ.

Συγγραφέας: Παναγιώτης Νάστος (Συνταγματάρχης ε.α.)

Ο Παναγιώτης Νάστος είναι απόστρατος Συνταγματάρχης του Στρατού Ξηράς. Είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου, κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου Σπουδών της Σχολής Εθνικής Ασφαλείας και Υπ. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2005-2009). Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, υπηρέτησε σε μάχιμες Μονάδες Σχηματισμών στον Έβρο και σε νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα όπως:
Ταξιαρχία Πεζικού, Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία και Μεραρχία Πεζικού. Επίσης υπηρέτησε σε νευραλγικές θέσεις αναφορικά με την ανάλυση στρατιωτικών πληροφοριών Τουρκίας, ενώ υπήρξε εκπαιδευτής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, στη Διακλαδική Σχολή Πληροφοριών και στην ΕΥΠ.
Εκπόνησε μελέτες-διατριβές όπως: «Ο Πόλεμος τον 21o αιώνα», «H ανάπτυξη της στρατιωτικής τεχνολογίας και οι επιπτώσεις της στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», «Η γεωπολιτική σημασία της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για τη Ν. Ανατολική Μεσόγειο». Έγραψε άρθρα στο περιοδικό Στρατηγική, στην εφημερίδα Ροδιακή, στα site Defencenet και Rieas.

DSCN1460

Περιεχόμενα:

ΠΡΟΛΟΓΟΣ, ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΕΩΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ

Η ΦΙΛΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΗ

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΤΤΙΛΑ 1

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

ΧΑΡΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α': ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΑΚΕΛΛΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β': ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΑΚΕΛΛΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Έκδοση: Μένανδρος (2017)

Περιγραφή: Σελ. 340 + 110 σελίδες παραρτήματα, μαλακό εξώφυλλο, 24 Χ 17 εκ., περίπου 30 α/μ φωτό, 4 ολοσέλιδοι έγχρωμοι χάρτες επιχειρήσεων.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΠΟ ΕΔΩ

Κριτική:

''Θεωρώ το βιβλίο ένα εκ των πλέον εγκύρων, λόγω των αναλύσεων
και παρατηρήσεών του. Η σπουδαιότητά του έγκειται στο ότι βασίζεται
σε ελληνικές, τουρκικές και διεθνείς πηγές. Θα συνιστούσα πρωτίστως
να το διαβάσουν τα εν ενεργεία στρατιωτικά στελέχη, τα πολιτικά πρόσωπα,
ιδίως εκείνα που ευρίσκονται στην Αρχή, αλλά και οι απλοί πολίτες''.
(Δημήτρης Αλευρομάγειρος)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017 18:29