Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018 12:09

Τα Τεθωρακισμένα στον Ελληνικό Στρατό (1920-1940)

Ένας πολύτιμος θησαυρός για το αναγνωστικό κοινό που ενδιαφέρεται για την πολυτάραχη στρατιωτική ιστορία του τόπου του. Ένας πολύτιμος θησαυρός για το αναγνωστικό κοινό που ενδιαφέρεται για την πολυτάραχη στρατιωτική ιστορία του τόπου του.

Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Η ελληνική βιβλιογραφία, οι πρωτότυπες μελέτες και οι αποκαλύψεις για την στρατιωτική προετοιμασία της Ελλάδας την περίοδο που ακολούθησε τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Μικρασιατική Καταστροφή, γνωρίζουν τα τελευταία χρόνια μεγάλη άνθιση.

Μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία, τον κόπο και το μεράκι ερευνητών και μελετητών, η βιβλιογραφία έχει εμπλουτιστεί με μοναδικές εκδόσεις που βοηθούν τους Έλληνες να καταλάβουν καλύτερα το μέγεθος των γεγονότων, να αντιληφθούν πως πέρα από την ψυχή, το σθένος και την μαχητικότητα των Ελλήνων, υπήρξε μια προετοιμασία που - με βάση τις συνθήκες και τα δεδομένα της εποχής – θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κολοσσιαία.

Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και το βιβλίο του Κωνσταντίνου Δ. Βλάσση «Τα Τεθωρακισμένα του Ελληνικού Στρατού 1920 - 1940» από τις Εκδόσεις Δούρειος Ίππος, το οποίο παρουσιάζει για πρώτη φορά την προσπάθεια αξιολόγησης, απόκτησης και επιχειρησιακής αξιοποίησης των νέων αυτών πολεμικών μηχανών που από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο άλλαξαν το δόγμα των επιχειρήσεων και των πολεμικών συγκρούσεων. Παράλληλα, μέσα από την κούρσα των εξοπλισμών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο απέναντι στα γερμανικά σχέδια και τα σύννεφα ενός νέου μεγάλου πολέμου, η έρευνα αποκαλύπτει την ελληνική συμμετοχή και προετοιμασία στα χρόνια πριν από την μεγάλη θύελλα..

Έχοντας ήδη παρουσιάσει στο κοινό το εξαιρετικό του έργο «Οι Εξοπλισμοί της Ελλάδος 1936 – 1940», ο Κωνσταντίνος Δ. Βλάσσης έρχεται να προσφέρει έναν πολύτιμο θησαυρό στο αναγνωστικό κοινό που ενδιαφέρεται για την πολυτάραχη στρατιωτική ιστορία του τόπου του.

Ο συγγραφέας, ξεχωρίζει το διάστημα που πραγματεύεται σε δύο περιόδους. Η Α΄ περίοδος ξεκινά τον Μάιο του 1919 και φτάνει μέχρι τον Οκτώβριο του 1933. Μέσα από την ενδελεχή έρευνα, τις εξαντλητικές λεπτομέρειες και τα επίσημα έγγραφα, παρουσιάζεται με σαφήνεια στο αναγνώστη ολόκληρη η πολιτική και οικονομική διάσταση των εξοπλισμών.

Η Β΄ περίοδος του έργου, ξεκινά από το Νοέμβριο του 1919 και φτάνει στον Οκτώβριο του 1940, οπότε και η Ελλάδα μπαίνει στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά την ιταλική εισβολή. Εκεί δηλαδή όπου «μετρήθηκε» η πολεμική προπαρασκευή και φάνηκαν τα απτά αποτελέσματα μιας τιτάνιας προσπάθειας για την ανασυγκρότηση, τον εξοπλισμό, την εκπαίδευση αλλά και την πολεμική ετοιμότητα των Ελλήνων.

Τα πολλά παραρτήματα, οι αναλυτικοί πίνακες και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό πλαισιώνουν άριστα την έρευνα του συγγραφέα, δίνοντας στο κοινό ένα έργο που σίγουρα έλειπε από την ελληνική βιβλιογραφία και που θα αποτελέσει πολύτιμο οδηγό για τους ιστορικούς ερευνητές αλλά και τους λάτρεις της στρατιωτικής ιστορίας της Πατρίδας μας.

THORAKISMENA STON ELL STRATO COVER

Τα Τεθωρακισμένα του Ελληνικού Στρατού 1920 - 1940
Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Βλάσσης
Έκδοση: Δούρειος Ίππος (2017)
ISBN: 978-618-80031-4-9
Περιγραφή: Σελ. 628, μαλακό εξώφυλλο, 24 Χ 17 εκ., 72 α/μ φωτό εποχής, 17 πίνακες δεδομένων.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter