Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2022 14:27

«ΜΑΥΡΑ ΜΠΕΡΕ ΜΑΥΡΟΣ ΙΟΥΛΗΣ Η δράση της 21ης Επιλαρχίας Αναγνωρίσεως το καλοκαίρι του 1974»

Το βιβλίο «ΜΑΥΡΑ ΜΠΕΡΕ ΜΑΥΡΟΣ ΙΟΥΛΗΣ Η δράση της 21ης Επιλαρχίας Αναγνωρίσεως το καλοκαίρι του 1974». Το βιβλίο «ΜΑΥΡΑ ΜΠΕΡΕ ΜΑΥΡΟΣ ΙΟΥΛΗΣ Η δράση της 21ης Επιλαρχίας Αναγνωρίσεως το καλοκαίρι του 1974».

Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Τα τελευταία χρόνια, στην ελληνική βιβλιογραφία που αναφέρεται στα δραματικά γεγονότα του Ιουλίου – Αυγούστου 1974 και στην βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο, έχουν προστεθεί αξιόλογα συγγράμματα.

Βιβλία που αναφέρονται, είτε το γενικότερο πλαίσιο και τη «μεγάλη εικόνα» του Αττίλα 1 και 2, είτε σε σημαντικά κεφάλαια της τραγωδίας αυτής. Μικρές ψηφίδες ιστορίας που φωτίζονται χάρη στην έρευνα, τις μαρτυρίες και τα ντοκουμέντα που καταφέρνουν να συγκεντρώσουν οι συγγραφείς και να τις παρουσιάσουν στο κοινό.

Ένα από αυτά τα βιβλία είναι το «ΜΑΥΡΑ ΜΠΕΡΕ ΜΑΥΡΟΣ ΙΟΥΛΗΣ Η δράση της 21ης Επιλαρχίας Αναγνωρίσεως το καλοκαίρι του 1974», του Βασίλη Πέτρου. Το βιβλίο γράφτηκε για να τιμήσει τη δράση των ανδρών της 21 ΕΑΝ, που πολέμησαν κατά του Τούρκου εισβολέα και αφιερώνεται στους Μαυροσκούφηδες, που τραυματιστήκαν, έχασαν την ζωή τους ή αγνοούνται κατά τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Κύπρο. Ίλαρχος των Τεθωρακισμένων της Εθνικής Φρουράς ο συγγραφέας, κατάφερε μέσα από την επιστημονική και ιστορική του μελέτη να αναδείξει και να περιγράψει την μοναδική καταγεγραμμένη αρματομαχία στην ιστορία των Ελληνικών τεθωρακισμένων, όπου η Εθνική Φρουρά κατέλαβε τουρκικά άρματα και τα χρησιμοποίησε εναντίον των εισβολέων κατά τη β΄ φάση της Τουρκικής εισβολής τον Αύγουστο του 1974.

katalyfthenarma

Στις 3 Αυγούστου μετά από Τουρκική επιχείρηση κατάληψης της διάβασης του Αγίου Παύλου, τουρκικά άρματα Μ-47 και το Μ-113 καταλήφθηκαν από τις δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς (Φωτογραφία πάνω) μετά την πρόσκρουση του πρώτου εκ των τεσσάρων αρμάτων της Τουρκικής φάλαγγας σε ναρκοπέδιο. Τα δύο αυτά τουρκικά άρματα μαζί με τέσσερα Μarmor Ηarrington αποτέλεσαν τον ουλαμό ειδικής συνθέσεως της 21 ΕΑΝ και τοποθετήθηκαν στην περιοχή της Σκυλλούρας υπό την διοίκηση του 286 Τ.Π. Κατά την διάρκεια της β΄ φάσης της Τουρκικής εισβολής συμμετείχαν στην Μάχη της Σκυλλούρας κατά των υπέρτερων Τουρκικών δυνάμεων.

sarosi 20220210 17

Το βιβλίο, στο πρώτο κεφάλαιο, περιλαμβάνει την ιστορία της 21ης Ε.ΑΝ. από την συγκρότηση και τη στελέχωσή της, έως την εκπαίδευση του προσωπικού και τα προβλήματα που επηρέαζαν την αποστολή της.

Στο δεύτερο κεφάλαιο – όπου παρουσιάζεται το Α μέρος του Πολεμικού Ημερολογίου της 21ης Ε.ΑΝ. - ο συγγραφέας καταγράφει το κλίμα πριν από το Πραξικόπημα, δραματικά τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου και των επόμενων ημερών, έως και την πρώτη φάση της τουρκικής εισβολής.

Το τρίτο κεφάλαιο – όπου περιλαμβάνει το Β μέρος του Πολεμικού Ημερολογίου της 21ης Ε.ΑΝ. - ο αναγνώστης διαβάζει για την εκεχειρία και τον Αττίλα 2 (14-16 Αυγούστου 1974) αλλά και τα γεγονότα μετά την εισβολή.

Στο τέταρτο κεφάλαιο – οπότε και έχουμε τη συμπλήρωση του Πολεμικού Ημερολογίου της Μονάδος – εξετάζεται η δράση των δύο Ουλαμών Αναγνωρίσεως που η 21η Ε.ΑΝ. από το 1973, είχε δώσει Υπό Διοίκηση στην Ι Ανωτέρα Τακτική Διοίκηση (ΑΤΔ) στην Αμμόχωστο και στη ΙΙ ΑΤΔ στη Μόρφου, με βάση το «ΣΧΕΔΙΟ ΑΜΥΝΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ».

Στο πέμπτο κεφάλαιο ο συγγραφέας κάνει την αποτίμηση των στρατιωτικών ενεργειών της 21ης Επιλαρχίας Αναγνωρίσεως. Εδώ, ο ίλαρχος και ιστορικός Βασίλης Πέτρου, αναφερόμενος συνολικά στα αποτελέσματα της τουρκικής εισβολής (Αττίλα 1 και 2) επισημαίνει τις παραλείψεις αλλά και τις ορθές στρατιωτικές ενέργειες, όχι με σκοπό την άσκηση κριτικής προς τους βετεράνους πολεμιστές, αλλά ως διδάγματα προς τα σημερινά στελέχη. Και αυτό, όπως διαπιστώσαμε, το καταφέρνει στον απόλυτο βαθμό.

Ακολουθεί η παράθεση των πηγών και της βιβλιογραφίας, το πλήθος των οποίων φανερώνει και το βάθος της ιστορικής έρευνας του συγγραφέα.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δύο Παραρτήματα με τα οποία κλείνει η έκδοση. Εδώ παρουσιάζονται εξαιρετικά ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία για την 21η Επιλαρχία Αναγνωρίσεως.

Στο Παράρτημα Α, ο αναγνώστης μπορεί διαβάσει στοιχεία για τους διατελέσαντες Διοικητές της Μονάδας, τους Μόνιμους Υπαξιωματικούς που υπηρετούσαν στην 21η Ε.ΑΝ. το 1974, τη διάταξη Μονάδος από την ίδρυσή της έως και τη διάλυση, για τους πίνακες τραυματιών και απωλειών κατά τη διάρκεια του Πραξικοπήματος και των πολεμικών περιόδων.

Στο Παράρτημα Β, παρουσιάζονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά των μέσων που χρησιμοποίησε η 21η Ε.ΑΝ., τη διάταξη των Μονάδων Τεθωρακισμένων και το Οργανόγραμμά της. Σημαντική προσθήκη αποτελούν οι λεπτομερέστατοι χάρτες για την διάταξη και τις κινήσεις της 21ης Επιλαρχίας Αναγνωρίσεως κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων, ενώ υπάρχουν και οι βασικές συνθηματικές παραστάσεις. Ακόμα, παρουσιάζονται τα Σχέδια Εσωτερικής Ασφαλείας ΗΦΑΙΣΤΟΣ 1974, Άμυνας Κύπρου ΑΦΡΟΔΙΤΗ 1973, «ΒΕΛΟΣ» ΓΕΕΦ, «ΒΕΛΟΣ» 21 ΕΑΝ.

Το βιβλίο «ΜΑΥΡΑ ΜΠΕΡΕ ΜΑΥΡΟΣ ΙΟΥΛΗΣ Η δράση της 21ης Επιλαρχίας Αναγνωρίσεως το καλοκαίρι του 1974» κλείνει με τις φωτογραφίες των Πεσόντων της Μονάδας.

273016857 7129299590443948 3535294615871921462 n

Η Β΄ επαυξημένη – Βελτιωμένη έκδοση του βιβλίου που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2022 και την οποία σας παρουσιάζουμε μέσα από το defenceline.gr, περιλαμβάνει νέες προσθήκες:

- Μάχη Προεδρικού αποκάλυψη του Στρατιωτικού Λάθους που οδήγησε στην διαφυγή-διάσωση του Μακαρίου
- Μάχη της ΕΛΔΥΚ περιγράφεται μέσα από τα βιώματα των πληρωμάτων αρμάτων της 23 ΕΜΑ και 21 ΕΑΝ.
- Τα πρώτα άρματα της ΕΦ “Daimler Dingo” Scout car Mark III
- Νέα στοιχεία από την κατάληψη των Τουρκικών λάφυρων στη Διάβαση στο Πενταδάκτυλο μέσα από την Μαρτυρία του Διοικητή του Λόχου του 316 ΤΠ Λοχαγού (ΠΖ) Ψαρά Αγαθάγγελου
- Η ΙΛΑΝ που προηγήθηκε της Δημιουργίας της 21 ΕΑΝ
- Η συμμετοχή των Μ/Η στη μάχη της Κοφίνου στις 15 Νοε 1967
- Η έκθεση αρχηγού ΓΕΕΦ για δράση Άγγλων κατά την εισβολή
- Νέα στοιχεία για την μάχη στο Πυρόι μες από το αρχείο της 23 ΕΜΑ
- Καινούργιοι χάρτες διάταξης / Καινούργια σκαριφήματα (οργανογράμματος, σημείο κατάληψης, και της αρματομαχίας)
- Καινούριες φωτογραφίες όπου το 90% αυτών είναι από αδημοσίευτα αρχεία.
- Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ένθετο φωτογραφιών πεσόντων με την ημερομηνία της θυσίας τους.

Το βιβλίο «ΜΑΥΡΑ ΜΠΕΡΕ ΜΑΥΡΟΣ ΙΟΥΛΗΣ Η δράση της 21ης Επιλαρχίας Αναγνωρίσεως το καλοκαίρι του 1974» είναι μια άρτια επιστημονική και ιστορική μελέτη. Η λεπτομερής προσέγγιση του συγγραφέα σε όλες τις πτυχές δράσης της Μονάδας, με αποκορύφωμα τη μοναδική αρματομαχία των Ελληνικών Τεθωρακισμένων, τα ιστορικά ντοκουμέντα και οι αναλυτικοί χάρτες που συνοδεύουν την παρούσα έκδοση, συνθέτουν ένα σημαντικό εγχειρίδιο εμπειριών πολέμου και στρατιωτικών διδαγμάτων για τους σύγχρονους Μαυροσκούφηδες.

Για τον απλό αναγνώστη - δεν είναι υπερβολή να πούμε - πως το βιβλίο του Ίλαρχου Βασίλη Πέτρου καταφέρνει να τον «τοποθετήσει» μέσα στο πεδίο της μάχης και στους πύργους των τεθωρακισμένων της 21ης Επιλαρχίας Αναγνωρίσεως.

1345

Βιογραφικό συγγραφέα

Ο Ίλαρχος Πέτρου Βασίλειος γεννήθηκε το 1986 στη Αθήνα και κατάγεται από το κατεχόμενο χωριό Λύση και τα ακριτικά Λύμπια. Το 2008 αποφοίτησε από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και ονομάστηκε Ανθυπίλαρχος.

Το 2013 έλαβε με Άριστα, Μεταπτυχιακό Τίτλο στην Νεώτερη και Σύγχρονη Ιστορία αφού ολοκλήρωσε την φοίτηση του στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστήμιου Κύπρου. Έχει πολύ καλή γνώση της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας.

Από το 2009 μέχρι και το 2021 υπηρέτησε σε Μονάδες Τεθωρακισμένων, στην 26 ΕΜΑ ως Ουλαμαγός Τ-80U (3 έτη) , την 27 ΕΜΑ ως Διοικητής Ίλης Μέσων Αρμάτων Τ-80U (7 έτη) και την 28 Ε.ΤΟΜΑ ως Διοικητής Ίλης Διοικήσεως (2 έτη).

Διατέλεσε μέλος της Κυπριακής Επιτροπής Στρατιωτικής Ιστορίας (ΚΕΣΙ) και της Τεχνική Επιτροπής για το Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας Κύπρου (ΜΣΙΚ). Είναι Επιτελής στο Τακτικό Στρατηγείο (FHQ) του Συγκροτήματος Μάχης “HELLBROC” της Ε.Ε. Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής από τις ΗΠΑ στο «Κυπριακό Κέντρο για την Χερσαία και Θαλάσσια Ασφάλεια και Ασφάλεια Λιμένων» (CYCLOPS). Είναι παντρεμένος, έχει δυο κόρες και ένα γιο, επίσης είναι ενεργός μέλος, του Σώματος Προσκόπων Κύπρου ως βαθμοφόρος. Είναι ραδιοφωνικός παραγωγός της εκπομπής «Η Εκκλησιά στις Ένοπλες Δυνάμεις της Κύπρου».

Κατέχει τις εξής Διακρίσεις-Βραβεία

• Αριστείο Χριστάκη Στέλιου Ιωάννου και Βραβείο Συνδέσμου Γονέων Ά Τεχνική Σχολής Λευκωσίας ως πρωτεύσας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών.
• Βραβείο Σχη (ΠΖ) Άθου Μυριανθόπουλου: ως πρωτεύσας στις εισαγωγικές εξετάσεις για την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.
• Βραβείο Ιδρύματος Αναστάσιου Γ. Λεβέντη: ως αριστεύσας φοιτητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κύπρου.
• Βραβείο Πρωτεύσας Ίλης Αρμάτων, κατά την διαγωνιστική βολή αρμάτων μεταξύ των εννέα Ιλών της ΧΧΤΘΤ της Ε.Φ.: ως Διοικητής Ίλης της Πρωτεύσας Ίλης Αρμάτων.

Ηθικές Αμοιβές:

• Απονομή Συγχαρητηρίων, Ιουν 2012.
• Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Γ΄ Τάξης, Δεκ 2019.

Έχει τις εξής δημοσιεύσεις: Μια μονογραφία με τίτλο: «Μαύρα Μπερέ- Μαύρος Ιούλης. Η δράση της 21ης Επιλαρχίας Αναγνωρίσεως το καλοκαίρι του 1974», Β΄ έκδοση Επαυξημένη – Βελτιωμένη. Δεκαεπτά Άρθρα: εκ των οποίων επτά στο περιοδικό «Εθνική Φρουρά & Ιστορία». Εννέα Ανακοινώσεις: επτά σε ημερίδες του Πανεπιστήμιού Κύπρου και δυο σε ημερίδες του ΓΕΕΦ.
.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα «ΜΑΥΡΑ ΜΠΕΡΕ ΜΑΥΡΟΣ ΙΟΥΛΗΣ» στο Facebook.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2022 15:06