Σάββατο, 13 Μαΐου 2023 11:39

Τι σημαίνει το τελευταίο μήνυμα Ερντογάν προς τον τουρκικό λαό;

Ο ίδιος ο Ερντογάν σε χθεσινό του επικίνδυνο μήνυμα καλεί τον τουρκικό λαό σε κινητοποίηση προβάλλοντας ως παράδειγμα τη λαϊκή αντίδραση τη νύχτα της απόπειρας του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Ο ίδιος ο Ερντογάν σε χθεσινό του επικίνδυνο μήνυμα καλεί τον τουρκικό λαό σε κινητοποίηση προβάλλοντας ως παράδειγμα τη λαϊκή αντίδραση τη νύχτα της απόπειρας του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης, Αντιστράτηγος ε.α.

Η πόλωση στην Τουρκία ενόψει των εκλογών συνεχίζεται. Σε προηγούμενο άρθρο μου αναφέρθηκα σε δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων-συνεργατών του Ερντογάν οι οποίοι αποκαλούσαν μία πιθανή ήττα στις εκλογές, ως "πολιτικό πραξικόπημα". Ο ίδιος ο Ερντογάν σε χθεσινό του επικίνδυνο μήνυμα καλεί τον τουρκικό λαό σε κινητοποίηση προβάλλοντας ως παράδειγμα τη λαϊκή αντίδραση τη νύχτα της απόπειρας του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Στο παρακάτω άρθρο μου αναλύω το μήνυμα αυτό. Η συνέχεια θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τι σημαίνει το τελευταίο μήνυμα Ερντογάν προς τον τουρκικό λαό;

Ως πολύ επικίνδυνο κάλεσμα με πολλούς αποδέκτες χαρακτηρίζεται το μήνυμα στο Twitter του Τούρκου Προέδρου με ημερομηνία 12 Μαΐου.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι παρακάτω φράσεις οι οποίες παραπέμπουν σε κινητοποίηση των ψηφοφόρων του καθώς προδικάζεται ήττα στις εκλογές της 14ης Μαΐου. Σε αυτές αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Όποιες επιθέσεις κι αν δεχθούμε θα τις αντιμετωπίσουμε, δεν θα επιτρέψουμε να πέσει σκιά στη βούληση του έθνους και της δημοκρατίας μας. Όταν χρειαστεί, όπως το βράδυ της 15ης Ιουλίου, προστατεύουμε την ανεξαρτησία και το μέλλον μας με κόστος τη ζωή μας. Διότι εμείς υπάρχουμε γι' αυτό το έθνος, το οποίο μας τιμά να είμαστε μέλη του και υπηρέτες».

Το μήνυμα αυτό το οποίο είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει χαρακτηριστικά παρακίνησης ψηφοφόρων για εκλογική προτίμηση στην κάλπη, έρχεται σε συνέχεια των δηλώσεων κορυφαίων Υπουργών και συνεργατών του Ερντογάν (Ακάρ, Σοϊλού, Γιλντιρίμ και Ουτσούμ), οι οποίοι είχαν αποκαλέσει την ήττα στις εκλογές ως «πολιτικό πραξικόπημα», κάτι το οποίο αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο.

Αυτό που όμως πλέον έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι το γεγονός ότι δύο ημέρες πριν τις εκλογές και με δεδομένη την αποχώρηση του Μ. Ιντζέ από την εκλογική διαδικασία, η οποία φαίνεται ότι θα επηρεάσει θετικά τα ποσοστά του Κιλιτζντάρογλου, το «επικίνδυνο» μήνυμα για αυτοθυσία του λαού και προστασία της Δημοκρατίας, έρχεται από τον ίδιο τον Ερντογάν προβάλλοντας ως παράδειγμα την κινητοποίηση τη νύχτα της 15ης Ιουλίου 2016 (απόπειρα πραξικοπήματος).
Επιπλέον έγινε γνωστό ότι:

Ο Τούρκος καλλιτέχνης Ο. Ουγούρ, ακύρωσε καλλιτεχνικό τηλεοπτικό πρόγραμμα το οποίο ήταν προγραμματισμένο για το βράδυ των εκλογών και το οποίο ήταν μάλιστα αφιερωμένο στις εκλογές, μετά από απειλητικά μηνύματα σχετικά με ταραχές στους δρόμους πόλεων της Τουρκίας.
Ο θεωρητικός του Δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», Υποναύαρχος ε.α. Τ. Γιαγτζί, δήλωσε χθες ότι υπάρχουν ακόμη γκιουλενιστές στο τουρκικό στράτευμα. Η δήλωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς έγινε λίγο πριν τις εκλογές οι οποίες όπως φάνηκε και από το μήνυμα του Ερντογάν, συνδέονται με την απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Όλα τα παραπάνω, αλλά κυρίως το μήνυμα του Ερντογάν υπό τη σκιά ενδεχόμενης ήττας του, αποκαλύπτουν πρόθεση της κυβερνητικής πλευράς για μη αναγνώριση του εκλογικού αποτελέσματος και σχεδιασμό κινητοποίησης του λαού με απρόβλεπτες συνέπειες για την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, καθώς η ενωμένη αντιπολίτευση δείχνει ότι έχει λάβει τα μέτρα της και είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί το εκλογικό αποτέλεσμα.

Μετάφραση όλου του μηνύματος Ερντογάν

Η αγάπη και ο αγώνας μας είναι και τα δύο για το αγαπημένο μας έθνος. Δεν πολεμάμε με κανέναν για λογαριασμό μας, (αλλά) όταν πρόκειται για το έθνος μας δεν αναγνωρίζουμε κανέναν.
Θεωρούμε καθήκον μας να τρέξουμε για το έθνος μας που αγαπάμε, βάζοντας τη ζωή μας στα δόντια μας.
Μόνο αναπτύσσουμε έργα, παράγουμε έργα, κάνουμε πολιτική καρδιάς και κερδίζουμε καρδιές.
Όποια παγίδα κι αν στηθεί μπροστά μας, δεν θα σταματήσουμε να υπηρετούμε τη χώρα μας.
Δεν διστάζουμε να μεγαλώσουμε τη χώρα και τις πόλεις μας, δηλαδή το ψωμί μας, με επενδύσεις.
Όποιες επιθέσεις κι αν δεχθούμε θα τις αντιμετωπίσουμε, δεν θα επιτρέψουμε να πέσει σκιά στη βούληση του έθνους και της δημοκρατίας μας.
Όταν χρειαστεί, όπως το βράδυ της 15ης Ιουλίου, προστατεύουμε την ανεξαρτησία και το μέλλον μας με κόστος τη ζωή μας.
Διότι εμείς υπάρχουμε γι' αυτό το έθνος, το οποίο μας τιμά να είμαστε μέλη του και υπηρέτες.
Υπάρχουμε για να υπηρετούμε 85 εκατομμύρια ανθρώπους με αγάπη χωρίς καμία διάκριση.
Για το λόγο αυτό, έχουμε αντιμετωπίσει πολλές προδοσίες, έχουμε ξεπεράσει πολλές αντιξοότητες, δώσαμε αγώνα ζωής και θανάτου.
Τα τελευταία 21 χρόνια δημιουργήσαμε την υποδομή του Τουρκικού Αιώνα σε κάθε τομέα και ολοκληρώσαμε τις προετοιμασίες του.
Ας ελπίσουμε ότι με την 14η Μαΐου θα ξεκινήσουμε μαζί την οικοδόμηση του Τουρκικού Αιώνα.
Θα το πετύχουμε, όπως το κάναμε εδώ και 21 χρόνια, με την αμέριστη υποστήριξή σας και τις ειλικρινείς προσευχές σας.
Θα προστατεύσουμε την συνεχή αδελφοσύνη μας, απέναντι στις προσπάθειες των εμπόρων της εξέγερσης και αυτών που προσπαθούν να σπείρουν διχόνοια μεταξύ μας.
ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ.
ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΓΑΛΟΙ.
ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΟΙ.
ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΔΕΡΦΙΑ.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΥΡΚΙΑ!

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013-2017. Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο / 2022.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Μαΐου 2023 11:49