Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015 16:30

Όπλα και καταρρίψεις της Ελληνικής Αεροπορίας 1940 - 41

Πρόκειται για ένα μοναδικό έργο που παρουσιάζει τον οπλισμό, τα πυρομαχικά και τα σκοπευτικά συστήματα που έφεραν τα ελληνικά αεροσκάφη, με άγνωστες έως σήμερα πληροφορίες και εξαιρετικό φωτογραφικό υλικό, μέρος του οποίου είναι σπάνιο και δημοσιεύεται για πρώτη φορά. Πρόκειται για ένα μοναδικό έργο που παρουσιάζει τον οπλισμό, τα πυρομαχικά και τα σκοπευτικά συστήματα που έφεραν τα ελληνικά αεροσκάφη, με άγνωστες έως σήμερα πληροφορίες και εξαιρετικό φωτογραφικό υλικό, μέρος του οποίου είναι σπάνιο και δημοσιεύεται για πρώτη φορά.

Εκδ. Δούρειος Ίππος

Με την συμπλήρωση 80 ετών ιστορίας της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ως ανεξάρτητου Kλάδου, εκδόθηκε η πρώτη προσπάθεια συγκεντρωτικής παρουσίασης των πολυβόλων και πυροβόλων με τα οποία ήταν εξοπλισμένα τα ελληνικά αεροσκάφη κατά την περίοδο του Ελληνοϊταλικού πολέμου και της Γερμανικής εισβολής.
Ο συγγραφέας, μετά από δεκαετή έρευνα και μελέτη υλικού που διασώθηκε από Έλληνες και ξένους, ιδιώτες και κρατικούς φορείς, έρχεται να φωτίσει ένα σημαντικό μέρος του θέματος που πραγματεύεται, καλύπτοντας ένα κενό στην ανύπαρκτη ελληνική βιβλιογραφία. Πρόκειται για ένα μοναδικό έργο που παρουσιάζει τον οπλισμό, τα πυρομαχικά και τα σκοπευτικά συστήματα που έφεραν τα ελληνικά αεροσκάφη, με άγνωστες έως σήμερα πληροφορίες και εξαιρετικό φωτογραφικό υλικό, μέρος του οποίου είναι σπάνιο και δημοσιεύεται για πρώτη φορά.
Στο πρώτο μέρος του βιβλίου περιέχεται το ιστορικό πλαίσιο των ενεργειών για την αγορά αεροπορικού οπλισμού, μία λεπτομερής ανάλυση των όπλων και των οπλικών συστημάτων ανά τύπο αεροσκάφους, καθώς και μία έρευνα σχετικά με την απόδοση, την ποιοτική και την ποσοτική τους επάρκεια. Στο δεύτερο μέρος, γίνεται μια λεπτομερής καταγραφή των καταρρίψεων που πέτυχαν οι Έλληνες αεροπόροι, παρά τις αντίξοες συνθήκες που αυτοί είχαν να αντιμετωπίσουν, ενώπιον δυο αεροπορικών γιγάντων.
Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τον ιστορικό, ερευνητή, μοντελιστή, αλλά και τον απλό αναγνώστη που επιθυμεί να εντρυφήσει στον ειδικό αυτό τομέα.
Οι ενδιαφερόμενοι για αυτό το βιβλίο θα πρέπει να απευθυνθούν στο τηλέφωνο 6937937539, ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΡΙΨΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 1940-41

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια συγκεντρωτικής παρουσίασης των πυροβόλων και πολυβόλων όπλων, με τα οποία ήταν εφοδιασμένα τα αεροσκάφη της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας (ΕΒΑ) κατά την ηρωική περίοδο των επιχειρήσεων του Ελληνοϊταλικού Πολέμου και της μετέπειτα Γερμανικής εισβολής.
Επιπρόσθετα, η λεπτομερής ανάλυση ανά τύπο αεροσκάφους, των σκοπευτικών συστημάτων που έφεραν, καθώς και των πυρομαχικών που χρησιμοποιούσαν, το καθιστά κατά την εκτίμησή μου, μοναδικό εργαλείο αναφοράς για τον ιστορικό, ερευνητή και αναγνώστη, που επιθυμεί να εντρυφήσει στον ξεχωριστό αυτό τομέα.
Πτέραρχος ε.α. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
Επίτιμος Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας

Ο μεσοπόλεμος υπήρξε μία ιστορική περίοδος ραγδαίας τεχνολογικής αλλαγής στην αεροναυπηγική, η οποία επιτάθηκε προς το τέλος της δεκαετίας του ΄30. Τα πολεμικά αεροπλάνα μετεξελίχθηκαν σε μηχανές μεγάλων μαχητικών δυνατοτήτων, συγκρινόμενα με τα αντίστοιχα της προηγούμενης δεκαετίας. Έχοντας ως αποστολή να επιφέρουν καταστροφικό πλήγμα στον
αντίπαλο, τα πολεμικά αεροπλάνα αποτελούν ουσιαστικά ιπτάμενους φορείς οπλισμού. Ο αεροπορικός οπλισμός είναι ένα ειδικό γνωστικό αντικείμενο που δεν καλύπτεται βιβλιογραφικά στην ελληνική γλώσσα. Αυτή την έλλειψη ήρθε να καλύψει με πολύ ικανοποιητικό τρόπο ο συγγραφέας, ο οποίος ξεκινώντας από το διαθέσιμο στην τότε διεθνή αγορά αεροπορικό οπλισμό, καταλήγει σε μία ενδελεχή εξέταση του ελληνικού οπλισμού, στα αεροσκάφη της τότε Ε.Β.Α. Στην περίπτωσή μας, το βιβλίο αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον γιατί ακριβώς αυτός ο οπλισμός χρησιμοποιήθηκε κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενάντια σε δύο ισχυρότερες πολεμικές αεροπορίες, την Regia Aeronautica και την Luftwaffe.
Σμηναγός (Δ) ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ
Ιστορικός Μουσείου Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας
Δρ. Ιστορίας της Τεχνολογίας

Η παρούσα εργασία καλύπτει ένα σημαντικό κενό στη βιβλιογραφία για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία στην περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ακόμα δε περισσότερο, αποτελεί μια σημαντική πηγή πληροφοριών για σπάνια δεδομένα που αφορούν την αμυντική οργάνωση και προσπάθεια της χώρας στις παραμονές του πολέμου. Όλα τα δεδομένα παρατίθενται με ακρίβεια και τεχνική γνώση του αντικειμένου, το βασικότερο όμως, χωρίς υποθέσεις και βιαστικά συμπεράσματα.
ΛΑΜΠΡΟΣ ΣΚΑΡΤΣΗΣ
Δρ. Χημικός Μηχανικός

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
O Νικόλαος Χριστοφίλης του Ευστρατίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969 και το 1987 εισήλθε στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού όπου και αρίστευσε. Κατά την διάρκεια της υπηρεσίας του εξειδικεύτηκε σε διάφορα όπλα και οπλικά συστήματα, ενώ απέκτησε και εμπειρία ως αξιωματικός επιτελείου. Έχει υπηρετήσει σε Πολεμικά Πλοία, με τα οποία έλαβε μέρος σε διάφορες επιχειρήσεις και ειρηνευτικές αποστολές, ενώ για αρκετά χρόνια υπηρέτησε στη Διεύθυνση Ναυτικών Όπλων. Είναι λάτρης των παλαιών αεροσκαφών και τον ελεύθερο χρόνο του ερευνά άγνωστες ιστορικές πτυχές της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Εργασίες του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά: «Αεροπορική Επιθεώρηση» (του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας), «Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος», «Ιστορικές Σελίδες» και «Καταδρομή» (των εκδόσεων «Αμυντική Γραμμή»). Επίσης, με τις γνώσεις του πάνω στα όπλα των αεροσκαφών, συνέβαλε στην πληρότητα του λευκώματος «Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας 1929-2001» (ΓΕΑ / Υ/γου Δ. Βογιατζή).
Είναι παντρεμένος με την επιστήμων μαία Αντωνία Τουφίδου και πατέρας ενός αγοριού.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015 16:57