Τρίτη, 06 Αυγούστου 2013 11:56

Γεώργιος Κάββος - Ημερολόγια Πολέμου

Το βιβλίο Ημερολόγια πολέμου (Αλβανικό μέτωπο – Μέση Ανατολή) του Γεωργίου Ι. Κάββου. Το βιβλίο Ημερολόγια πολέμου (Αλβανικό μέτωπο – Μέση Ανατολή) του Γεωργίου Ι. Κάββου.

Το προσωπικό ημερολόγιο ενός κρητικού αξιωματικού που ανέπτυξε πλούσια δράση κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου εκδόθηκε στη σειρά «Μαρτυρίες» της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών. Πρόκειται για το βιβλίο Ημερολόγια πολέμου (Αλβανικό μέτωπο – Μέση Ανατολή) του Γεωργίου Ι. Κάββου.

Ο Γεώργιος Κάββος γεννήθηκε στα Ανώγεια Μυλοποτάμου το 1909. Στα μέσα της δεκαετίας του 1930 φοίτησε στη Σχολή Ευελπίδων και το ξέσπασμα του Ελληνο-ιταλικού πολέμου τον βρίσκει να υπηρετεί ως υπολοχαγός στο 43ο Σύνταγμα Πεζικού, με το οποίο πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο ως διοικητής λόχου πολυβόλων.

Μετά την γερμανική επίθεση και την κατάρρευση του μετώπου παρέμεινε για ένα διάστημα στην Αθήνα όπου οργανώθηκε στην αντιστασιακή οργάνωση Ε.Κ.Ο. (Εθνική Κρητική Οργάνωση). Αργότερα διέφυγε στην Μέση Ανατολή όπου υπηρέτησε στο Ελληνικό Στρατηγείο.
Τον Αύγουστο του 1944 αποβιβάστηκε στην Κρήτη συνοδεύοντας τον Αντισυνταγματάρχη Ανδρέα Νάθενα. Στον Ψηλορείτη ανέλαβε την στρατιωτική οργάνωση των ανταρτικών ομάδων και συμμετείχε στον αγώνα εναντίον των κατακτητών.
Μετά την αποχώρηση των Γερμανών υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις της ελληνικής στρατιωτικής διοίκησης. Το 1950 αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη.

Για ένα διάστημα ασχολήθηκε με την πολιτική και αργότερα με ιστορικές μελέτες. Η σημαντικότερη συγγραφή του αφορά στην Γερμανο-ιταλική κατοχή και αντίσταση στην Κρήτη (1941-1945).

Ενημερωθείτε για όλες τις εκδόσεις της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών