Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019
Write on Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019 Κατηγορία ΔΙΕΘΝΗ

Λευκός καπνός βγήκε από τις συνομιλίες του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παρόλο που στην αρχή γινόταν λόγος για έντονη ψυχρότητα ανάμεσα στους δύο άνδρες, συμφωνήθηκε εκεχειρία και αναστολή των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη βορειοανατολική Συρία.

«ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν εκεχειρία στη Συρία. Θα σταματήσουν οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Κομπάνι» τόνισε ενώπιον δημοσιογράφων ο Πενς. Η συνάντηση Πενς - Ερντογάν παρόλο που ήταν προγραμματισμένη για 10 λεπτά διήρκησε πάνω από μια ώρα.

Η είδηση για την κατάπαυση του πυρός και το πάγωμα της στρατιωτικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης», για 120 ώρες, έσκασε σαν βόμβα, ενώ ήρθε στη δημοσιότητα από tweet του Αμερικανού προέδρου.

Μιλωντας για επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία, ο Ντόναλντ Τραμπ απευθυνόμενος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον ευχαρίστησε λέγοντας του ότι θα σωθούν εκατομμύρια ζωές.

Η είδηση της πενθήμερης ανακωχής κάνει τον γύρο του κόσμου, ενώ φιλοξενείται στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων μέσων ενημέρωσης διεθνώς.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019 Κατηγορία ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ

Γράφει ο Δημήτρης Κοκκαλιάρης - Έφεδρος Καταδρομέας

Παρουσιαστήκαμε την Τρίτη 1.10 το πρωί στο στρατόπεδο της Μοίρας. Ανάμεσα στους επίστρατους και 3 εθελοντές έφεδροι από συλλόγους της Αττικής. Περάσαμε μια σύντομη ιατρική εξέταση από τους γιατρούς της μοίρας σε μια σκηνή στο πάρκινγκ δίπλα από την πύλη και δίπλα ήταν η επιστασία με τα είδη ιματισμού.

Εμείς βέβαια είμασταν έτοιμοι με τις παραλλαγές, τα κράνη, τις εξαρτήσεις και τα μπέργκιν με τα υλικά και το μόνο που χρεωθήκαμε ήταν τα Μ4. Όταν τελειώσαμε με τις χρεώσεις υλικών, την ίδια ημέρα ξεκίνησε η εκπαίδευση. Χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες, το πρόγραμμα ήταν λελογισμένα σφιχτό, με καθημερινές ημερήσιες και νυχτερινές εκπαιδεύσεις εντός κι εκτός στρατοπέδου και διαβίωση και άσκηση στο βουνό.

Ήταν η 4η μετεκπαίδευση που έχω κάνει από τότε που απολύθηκα από αυτό το στρατόπεδο (οι άλλες 3 ήταν σε άλλες μονάδες). Αυτή, δεν είχε άλματα όπως είχαμε κάνει στην 3η ΜΑΛ το 2000, δεν είχε αεροκίνηση με Chinook όπως το 2013 στο 547 α/μ τάγμα, ούτε άσκηση / επίδειξη με Μ113 όπως το 2017 στην Αυλώνα. Αυτή η μετεκπαίδευση είχε ουσία. Οι εκπαιδευτές μας ήταν τρεις εξαιρετικοί αξιωματικοί, με γνώσεις και όρεξη να μας τις μεταδώσουν. Δεν έκαναν μια απλή παρουσίαση των διαφόρων αντικειμένων, αλλά εμβαθύναμε όσο ήταν δυνατόν.

Τι σημαίνει αυτό: π.χ. αυτή η νυχτερινή διόπτρα nvg7. Κοιτάξτε την, κοιτάξτε κι από μέσα. Τέλεια! Πάμε στο επόμενο αντικείμενο... Όχι. Δεν έγινε έτσι. Τις φορέσαμε, κάναμε μια μικρή πορεία, εστιάσαμε σε διαφορετικές αποστάσεις, ανεβοκατεβήκαμε σκάλες, διαβάσαμε έγγραφα, είδαμε μέσα από αυτές τα υπέρυθρα και τα οπτικά laser σκοπευτικά του Μ4. Κάναμε μάθημα - συζήτηση με θέμα την αντιμετώπιση του στρες μάχης και ο λοχαγός μας καθήλωσε με τον τρόπο που το παρουσίασε. Ένα σημαντικότατο αντικείμενο που διδάσκεται μόνο σε στελέχη (ο λόγος;;;;) αλλά ο λοχαγός ήταν της άποψης ότι δεν υπάρχουν στελέχη και παρακατιανοί κι εφόσον κρατάμε όπλα και θα πολεμήσουμε δίπλα - δίπλα, είμαστε όλοι το ίδιο. Αλλά η μεγαλύτερη ευχάριστη έκπληξη για μένα, ήταν οι ίδιοι οι επίστρατοι.Σε κάθε πρόσκληση για μετεκπαίδευση, ένας μεγάλος αριθμός δηλώνει κώλυμα είτε δικαιολογημένα, είτε όχι. Έτσι έγινε και τώρα. Από αυτούς που τελικά παρουσιάζονται, κάποιοι ενδιαφέρονται, κάποιοι είναι ελαφρώς αποστασιοποιημένοι και κάποιοι εντελώς αδιάφοροι. Εδώ ήταν η διαφορά: η συντριπτική πλειοψηφία έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για ότι κάναμε.

Στην άσκηση η κίνηση της διμοιρίας ήταν υποδειγματική! Απόλυτη σιωπή, πειθαρχία που δεν θυμάμαι ούτε όταν υπηρετούσα τη θητεία! Είμασταν στημένοι σε ενέδρα για 3 ώρες μέσα στην υγρασία της νύχτας και δεν κουνήθηκε κάνεις, δεν ακούστηκε κάνεις, δεν διαμαρτυρήθηκε κάνεις. Ακόμα και τα λάθη που έγιναν στην άσκηση, ήταν διδακτικότατα και όλοι θα τα θυμόμαστε αν βρεθούμε ποτέ σε αληθινή μάχη.

Στο τέλος της 6ήμερης εκπαίδευσης, ειμασταν όλοι ευχαριστημένοι από την εμπειρία που βιώσαμε. Τώρα προσπαθούμε να κρατήσουμε δεσμούς μεταξύ μας και γιατί όχι κάποιοι να συνεχίσουν να εκπαιδεύονται μαζί με μας τους εθελοντές έφεδρους.

Εν ολίγοις: Αυτοί που αφήνουν δουλειές και οικογένειες για να πάνε σε μια μετεκπαίδευση αλλά κι αυτοί που κάνουν τη θητεία τους, πρέπει να νιώθουν ότι δεν χάνουν το χρόνο τους. Ότι δεν τους μάζεψαν εκεί για να κάνουν τους κομπάρσους, για να παρουσιάσουν στα επιτελεία κάποιους αριθμούς ανδρών. Ότι δεν είναι εκεί μόνο για αγγαρείες και σκοπιές. Είναι κι αυτά αναγκαία κακά, αλλά δεν είναι μόνο γι αυτά οι έφεδροι. Πρέπει να αισθάνονται ότι εκπαιδεύονται, ότι μπορούν να σταθούν σε μια μάχη, να πολεμήσουν και να νικήσουν, ότι γίνονται στρατιώτες. Αυτό γίνεται μόνο με την συνεχή, εντατική κι αληθοφανή εκπαίδευση. Ακόμα κι αυτοί που αρχικά ήταν αδιάφοροι, οι περισσότεροι άλλαξαν στάση όταν είδαν ότι γίνεται δουλειά ουσίας.

Μοίρα έχει προβλήματα. Η παρατεταμένη οικονομική κρίση, η μικρή θητεία και η λειψανδρία έχουν αφήσει τα σημάδια τους. Ωστόσο, αν ποτέ κληθούμε να την επανδρώσουμε, θα ξέρω ότι δίπλα μου εκτός από εξαιρετικά στελέχη, θα έχω και τους καλύτερους έφεδρους που έχω συναντήσει σε μετεκπαιδεύσεις.

Κάπου μακριά στο βάθος, ίσως υπάρχει ελπίδα τελικά.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019 Κατηγορία ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ

 

Με κατεχόμενα τοπωνύμια εμφανίστηκαν τα ΑΜΧ-30Β2 στην ΤΑΜΣ ΑΤΣΑΛΙΝΟ ΒΕΛΟΣ που έλαβε χώρα στο πεδίο βολής του Καλού Χωριού στη Λάρνακα της Κύπρου, το πρωί της 17ης Οκτωβρίου.

Φωτογραφίες που δημοσιεύει ο δημοσιογράφος Λάζαρος Μαύρος, απεικονίζουν τα άρματα μάχης, τα οποία έφεραν τα τοπωνύμια των σκλαβωμένων χωριών μας.

15da84a2fdc7de

72377238 480604842537062 2420836317567909888 o

71768609 2623475721046239 4847870973023617024 o

Σε άλλη φωτογραφία, φαίνεται ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Σάββας Αγγελίδης να παραλαμβάνει ως ενθύμιο, έναν κάλυκα απ’ τα εκτοξευθέντα πυρά.

15da833adc1260

Πηγή: sigmalive

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Το Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος - Κύπρου έχει ...σφυγμό. Αυτό τουλάχιστον έδειξαν Αθήνα και Λευκωσία, με την σημερινή παρουσία τριών μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 52+ και ενός C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, στο πλαίσιο της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων "ΑΤΣΑΛΙΝΟ ΒΕΛΟΣ" της Εθνικής Φρουράς.

16 ημέρες μετά την παρέλαση για την επέτειο της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και την "παγωμάρα" που επικράτησε όταν έγινε αντιληπτό πως τα ελληνικά φτερά δεν θα φαινόταν στο ουρανό της Κύπρου (παρά σχετική αναγγελία από τον εκφωνητή της παρέλασης), τα συναισθήματα ήταν εκ διαμέτρου αντίθετα: Χαρά και υπερηφάνεια, αλλά και ένα σαφέστατο μήνυμα προς τον εχθρό...

Η χρονική συγκυρία μάλιστα, εν μέσω των νέων τουρκικών απειλών για επανάληψη του Αττίλα και συγκρίσεις της τουρκικής εισβολής στη Συρία με την αντίστοιχη του 1974, δίνουν στην συγκεκριμένη αποστολή της Πολεμικής Αεροπορίας μια ξεχωριστή σημασία.

Η Ελλάδα φωνάζει "ΠΑΡΩΝ" πάνω από την Κύπρο μας, παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες. Είναι γνωστό άλλωστε και το έχουμε ξαναγράψει μέσα από αυτό το βήμα πως, "η Κύπρος κείται μακράν μόνο για τους πολιτικούς". Οι στρατιωτικοί έχουν τα σχέδια, γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, έχουν την εκπαίδευση και την ικανότητα να μην επιτρέψουν επανάληψη του ΄74, αλλά και να απελευθερώσουν τα σκλαβωμένα εδάφη της Κύπρου.

cyp3 askisi edium 801331 456435 17102019

Η άσκηση
Τα τρία ελληνικά μαχητικά F-16 απογειώθηκαν από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούας στην Κρήτη, πέταξαν το πρωί πάνω από το Καλό Χωριό Λάρνακας, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης άσκησης.Στην ΤΑΜΣ έλαβε επίσης χώρα ρίψη αλεξιπτωτιστών από μεταγωγικό τύπου C-130.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης έγιναν εικονικές προσβολές στόχων και, σύμφωνα με το ΡΙΚ, τα F16 πέρασαν τρεις φορές πάνω από τον χώρο διεξαγωγής της άσκησης. Στην άσκηση πραγματοποιήθηκαν βολές ρουκετών από τα επιθετικά ελικόπτερα Mi35 της Διοίκησης Αεροπορίας, βολές αντιαρματικών όπλων, επιχειρήσεις και βολές από άρματα μάχης και οχήματα της ΕΦ.

Ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σάββας Αγγελίδης έγραψε αμέσως μετά στο twitter:

Δείτε το βίντεο από το sigmalive:

Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων
Mαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από αεροσκάφη της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας ακολούθησαν τις πτήσεις των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στους κυπριακούς αιθέρες.Ο δημοσιογράφος του Alpha Ελλάδος Κώστας Σαρικάς μετέδωσε στην εκπομπή Alpha ότι τουρκικά μαχητικά, ακολούθησαν παραβιάσεις στο Κεντρικό Αιγαίο, ενώ ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση στις 28,000 πόδια πάνω από τις Οινούσες και την Παναγιά.

ΚάντεLike στη σελίδα μας στο facebookκαιακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019 Κατηγορία ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Το αρματικό δυναμικό του Δ' Σώματος Στρατού αποτελεί μια πανίσχυρη δύναμη ελιγμού ικανή να αναχαιτίσει και να καταστρέψει οποιονδήποτε εισβολέα εντός Ελληνικού εδάφους στην περιοχή του Έβρου.

Δείτε το ρεπορτάζ του Απόλλωνα Λεονταρίτη, κατά την διάρκεια της άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2019.