Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014 13:31

Eυρωπαϊκή διάκριση Ελλήνων Εφέδρων

Οι Έλληνες έφεδροι διαγωνίζονται αξιοπρεπέστατα στο εξωτερικό, παρά την παντελή έλλειψη υποστήριξης από το ελληνικό κράτος, απέναντι σε έφεδρους που υποστηρίζονται υλικά και ηθικά από τα κράτη τους. Οι Έλληνες έφεδροι διαγωνίζονται αξιοπρεπέστατα στο εξωτερικό, παρά την παντελή έλλειψη υποστήριξης από το ελληνικό κράτος, απέναντι σε έφεδρους που υποστηρίζονται υλικά και ηθικά από τα κράτη τους.

Το Σάββατο 14-6-2014 διεξήχθη στη Γερμανία ο 31ος Διεθνής Στρατιωτικός Διαγωνισμός του Μενχενγκλάντμπαχ (ΙΜΜ – Internationaler Mönchengladbacher Militärwettkampf). Πρόκειται για έναν στρατιωτικό διαγωνισμό - θεσμό της περιοχής (Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία) στον οποίο συμμετέχουν τετραμελείς ομάδες μονίμων ή εφέδρων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας χωρών του ΝΑΤΟ. Οι ομάδες χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με την υπηρεσιακή κατάσταση (μόνιμοι/έφεδροι), την εθνικότητα (Γερμανοί/ξένοι) και το φύλο (ανδρικές/γυναικείες/μικτές ομάδες) των μελών τους.Φέτος την Ελλάδα εκπροσώπησε με επιτυχία μία ομάδα της Π.Ο.Ε.Δ., την οποία επάνδρωσαν μέλη της Λ.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης, της Λ.Ε.Κ. Στερεάς Ελλάδας, της Λ.Ε.Δ. Έβρου και της Λ.Ε.Κ. Σερρών.

Η ελληνική ομάδα διαγωνίσθηκε στην κατηγορία «ξένοι έφεδροι άνδρες» λαμβάνοντας την 16η θέση μεταξύ 38 ομάδων στην γενική κατάταξης. Εκτός από την ελληνική ομάδα διαγωνίσθηκαν ομάδες από την Γερμανία, την Αγγλία, τις ΗΠΑ, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Δανία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο κ.α. Ο ΙΜΜ είναι ημερήσιος αγώνας που αποτελείται από πορεία με ελαφρύ φόρτο περίπου 20 χλμ κατά την οποία οι διαγωνιζόμενοι εξετάζονται σε στρατιωτικά και μη αντικείμενα συγκεντρώνοντας βαθμούς. Κάθε ομάδα διέρχεται υποχρεωτικά από διάφορα σημεία ακολουθώντας οδηγίες και σχεδιαγράμματα που λαμβάνει σε προκαθορισμένα σημεία της διαδρομής, όπου οι ομάδες εξετάζονται σε ένα ή περισσότερα αντικείμενα. Ο φετινός διαγωνισμός περιλάμβανε αντικείμενα όπως είναι οι α΄ βοήθειες, η πυρόσβεση, η κωπηλασία, η διέλευση στίβου εμποδίων, η αναγνώριση στολών και οπλικών συστημάτων, η υλοποίηση σημείου ελέγχου κυκλοφορίας (check-point), η αναγνώριση στόχων και εκτίμηση αποστάσεων, η σκοποβολή με πιστόλι/περίστροφο και τυφέκιο, η μεταφορά εφοδίων σε θέση μάχης, η δημιουργία θέσης μάχης πολυβόλου με γαιόσακους, η αναγνώριση δηλητηριωδών φυτών, οι γνώσεις περί διεθνών θεμάτων κ.α.Οι συμμετέχοντες στον ΙΜΜ έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους σε μία πληθώρα στρατιωτικών αντικειμένων.

Ο διαγωνισμός προϋποθέτει καλή φυσική κατάσταση χωρίς όμως να είναι εξαντλητικός για τους συμμετέχοντες, καθόσον απευθύνεται σε έφεδρους και μόνιμους όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και όχι αποκλειστικά σε προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων. Παρόλα αυτά, σ' αυτόν λαμβάνουν μέρος αρκετές ομάδες αποτελούμενες από άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων (π.χ. Βέλγοι αλεξιπτωτιστές, Δανοί καταδρομείς). Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να συγκριθούν με ομάδες ξένων χωρών και να διαπιστώσουν το επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων τόσο των έφεδρων όσο και των μόνιμων στρατιωτικών πολλών κρατών. Ο ΙΜΜ επί σειρά ετών λάμβανε χώρα εντός ΝΑΤΟϊκής βάσης της περιοχής, η οποία πλέον δεν λειτουργεί. Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά την αναστολή λειτουργίας της βάσης, ο τοπικός σύνδεσμος εφέδρων συνεχίζει να διοργανώνει με επιτυχία τον διαγωνισμό, υπό την αιγίδα του Γερμανικού Υπουργείου Άμυνας και με τη βοήθεια του Γερμανικού Στρατού και του Δήμου του Μενχενγκλάντμπαχ. Η υποστήριξη που έχει η εφεδρεία στη Γερμανία είναι αξιοζήλευτη. Οι διαγωνιζόμενοι φιλοξενήθηκαν και σιτίσθηκαν σε κλειστό γυμναστήριο στα περίχωρα του Μενχενγκλαντμπαχ. Ο Γερμανικός Στρατός παρείχε υποστήριξη παραχωρώντας μεταξύ άλλων κρεβάτια εκστρατείας και κινητά μαγειρεία και αναλαμβάνοντας τη μετακίνηση των διαγωνιζομένων με υπηρεσιακά λεωφορεία. Αρκετά αντικείμενα διεξήχθησαν εντός των εγκαταστάσεων της ΝΑΤΟϊκής βάσης.

Η σκοποβολή διεξήχθη στο κλειστό σκοπευτήριο σχολείου της πόλης. Η τοπική πυροσβεστική υπηρεσία και ο Γερμανικός Ερυθρός Σταυρός διέθεσαν προσωπικό και υλικά με τα οποία υλοποιήθηκαν τα αντικείμενα της πυρόσβεσης και των α΄ βοηθειών. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο Γερμανικός Στρατός δεν δίστασε να διαθέσει τυφέκια G-36, κράνη, ελαστικές λέμβους και άλλα υλικά με τα οποία διεξήχθησαν αρκετά αντικείμενα. Οποιαδήποτε σύγκριση με την αντιμετώπιση των εφέδρων από το ελληνικό κράτος είναι περιττή... Από την φετινή συμμετοχή – που ήταν η τέταρτη για ομάδα της Π.Ο.Ε.Δ. εξήχθησαν τα εξής συμπεράσματα:

• Οι Έλληνες έφεδροι διαγωνίζονται αξιοπρεπέστατα στο εξωτερικό, παρά την παντελή έλλειψη υποστήριξης από το ελληνικό κράτος, απέναντι σε έφεδρους που υποστηρίζονται υλικά και ηθικά από τα κράτη τους.

• Στα περισσότερα κράτη του ΝΑΤΟ δεν υφίσταται υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, επομένως ο όρος έφεδρος αντιστοιχεί σε απόστρατους, δηλαδή επαγγελματίες στρατιωτικούς. Οι Έλληνες έφεδροι διαγωνίζονται απέναντι σε επαγγελματίες στρατιωτικούς και λαμβάνουν καλές κριτικές.

• Ο μέσος όρος ηλικίας των ενεργών Ελλήνων εφέδρων είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο των ξένων εφέδρων. Αυτό πιθανόν να οφείλεται στην αδυναμία των νέων Ελλήνων εφέδρων να ανταποκριθούν στα έξοδα συμμετοχής σε διεθνείς διοργανώσεις.

• Οι ομοσπονδίες εφέδρων των ξένων κρατών έχουν την αμέριστη υποστήριξη των κυβερνήσεων και των τοπικών αρχών σε αντίθεση με τους Έλληνες εθελοντές έφεδρους, που ό,τι κατορθώνουν το κατορθώνουν με μηδαμινή υποστήριξη, επενδύοντας εθελοντικά τον χρόνο και τα χρήματά τους στην εκπαίδευση.

Στο περιθώριο του ΙΜΜ η ελληνική ομάδα ήλθε σε επαφή με αρκετούς έφεδρους ξένων κρατών και ενημερώθηκε για διάφορες διοργανώσεις. Μάλιστα ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Υπαξιωματικών της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, που συμμετείχε με δύο ομάδες στον ΙΜΜ, παρέδωσε στον επικεφαλής της ελληνικής ομάδας φάκελο με επίσημη πρόσκληση του Γαλλικού Υπουργείου Άμυνας προς την Π.Ο.Ε.Δ. για συμμετοχή σε αγώνα της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας (Air Raid International 2014), που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο του 2014. - ΠΗΓΗ: defencenews.gr

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter